De oorzaak van vieze melk Column | 19 september 2006 16:49 | Auteur: Mick

Wij leven in een maatschappij waar niets meer goed is, alles bedorven is en waar vroegah alles beter was. Het eten was smakelijker, het milieu schoner, vrouwen gingen op hun knietjes zonder vragen, rijden was toen leuker want de wereld raakt vol (of moet ik tegenwoordig druk zeggen?) en tot slot: gamen was toen een veel leukere bezigheid. Een hobby is het allang niet meer want er komen te weinig originele games, althans zo besluit de algemene opinie.

Je kunt geen normaal gameforum openen of er laait weer een discussie over de hedendaagse uitmelkerij. ‘Vroegah’ was dit nooit roepen de mensen dan in koor. En iedereen beaamt het. Zo nu en dan zwemt er eentje met zijn principes tegen de stroming in, maar zijn mond wordt dan al snel gesnoerd door alle anderen.

koe
Deze koe ziet er frisjes uit, maar is haar melk dat ook?


Kent u het spel Prey? In mijn ogen de beste shooter van de afgelopen jaren. Het spel was vernieuwend, totaal verfrissend en innovatief tot op het bot. Wordt het spel overladen met negens en rent iedereen massaal naar de winkel? Neen, valt mee. Het spel wordt wel veel aangeschaft, maar dan vooral door de fijnproevers. De casual gamer loopt er met een boog omheen om vervolgens de zoveelste Tony Hawk uit de schappen te pakken.

En dat is dan ook direct het punt. Ontwikkelaars en uitgevers moeten zoveel mogelijk geld uit een project weten te halen. Doen ze dat niet dan is een spel bij voorbaat al mislukt, hoe goed die ook moge zijn.

En komt er een keer een prachtig spel uit dan storten de critici zich massaal erop om vervolgens te concluderen dat de spelduur te kort is.. of dat de wapens eigenlijk te standaard zijn.. of dat het verhaal te bol staat met cliches.. maar de gameplay en graphics steken wel goed in elkaar hoor, valt nog even tussen neus en lippen door te lezen.

Schiet mij maar lek hoor! Komt er een keer een origineel spel uit, of dat nou Prey is of een ander vernieuwend spel en dan zeikt men dat desbetreffende spel met de grond gelijk af. Dit is niet goed, dat is niet goed. Doodziek word ik er van.
Komt Tony om de hoek kijken of ene Fifa dan is men zo mild. Ja, het is dan misschien niet heel erg afwijkend van het vorige deel, maar..... En wat voor cijfer krijgt het spel vervolgens: een 8! En wat krijgt het originele, innovatieve spel: mits geluk hebbend een 7 of een 8. En dan zijn de heren nog coulant.

Maar ook jullie, mijn vrienden doen mee aan deze trend. Fifa wordt door elke voetbalfanaat aangeschaft, en dat is niet bij gebrek aan beter. Want iedereen kent de koning der voetbalspellen wel: Pro Evolution Soccer! Ook deze wordt overigens goed gekocht door de gamers, maar moet het uiteindelijk toch afleggen tegen Fifa.

Wanneer deze trend zich voorzet, zullen er geen nieuwe spelreeksen ontstaan. Waarom zouden de ontwikkelaars zich hier aan wagen, wanneer toch al vast staat dat men hun vingers flink zullen branden? Het levert te weinig geld op voor de gedane moeite. Nee, dan kun je beter je energie en tijd steken in Tony Hawk 23 en Fifa 2027 en ook, maar in mindere mate, GTA 7 en Mario Party 219. Dat mogen dan wel topspellen heten, maar uitmelken blijft hetzelfde principe.

Dat er geen nieuwe franchises zullen ontstaan is dan ook niet de fout van ontwikkelaars, maar van ons. De verwaande critici en de nerd die gamen ademt in alles wat ‘ie doet, maar ook de vrije tijd gamer. En dat is puur zonde. Mijn devies: kijk eens in de spiegel voordat je je waagt aan een ‘uitmelken’ discussie.
Next articleNieuw beeldmateriaal van Project H.A.M.M.E.R. Previous articleVerdeelde meningen omtrent de Wii

Reacties van de crew

Avatar
Mick | 19 september 2006 17:18 | #192079
Voel je vrij om kritiek te uiten. Daaronder reken ik ook het afbranden van de column zonder enige reden Smile

Column staat ook op gamehype.nl, dus als 'ie je bekend voor komt, kan dat kloppen.

