Need For Speed Most Wanted Preview | 04 oktober 2005 20:59 | Auteur: Lennart

Je hebt twee soorten ‘Most Wanted’. De één bestaat uit bijvoorbeeld Most Wanted chicks, hunks (GameQube crew?) en natuurlijk games, de ander zien we wel eens terug in oude western-films. ‘Wanted, dead or alive’, wie kent het niet? We hoeven echter geen beursgebouwen in te vliegen, de snelheidsregels overtreden is voldoende. Met Need For Speed Most Wanted keren we terug naar de roots van de serie, dé achtervolgingen…

Vroeger, ooit, had Need For Speed misschien wel de positie in het racinggenre die nu wordt ingenomen door Gran Turismo. Niet qua realisme, maar qua aanzien. Het assortiment was toen dan ook veel minder uitgebreid, toch had Need For Speed III: Hot Pursuit gewoon wat. Heerlijk gevoel was dat om in een race verschillende soorten tegenstanders. Natuurlijk was het de bedoeling om nog voor je concurrentie over de finishlijn te komen, maar er werd destijds ook tegenstand geleverd door de gevreesde smerissen.
Vervolgens kwam de serie een beetje in een dip. Road Challenge en Hot Pursuit II haalde bijvoorbeeld best redelijke cijfers, een groot nadeel was echter dat de games nergens in uitblonken. Niet meer lukte het om boven de grijze massa uit te steken. En toen, toen was daar het straatracen. Deel 1 van de Underground-serie was verassend en spectaculair, want nog nooit eerder was er een game geweest die het natte wegdek, piepende banden en overdreven ge-pimpte auto’s zó in beeld bracht. Naar mijn mening voelde het toch wat goedkoop aan, als McDonalds in een console. De hype kwam, maar net voor EA te ver ging trokken ze de stekker uit de urban-stijl. Adios, Underground.

NFSMW_logo

Op de blacklist, jij!
Het geld moet rollen en EA heeft dat het liefst richting hun eigen portomonnee en dus is daar Need For Speed Most Wanted. Niet bepaald een verkeerde stap, als je het mij vraagt. Dat hele ’ik crash toch wel, dus waarom niet gelijk in stijl?’ is helemaal hip-to-the-hop nu ook Burnout succes heeft en dat past perfect bij het nieuwe / oude concept van Most Wanted.
Zoals de intro al verklapt keren we ‘tha streets’ de rug toe om vervolgens honing op de uitlaat te smeren, wachtend op de politie om toe te happen. Meewerken zullen ze zeker niet, maar wat is er nou leuker dan met een brede grijns - al vluchtend voor een hele brigade - iedereen stof te laten happen? Maar met braafheid zal je sommige modes toch zeker niet winnen.
Ook Most Wanted is een racer met verhaal. Jij bent de ‘nieuwe’, nog nat achter de oren. Je timing is echter niet perfect: juist als jíj de game aanzet, kondigt sherrif Sgt. Cross de oorlog aan tegen iedereen die in zijn gebied de wegen onveilig maken. Dit komt je stiekem toch wel een beetje goed uit, want het geeft jou de kans om te stijgen op de Blacklist. Stijgen moet je, want hoe hoger je staat, des te meer respect hebben de andere racers voor je. En dat stijgen doe je, je raadt het al, door te scheuren. Héél snel en héél gewaagd, graag.

3938620051001_222118_3_big

Pursuit Breaker
Geen realisme in deze game, het racen is toch even anders dan jij ooit in je Golf zou doen. Dit wordt allemaal opgesplitst in enkele modes die we even kort behandelen. Natuurlijk is het racen van de zogenaamde laps aanwezig, iedere gamer is er mee opgegroeid en ook in Most Wanted zal dit niets nieuws bevatten. Ook sprint (één lang stuk) is voor de meeste wel bekend. Drag is echter een twijfelgevalletje. Mits je geen andere urban-racer hebt gespeeld, zal dit nog best wel eens compleet nieuw voor je kunnen zijn. In drag moet je op één lang en vaak ook recht stuk je tegenstanders te slim af zijn door goed getimed te schakelen. De races duren vaak niet langer dan een halve minuut, dus kan je je vaak geen fouten permitteren. Sturen hoef je niet, al is af en toe een klein tikje om van baan te wisselen geen slecht idee, het andere verkeer wil ook wel eens in de weg zitten namelijk. Hulp krijg je vanuit een onverwachte hoek. Want hoewel je niet goddelijk bent, heb je alsnog de mogelijkheid om met de tijd te spelen. Een beetje leentjebuur is het wel, maar de slow-motion zal een welkome toevoeging zijn. We zagen het al eerder in Midnight Club 3, maar het race-genre kent nou eenmaal niet bijster veel mogelijkheden.
De Pursuit Modes, waarin de politie je op de hielen zit, zijn echter wel andere koek. Cop chases ken je waarschijnlijk wel en ook de talloze variaties hierop (op tijd rijden, via checkpoints, etc.) zullen niet de originaliteitprijs winnen. Compleet nieuw is de Pursuit Breaker. In deze mode is het de bedoeling om de politie te slim af te zijn door zoveel mogelijk troep achter te laten. Weg versperren, dat zijn misschien de betere woorden. Mooi voorbeeld is die van de watertoren: zorg dat je hem omverrijdt en de punten tikken binnen.
En punten wíl je, want er valt een hoop moois te kopen in Most Wanted. Natuurlijk bevat de game enkele auto’s waarbij het dragen van een slabbetje verplicht is. Wat dacht je bijvoorbeeld van de BMW GT4, de Mazda RX8, een handjevol Porsches en de graag geziene Mustang? Ook het tunen (wat het dus Underground overleeft heeft!) zal niet for song zijn en dus is het altijd lekker om goedgevulde zakken te hebben. Daar komt tenslotte bij dat je pas mag deelnemen aan sommige races als je genoeg dukaten verdient heb.

