Actionloop Review | 10 februari 2007 22:21 | Auteur: Niels

In de loop der jaren zijn er verschillende aanvallen op de troon van puzzel-koning Tetris geweest. Bust-a-Move kwam aardig in de buurt en met Kuru Kuru Kururin als meest originele puzzelgame van de afgelopen jaren en Meteos als recentelijke topper achter de rug, is het weer eens tijd voor wat anders. Actionloop, kom er maar in!

actionlooplogo


Daar zit je dan, in een lichtelijk vertraagde trein met tegenover je 2 personen met een respectievelijk witte en roze Sony PSP. Verlegen als ik ben pakte ik heel stiekem mijn NDS Lite om mijn net verworven Actionloop te spelen. Ik, één van de die-hard fans van Kuru Kuru Kururin, had wel weer eens trek in een goede puzzelgame na het best aardige Meteos. En terwijl ik aan de achtergrondmuziek kan horen dat één van de twee personen tegenover me Killzone: Liberation speelt, zet ik mijn NDS aan.

Eerst eens even terug naar een paar uur daarvoor. Ik had Actionloop bij de lokale spellenboer gevonden en niet lang daarna propte ik de gamecasette én de bijgeleverde Rumble Pack in mijn handheld. Voor zover ik wist is dit in Nederland één van de, al dan niet dé, eerste game met bijgeleverd Rumble Pack. Het trilpakketje ter groote van een GBA-game was eerder te krijgen bij een US-versie van Metroid Prime: Pinball dat jammerlijk nog niet is verschenen in de Europese winkels. Verwachtingen begonnen zich langzaam te scheppen, al was het alleen al om de trillingen die mijn NDS luttele minuten later zou moeten maken.

actionloop1actionloop3


Actionloop, een ketting met verschillend gekleurde ballen die je weg moet zien te spelen door middel van het wegschieten met je stylus. De ketting loopt langzaam richting het einde en voordat je het weet...kun je weer opnieuw beginnen. A la Bust-a-Move verschijnt er telkens een nieuwe bal die je weer kan gebruiken om ballen met dezelfde kleur weg te spelen. Maak een combo van drie rode, gele of welke kleur bal dan ook om ze weg te spelen. Inderdaad. Erg veel Bust-a-Move gelijkenissen tot op heden. Gelukkig zitten er soms kleine powerups in de game, van een klokje die de ketting stil laten staan, tot een bom die alle ballen met een bepaalde kleur in de ketting laten verdwijnen.

Maar gelukkig vond developer Mitchell (die ene van Polarium) dat dit niet voldoende was voor een game. Na vele vergaderingen en uren brainstormen wisten ze het zeker; de ballen zijn magnetiserend voor hun eigen kleur! En zo was het fenomeen 'combo-ketting' ook in de game gestopt. Speel je drie gele ballen weg die toevallig links en rechts vergezeld zijn van respectievelijk 1 en 2 rode ballen, dan is het ook einde rode ballen. En zo kun je combo's produceren tot je er ziek van wordt.

actionloop2actionloop4


Leuk? Ja, erg leuk zelfs. In de verschillende modi (Quest, Challenge en Checkmate) valt voldoende lol te beleven en is het soms zelfs matig verslavend! Waar je bij Quest op je eigen tempo een aantal levels kunt halen, kun je oneindig doorgaan in Challenge of voor de korte puzzels uit de Checkmate-mode kiezen. Leuk voor pick-up-and-play, ook leuk voor de langere treinritten.

Toch miste ik iets wat ik niet kan bewoorden. Waar Meteos het leuke afvuur-effect had, daar heeft Actionloop weinig extra's te bieden. Het blijft een gewone leuke puzzelgame die mooi in het rijtje Bust-a-Move, Tetris, Meteos past maar niet de extra charme van bijvoorbeeld een Kuru Kuru Kururin heeft. De Rumble Pack is een leuk geprobeerde aanvulling, maar van die kleine tikjes die het geeft wordt ik niet bepaald opgewonden. Minimale aanvulling en mocht je de bibbercasette een keer niet bij de hand hebben, dan zal je daar zeker niet rouwig om worden.

