Tony Hawk's American Wasteland Preview | 27 juli 2005 21:54 | Auteur: Gary

Skateboarden heeft me altijd al weten te fascineren. Al sinds dat ik fatsoenlijk kan praten, schrijven en lezen heeft deze ‘sport’ mij weten te boeien. Helaas voor mij heb ik nooit de tijd gehad om skateboarden ook daadwerkelijk zelf te gaan beoefenen, maar sinds 1999 ben ik dankzij Activision toch wat wijzer geworden in het skatewereldje. In ’99 verscheen namelijk het eerste deel van Tony Hawk. Onder de naam Tony Hawk’s Pro Skater verkocht het spel gigantisch goed, mede omdat een spel gebaseerd op de skatescène nog nooit eerder was geprobeerd. Ondertussen zijn we 6 jaar en 6 Tony games verder, en nog steeds is iedereen er laaiend enthousiast over, including me. Tijd voor GameQube en X-Life om het nieuwste deel, American Wasteland, te bespreken…

thaw12lk

Met American Wasteland slaan de makers van de vorige zes delen, Neversoft, een heel andere richting in dan wat we voorheen gezien hebben. In dit zevende deel gaan we terug naar de jaren 80, waar skaten massaal in opmars was, waar Tony in zijn puberteit zat, en waar Hawk’s carrière nog maar net was begonnen. Terug gaan naar de eighties brengt een game als Tony Hawk meteen in een ander sfeertje, en dat merk je duidelijk aan het verhaal. Net zoals in Tony Hawk’s Underground 1 en 2 begin je in AW – American Wastleland dus - met helemaal niets, je verdient dus gedurende het spel respect en met het geld dat je verdiend moet je al je gear kopen. Wanneer het spel aanvangt ben je een gast uit ‘the middle of nowhere’ die heeft besloten om groot te worden in de skatescène. Je hebt je ouders verlaten, je vriendin gedumpt, en bent naar Los Angeles vertrokken. Wanneer je daar aankomt maak je al snel vrienden, waar ook een meisje genaamd Mindy tussen zit.

En vanaf hier wordt het interessant: Mindy kent namelijk een lokale skatecrew, onder leiding van een echte jaren ’80 punk, die er dus constant lame bijloopt. Je besluit om lid te worden van de club, want op deze manier maak je kans om ‘BIG’ te worden. Het doel van de skatecrew is op het moment gericht op iets totaal anders. Het skatepark van L.A. is sinds kort door de gemeente dichtgegooid, en vervolgens is er een dik appartement opgezet. Niet zo leuk dus voor alle westcoast skaters, en daarom heeft jouw ploeg besloten om allerlei hotspots van L.A. om te toveren in chillplaatsen met hier en daar wat rails, ramps en gaps. En vanaf hier wordt de gameplay interessant…

thaw25bl

Hoewel in voorgaande Tony Hawk games je steeds moest switchen tussen allerlei locaties, verspreidt over ongeveer de hele wereld, heb je in American Wasteland maar één plek, waar je gedurende het hele spel bevindt. Je zit dus ‘vast’ in Los Angeles en omgeving, dat wil zeggen: Hollywood, Bevery Hills, Venice Beach en meer bekende plekken in L.A. Mocht ik een spel aanwijzen waarvan ik zou zeggen dat het meest lijkt op Tony Hawk’s American Wasteland, dan zou dat zonder twijfel één Grand Theft Auto titel zijn, met voorkeur naar Vice City vanwege de setting. Je loopt, skate of fietst – die laatste kom ik later nog op terug – in één grote wereld/stad waar je op verschillende plaatsen shops vindt waar je binnen kunt stappen, om vervolgens je haar te laten doen, je skills te verbeteren, nieuwe kleding te kopen of een ander board of BMX aan te schaffen. Opmerkelijk trouwens: American Wasteland zal bij opstarten van het spel maar één keer hoeven te laden, daarna kun je zonder enige ‘loading screens’ doen wat je wilt in het virtuele Los Angeles.

