Product Number 03 Review | 02 oktober 2003 02:07 | Auteur: Paul S

Nog geen jaar geleden was iedereen flink gehyped voor dit spel, maar toen er een paar maanden later wat meer gameplay info werd vrijgegeven werd die hype een stuk afgezwakt en verdween bijna. Het spel zelf is inmiddels stilletjes de winkels ingeslopen…

De grote vraag in deze review is dus, is de game doe moeite waard? Ik denk dat de komende alinea’s je daar wel een antwoord op geven.

De ooit aanwezig geweeste hype..

Toen de eerste beelden van de game werden vrijgegeven was iedereen enorm enthousiast. Een futuristische setting met een mooie vrouw als hoofd karakter die gun-blazing en acrobatisch zichzelf door hordes robotten heen knalden. Wauw, het leek echt de natte droom van iedere gamer. Toen echter nieuwe beelden werden getoond en het geweer was vervangen door lucht (de hoofdpersoon schoot voortaan Dragon Ball Z stijl uit haar handen) en er meer gedanst werd dan geschoten, was het leuke er voor veel mensen af. De roze en gele pakjes, die het karakter in de game meer op een Power Ranger lieten lijken, konden hier ook niks aan veranderen.


showscreen

Ik persoonlijk vond de game er niet minder op geworden en keek nog steeds reikhalzend uit naar de release. Helaas vond die plaats zonder mijn weten en liep ik in eens de winkel in toen ik hem zag liggen. Sceptisch als ik was ging ik eerst thuis wat reviews van de Japanse versie lezen en hoewel de punten niet echt hoog waren, leek de game me wel erg tof. Al was de replay value misschien een probleem. Gelukkig belde Paul (R) me op en vertelde dat er een review exemplaar klaar lag, wat mij dus goed uitkwam, ghehehe.

Het spel vloog in de brievenbus en direct van mijn brievenbus naar m’n GameCube. Toen begon een game zoals ik er nog niet vaak een gespeeld had…

Meet Vanessa Z. Schneider

showscreen

De chick in de game heet Vanessa Z Schneider. Haar jeugd was niet echt gezellig, want haar ouders waren omgebracht door CAMS, het robot leger van de mensheid. Laat het nu even mooi uitkomen voor Vanessa dat die robotten op hol zijn geslagen, een afgelegen planeet tot zich te hebben genomen en een onbekende opdracht gever haar inhuurt om dit probleem op te lossen! Want, ja, hoe graag je ook met Vanessa in een café zou willen zitten, ze is wel een huurling. Van haar opdrachtgever krijgt ze de ultra relaxte Aegis suits, waarmee het killen van de robots een stuk aangenamer wordt.

Het verhaal is in het begin eigenlijk niet echt aanwezig, maar de laatste 5 missies begint het een beetje te komen (het spel kent 11 hoofdmissies en een hele berg trial missies). De missies hangen aan elkaar via een zijde draadje, maar naderhand vormt zich toch een verhaal dat best de moeite waard is. Al si de samenhang van de missies dan nog steeds ver te zoeken.

De opdrachtgever van Vanessa verteld haar voor iedere missie wat het doel is van de missie en dat gaat op de bekende Metal Gear manier, al is de codec hier een stuk stylisher, net als de rest van game, want de stijl spat er van alle kanten vanaf. Iedereen die de game heeft gezien weet dat wit de hoofdkleur is door de game (in de meeste levels ondersteund door een andere tint, bijvoorbeeld rood, blauw, paars of rood), maar dat is het niet alleen. De vormen van de levels zijn echt super mooi, overal ronde vormen en iedere ruimte is nog futuristische dan heel “Minority Report” in z’n geheeld. Echt hulde hier. In sommige levels heb je enkele passages tussen 2 gebouwen en daar zweven dan enorme ringen omheen waarover karretjes bewegen. De gangen zijn vloeiend rond en echt nergens kun je zien dat een object, muur of karakter uit polygonen is opgebouwd. Soms is er ook een overvloed van lichteffecten aanwezig (bijvoorbeeld tijdens de ontsnapping scene in missie 9) en dan wordt je echt doller dan in een discotheek. Een woord: Subliem!