3934620050715_162822_12_big

Een plaatje
Need For Speed Most Wanted is gedrenkt in stijl en sfeer. De meeste screens zijn dat wel van de Xbox 360 versie, maar mensen, wat ziet het er heerlijk uit. Werkelijk een plaatje is het om ergens in de verte een heel peloton aan politiewagens te zien, terwijl jouw blinkende bolide de show steelt op de voorgrond.
Persoonlijk zit ik erg te wachten op races waarin de taaie coppers niet van me af te slaan zijn, want dit heb ik al moeten missen sinds Driver, wat niet eens echt puur racen was. Most Wanted is meer bij de tijd, een stuk spectaculairder en sneller, met slow-motion en de mogelijkheid om je auto meer eigen te maken na wat tunen en tweaken. Of de game het ook echt ‘gaat doen’ op het gebied van gameplay is echter nog maar de vraag. We zullen zien, binnenkort op EA World.
Next articleEerste beelden TAO Demon’s Tower and Egg of Magic Previous articleYu-Gi-Oh! trailers

Reacties van gebruikers

Avatar
Nathaniël | 04 oktober 2005 22:32 | #95416
Informatie preview, maar waar zijn de screenshots/plaatjes?
Avatar
Lennart | 04 oktober 2005 22:35 | #95417
Waren wat problemen mee, had per ongeluk wat teveel aanhalingstekens in de URL's gedaan. Is nu in ieder geval weer goed! Smile
Avatar
Nathaniël | 04 oktober 2005 22:47 | #95423
Jaaaaa! Smile Goeie preview, maar ik ga 'm denk ik niet halen. Smile
Avatar
Thijs | 05 oktober 2005 14:56 | #95491
Like the preview, like the game. 'Em gaat de game zeer waarschijnlijk wel kopen, ja.
Avatar
Gebruiker 3239 | 05 oktober 2005 17:17 | #95575
Het assortiment was toen dan ook veel minder uitgebreid, toch had Need For Speed II: Hot Pursuit gewoon wat.
-------------------------
achum.....het was Need for Speed III: Hot Pursuit!!! Need for Speed II was de Special Edition en die was gewoon de beste NFS...met de Mclaren F1 en de FZR 2000.... jammie...dat spel is voor mij de beste race game ooit....
Avatar
Raoul_Cube | 05 oktober 2005 18:41 | #95615
@ presedentevil m2 Wink
Avatar
Lennart | 06 oktober 2005 08:20 | #95679
Een 'I' te weinig, is gelijk even aangepast. Blush
Avatar
Gebruiker 1701 | 06 oktober 2005 11:00 | #95682
Doet met denken aan Hot Pursuit 2, en dat vond ik maar een kutspel (vooral de besturing) Weird ...

Doe mij maar Need For Speed 2: Special Edition Razz !
Avatar
Joost | 06 oktober 2005 14:24 | #95691
Mooie preview, maar 't spel lijkt me niks!
Avatar
Mick | 06 oktober 2005 22:26 | #95747
Mooie preview, lijkt me ook een leuk spel Smile Graphics beloven in ieder geval veel goeds Smile
Avatar
2 fast 2 vinz | 15 oktober 2005 11:51 | #96721
Lijkt me echt een vet cool spel, zeker als het er zo uit ziet
Avatar
Tibbe | 13 november 2005 18:14 | #99946
ikke krijg hem bij pu abbo Smile
Avatar
Gebruiker 6459 | 01 december 2005 12:51 | #101541
ik krijg niets Mad Very Happy geen tijd voor dit spel!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Need for Speed: Most Wanted

Platform: Nintendo GameCube
Genre: Racer
Ontwikkelaar: Electronic Arts
Uitgever: Electronic Arts
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: Onbekend

Screenshots