Mario Kart DS Preview | 28 september 2005 20:26 | Auteur: Lennart

Mario Kart, je hoeft de hele game niet eens te hebben om hem al binnenstebuiten gekeerd te hebben. Het is ook bijna een verplichting om minstens één lap geraced te hebben op een gezellig middagje gamen bij vrienden. De funracer voor de DS trekt het scheuren eigenlijk voor het eerst echt, maar dan ook écht, achter het grote beeldscherm vandaan. ‘Lets-a-go’!

‘Whut the freakin’ fok?’, hoor ik al denken. ‘Die game op de Game Boy Advance heette toch niet voor de kat z’n kut Mario Kart Super Circuit?’. Daar heb je natuurlijk gelijk in. Maar denk nou eens goed na, hoe vaak heb jíj deze Mario Kart met vrienden gespeeld? Want laten we eerlijk zijn: multiplayer ís Mario Kart en Mario Kart ís multiplayer. Deze statement had nogal wat moeilijkheden, of lag dat nou aan mij? Ik had al bijna geen vrienden met een GBA en al hadden ze hem, dan hadden ze óf geen Super Circuit in hun bezit óf ze speelden de ‘kartgame’ liever op de SNES.
Mario Kart DS belooft dus héél veel beters. Niet alleen zijn de graphics mooier (al waren die op de GBA prima), hebben we een extra plattegrondje (al kijken we daar nooit echt op) en kunnen we lekker voor lul lopen met onze wat lompe DS (al zag de oude GBA er ook niet bepaald uit als een hippe gadget), maar hébben we wat Super Circuit miste. Echte multiplayer. Draadloze multiplayer.

viewerscreen


Wiskunde, draadloos
Het ruikt muf, menig puber werkt zich het zweet in de bilnaad. De monden zwijgen, het enige wat er te horen is, is het snerpende gekras van pennen en het getik op rekenmachine’s. Iemand zit overduidelijk te ‘Snaken’, hij drukt veel te snel op de toetsen. Wiskunde hoort ons slimmer te maken, maar voor deze jongen werkt het hersendodend.
Ik ben ver verwijderd van mijn mede-kletsmajoor. Jullie zouden ook bij ons leger moeten komen, het is er leuk en ontspannend. Met één simpele knik weet hij genoeg. We ritsen onze tas open en pakken Nintendo’s nieuwste handheld eruit. “Maar meester, wij mogen toch wel boterham op school eten?”. Zelfs de douane zou geloven dat ze met een broodtrommel te maken hebben. Volume op nul, DS onder de tafel. Niemand behalve mijn tegenstander heeft door dat ik rode schilden de weg op slinger en prestatieverbeterende paddo’s eet, al is het maar in ‘onze wereld’.
Ook ik leer deze les, twee dingen zelfs. Punt één: karten kan met véél, overal. Punt twee: vrienden zuigen in Mario Kart…of ik ben er gewoon erg goed in.


Ík zoog in Mario Kart: Double Dash!! afgelopen crew-meeting. Niet zo’n beetje ook trouwens. De enige manier om niet al laatste te eindigen, was door te hopen dat iemand anders de controller erbij neerlegde. En dan nog, dan nog had ik er de grootste moeite mee. Maar in moeilijke tijden als deze dacht ik trots terug aan ‘toen’. Dit ‘toen’ was een paar weken daarvoor, op de Nintendo E3 Afterparty. Mario Kart DS was toevallig (al bestaat toeval niet) de eerste game die we (Michiel en ik) onder de knoppen kregen, samen met nog zes andere ‘journalisten’. Er gingen wat dingen fout met de DS en de demo zelf, maar na twee minuten doorbijten reed de game als een tiet. Zonder ook maar te mogen kiezen zat de altijd hitsige Peach in mijn karretje. Tot mijn verbazing reed ik op sommige momenten derde en af en toe zelfs tweede! Maar nooit verloor ik de eerste plek uit mijn zicht. Halverwege het laatste rondje vond ik een super mushroom op mijn weg. Wijselijk besloot ik hem te bewaren voor het eind en toen de tijd rijp was, enkele tientallen meters voor de zwart-wit geblokte finishlijn, stopte ik hem achter mijn kiezen. Ze mochten allemaal blij zijn dat ik die dag mijn aars extra goed had afgeveegd, want op die bewuste avond mochten ze hem kussen.