showscreen

Wat wel jammer is, is dat er geen gebruik wordt gemaakt van anti-aliasing. Hierdoor ziet het geheel er soms korrelig uit, vooral omdat er veel gebruik wordt gemaakt van horizontale strepen over muren, maar echt storen doe je je er niet aan. De karakters zijn in ieder geval erg mooi en vooral Vanessa is erg mooi geanimeerd. Vooral tijdens het uitvoeren van haar Energy Drives (krachtige aanvallen die ze kan uitvoeren afhankelijk van het pak dat ze op dat moment aanheeft), de lichteffecten en acrobatiek spatten er dan van af.

En hoe zit het met de besturing?

Door enkele mensen is de besturing flink afgekraakt, maar Capcom heeft er duidelijk over nagedacht. De besturing is simpel, maar doeltreffend. Met A schiet je en die knop gebruik je zonder twijfel het meest. Je krijgt dan ook al snel een lamme duim, maar er zijn later in de game upgrades te koop die je automatisch laten schieten als je A inhoudt. Met B spring je, ideaal om snel over een obstakel te springen of om er juist achter te springen, want ontwijken is belangrijk. Daarom zijn er ook de L en R knop, waarmee je respectievelijk naar links of rechts wegdraait of een radslag maakt. De bekende tactiek is dus ook wegdraaien om te schuilen, terug draaien en schieten, weer weg draaien, etc. Met Y bukken we en met X wisselen we van target. Via C is de camera licht aan te passen en met de joystick lopen we natuurlijk. Tenslotte hebben we Z waarmee we 180 graden draaien (en in combinatie met links of rechts op de joystick kan dat ook 90 graden zijn) en de D-pad, waarmee de Energy Drives worden uitgevoerd door een combinatie in te voeren en dan op A te drukken.

Men zegt dat de besturing slecht is omdat je niet kunt schieten en bewegen te gelijk. Dat je niet kunt schieten en bewegen tegelijk is waar, maar dat maakt de besturing niet slecht. Het wordt gewoon een stuk uitdagender. En de besturing lijkt in het begin misschien vreemd, vooral het lopen, maar dat went echt enorm snel.

Suits en punten

De pakken vormen naast de missies en de besturing het hart van de game. Door vijanden af te maken verdien je punten. Na het afschieten van een vijand begint een timer te lopen en als je binnen die tijd de volgende vijand neerschiet, worden zijn punten opgeteld bij de punten van de vorige vijand. Er begint weer een timer te lopen en je snapt het, weer vijanden afmaken. Als het niet lukt om nog een vijand te killen, dan wordt het totaal aantal punten maal het aantal afgemaakte vijanden bij je totaal opgeteld. Dat zijn de combo’s in de game en die leveren soms erg veel punten op.

showscreen

Met die punten kun je een van je pakken upgraden of nieuwe kopen. Je begint de simpele Primera Fusion. Dit pak komt uit de Fusion serie, dat is de gebalanceerde versie van de Aegis pakken. Je hebt ook de offensieve serie, de Blazers, en de defensieve serie, de Gaurdians. De naam voor het pak geeft zijn klasse aan, waarbij Primera de simpelste versie, de Intera de midden klasse en de Ultra de hoogste klasse is. Daarnaast zijn er nog 2 andere suits te krijgen door de game uit te spelen op bepaalde niveau’s. Na het uitspelen van de game neem je al je suits mee, waardoor je op een gegeven moment alle suits bezit. Dit duurt alleen wel een uur of 20, maar is erg verslavend en wie wil er nu niet het Papillon pak bemachtigen (iedereen die het heeft gezien weet wel waarom ;) )

Gimme some Drum ’n Bass

Als laatste wil ik nog even stil staan bij de muziek. Die is namelijk erg goed. Ik houd zelf wel van de drum ’n bass tunes tijdens de game en ze passen er ook perfect bij. Hulde voor de makers van de muziek.

En die vraag in het begin?