Al met al is het een leuke puzzelgame die mij zeker een +15 uur heeft vermaakt voordat het langzaam saai begon te worden. Toch moet ik bekennen dat ik soms stiekem weer die NDS pak om even een highscore te verbeteren of een leveltje mee te pakken. Mocht je trek hebben in een game die je even oppakt om daarna weer neer te leggen, dan is dit misschien wel iets voor je. Geen donderende actie, overweldigend gameplay-concept of origineel verhaal, maar wel verdomd verslavend als je van het genre houdt. Kopen dus, vooral als je Meteos naar meer vond smaken.
7,8
N1-score
Next articleDe Gamersdag 2007 Previous articleLunar Knights filmpje

Reacties van gebruikers

Avatar
Gebruiker 2044 | 14 februari 2007 18:44 | #132135
Ik heb Zuma echt teveel gespeeld. Toen ik de demo op de gameplay probeerde heb ik hem dan ook gelijk weggehaald, want ik heb het echt teveel gespeeld...
Avatar
Cube-master | 10 februari 2007 23:40 | #132157
Lijkt me echt super deze game! Kan niet wachten tot ik hem in me DS steek Razz , nadat Portrait of Ruin er Rokend uit komt ^-^
Avatar
Jaap vs Jaap | 11 februari 2007 00:03 | #132158
HAHAHa die speelt me moeder altijd op de pc. Het is echt een leuk spel Razz ik hoop dat ie net zo goed is als op de pc dan zit het wel goed Smile
Avatar
superhampuss | 11 februari 2007 11:00 | #132161
Lijkt me wel vet, alleen jammer dat ik kleurenblind ben Mad
Avatar
Paul H. | 11 februari 2007 17:16 | #132170
Zuma!
Avatar
Zero | 11 februari 2007 22:19 | #132177
Hmm, het is een leuk spel. En jammer dat de rumble pak niets toevoegd, want nu is niet echt het geld waard aangezien je het gratis op je PC kan spelen.

Maar een leuke review trouwens.
Avatar
Wings_of_Gold | 12 februari 2007 00:31 | #132179
Ja vind het nog steeds idd apart dat ze een game die je gratis op de PC kan spelen voor zon prijs op de markt brengen voor de DS:/
Avatar
ChaoZ-dRoNe | 12 februari 2007 10:49 | #132181
Je hebt niet altijd een PC bij de hand eh Smile ,

Daarnaast heeft het een enorm leuke Checkmate-modes, wat dus de PC-versie niet kent, waar ik bijna al mijn tijd in heb zitten. Of andere leuke effecten, die ik in deze review mis. Waar is het noemen van de mistwolkjes? zwarte gaten? nepballen? Bonuslevels? Eindbazen? (of ben je in de quest mode niet verder gekomen dan lvl 9?)
Avatar
theritz | 01 maart 2007 22:49 | #132687
Dit is gewoon Zuma inderdaad. Leuk spel, dus ook op de DS, maar kan het niet geloven dat hier in de review naar naar verwezen is zeg... Smile
Avatar
Gebruiker 2748 | 27 maart 2007 13:49 | #134152
;-) een score van rond de 80 lijkt me idd. gerechtvaardigd
Avatar
maikelsteneker | 08 april 2007 12:22 | #134708
redelijk spel, gespeeld bij een vriend. ik koop 'm denk ik maar voor het rumble pak Very Happy

Zuma heb ik heel veel gespeeld, maar dat is grappig genoeg van de makers van deze game nageaapt.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Actionloop

Platform: Nintendo DS
Genre: Action
Ontwikkelaar: Mitchell
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 2007