Drie-eenheid was gedoemd Column | 11 december 2006 21:39 | Auteur: Wessel

Voordat sommigen zich meteen aangevallen voelen door deze titel heb ik denk ik eerst wat recht te zetten. Het betreft hier niet de relatie tussen de Vader, de Zoon en de Heilige geest en voordat fanboys van ‘the legend of Zelda’ morgen opeens voor mijn deur staan wil ik ook nog even mededelen dat het hier ook niet gaat om de machten van de moed, macht en wijsheid. Ik doel dit keer op de drie-eenheid die Nintendo ons ruim twee jaar geleden beloofde!

Drie-eenheid in plaats van twee macht

Als echte fan van Nintendo had je toen natuurlijk een Gamecube om thuis lekker onderuitgezakt mee te kunnen gamen, maar feit is dat deze console al sinds zijn geboorte hevige concurrentie ondervond. De Gameboy Advance (SP) deed zijn dienst ook altijd uitstekend onderweg, op vakantie en soms zelfs nog eens thuis. Jaren heeft Nintendo dan ook op het gebied van handhelds het monopoly in handen mogen hebben. Daar was duidelijk het grote geld te verdienen dus besloot Nintendo haar nieuwe handheld, de Nintendo Ds, geen opvolger te noemen van de Gameboy Advance (SP), maar beweerde ze dat dit een apparaat was dat je naast een handheld en een console moest hebben in plaats van ter vervanging van je vorige handheld. Er zouden drie apparaten verkrijgbaar moeten zijn die alle drie met evenveel aanhang genoeg winst zouden moeten binnen slepen voor Nintendo. Er zouden drie titanen moeten zijn die de macht, die de markt onder Nintendo vandaan getrokken had aan moesten pakken. Er zou een drie-eenheid moeten zijn tussen de console, de handheld én de Nintendo Ds.

img10411824207
De derde macht?


Nu twee jaar later kunnen we met gerust hart zeggen dat Nintendo hierin gefaald is. Voor de Gameboy Advance worden steeds mindere spellen uitgegeven en de op één hand te tellen must-haves die die handheld afgelopen jaar heeft opgeleverd zijn bovendien ook allemaal speelbaar op je Nintendo Ds. Het idee dat dit Nintendo nooit zou lukken, toen ik voor het eerst hoorde van de drie-eenheid was juist geweest: De Gameboy Advance is nog maar een kleintje dat wanhopig aan de broekspijpen van één van de twee grote titanen staat te trekken.

Het goede doel?
Een mislukte marketingtruc van Nintendo, een genoegen voor ons allen, ben ik geneigd te zeggen. De grote spellenmakers in deze wereld kennen namelijk al heel lang het principe van geldverdienen: Om de vier jaar brengen we gewoon weer een console of handheld uit met iets betere beeldkwaliteit. Dit alles natuurlijk weer voor een prijs waar je meer dan acht aidsweeskinderen mee zou kunnen helpen, met bescherming, voeding, onderwijs en gezondheidszorg.

Nieuwe console, nieuwe koers!
Gelukkig heeft Nintendo zichzelf snel verbeterd toen ze doorhadden dat hun gewenste drie-eenheid gefaald had. Je kunt ze niet meer verwijten van dingen die je nog wel kunt zeggen over hun concurrenten: Voortaan bieden de Nintendo Ds, en binnenkort ook je Wii je weer vernieuwende gameplay in plaats van alleen wat mooiere beelden en zijn op je Wii gewoon weer alle oude games speelbaar. Geen topprijzen, ondanks dat Nintendo’s nieuwste console zoveel nieuwe technieken bevat. Of Nintendo weer meer aan zijn fans gaat denken door de zogenaamde ‘next-generation oorlog’ of niet: Dat ze niet het slechte voorbeeld van haar concurrenten volgt doet me een groot genoegen! De door Nintendo gewenste drie-eenheid is gelukkig gefaald maar misschien is dat juist wel de aanleiding geweest voor de nieuwe richting die ze in zijn geslaan: Met een succesvolle en innovatieve handheld en een aankomende console die erg hoge verwachtingen geniet over heel de wereld is Nintendo weer lekker op koers! Hijs de zeilen, de drie-eenheid ligt achter ons in het troebele vaarwater! Voor ons een heldere zee en aan onze zijde een Wii en een Nintendo Ds.

wii
De nieuwe koers!
Next articleDragon Quest IX naar Nintendo DS Previous articleBest Buy: Zwarte en rose Wii

Reacties van de crew

Avatar
Wessel | 11 december 2006 22:30 | #192101
Mijn eerste column.. Zegt u het maar! Yummy

Reacties van gebruikers

Avatar
BoneHead | 11 december 2006 22:32 | #129838
Iedereen weet dat Nintendo de DS als 3e pilaar aankondigde voor het geval hij zou falen (tenslotte waren veel mensen sceptisch over de DS zoals Nintendo al verwachtte). Dan zou de Gameboy er niks mee te maken hebben en dus ook ook geen bestaansrecht in hoeven te leveren dankzei de dan gefaalde DS.
Avatar
Twanos | 11 december 2006 22:35 | #129839
Die drie-eenheid was inderdaad vanaf het begin verdoemd. Hoe je het ook wend of keert, een apparaat dat je overal mee naar toe kan nemen en op kan gamen is voor de meeste hetzelfde. Of je dit nou met met knopjes of een stokje bedient of dat er GBA of DS opstaat maakt ook voor de meeste geen drol uit Smile .