thaw44kk

Verder is de gameplay van Tony Hawk’s American Wasteland gelijk gebleven aan die van zijn voorgangers. Je skate wat rond, ziet een personage dat je om hulp roept, hoort zijn gebed aan, en vervolgens probeer je zijn problemen op te lossen. Dit zal dus ongeveer op hetzelfde neerkomen als in voorgaande delen, wat betekent dat je veel combo’s moet rijgen, objecten moet verzamelen en speciale tricks moet uitvoeren. Wat dan weer wel nieuw is in dit spel, is het gebruik van de zogehete BMX. Nadat er redelijk wat slechte BMX games zijn verschenen (Mat Hoffman, BMX XXX en ga zo maar door) durft Activision het toch aan, om naast boarden de speler ook de mogelijkheid te geven om te fietsen. De besturing zal volgens de makers uniek worden ten opzichte van het skateboarden. Zo bestuur je de BMX met je linker analoge, terwijl je, in combinatie met andere knoppen, tricks uitvoert met de rechter analoge (C-stick op de ‘Cube). Naar alle waarschijnlijkheid levert de toevoeging van de BMX-fiets nieuwe missies op, en meteen een hogere replaywaarde aan het spel.

thaw39vw

Het hele verhaal van AW wordt ondersteund door allerlei profs die je op je weg tegenkomt. Zo zal Tony Hawk, hoewel hij toen nog erg jong was, in volle glorie aanwezig zijn, maar ook enkele andere profs die we kennen uit eerdere Hawk delen kom je tegen tijdens het spelen van Tony Hawk’s American Wasteland. Naast de bekende namen van nu, is ook jaren ’80 skatelegende Tony Alba toegevoegd aan het spel. Deze gast is onder de jeugd van nu redelijk onbekend, en dat is dan ook meteen één van de redenen waarom Tony Hawk en het Neversoft team hebben gekozen voor een eighties setting. Hawk vertelt namelijk in een interview dat de jeugd van tegenwoordig – wij, en dus niet die suffe hiphopformatie – te weinig weet over het skaten van vroeger, en met American Wasteland probeert hij spelers meer te weten te laten komen over deze periode. Ja, naast veel fun bevat deze Tony Hawk dus ook enkele leerzame aspecten!

Tot slot, en dit is vooral boeiend voor X-Life bezoekers, is American Wasteland de eerste Tony Hawk die Xbox Live zal ondersteunen. Uit interviews blijkt dat zowel Tony als Activision hier heel blij mee is. Je zult dit najaar dus op Xbox en Xbox 360 online kunnen gaan met Tony Hawk, om vervolgens iedereen op het Live netwerk uit te dagen om een potje te boarden. Daarnaast zal de Xbox 360 versie van dit spel er een stuk lekkerder uitzien. “It’s gonna be cool, blablablabla,” aldus een woordvoerster van Activision.

thaw54tq

Iedere jaar opnieuw hoor ik veel mensen zeggen dat Activision Tony Hawk aan het uitmelken is, en dat iedere nieuwe versie bij voorbaat al een klote game is. Net zoals voorgaande jaren zal deze groep mensen het ook dit jaar weer mis hebben, want het lijkt erop dat American Wasteland, net zoals zijn voorgangers, een zeer toffe game gaat worden. Vanwege de setting en de vernieuwing in dit spel wordt dit voor mij in ieder geval een must-have. Deze herfst zal Tony Hawk’s American Wasteland sowieso verschijnen voor de 'Cube, PS2, Xbox en Xbox 360. Verwacht rond die tijd dan ook een passende recensie.
Next articleStrikers krijgt nieuwe naam Previous articleBoxarts van The Incredibles en Yu-Gi-Oh!

