Ik heb geoefend op mijn Game Boy Column | 07 maart 2007 17:46 | Auteur: Rutger

Vorige week maandag zond Veronica de laatste aflevering van het programma Veronica Poker uit. Hierin leerden zes bekende Nederlanders de fijne kneepjes van het spel poker, om uiteindelijk te bepalen wie de beste was in een alles beslissende finale. De winnaar van deze finale zou zijn geluk mogen beproeven op een groot pokertoernooi in Las Vegas. De uiteindelijke winnares was zangeres Ellen ten Damme, en dus begaf zij zich naar Las Vegas om Nederland te vertegenwoordigen naast bekende Nederlandse pokeraars als Marcel Luske en Rob Hollink.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar Ellen had eigenlijk nog maar weinig echte ervaring en spreidde een nogal pessimistische houding ten toon. Gelukkig had zij een nog een acht uur durende vliegreis voor de boeg, waarin zij eens even flink zou gaan oefenen. Hier komt dan het raakvlak met games, want Ellen verklaarde trots dat zij had geoefend op haar Game Boy. ‘Mooi,’ hoor ik je al denken, ‘blijkbaar is het fenomeen gamen ook onder bekende Nederlanders algemeen geaccepteerd.’ Om aan te tonen dat dit niet zo is, heb ik hieronder een afbeelding geplaatst van de Game Boy waarop Ellen ten Damme het pokerspel heeft geoefend.

pspwhite04


Jawel, een stijlvolle witte PSP. Ik hoor uit verschillende uithoeken van de gamewereld wel eens geluiden dat gamen nu eindelijk een sociaal geaccepteerd fenomeen is. Niet langer is het een bezigheid voor bebrilde nerds en levenloze rukkers, iedereen doet het. Ik neem aan dat men het in dit geval op dezelfde manier over gamen heeft, als wanneer mannen over het kijken van soaps praten. Dat wil zeggen ‘Ik doe het wel, maar ik neem het natuurlijk niet serieus.’

Want het verschil tussen een Game Boy en een PSP niet kennen als je er zelf op speelt, is naar mijn mening wel erg triest. Het is ook typerend voor de manier waarop veel ‘jongere ouderen’ tegen videogames aankijken; het is best leuk, maar ook nog een beetje infantiel. Het verschil tussen ‘een Nintendo’ en een ‘Pleesteesjun’, wie let daar nou op? Dat is toch allemaal hetzelfde.

Nog zoiets; sinds een half jaartje volg ik aan de Universiteit van Amsterdam de opleiding Media & Cultuur. Daar kan men onder andere kiezen voor de stroming nieuwe media, die ontwikkelingen bestudeert als internet, mobiele telefoons en ook games. Het fenomeen is dus ook al doorgedrongen tot de bebaarde intellectuelen van de universiteiten, iets wat ik uiteraard toejuich. Nou moet ik de stereotyperende passage in de voorgaande zin wel corrigeren, want de onderzoekers bij de richting nieuwe media zijn veelal frisse jonge mensen, maar soms krijg ik wel eens de indruk dat ze de relatie tussen zichzelf en games nog steeds zien als een hiërarchische: zijzelf bovenaan en de games ergens onderin.

Het voorgaande uit zich vooral in de voorbeelden die deze gamewetenschappers aanhalen in hun onderzoeken. Je verwacht natuurlijk dat klassiekers als Zelda, Metroid, Sonic en Metal Gear de revue regelmatig passeren, alsmede een aantal minder bekende maar toch noemenswaardige games als bijvoorbeeld een Skies of Arcadia Legends of Ico. Niets is minder waar, want de gemiddelde wetenschappers verzuimt in zijn artikelen iets anders te noemen dan shooters als Counter-Strike en Half-Life of uitgemolken games als The Sims. Met enig geluk komt Mario aan de orde, maar meestal blijft dit beperkt tot artikelen met als titel ‘de geschiedenis van videogames’.
Gelukkig weten ze het bij televisiestudies beter, want in het boek Inleiding televisiestudies wordt verwezen naar een ander boek, volgens de auteurs genaamd From Barbie to Mortal Combat: Gender and computer games. Het is natuurlijk fijn dat hier aandacht wordt besteed aan deze klassieker binnen de vechtspellen, alleen is het jammer dat Mortal Kombat nog steeds met een K geschreven dient te worden.