@ Wessel: niet slecht voor een eerste keer, maar ga er volgende keer wat dieper op in. Ik vond het een beetje oppervlakkig en simpel allemaal. Desalniettemin niet slecht hoor Biertje?
Avatar
Dennix | 11 december 2006 22:42 | #129840
Was een geinig stukje, lekker om te lezen, maar misschien wat kort, zoals Twanos al zei, je had misschien nog iets uitgebreider over bepaalde dingen kunnen praten.
Het eerste plaatje doet het btw niet.
Avatar
JayKwon | 11 december 2006 22:51 | #129841
Niet slecht idd, maar leest niet altijd even lekker weg. Ik zal deze wel nog aankaarten, maar daar moet ik em nog een x even goed voor lezen Wink . Verder kan je, zoals Twanos idd al suggereert mss wat dieper en uitgebreider op het onderwerp ingaan.

1e plaatje doet het niet Crying

Edit: whaha, dennix post ongeveer het zelfde:')
Avatar
Naruto-fan | 11 december 2006 22:54 | #129844
beetje loze column, de 3-eenheid is gewoon marketingpraat. je kunt geen marktpleider blijven door je oude product te houden. Sterker nog Nintendo had er lang geleden mee moeten stoppen als zij dat hadden gedaan.

Begrijp me niet verkeerde, nintendo is geweldig en maakt de mooiste games die er zijn op deze aardbol in mijn ogen. Maar als bedrijf moet je doorgaan in de toekomst. Ten tijde dat de DS werd aangekondigd was de GBA SP de populairste handheld. Nintendo kan dan niet meteen hun troef weggooien voor een apparaat dat zichzelf ondanks veel voorafgegaan marktonderzoek nog moet bewijzen. Batuurlijk vertelde Nintendo iedereen dat ze de N64 niet links zouden laten liggen toen de GC werd aangekondigd. Natuurlijk doet nintendo dat nu weer met de GC ten opzichte van de Wii. Geloof me, in deze branche gaan onze geliefde spelcomputers niet langer mee dan 5 jaar in commerciele zin. Ik zeg niet dat dit slecht is, maar het is gewoon zo. De toekomst is voor Nintendo de DS(lite) en de Wii, niet de gamecube, GBA (SP) of zelfs het eerste Nintendo DS model (waarom denk je anders dat nintendo nooit meer adverteerd met het eerste DS-model)...

Gewoon allemaal meegaan met de tijd, dat doen Ninty's concurrenten ook, want hoe je het ook went of keer de PS3 en de X360 zijn toch echt de concurrenten van de Wii. Nintendo's Marketing helpt iedereen te overtuigen dat dat niet zo is. En wees maar blij dat de marketing-afdeling van Nintendo zo verbeterd is. Alles blijf je terug zien in het succes en de games.

over de column; leuke opzet alleen je zou er idd wat dieper op in moeten gaan... Je columns kunnen erg leuk worden maar bedenk de volgende keer eens wat beter wat je wil gaan vertellen en ermee wilt bereiken. Denk ook in het vervolg beter na over wat je allemaal zegt.
Avatar
Intelligent-Systems | 11 december 2006 23:10 | #129846
Ik denk dat de naam Gameboy, binnen 3 jaar een wederopstanding zal krijgen. (Gameboy DS?... Very Happy ) Leuk stukje om te lezen!
Avatar
Timo | 11 december 2006 23:19 | #129847
Zoals BoneHead zegt, het was juist WEL een goede marketingstruc. Een héél goede zelfs, want kijk: de DS was een totaal nieuw soort handheld, innovatief, vernieuwend, noem maar op. Daarenboven kreeg hij ook nog eens (toendertijd) zware concurrentie van Sony met hun PSP. Wat nu als de Nintendo DS zwaar zou falen, enkel en alleen omdat mensen nog niet klaar zijn voor innovativiteit en massaal gingen voor de PSP? Wel, dan kon Nintendo gerust hun Nintendo DS en beetje de doofpot instoppen (de derde pillaar) en hun andere grote troef, de Game-Boy in de normaalste zin van het woord, terug bovenhalen om zo meer rechtstreeks de concurrentie met de PSP te kunnen aangaan. Dit dan door middel van gewoon betere graphics, beter design en natuurlijk de Nintendo games.

