Gamen is gezond Column | 26 maart 2007 12:26 | Auteur: Quint

Ik game, jij gamet, wij gamen. Wij hebben gegamed. Een prachtig werkwoord, niet waar? Allen die dit stukje hier lezen zullen het vast met mij eens zijn, ook al gaat het ze wellicht alleen om de betekenis. Gamen is namelijk iets wat wij hier allemaal graag doen en dat brengt ons dan ook tezamen. Toch zijn er een hoop mensen die ons misschien verafschuwen, omdat wij deze - in onze ogen - onschuldige hobby dagelijks uitvoeren. Schandalig.

Schandalig inderdaad. Want beste jongens en meisjes: gamen is gezond. Waar de meeste denken aan de cliché beelden van een jongen met bril wiens gezicht onder hobbelig gespuis zit, wordt bij anderen (lees: bepaalde non-gamers) de algemene definitie alsmaar bijgeschaafd. Het is niet meer de betweterige nerd zonder sociaal leven die de hele dag achter zijn pc zit, maar de casual doch intelligente jongeman of jongedame die overdag de blits is en ‘s avonds een uurtje of twee een lekker spelletje speelt achter zijn/haar console of PC. En terecht dat er mensen zijn die dit beeld hebben. Onderzoek naar het fenomeen dat gamen gezond zou zijn, duidt namelijk keer op keer aan dat er meer voordelen aan zitten dan nadelen. Je moet dan natuurlijk wel altijd in je achterhoofd hebben dat je moet gamen met mate. Immers; 1 glas wijn per dag is gezond, maar dat geldt niet voor 10 glazen.

nikapc1
Jong geleerd is oud gedaan. Toch?


Maar op welke manier kan gamen dan gezond zijn? De belangrijkste gevolgen van het gamen die wij kennen, zijn vaak negatief. Denk hierbij aan het verpesten van je ogen door de hele tijd naar een tv of beeldscherm te kijken of aan de lek van communicatie tijdens het spelen. In tegenstelling tot deze zaken zitten er ook voordelen aan en je leest of hoort dit de laatste tijd steeds vaker. Zo stond het laatst in het NRC Handelsblad. Hierin werd onder andere het volgende gemeld:
“Gamers bezitten andere vaardigheden en een andere levenshouding: de gamers willen winnen, vinden competitie de gewoonste zaak van de wereld en beloning naar prestatie prima. De kosten van falen zien ze als nihil: je kunt immers gewoon opnieuw beginnen.”

Dit werd later nog eens bevestigd in een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam:
“Vooral competitie, uitdaging en afleiding noemen (jonge)mannen als de aantrekkelijke elementen uit het videospel. Spelen kan leiden tot positieve emoties als plezier en trots, maar ook tot negatieve ervaringen zoals angst, afgrijzen en woede. Toch zijn negatieve gevoelens geen reden om te stoppen. Mede hierdoor kan gamen worden beschouwd als een gezonde uitlaatklep.”


medal-honor-frontline-gc-2
Een potje Medal of Honor is beter voor je dan je denkt!


En dat niet alleen. Het NRC ging verder:
“Er is vaak een onbegrip tussen gamers en niet-gamers. Onderzoekers verklaren dit door het feit dat gamers meer risico’s nemen en anders leren. Van de invloed van gaming op cognitieve vaardigheden – hoe verwerken gamers informatie – is een aantal aspecten bekend. (..) Door het spelen van games neemt het ruimtelijk inzicht toe, net als het vermogen om te gaan met beelden. Gaming maakt dat het verwerken van verschillende beelden tegelijk (ook wel divided visual attention genoemd) verbetert. Daarnaast groeit het inzicht in driedimensionale representaties van de werkelijkheid en verbetert het visuele geheugen.”

Daarnaast zijn, volgens onderzoekers van het Pedagogisch Instituut van de Universiteit van Londen, games goed voor de sociale en culturele ontwikkeling van kinderen en stimuleren ze hun creativiteit. Verder toonden onderzoekers aan de universiteit van Nottingham aan dat gamen goed is als behandeling tegen een lui oog. Klinkt erg paradoxaal, maar het schijnt echt zo te zijn. Ook nog leuk om te weten: vrouwelijke gamers hebben meer sex dan vrouwen die niet gamen. Dit blijkt uit een enquête die het onderzoeksbureau Breeze heeft gehouden. Vrouwen die nooit een computerspel spelen, bedrijven de liefde gemiddeld 3.2 keer per week, terwijl degene die wel (af en toe) gamen gemiddeld 4.3 maal per week het bed induiken. De reden hiervoor is totaal onduidelijk, maar het is wel een opvallend feitje.

mini-6%20-%20injik%20is%20a%20DDR%20junkie
Deze jongemannen geven het goede voorbeeld!