Ik wil hier natuurlijk niet iedereen over één kam scheren. Er zijn legio wetenschappers die heel goed weten waar ze het over hebben, en ook bij Veronica zullen er vast wel mensen zijn die een Nintendo DS van een PSP kunnen onderscheiden. Maar als je een onderzoek doet en je kan niets anders noemen dan een opzichtige keuze als Counter-Strike of een willekeurig spelletje dat je onwetende kleine broertje vroeger op de computer speelde, doe dan niet alsof je uit ervaring spreekt. Veronica mag dan wel de zender zijn waarop vroeger het programma Gammo uitgezonden werd, de mannen in de montageruimte hebben blijkbaar een wat minder grote parate kennis van games.

Ik ga hier ook niet opperen dat iedereen verstand van games zou moeten hebben, het is ieders goed recht om gamen als een infantiele bezigheid te zien. Maar als je dan toch claimt dat je het fenomeen serieus neemt, of als je het aan de orde stelt in een programma waar tienduizenden, misschien wel honderdduizenden mensen naar kijken, zorg dan in godsnaam dat je weet waar je het over hebt. Een klein beetje research heeft nog nooit iemand kwaad gedaan, en een uurtje per dag gamen is echt niet funest voor je sociale leven. Of laat het gewoon weg uit je programma, want wat interesseert ons het nou of Ellen ten Damme geoefend heeft op haar ‘Game Boy’? Mij in ieder geval niets, en zeker niet als achteraf blijkt dat in de hele aflevering geen enkel potje poker, zelfs geen enkele ronde van een spel, in zijn geheel uitgezonden wordt.

Dus mocht je ooit nog een keer gamewetenschapper aan een universiteit worden, of programmamaker bij Veronica, zorg dan dat je weet waar je het over hebt. Sterker nog, waar je ook over schrijft, je moet altijd weten waar je het over hebt. Doe je huiswerk, of schrijf niet. Want een PSP een Game Boy noemen, is als zeggen dat Mohammed de belangrijkste profeet van het christendom is; heiligschennis.
Next articleThird Parties tóch Mii's + WiFi op Wii? Previous articleNieuwe game Wii aangekondigd

Reacties van gebruikers

Avatar
Tibbe | 07 maart 2007 18:12 | #133073
hehe lol Razz
Avatar
Michiel | 07 maart 2007 18:36 | #133075
Gamen wordt inderdaad nog steeds niet serieus (genoeg) genomen. De omzet die gerealiseerd wordt met games is inmiddels die van de muziekindustrie voorbijgestreefd; je merkt er nog nauwelijks iets van.

Leuke manier om je punt duidelijk te maken trouwens. Smile
Avatar
Wessel | 07 maart 2007 19:06 | #133084
Heerlijk stuk hoor!
Toen ik de titel las vreesde ik even voor een inhoudsloze autobiografie maar dat bleek gelukkig niet het geval te zijn Yummy
Avatar
Weebl | 07 maart 2007 19:09 | #133087
Leuk artikel!


"Veronica mag dan wel de zender zijn waarop vroeger het programma Gammo uitgezonden werd, "


Gammo was een van de slechtste game programma's ooit. Ze kraakten nooit een spel af, en ze hadden de slechtste PC's ooit!
Avatar
Gebruiker 3441 | 07 maart 2007 19:28 | #133092
#care
Avatar
Gebruiker 7629 | 07 maart 2007 19:33 | #133093
wat flauw...
Avatar
BoneHead | 07 maart 2007 20:29 | #133097
Ik vergelijk het gamen zoals het gaat worden altijd met de Hollywood van nu. Veel bagger, actie en bloed, maar de pareltjes zullen er altijd zijn en hun trouwe achterban vinden.
Avatar
Gebruiker 1528 | 07 maart 2007 20:35 | #133098
Zal me niets verbazen als mensen de PSP dan Gameboy PSP of zoiets gaan noemen Razz .
Avatar
Mick | 07 maart 2007 21:06 | #133107
Je weet ook dat de PSP in elk programma komt voor reclame? Zoals in RTL4's Travel List etc.