Om die vraag te kunnen beantwoorden moeten we nog een ding duidelijk maken. Het idee achter de Capcom 5 (tegenwoordig Capcom 4) is nu wel duidelijk geworden. Simpele games maken die lang genoeg blijven boeien. Je moet PN03 dan ook niet zien als een traditionele shooter als Jet Force Gemini, maar meer als een echte Arcade shooter zoals Ikaruga. De game is ook best moeilijk, dus is lang speelbaar. Het antwoord op de vraag is simpel. Als je met die dingen in je achter hoofd een spel wilt kopen waar je zeker 10 uur mee zoet bent (je speelt het wel sneller uit, maar je hebt nog de trial missies en de verschillende moeilijkheidsgraden) en die mij goed heeft vermaakt, dan zit je met deze game goed. Actie en een snel kloppend hart, dat geeft deze game. Jammer dat je er soms een lamme duim van krijgt..
8
N1-score
Next articleKingdom Hearts: Chain of Memories Previous articleStar Wars Rogue Squadron III: Rebel Strike

Reacties van gebruikers

Avatar
Gebruiker 1806 | 02 oktober 2003 17:44 | #3808
wtf zo hoog?!
Avatar
Gebruiker 1867 | 02 oktober 2003 17:53 | #3809
Het lijkt me wel wat, maar ik wacht toch ff totdat de game met een budgetprijs in de winkel ligt
Avatar
Chris Redfield | 02 oktober 2003 18:22 | #3816
Hoezo zo hoog??? Zo'n rukgame is het ook niet hoor!
Avatar
Earle | 02 oktober 2003 18:34 | #3823
Dit spel zal ondanks deze review niet snel in mijn collectie komen.
Avatar
Kingsadist | 02 oktober 2003 19:59 | #3845
80 is zeker te hoog...
Het is geen rukgame, maar voor de rest is het maar een middelmatige game; subpar aan VJ in ieder geval.

En voor iets wat je maximaal een week zult spelen is het geen 60€ waard.
Avatar
trunks | 02 oktober 2003 20:06 | #3851
een 80 voor graphics :O
Das niet zo hoog van wat ik voor deze game verwachte..hmm

@kingsadist....dan is Halo ook maar 20 euro waard "-_-
Avatar
Gebruiker 1538 | 02 oktober 2003 20:10 | #3855
Zoiets heb ik ook. Mij leek de game in het begin ook erg appart, maar ik hoorde dat de besturing zoog. Nu lees ik dat het meebvalt maar dat de game "slechts" 10 uur gameplay heeft wacht ik ook op een budget aanbieding. . .

Greetz: Mafkees
Avatar
Gebruiker 1420 | 02 oktober 2003 20:16 | #3857
jeej! eindelijk een goed cijfer voor dit spel Smile
Avatar
semper | 02 oktober 2003 20:48 | #3864
ik vind het ook wel een 80 waard hoor
Avatar
Paul S | 02 oktober 2003 21:46 | #3868
Een 80 is zeker NIET te hoog. Ten eerste, de game is best origineel en zeker in deze tijd een verademing. Ten tweede, grafisch en qua geluid is deze game ook niet de minste. Hoewel het geheel (grafisch) een beetje korrellig is, is de geometrie van erg hoge kwaliteit. De besturing is in tegenstelling met wat veel mensen zeggen ook al niet bout, en deze game speel je niet alleen 1 keer op easy, maar daarna op normal en hard. Je moet jezelf steeds proberen te verbeteren, daar ligt het hart van de game. En het verzamelen van alle suits en het opkrikken van de stats (wat nog niet eens in m'n review vermeld staat *schaam, schaam* ) kost ook uren tijd. Oh, ja en was ik nog de trial missies vergeten, die worden random gegenereerd en er zijn in het totaal ruim 50 van die missies die steeds moeilijker worden. I rest my case...
Avatar
Willem | 02 oktober 2003 23:25 | #3889
Pcies wat ik over deze game verw8 had =) En die 80 klopt cker wel! De gameplay of iig de bestuuring is niet zo super. Gwoon net zoals Enter the matrix maar wat knoppies rossen... Maar zoals Paul s hier boven in zijn eigen 2e review uitlegd: De orginaliteit is cker hoog!! En de gfx zijn ook helemaal toppie toppie hoor.
Avatar
RutgerK | 03 oktober 2003 15:42 | #3938
Goede review man Very Happy Ik had besloten deze game niet te kopen maar nu begin ik er toch weer aan te twijfelen....
Avatar
Pieter | 03 oktober 2003 16:31 | #3945
Inderdaad een goeie review! De stijl van het spel spreekt me erg aan, maar ik maak me toch zorgen over de besturing (ook al wordt daar in deze review wel positief over gedaan) en de sfeer (te veel grijs).