Naast deze psychologische aspecten en een enkel lichamelijk voordeel ziet de toekomst er ook fysisch erg positief uit. Zo hebben we uiteraard de Nintendo Wii die je daadwerkelijk laat tennissen, vechten, bowlen, golven, honkballen, sturen etc. Dan zijn er natuurlijk ook nog de DDR games die je de nodige danspasjes laten zetten en de non-games zoals het Yoga spel op je DS die je mogelijk in staat stelt je been in je nek te leggen.

Dit 'gezonde' gamen gaat zelfs nóg verder. Zo wordt het fitnessen hedendaags vaak gekoppeld aan een console of PC, wat het aangenamer moet maken. Het 'saaie' gefiets wordt ineens vertaald naar een fietsend personage op het beeldscherm waarna je een parcours aflegt met de nodige obstakels. Zie het onderstaande filmpje om te zien hoe dit precies in zijn werk gaat:Het moge dus duidelijk zijn dat er een hoop psychische voordelen aan gamen zitten en dat de toekomst ook een hoop lichamelijke voordelen biedt. Het wordt een steeds groter fenomeen in het gameswereldje; iets wat een hoop mensen niet zouden denken. Dagelijks een uurtje computerspelletjes spelen is dus goed voor je en zelfs aan te raden. Voelen we ons allen nu niet gezegen met onze hobby? Ik in ieder geval wel.
Next articleJapanse reclame Gyakuten Saiban 4 Previous articleZelda fanproject gestopt

Reacties van gebruikers

Avatar
Lodewijk | 26 maart 2007 12:43 | #134102
Wat grappig.
Even mn moeder pwnen Smile
Avatar
-Shurikono- | 26 maart 2007 13:09 | #134103
Hehe leuke quotes.
Avatar
Kleaver | 26 maart 2007 13:35 | #134104
Geinig controllertje.
Avatar
Weebl | 26 maart 2007 13:35 | #134105
Leuk artikel. Wink
Avatar
Mick | 26 maart 2007 15:32 | #134109
Tof artikel. HL plaatje steelt echter de show_0_
Avatar
Gebruiker 7709 | 26 maart 2007 15:33 | #134110
Zou ik ook wel willen. Lekker gamen en dan ook nog is afvallen. Not bad at all.
Avatar
Gebruiker 7080 | 26 maart 2007 15:41 | #134111
Het is toch logisch dat gamen goed voor je is. Alles wat leuk/lekker is is goed voor je, anders zou het niet leuk/lekker zijn. Er zijn slechts enkele uitzonderingen, maar die zijn algemeen bekend (bijv. drugs, tè veel vet eten)
Avatar
Tailsknux | 26 maart 2007 16:10 | #134112
Zeker goed artikel. Alleen dit viel mij op:
"Een potje Medal of Honour is beter voor je dan je denkt!"
Het is "Medal of Honor".
Avatar
Sainty | 26 maart 2007 17:57 | #134114
Honour is Engels, in het Amerikaans is het geloof ik honor, net zoals armor, favor en color en nog meer, maar bij de game is het idd honor.
Avatar
Quint | 26 maart 2007 18:25 | #134117
@Tailsknux, thx; aangepast Smile
Avatar
Rogier_br | 26 maart 2007 18:29 | #134119
ah ik dacht al, waarom zien de meeste gamers er zo fit en gespierd uit...
Avatar
Tom | 27 maart 2007 09:31 | #134146
Arend Glas is ook een gamer.
Avatar
JayKwon | 27 maart 2007 15:46 | #134160
Leuk geschreven stuk Quint! Leuk en interessant onderwerp ook. Mijn complimenten Smile .

Die fiets is trouwens best gaaf, zo lijk mij fitnissen idd een stuk vetter Yummy . Dit moet ik allemaal aan mijn moeder laten zien Razz . En me vrienden die nog wel eens negatief over gamen willen zijn Razz .

P.s. wauw, best wel een hottie dat blonde meisje Blush .
Avatar
Gebruiker 3441 | 02 april 2007 01:42 | #134384
Nice column...

ben sinds anderhalf jaar gestopt met gamen (voorheen gamede ik zowieso 3uren (oplopend tot 6/8uren) per dag, weekends al gauw 10uren totaal)...en mn leven is nu toch wel een stuk plezieriger dan toen. Som alle nadelen van het gamen maar eens op en weeg dat maar tegen de voordelen...gamen is op een bepaald gebied gezond ja...maar ik zie nu toch een stuk meer van de wereld als toen. (al ging ik toen ook al 2x per week op stap en sportte ik toen ook al 2x per week). Ik ben iig blij dat ik er vanaf ben Smile Maar de games blijven me toch interesseren, ik check nog steeds iedere dag wiids.nl /insidegamer etc, maar niet meer clanbase en ign etc Smile Ik speel nu op zn tijd gewoon een gamepje..heb zelda TP nog niet eens uitgespeeld en dat terwijl ik zelda OOC minimaal 7x al heb uitgespeeld...zegt genoeg ;p

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.