Voor de rest een heerlijk geschreven stuk, maar de clue van het stuk ontgaat mij. Dat wil zeggen, ik ben het er niet mee eens Wink
Avatar
Gebruiker 7477 | 07 maart 2007 21:29 | #133111
jeey ik ben dol op een pleesteesjun!!! lol Razz en ja je hebt gelijk mensen moeten hun huiswerk zeker doen ik bedoel maar psp=gameboy wtf????
Avatar
JayKwon | 07 maart 2007 22:39 | #133122
Leuk, goed geschreven artikel, kan me der wel in vinden. Leuk weetje dat de gameindustrie die van de muziek al is 'voorbijgestreeft'. Ik dacht iig ook al dat ie erg groot was geworden. Gamen is trouwens voor veel mensen te duur, of tenminste een beetje enigzins fatsoenlíjk 'gamen'. Nja.. Ik blijf een goeie game met een goeie sfeer en een goed verhaal gewoon meer waarde hebben dan een goed boek. Ze zouden ons eens voor een x een opdracht over een game moeten laten maken i.p.v. een boek ofzo, kijken hoe dat uitpakt Razz .
Avatar
Dennix | 07 maart 2007 22:47 | #133124
Mwah zolang als ze een ds geen psp noemen, vind ik het prima Smile
Avatar
xalron | 07 maart 2007 23:01 | #133125
k snap nooit waarom het geaccepteerd word als mensen op hun mobiel lopen te rammen maar als je met je ds of wat ook maar zit lopen ze je raar aan te gapen
Avatar
Djep | 08 maart 2007 17:14 | #133159
Lol, hoorde het ook tot 2 maal toe zelfs dat blondemokkel had het ook over de GameBoy waarop ze had geoefent
Avatar
Gebruiker 3441 | 08 maart 2007 23:32 | #133193
kun je nagaan wat voor bekendheid nintendo heeft van vroeger...oh dit is een kleine spelcomputer voor in je hand, dus is het een nintendo Wink
Avatar
Skuzzie | 09 maart 2007 13:32 | #133212
Skies of Arcadia Legends is NIET noemenswaardig.
Avatar
Tom | 09 maart 2007 13:43 | #133213
Argh, de random encounters, de houterigheid, de extreme zoetheid van het verhaal, AAARGHH.
Avatar
Quint | 09 maart 2007 15:32 | #133217
@Skuzzie, omg Very Happy ? Skies of Arcadia Legends is een geweldige game Smile !

Verder; mooi stukkie!
Avatar
Zero | 11 maart 2007 12:54 | #133316
Zeg heb je er ook aan gedacht dat het misschien niet te wijten valt, dat ze haar kennis niet goed op een rijtje heeft. Iets wat wel eens voorkomt is dat als een merk/naam in een bepaald product erg bekend wordt, dan wordt de overkoepelende naam voor die producten vervangen door de merk/naam die de bekendheid heeft gekregen.
Nintendo heeft een lange tijd een monopoly positie gehad op de handheld markt met de GameBoy. En telkens een nieuwe versie werd ook weer GameBoy X genoemd. Dus i.p.v. dat mensen zeggen "ik ga een handheld kopen" of "ik ben op mijn handheld aan het spelen", wordt het "ik ga een GameBoy kopen.". Dus onder de massa is GameBoy een synoniem voor handheld en omdat GameBoy bekender is wordt het ook vaker gebruikt.
Zoiets zie je ook vaker met Windows/Linux/MacOS X. Windows wordt vaak als overkoepelende naam voor besturingssysteem gebruikt.
Avatar
maikelsteneker | 14 april 2007 20:45 | #135004
ik vind het ook altijd zo dom als mensen een PSP en gameboy niet kunnen onderscheiden. hetzelfde geldt voor DS en gameboy.

DE NAAM STAAT GROOT OP DIE DINGEN!!!
Avatar
teunbijbal2 | 06 januari 2008 13:50 | #152405
zoals Zero zegt is een draagbare spelcomputer gewoon een gameboy ongeacht het merk of type
verder C ik op de middelbare school een kleine voruitgang iedereen gamed maar niemand heeft het er egt over omdat het nog steeds een nurd merk is

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.