Top Gear Rally Preview | 20 oktober 2003 21:04 | Auteur: Michiel

showscreen

Een aantal maanden geleden verastte Nintendo ons met het bericht dat zij Top Gear Rally zullen publishen. Natuurlijk is dit niet zulk bijzonder nieuws als je kijkt naar het aantal games van 3rd party’s dat Nintendo per jaar published. Vooral voor de GBA ligt dit aantal erg hoog.

We zijn al gewend van Nintendo dat ze kleine beginnende developers willen helpen. Tantalus is zo’n ontwikkelaar. Nintendo helpt Tantalus dus met het published van Top Gear Rally in de States en Europa, daar waar Kemco het in Japan deed. De reden hiervoor was simpel volgens Nintendo: “de kwaliteit van het spel ligt beduidend hoger dan menig ander racegame dat we voorbij hebben zien komen op de Gameboy Advance. Een gewaagde uitspraak als je het ons vraagt. De GBA kent namelijk een groot aantal racetoppers waaronder Sega’s V-Rally en binnenkort ook de Need for Speed games. Of dit dan ook een mooi promotiepraatje was van Nintendo zullen we eens gaan bekijken in deze uitgebreide preview.


showscreenMisschien dat je de Top Gear serie nog wel kent van die goede oude tijd. Ten tijde van de Super Nintendo bracht Kemco het eerste deel uit een serie die later flink uitgebreid zou worden.

Een kleine 4 jaar later bracht Boss Game Studios Top Gear Rally naar de Nintendo 64. Deze goedogende, uitgebreide racer werd over het algemeen goed ontvangen. Hierna kwamen er nog verscheidene Top Gear games uit waaronder Top Gear Overdrive, Top Gear Superbike en voor de GameBoy Classic Top Gear Pocket. Deze laatsgenoemden werden ontwikkeld door Kemco.

Tijdens de Japanse launch van de GBA probeerde Kemco het voor het eerst op Nintendo’s handheld met Top Gear GT. Op zich was het geen slecht spel, maar door belabberde graphics en concurrerende racetitels leverde het Kemco niet veel op.

Een kleine 2½ jaar later is het niet Kemco maar het vrij onbekende Tantalus wat wederom een poging waagt. Op bijna alle punten overtroeft deze racegame haar concurrenten. Grafisch ziet het er allemaal erg goed uit en ook het aantal modi en onderschikkende levels zijn erg uitgebreid. Maar hierover later meer.

showscreenZoals ik al even tussendoor vertelde ziet de game er grafisch dik in orde uit. Met enige voorzichtigheid durf ik zelfs te beweren dat dit de best-ogende GBA racer gaat worden. En dan zit de pracht niet zozeer in het aantal frames per seconde of de geweldige detail. Nee, Top Gear Rally ziet er gewoon in elk opzicht strak uit. De achtergronden zijn mooi gemaakt, de animatie van de auto is goed weergegeven (je zweeft dit keer niet boven de grond maar je hebt het gevoel dat je echt rijdt). Waar Top Gear Rally zich ook in onderschijdt van andere games is het opspattende zand, sneeuw, gravel en modder. Ook zijn de omgevingen waarin je je wagen voortbeweegt rijkelijk gevuld met bomen, hekken, vangrails, heuvels, verkeersborden, elektriciteitskabels, stromende beekjes, meren en nog veel meer.
Ook de variariteit van de omgevingen is duidelijk te merken. Het ene parcours cross je door besneeuwde, bergelijke landschappen en niet kort daarna scheur je door steden a la Los Angeles.

Oke, op visueel gebied zal de game zeker goed scoren. Natuurlijk is dit een belangrijke factor, en zeker binnen het racegenre. Toch zal ook bij dit spel de gameplay het laatste woord hebben. Want als dat immers niet in orde is zal er net zo veel van het spel terechtkomen als van haar voorganger.
Om dit te voorkomen zal Tantalus ook op gameplay gebied het een en ander verbeteren.

Zoals ik al zei zijn de banen waarop je moet racen uitgebreid gevuld met detail. Je zal kunnen rijden in 10 regio’s die onderverdeeld zijn in 50 banen. Op zich is dit al heel wat als je bedenkt dat er slechts 256 Mbit (zo’n 32 MegaByte) aan data op een cartridge opgeslagen kan worden.
Als je dan ook nog eens stilstaat bij het feit dat je met tientallen auto’s door deze parcouren kan scheuren én ze ook nog eens kan tunen kan het eigenlijk niet meer misgaan.

showscreenVolgens Nintendo zal dit tunen ook nog een behoorlijke diepgang bevatten. Je moet onder meer de juiste banden kiezen voor de verschillende banen. Ook kan je je auto afstellen zodat ie voor jou perfect rijdt. Of je in werkelijkheid echt veel verschil zal merken is nog even afwachten, maar het klinkt allemaal erg hoopvol.
De besturing zal dus gedeeltelijk afhangen van hoe je de auto afstelt. Daarnaast zal het mogelijk zijn om verschillende “moves” te maken, een voorbeeld hiervan is het driften.

Om het allemaal compleet te maken heeft Tantalus er nog wat extra’s ingestopt. Allereerst een Link-functie. Tegenwoordig zien we nauwelijks een GBA game zonder een link-functie met een GameCube of andere Gameboy Advance. Ook in Top Gear Rally zal dit niet ontbreken. Je zal het tegen 1 tegenstander op kunnen nemen met behulp van 2 Top Gear Rally spelcassettes en een link-snoer.

Misschien nog wel de leukste toevoeging is een code die je meegeleverd krijgt bij het spel. Met behulp van deze code zul je toegang hebben tot een website waar je je behaalde resultaten kan posten en deze kan vergelijken met de andere eigenaren van de game. Een leuk idee van Tantalus en misschien komt er dus wel een heuse Top Gear community.

showscreenAl met al lijkt Nintendo het toch bij het rechte eind te hebben. Mijn mening is dat ze met het promoten en ondersteunen van Top Gear Rally een juiste beslissing gemaakt hebben. Toch is de concurrentie groot en zal het niet makkelijk zijn voor Top Gear om een plaatsje in de top 3 te veroveren. Op 7 November is het zover, dan zal je het spel op kunnen pikken bij je plaatselijke gamesboer voor een adviesprijs van 40 euro. De kans is groot dat M-Gaming ergens volgende maand met een review voor je klaarstaat. Tot dan!

Relevante Media:
showscreen showscreen
Next articleJapanse software sales Previous articleMetal Slug Advance info en screens

Reacties van de crew

Avatar
Hans | 21 oktober 2003 03:24 | #191255
Mooie preview! Leuk om te lezen Smile .
Avatar
Dolfhin | 21 oktober 2003 06:48 | #191256
Zeker een mooie preview! Ziet er uit als en mooie die het zeker waard is te spelen Very Happy

Reacties van gebruikers

Avatar
Gebruiker 1990 | 21 oktober 2003 09:55 | #5780
Goeie preview hoor, ben benieuwd of er ook zo'n cockpitview is in gestopt zoals bij V-rally.
Avatar
NielsvS2 | 21 oktober 2003 15:06 | #5798
Je zal kunnen rijden in 10 regio’s die onderverdeeld zijn in 50 banen. Woowie Smile
Avatar
Wings_of_Gold | 21 oktober 2003 22:54 | #5877
heb je iig wat te doen! Very Happy

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Top Gear Rally

Platform: Game Boy Advance
Genre: Racer
Ontwikkelaar: Tantalus Interactive
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 03 november 2003

Screenshots