Reacties van gebruikers

Avatar
Gamer_Rick | 27 juli 2005 22:50 | #87614
ok
Avatar
Jesseh | 27 juli 2005 23:01 | #87615
Online lijkt me wel hip Very Happy
Avatar
Bartel. | 28 juli 2005 00:33 | #87619
Tot en met de originele underground hield ik het allemaal met plezier bij.

Maar nu heb ik toch wel genoeg van het genre.
Ik heb 2, 3, 4 en UG dus in mijn bezit. Meer hoeft echt niet, en heeft de gamende wereld ook eigenlijk niet nodig.
Avatar
Gebruiker 3239 | 28 juli 2005 13:39 | #87654
kut skaters....luisteren ook nog eens naar kutmuziek en zijn bovendien ook smerig....ik kan uit ervaring spreken bij mij op school zit zo'n skater (volgens mij zat want hij is van school gekicked en hij stonk altijd naar zweet) skaten is ook uit dus get a life...
Avatar
Zwennes | 28 juli 2005 14:50 | #87664
Gamers stinken meer dan skaters
Avatar
hoihoihoi | 28 juli 2005 15:55 | #87677
kom je ook harry perry tegen @ venice beach ?
zou dope shit zijn
Avatar
Djep | 28 juli 2005 16:39 | #87681
– wij, en dus niet die suffe hiphopformatie –
Worship
Avatar
Gary | 28 juli 2005 18:43 | #87699
Ik wil niet ingaan op het skater zijn, maar echte skaters zijn gewoon relaxt en goed verzorgt. Je hebt wel tig mensen die denken dat ze skater zijn, en zich zo fake gedragen enzo, en dat zijn die stinkers.. Maar zoals gezegd, zijn hartstikke fake~!
Avatar
LoneWolf | 29 juli 2005 13:50 | #87760
kut skaters....luisteren ook nog eens naar kutmuziek en zijn bovendien ook smerig....ik kan uit ervaring spreken bij mij op school zit zo'n skater (volgens mij zat want hij is van school gekicked en hij stonk altijd naar zweet) skaten is ook uit dus get a life...
-----------------------
zucht... wat ben je toch zielig...
ik ben zelf geen 'skater', maar vind skaten wel leuk. bovendien slaat het echt nerges op dat als 1 skater gaar is, de rest dat ook meteen is... dat ik je dat nog moet vertellen...

weet je wel waar babies vandaan komen?
Avatar
Gebruiker 3239 | 29 juli 2005 14:05 | #87761
@ zwennes

ik zie mezelf ook niet als gamer.....aangezien ik niet eens 2 uur per week game...
Avatar
Raoul_Cube | 29 juli 2005 23:12 | #87805
het lijkt erop dat American Wasteland, net zoals zijn voorgangers, een zeer toffe game gaat worden.

Ik vond alle tony hawk games zwaar slecht. Niks toffe voorangers dus.
Avatar
Wokkel | 31 juli 2005 20:19 | #87950
Ik ga 'm halen voor op de DS. Het wordt één van de eerste online DS-games en het ziet er grafisch ook erg mooi uit. Imo mooier dan de PSP-versie, omdat de DS-versie Cell-Shaded is!

@ Presidentevil, voel je je aangesproken dan -_-' .... ?

En je opmerking sloeg nergens op imo Omnomnom
Avatar
killerbee | 10 augustus 2005 20:36 | #88556
@zwennes

mensen met zulke opmerkingen stinken nog het meest
Avatar
cuber | 15 augustus 2005 23:25 | #88823
nee egt gamers en skater stinke ruik maar
Avatar
Paultj | 23 augustus 2005 21:40 | #90033
Super Strak Spel
Avatar
Gebruiker 4771 | 31 oktober 2005 20:31 | #98638
Dees ga k cker hale Razz

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Tony Hawk's American Wasteland

Platform: Nintendo GameCube
Genre: Sports
Ontwikkelaar: Neversoft
Uitgever: Activision
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: Onbekend

Screenshots