Reacties van gebruikers

Avatar
Joost | 19 september 2006 17:25 | #124619
Nouja, originele goede games kunnen vaak toch wel op erg goede cijfers rekenen. Zie Metroid Prime en Resident Evil 4, onder anderen.

Maar inderdaad, 'melk' games krijgen wel erg vaak erg hoge cijfers.

Nijs column overigens! Very Happy Maar die koe ziet er niet zo frisjes uit!
Avatar
zorgus | 19 september 2006 17:29 | #124620
het klopt opzich wel wat er staat, zelf vind die melk games niet zo heel geweldig, en vind juist de originele games leuker. maar ik ken ook heel veel mensen die dat juist niet doen.
Avatar
Guybrush | 19 september 2006 17:34 | #124621
Lol, Prey. Een game die je na 6 uur alweer terug in het hoesje mag doen verdient in mijn ogen ook niet hoger dan een 6. Dat kan gewoon echt niet.

Maar goed.
Een bedrijf waar je de veranderingen heel goed aan kunt zien is bijvoorbeeld Nintendo. (omdat ze al zolang meelopen) Alles wordt uitgesmeerd, het laatste dubbeltje moet uit de portomonnee geperst worden.

Zie de Super Mario poorts op de GBA, waar die nu allemaal apart voor de volle prijs in de winkel liggen, werden ze vroeger voor de SNES allemaal op een enkele cartridge geplaatst (mét extraatje) en voor de prijs van een verkocht.

Typisch geval van slimmer je product brengen.

Vroeger werd er echter ook al schaamteloos uitgemolken. Zie bijvoorbeeld Capcom, die met Street Fighter 500 keer opnieuw dezelfde game hebben uitgebracht.
Avatar
Nathaniël | 19 september 2006 17:41 | #124622
Halfvolle, volle... je weet 't toch, 't is Opgezwolle?

Leuke column. Smile
Avatar
Joost | 19 september 2006 18:00 | #124627
Tjemig, die Mario games voor de SNES ja. Super Mario World stond daar toch ook nog bij? Dus dan had je Mario Bros. 1, 2 en 3, Mario The Lost Levels en Super Mario World op één diskette. Bovendien hadden die NES Mario's SNES graphics gekregen. Best gestoord, als je erover nadenkt. Maar wel ontzettend tof naar de consument toe.
Avatar
Nik0s | 19 september 2006 18:00 | #124628
Mick nu vind ik je weer een beetje hip hoor!
Avatar
Dinalfos | 19 september 2006 18:20 | #124633
Dude, je vertelt echt helemaal niets nieuws in je column. Het volk krijgt de spellen die het verdient.
Avatar
Quint | 19 september 2006 18:39 | #124635
Voor zover ik weet bevat een column nooit nieuwswaarde, maar meningen? Anyway, goede column Mick Biertje?
Avatar
Raoul_Cube | 19 september 2006 19:16 | #124637
fifa krijgt een 8 omdat het opzich een goed spel is. Maar dat de vorrige delen (bijna) precies hetzelfde zijn daar kijken de beoordelers niet naar.

Maar er is ook al zoveel uitgevonden. Het word steeds moeilijker orginele dingen te verzinnen. Vaak hebben Orginele ideën die iets afwijken van de games die de meeste gewend zijn niet erg veel succes. Dus durven bedrijven vaak geen risico's te nemen. Maar dit vind ik nou het goede van nintendo. Nintendo durft risico's te nemen! heel erg grote zelfs! Kijk maar naar de wii. Very Happy
Avatar
G-Pjube | 19 september 2006 19:21 | #124638
Die koe lijkt op mijn moeder. :s
Avatar
Dinalfos | 19 september 2006 19:23 | #124639
Dude, je vertelt echt helemaal niets nieuws in je column. Het volk krijgt de spellen die het verdient.
Avatar
Gebruiker 2088 | 19 september 2006 19:31 | #124640
ach mensen vergeten dat melkerij vroeger nog veel erger was. Een deel 2 van het spel had soms alleen meer kleuren dan deel 1. hoppa klaar.
Avatar
Jasper | 19 september 2006 19:34 | #124641
ah ik hoef dus niet meer naar gameqube.nl tegaan voor het nieuws nu het ook op andere websites staat.

