Scarface: The world is yours Preview | 27 april 2007 16:40 | Auteur: Wessel

Je mocht het waarschijnlijk eigenlijk nog niet kijken maar misschien was het juist wel om die reden dat het zo ongelofelijk spannend was. Wie herinnert zich niet die enorm stoere quotes waar de film vol mee zit? Wie herinnert zich vandaag de dag niet de scène waarin de coolheid én de obsessie, verpersoonlijkt in één lichaam zijn deuren opengooit? Een tijdje hoor je ratelende machinegeweren en zie je in het rond vliegende scherven totdat uiteindelijk het verlossende schot gelost wordt. Na een flinke val is het dan ook alleen een lijk en een bloedplas in de fontijn die achter blijven. In de voorgrond staat een standbeeld van twee vrouwen die een wereldbol omhoog houden. Om de wereldbol cirkelt de tekst ‘The world is yours’.
_AUTOIMAGES_MZ19864lg" rel="external">_AUTOIMAGES_MZ19864lg

Maar moeten wij Scarface: The world is yours enkel en alleen gaan kopen om Al Pacino geregeld one-liners eruit te horen flappen en om deze gruwelijke scène nog eens her te beleven? Het antwoord is een, hopelijk niet teleurstellende ‘Nee’. Ten eerste heeft Al Pacino zijn stem niet willen verlenen aan de game en moeten we het doen met de stem van André Sogliuzoo. We moeten echter wel toegeven dat deze, door Al Pacino zelf gekozen opvolger van de stem van Tony Montana, een prima vervanging zal zijn.

Ten tweede zul je de bekende scène in de hal niet helemaal precies na kunnen spelen zoals dat in de film ging. Radical Entertainment heeft de stoute schoenen aangetrokken en heeft het einde laten herschrijven en de rest van de game zal een soort vervolg worden op de kaskraker uit 1983.

Miami is yours!
Een gewaagde zet aangezien je mogelijk een heleboel fans tegen de haren in zal aaien. Als je het mij vraagt hebben ze hier echter wel goed aangedaan omdat je eigenlijk altijd wel ziet bij een spel gebaseerd op een film, dat het volgen van de originele verhaallijn helemaal niet zo goed overkomt als dat het in de film deed. De game begint dus waar de film eindigde maar dit keer is het de bedoeling dat je niet dood in de fontein zult belanden maar dat je uit de handen van de beruchte Sosa gaat blijven. Na je ontsnapping is je de grootte van je drugsimperium echter wel weer gelijk aan nul en je zult helemaal overnieuw moeten beginnen met het opbouwen van een reputatie. Behalve dat moet je natuurlijk ook wraak nemen op Sosa en je uiteindelijke doel is het punt bereiken waarop je de ondertitel van dit spel mag uitschreeuwen. Letterlijk gaat dit echter niet op aangezien de game zich alleen zal richten op Miami en niet op de hele wereld.

scrfcfd3" rel="external">scrfcfd3


Gewetensvolle-zandbak-maffia-action-shooter…
De gameplay ontkomt niet aan een vergelijking met de Grand Theft Auto reeks, al is deze in mijn ogen om twee redenen niet terecht. Grand Theft Auto was dan misschien wel de eerste in zijn genre maar tegenwoordig zijn er zoveel games met een soortgelijke gameplay dat je niet eeuwige vergelijkingen kan gaan maken met Grand Theft Auto.

Ten tweede kun je in Scarface: The world is yours niet zomaar de straat bewandelen met een machinegeweer en onschuldige mensen uit hun auto rukken. Kenners van de film zullen zich ook wel herinneren dat Scarface nooit of te nimmer onschuldige mensen, vrouwen of kinderen zal omleggen om zijn doel te realiseren. Eigenwijze gamers zullen al snel een horde politieagenten achter zich aan krijgen: Niet echt bevorderlijk voor je reputatie als drugsbaron.

… Met minigames, perspectiefwisselingen en decoreermodus!
De gameplay zal voor de Wii overigens helemaal aangepast worden ten opzichte van voorgaande delen voor andere consoles. Richten zal preciezer gaan met de Wii-mote en er zullen - misschien iet wat geforceerd er ingestopt, maar dat zal de tijd uit moeten wijzen – minigames speelbaar zijn om op die manier aan betere drugs te komen. De beeldkwaliteit lijkt voor de Wii helaas niet opgepoetst te zijn. Tony’s out-fits blijven altijd in precies dezelfde vouwen zitten en de animaties zien er redelijk houterig uit voor de Wii. Een gemiste kans zoals het er nu naar uitziet.

De vraag blijft ook of het spel niet te repetitief zal worden. Je zult veel drugs moeten handelen en mensen moeten vermoorden. Dat eerste leuken de makers op door er minigames in te verwerken en dat laatste zal door middel van brute wapens een stuk aangenamer worden. Je zult bovendien meer reputatie vergaren als je na een genadeslag ook nog een coole quote zal uitschreeuwen. Heb je op die manier bewezen om genoeg ‘ballen’ te hebben dan kun je van een derde persoons-perscpetief overschakelen naar een eerste persoons-blik. Deze ‘Blind Rage Mode’ stelt je in staat een enorm aantal ‘kills’ te maken in een korte tijd.

Een andere manier om meer reputatie op te bouwen is door je huis leuk in te richten. Nadat je je villa namelijk terug hebt gekocht kun je hem decoreren met retro-meubelstukken en andere voorwerpen waar je kennelijk veel indruk mee zal maken.

scrfcfd2" rel="external">scrfcfd2


Voorlopige conclusie?
Een spel maken van een klassieke film blijft altijd een enorme gok maar de makers van Scarface: The world is yours hadden wel ballen! Niet alleen schreven ze een nieuwe verhaallijn maar ook verwerkten ze elementen in de game die eigenlijk helemaal niet thuis horen in dit genre. Denk aan minigames en het decoreren, ofwel pimpen, van je villa. Hoe deze mix gaat bevallen en belangrijker nog hoe hij op de Wii gaat uitpakken zal nog even een vraag blijven. Hopelijk kunnen we straks als het ware door de teleurstellende graphics heenkijken en op een geweldige manier de top bereiken. De top waarop je kunt uitroepen: ‘The world is mine!’
Next articleSuper Paper Mario screens en artwork! Previous articleMario Strikers Charged screens

Reacties van gebruikers

Avatar
Jaap vs Jaap | 27 april 2007 23:18 | #135537
Tony Montana! RULEZZZ
Avatar
Gebruiker 15879 | 21 juni 2007 21:31 | #138812
lol, wed maar dat ik em snel heb!
Avatar
Dito2211 | 27 juni 2007 10:30 | #139250
Ga ik zeker kopen!
Avatar
Dr. King | 27 juni 2007 11:15 | #139255
Wanneer komt dat spel nou eens.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Scarface: The World Is Yours

Platform: Wii
Genre: Action
Ontwikkelaar: Radical Entertainment
Uitgever: Vivendi
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: Onbekend

Screenshots