Tony Hawk's Downhill Jam Preview | 11 augustus 2006 12:23 | Auteur: Lennart

Iedereen die ooit jong is geweest (‘like de hele wereld) heeft wel eens een moment gehad dat hij of zij helemaal geen controle meer had. Niet een gebrek aan controle over je schoolzaken, familie of computer, maar over jezelf, je eigen lichaam. Als je met gym een sprint trekt, een horde steeds dichterbij ziet komen en je benen weigeren te springen, als je tijdens het mountainbiken even achterom kijkt en het volgende moment op de kop in een boom hangt en zelfs Bassie en Adriaan hadden het, toen op Kreta hun autoremmen waren gesaboteerd. Pro-skater Tony Hawk maakt van riskante snelheid zijn beroep op de Wii. En had ik soms al verteld dat de meeste skateboards géén remmen hebben?

Tony Hawk, een man die bekend is bij vrijwel alle casual- en hardcore gamers. Vaak niet alleen (of helemaal niet) om zijn kunsten die hij ooit eens vertoonde op zijn skateboard, maar de skater heeft zijn faam voor een groot deel ook te danken aan zijn, of eigenlijk Neversoft’s, games. Dat hij zijn naam verkocht aan dit bedrijf heeft hem zeker geen windeieren gelegd, maar ook veel gamers hebben plezier beleefd aan de serie. Nog steeds wordt er per release een aardige groep mensen blij gemaakt, maar jammer genoeg lijkt deze groep per game kleiner te worden. De schuldigen hiervoor zijn Neversoft en Activision, die de hele formule tot op de uiers uitmelkt. Ikzelf kreeg er ‘pas’ genoeg van bij Tony Hawk’s Underground 2, maar toen had ik wel al vier Tony Hawk-spellen helemaal binnenstebuiten gekeerd. Maar op een gegeven moment heb je gewoon genoeg van zoveel mogelijk punten halen, genoeg van dezelfde trucjes, 360’s, kickflips en grinds, genoeg van iedere keer dat domme kut S-K-A-T-E te moeten verzamelen en genoeg van het gebrek aan realisme. Maar van Tony, de man met de kop van een misselijke doperwt, kreeg je niet genoeg. Zijn ogen straalde hoop uit, alsof hij wilde zeggen: ‘Lennart, ooit op een dag komt het wel weer goed’. Als ze die verdomde formule eens veranderde, als ze dat gewoon eens een keertje deden…

tonydj1

Een grote verandering voor de franchise is dat speciaal voor de Wii Tony Hawk's Downhill Jam wordt uitbesteed aan Toys For Bob. Toys For Wie (/Wii)? Toys For Bob! De makers van onder andere (hou je vast): Disney’s Extreme Skate Adventure, Madagascar én 102 Dalmatians Puppies To The Rescue!

Oké oké, het is dan misschien wel allemaal één hoop stront, maar Toys For Bob durft iets wat Neversoft nooit deed: de Tony Hawk-formule op de schop nemen. Niet langer draait het grotendeels om truckjes en opdrachten, maar het is racen wat de klok slaat in Downhill Jam. Stiekem niet hélemaal nieuw, want er zat al een downhill-level in de allereerste Tony Hawk-game. Maar wat wel nieuw is, is de manier van besturen. Stap op een skateboard en laat je kleine zusje je iets vooruit duwen. Hoe stuur je nu? Niet op een draai-manier, alsof je bijvoorbeeld in een auto zit. Nee, het is leunen, naar links of naar rechts. En zo is het op de Wii net zo: hou de ‘afstandbediening’ vast als een controller en kantel hem, en dus géén draaibeweging maken. Je mag het proberen hoor, maar daarmee kom je niet als eerste over de finishlijn.