Nu ben ik blij om te mogen zeggen dat Mario Kart DS gewoon Mario Kart is als op de SNES en de N64. Geen ge-kut met onhandige linkkabeltjes of gehannes met medepassagiers in autootjes voor twee, maar gewoon zoals het begon. Zelden zul je perfect een bocht moeten aansnijden en af en toe wat off-road gaan kan heus geen kwaad. Wel moet je de game een beetje snappen. Het is nou bijvoorbeeld niet slim om je rode schildje af te schieten als je op kop ligt of een bananenschil voor je uit te gooien om er vervolgens zelf over ‘uit te glijden’. Toch zullen je vrienden (acht is het maximum!) waarschijnlijk niet het onderspit delven als je ze uitdaagt voor een leuk potje van ‘jouw game’, want het valt zeer snel op te pikken.

viewerscreen


Oud, maar nieuw!
Voel je je echter toch te goed voor de rest uit je omgeving, dan zal je het uiteindelijk ook online tegen spelers over de héle wereld kunnen proberen. Tegen drie andere zul je kunnen bepalen wie er het beste is op één van de meer dan 30 speelbare tracks! De kans bestaat echter dat sommige mensen toch een kleine ‘voorsprong’ zullen hebben, want ongeveer de helft hiervan hebben we al eerder kunnen spelen.
Toch is het nog moeilijk om een precies beeld te schetsen van Mario Kart DS. Want zoals het er nu naar uitziet, zijn de creatievellingen van Nintendo er nog even niet klaar mee. Zo zal er misschien wel een ballonwapen zijn die je op kan blazen via de microfoon van de DS. Ook de terugkeer van het veertje zou in de DS-versie kunnen zitten, maar ook hierover is Nintendo nog niet helemaal duidelijk. Dat het hele Pimp My Ride-gedoe nu ook tot in de diepste regionen van Nintendo is doorgedrongen, blijkt uit het feit dat het mogelijk is om via je touch-screen de karts uit de game naar eigen smaak kunt versieren.
Tot slot wil ik nog eindigen met het laatste leuke feitje waar we zeer over te spreken zijn en die ook nog eens perfect in het oude wapenarsenaal van Mario Kart lijkt te passen. Voor degene met selectieve stront in hun ogen: het bovenste schermpje wordt gebruikt om jou te zien karten, de onderste toont alleen een map van het level. Dit stelde de makers van Mario Kart in mogelijkheid om de inktvis uit Super Mario Sunshine in Mario Kart DS te proppen. Deze zal het bovenste scherm kunnen onderspuiten met inkt, waardoor je eventjes helemaal afhankelijk bent van de map. Wordt die nog nuttig gebruikt ook.

viewerscreen


Blind zijn geen probleem
Het ene Nintendo had de formule, het andere Nintendo maakte de DS. Dit samen lijkt dé perfecte handheldversie van Mario Kart te gaan brengen. Het enige waar ik nog ontzettend van baal is het voorlopige / fake doosje. Niet gezien? Houden zo! Mario Kart is gelukkig dan ook een van de enige games die je blind kan kopen kan.
Next articleNederlandse Nintendogs dag Previous articleOntwikkelaar Killer 7 bezig met DS game

Reacties van gebruikers

Avatar
Joost | 28 september 2005 20:34 | #94786
De game die dit jaar nog uitkomt waar ik het meest naar uitkijk!
Gave preview!
Avatar
G-Pjube | 28 september 2005 20:56 | #94787
Vette preview Very Happy

Deze game MOET in mijn bezit komen, het zou wel eens leuk zijn iemand hier van de crew uit te racen en hem daarmee belachelijk maakt Razz Ik bedoel, een game journalist moet natuurlijk wel stevig in z'n sokken staan Razz
Avatar
Naruto-fan | 28 september 2005 21:04 | #94789
ik hoop dat ninty ook diezelfde dag met de USB-stick komt voor de PC zodat ik die dag gelijk online kan gaan... Dit is echt een game wara ik gewoon zin in heb!
Avatar
Joost | 28 september 2005 21:05 | #94790
Ik ben een waardeloze gamer. Ik schrijf ook meer over games dan dat ik ze speel. Weird
Avatar
Lennart | 28 september 2005 21:08 | #94791
Hetzelfde, al schrijf ik natuurlijk nog minder dan Joost Blush
Avatar
tha bomb_bie | 28 september 2005 21:13 | #94792
i wanna play this game now Worship
Avatar
Nijnwezen | 28 september 2005 21:56 | #94797
Dit spel gaat echt ruleren iki daag jullie in november allemaal uit.
Avatar
Hans | 29 september 2005 10:17 | #94842
@G-Pjube: Als Lennart bij Mario Kart DS hetzelfde niveau heeft als bij Double Dash win je gemakkelijk.
Avatar
Michiel | 29 september 2005 16:24 | #94872
Inderdaad, daar was iedereen behalve Neo echt drama in... Ik won bijna alles. Cool
Avatar
Still Cube | 29 september 2005 17:43 | #94891
@ Naruto

Tony Hawk gaat ook onlin en komt ook eerder dus denk wel dat die USB er dan al is
Avatar
dsdude | 29 september 2005 18:14 | #94896
ik wacht op de game envooral op de online functie!
Avatar
gamingmaster | 01 oktober 2005 20:49 | #95150
Dat hij hoog op m'n verlanglijstje staat is duidelijk,maar bijna niemand in m'n straat heeft een DS,dus moet maar ik rekenen op de online multiplayer.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Mario Kart DS

Platform: Nintendo DS
Genre: Racer
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: 11 november 2005

Screenshots