Je moet het (de '3 pilaren') niet als een belofte zien, eerder als een excuus zou de DS hebben gefaald (wat ie dus overduidelijk niet heeft gedaan). Nu dat Nintendo weet dat innovatieve dingen welkom zijn kunnen ze gewoon, zoals we ook zien met de Wii, in diezelfde lijn verdergaan en dingen zoals de gewone simpele game-boy achter hun laten.
Avatar
Wessel | 12 december 2006 09:11 | #129859
Bedankt voor het commentaar! Over dat het een stukje maar leuk geschreven is maar zonder doel: Mijn doel was uitleggen hoe het van die in mijn ogen slechte marketingtruc gegaan is naar een nieuwe koers die wel ok is, imho.. Een ander doel was een reden geven tot denken en dus misschien tot discussie en volgens mij ben ik in dat laatste geslaagd als ik de lange reacties boven mij zo lees Smile
Avatar
SolFighter | 12 december 2006 15:51 | #129883
Ik vind het nog steeds jammer dat ze de GameBoy zo verwaarloosd hebben, ze hadden zo mooi een opvolger met echte 3D graphics kunnen maken en gameplay zonder poespas van de DS.
Avatar
Wessel | 12 december 2006 16:08 | #129889
Deels mee eens... zou inderdaad wel heel erg cool zijn, zeker omdat ik laatste tijd gewoon een beetje lui ben om me in te gaan spannen door te tikken, te wrijven te juichen of weet ik wat...
Van de andere kant zou dat misschien wel een driemacht kunnen gaan worden en ik ga echt geen drie apparaten van Nintendo op het zelfde moment kopen!
Avatar
Theun | 12 december 2006 17:49 | #129904
Leuke column en vooral wat simpel. Maar zoals hierboven wordt gezegt is het misschien leuker om de volgende keer dieper op het onderwerp in te gaan. Maargoed je geeft zelf al aan dat je het gewoon simpel wilde uitleggen (wat goed gelukt is) en dat 't je eerste column is.
Toch zie ik bij de volgende graag wat diepgang, want als je het simpel houd zoals nu krijg je een beetje het gevoel van dat je telkens in herhaling valt (wat misschien minder erg zou zijn geweest zonder de kopstukken), omdat je telkens dingen blijft benadrukken zonder er diep op in te gaan.

Verder dacht ik even in 't begin dat het ging over die driemacht 'triforce' die Nintendo in 2002 beloofde. Nintendo, Namco & Sega ofzo. Maar dat is meer dom van mij [] Smile
Avatar
!!Luigi!! | 13 december 2006 15:29 | #129908
Zeker leuk stukje om te lezen! Very Happy Zelf zou ik niet spreken van falen van Nintendo. Alle 3 de consoles zijn gekomen en alle 3 hebben ze zich staande weten te houden! Dat het niet uitpakte zoals gehoopt werd is wat anders, maar Nintendo is wel sterk geweest. Helaas was de concurrentie voor de cube sterker, maar falen... nee. De Sega Dreamcast, de Atari Jaguar, de Wonderswan (Crystal) enz. die faalde allemaal, maar Nintendo niet. (Nintendo beloofde geen world domination ofzo)

@ Gohan: De Trif-force van Nintendo-Namco-Sega bestaat nog steeds. bijv: F-Zero FX en de arcade versie van Double Dash!! (dus niet dom Wink )
Avatar
Gebruiker 2685 | 13 december 2006 14:56 | #129980
In Amerika is het concept van de drie pilaren meer dan gelukt.
De wii verkoopt uitskend, de NDS is niet aan te slepen en de GBA verkoopt meer dan de xbox, xbox360, psp en gamecube. Afgelopen maand toch ruim 600.000 stuks.
Kan je moeilijk een mislukking noemen denk ik zo.
Avatar
Wessel | 15 december 2006 13:15 | #130097
Van zulke verkoopcijfers heb ik nooit weet gehad, en volgens mij ben ik niet de enige.. Ik baseer mijn mening echter op het aantal goede spellen dat uitgekomen is voor dat apparaat: En die zijn op één hand te tellen en zijn ook nog eens speelbaar op je Ds..

Een apparaat zonder een beetje support toch levend houden lijkt me toch wel richting muslukking aan te leunen Yummy
Avatar
aleksandr | 15 december 2006 15:51 | #130099
Nintendo is back . is Dat erg ADt het mislukt is ?
wii verkoopt bere goed en dat is het belangrijkste
Avatar
Tom | 15 december 2006 16:44 | #130100
Wacht... Zeg je nou dat er weinig goede spellen op de GBA uitgekomen zijn?
Avatar
Niels | 15 december 2006 21:27 | #130104
Beetje vage column. De 'drie-eenheid' heeft nooit bestaan namelijk, iedereen wist immers dat de DS de GBA zou overrulen en dat de 'Cube vanzelf dood zou bloeden.
Avatar
Gebruiker 1541 | 26 december 2006 01:32 | #130524
Ik was al helemaal vergeten dat het zo was aangekondigd =P Leuk stukje, wel beetje kort en je gaat er niet al te uitgebreid op in. Maar verder wel tof Smile
Avatar
teunbijbal2 | 06 januari 2008 13:58 | #152407
leuk en vlot om even te lezen

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.