Dat het nu om het racen draait betekent echter niet dat de Birdman is vergeten hoe die ooit eens als eerste de 900 landde. Ook in Downhill Jam kan je nog steeds de sickste tricks uit je mouw schudden alsof het helemaal niets is. Het helpt ook nog eens, want langzamerhand vult hierdoor je Boost-meter en als je dan als een Parkinson-patiënt met de Wii-controller schudt, stuif je vooruit. Een andere manier om je boost aan te vullen is door het uitvoeren van zogenaamde powerslides. Handig daaraan is dat als je dat eenmaal een beetje in de vingers hebt, deze powerslides je ook nog eens als snelste uit de bocht kunnen laten komen. Dat races winnen wordt een piece of cake, niet?

tonydj2

Toch is het allemaal niet zo makkelijk als het doet vermoeden. Zo deinzen je tegenstanders er niet voor terug om je neer te meppen. Gelukkig krijg jij ook geen rode kaart als je van hun skateboard hoekt en ze het asfalt laat vreten. Doen pro-skaters dat wel? Nou, misschien, maar niet in Downhill Jam. De enige pro die je tegenkomt in de game is Tony Hawk zelf. Voor de rest mag je het doen met sletje Tiffany, brute hunk Gunnar, gothic Jynx of met (hoe kan het ook anders) je eigen gemaakte character.

Het is aan Toys For Bob te danken dat ik eindelijk weer eens uitkijk naar een Tony Hawk-game. Het lijkt dan qua opzet misschien wel veel op SSX op vier wieltjes, maar iedere platgeboren Hollander wilt toch wel eens van een berg af keihard door de stad scheuren zonder bang te zijn voetgangers, paaltjes, auto’s en bomen te scheppen? De enige die nu nog controle moet blijven houden is Toys For Bob, want ook al hebben ze een prima plan in handen, is het een must dat ze niet uit balans raken. Als het ze lukt om de kwaliteit van de oude Tony Hawk’s in deze formule door te zetten, zal ik straks heel wat uren op volle snelheid zonder enige angst van de berg af suizen. Nu maar hopen dat Toys For Bob met hun releasegame als eerste én beste deelnemer over de streep komen.

tonydj4
Next articleSuper Monkey Ball: Banana Blitz scans Previous articleEn weer een nieuwe developer!

Reacties van gebruikers

Avatar
Twanos | 11 augustus 2006 12:33 | #122168
Leuke preview, game lijkt me niks.
Avatar
Zapp-x | 11 augustus 2006 12:47 | #122169
Ik zal de game eerst moeten spelen... grafisch is hij iig slechter dan 80% van de Cube games...
Avatar
Tom | 11 augustus 2006 12:55 | #122170
Ik vond de filmpjes gaaf en heb me niet gestoord aan de graphics. Om een of ander reden heb ik wel zin in deze titel.
Avatar
Joost | 11 augustus 2006 14:49 | #122176
Neis preview. Smile
Avatar
Jetstar | 11 augustus 2006 15:58 | #122183
ik vind niks mis met de oude tony hawk formule. blijft een leuk spel, ookal ist meer (en meer, en meer, en meer) van hetzelfde.
Avatar
Guybrush | 11 augustus 2006 16:40 | #122185
Ik heb toch iets meer vertrouwen in de next-gen versie dan in de Wii versie.
Avatar
Raoul_Cube | 11 augustus 2006 19:45 | #122192
Game lijkt me helemaal niks. maar preview is eluk om te lezen Smile
Avatar
Arno | 12 augustus 2006 02:45 | #122199
De Tony Hawk reeks denderd idd bergafwaarts, wat een troep.
Avatar
Gebruiker 3264 | 12 augustus 2006 12:23 | #122200
lange leve THPS4
Avatar
Nik0s | 14 augustus 2006 11:47 | #122280
Inderdaad Davos, deel 4 was het hoogtepunt, die Underground poep vond ik maar niks
Avatar
bingobal | 18 augustus 2006 13:33 | #122409
Jo Len Vette Preview Game Lijkt Me Inderdaat Niks Razz
Avatar
Kleaver | 30 augustus 2006 00:20 | #123038
Whats next? Met je skateboard door de fucking ruimte heen?

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Tony Hawk's Downhill Jam

Platform: Wii
Genre: Action
Ontwikkelaar: Activision
Uitgever: Activision
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: Q4 2006

Screenshots