Vanessa is verder wel de coolste game-chick sinds tijden!!
Avatar
Zwennes | 03 oktober 2003 21:26 | #4029
niet egt iets voor mij, te science fiction achtig
Avatar
Gebruiker 1592 | 03 oktober 2003 23:56 | #4051
Ik koop m denk ik niet, ik koop liever VJ ofzo...
Ik vind pistolen wel stoerder dan DBZballen schieten...
Avatar
Kuyperkid | 04 oktober 2003 00:42 | #4062
kheb dit spel op de PUGA gespeeld en al snel ging ik dood en meteen zocht ik me toevlucht ergens anders want die besturing is gewoon zo enorm KUT! Wil je omdraaien, moet je eerst helemaal de camera draaien anders maak je een klein kut stapje naar achteren dat veel te veel tijd kost. Er is helaas weinig afwisseling maar een ding is wel heel goed aan de game: Originaliteit want ik vind het eindelijk eens ''iets anders'' dan al die uitmelk producten.
Avatar
Gebruiker 1810 | 04 oktober 2003 01:44 | #4070
1 druk op Z en je bent omgedraaid Weird
Avatar
Kuyperkid | 04 oktober 2003 01:46 | #4071
ja het was op de PUGA dus ik heb geen handleiding erbij... hmmm erg vaag hoor met Z maakte ze een hele rare beweging maar ze draaide niet om Weird
Avatar
Paul S | 04 oktober 2003 03:24 | #4079
Je kunt ook direct 90 graden naar links of rechts draaien door op Z + links of rechts te drukken. Erg handig. Ook kun je tijdens het bukken alle kanten op rollen, bijvoorbeeld naar voor of achter of naar links en rechts draaien. Wil je naar links of rechts rollen? Probeer L en R eens.
Avatar
Gebruiker 1557 | 04 oktober 2003 18:14 | #4123
gewoon een goede game die door reviews niet word gekocht en daarom ook geport word
Avatar
Gjto | 07 oktober 2003 00:08 | #4372
Worship 1080 Worship
Avatar
Kaiber | 07 oktober 2003 00:16 | #4376
'-_- Fanboy
Avatar
tobiasje | 07 oktober 2003 10:39 | #4402
t is echt eeen fucking saai spel kan ik je zeggen!
Avatar
Gebruiker 2088 | 20 oktober 2003 00:59 | #5648
een van de leukste spellen op de cubee, vind ik.
Het is hardcore en heeft style, goede review trouwens
Avatar
Kaiber | 26 september 2004 21:41 | #51532
Fucking cool spel! Let ook op hoe vanessa met haar hand op het ritme van de muziek meebeweegt als ze stil staat!
Avatar
Gebruiker 4344 | 18 oktober 2004 16:28 | #53902
Vandaag voor 15 euri bij Bart Shit gehaald. Tering, wat een game, wat een stijl! Als het een rukgame zou zijn, zou ik dit spel aanzetten met de muziek fink hard en ou ik er op de bank naar gaan kijken. Nog 1 keer, wow!
Avatar
Gebruiker 5714 | 13 juni 2005 00:21 | #83525
Lijkt me cool Smile

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Product Number 03

Platform: Nintendo GameCube
Genre: Action
Ontwikkelaar: Capcom
Uitgever: Capcom
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 31 augustus 2003

Screenshots