Leuk, scheelt weer tijd.
Avatar
Bartel. | 19 september 2006 20:05 | #124642
Maar ook jullie, mijn vrienden doen mee aan deze trend. Fifa wordt door elke voetbalfanaat aangeschaft, en dat is niet bij gebrek aan beter. Want iedereen kent de koning der voetbalspellen wel: Pro Evolution Soccer! Ook deze wordt overigens goed gekocht door de gamers, maar moet het uiteindelijk toch afleggen tegen Fifa.
-------------------------------------
Dit slaat niet echt ergens op, pro evo wordt evenveel uitgemolken als FIFA. Het verschil dat pro evo gewoon beter is (hetgeen natuurlijk waar is) bevat een compleet andere argumentering dan uitmelkeritis!
Avatar
Mick | 19 september 2006 20:17 | #124643
Vijf deeltjes, die niet elk jaar uitkomen, tegen een stuk of vijftien deeltjes die elk jaar uitkomen Wink
@Olivier: dit is geen nieuws Smile
Avatar
Zapp-x | 19 september 2006 20:37 | #124645
Olivier.... je mag niet aan je moeders wijn zitten!!!

Goed stukje tekst. Ik ben btw erg blij dat Mario Party elk jaar wordt uitgemelkt, heerlijk! Ik vindt het trouwens niet altijd uitmelken...Mario is een character dat uitgemelkt wordt, maar bijvoorbeeld GTA is geen uitgemolken game. Dan zijn 24 en Friends bijvoorbeeld ook uitgemolken series, of kan het dan ineens wel?
Avatar
Kleaver | 19 september 2006 20:40 | #124646
GTA mag wel 'uitgemolken' worden. Want dat is hartstikke vernieuwend spel. En bijna geen minpunten.

Maar je hebt wel gelijk over FIFA en Mario Party....
Avatar
JayKwon | 19 september 2006 20:41 | #124647
Ik had deze column idd al eerder gelezen bij de desbetreffende aangegeven site, maar na hem nog een x gelezen te hebben kan ik concluderen dat ie nog steeds goed geschreven is Smile hihi.
Verder om in te gaan op het discussiepunt.., Half life 2 was echt goed verniewend en alles, doch zeggen ontzettend veel mensen van... "overrated" blablabla.. en de enige goede reden die ik daarvoor kan bedenken is dat ze mss te veel verwachten, hoewel dat eigenlijk al ondenkbaar is, omdat het vrijwel bijna alles voor een shooter bied.
Verder werd prey 7ens en 8en gegeven, wat best oke is. Maar ik begrijp dan wel dat als de zoveelste tony hawk datzelfde punt krijgt, het niet meer kan kloppen... Doch wil ik wel opmerken dat bij de mario party's weer wat minder mild word omgegaan, kan dat te maken hebben met de hoge verwachtingen van de zogenaamde "inovativiteit" van nintendo? En dat ze bij een EA game al denken van oh, verwacht niet teveel, en geef het maar een 8 als het toch nog wat aardigs doet?
Ik weet het niet.., maar het is toch een vermoeden die nog al eens wil opwaaien tussen mijn gedachten..
Avatar
-Shurikono- | 20 september 2006 12:10 | #124688
Fifa wordt door elke voetbalfanaat aangeschaft,
---------------------
Nope, ik heb een hekel aan voetbalgames maar ik ben wel een voetbalfanaat Razz
Avatar
Masterswordish | 20 september 2006 16:40 | #124712
Volgens mij stond Pro Evo dit jaar zeker hoger in de verkoop cijfers dan Fifa
Avatar
Joost | 20 september 2006 19:22 | #124742
In Japan misschien ja. Wereldwijd niet.
Avatar
Gebruiker 4486 | 21 september 2006 19:52 | #124911
Prey ken ik niet eens.
Je hebt wel gelijk, al zijn spellen als Fifa, Tony, Mario Party etc, niet slecht.
Maar zou jij niet precies hetzelfde doen? Minimale inspanning, maximale resultaten? Klinkt als bedrijf zijnde perfect.
Avatar
JayKwon | 21 september 2006 23:54 | #124932
Altijd leuk als zo'n grote reactie waar je eigenlijk niet omheen kan genegeerd wordt..
Avatar
Daniel | 22 september 2006 11:56 | #124957
Thank you, Captain Obvious.
Avatar
Gebruiker 5600 | 22 september 2006 15:21 | #124977
@Adje: Dat ligt meer aan jou dan aan het spel

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.