F-zero GX Review | 30 oktober 2003 19:43 | Auteur: Rutger

Het verhaal en Spelmodes
Dat racegames hun succes tegenwoordig grotendeels te danken hebben aan hun snelheid is oud nieuws. Kijk maar eens naar het uitgebreide arsenaal aan formule 1 spellen dat op tien-tallen consoles uitgebracht is. Allemaal heel leuk natuurlijk, maar ver in de toekomst is een nog veel snellere maar minder bekende Grand Prix. Deze Grand Prix luistert naar de naam "Formule 0"...

Voor iedereen die het nog niet door had, we hebben het hier dus over F-zero (ja, die F staat voor "Formula"). Met een gemiddelde snelheid van zo'n 1000 kilometer per uur staat het spel wereldwijd bekend als het snelste spel ter wereld. F-zero is ontstaan nadat de mensheid hun angst voor buitenaardse wezens overwonnen hadden. Het fenomeen formule-1 was tegen die tijd al lang van de aardbodem verdwenen en rijke zakenlui die van gekheid niet meer wisten wat ze met hun geld moesten doen zochten een nieuwe manier van vermaak. Toen kwam het idee om een race te houden, net als de formule-1, dat ongeveer 500 jaar daarvoor door miljoenen mensen als een deel van hun leven beschouwd werd. Naar mate van tijd werden de machines steeds groter en sneller en de banen steeds wilder en gevaarlijker. Op een gegeven moment was de Grand Prix zo gevaarlijk dat het winnen ervan je een hogere status opleverde dan wie dan ook in het hele universum.

viewerscreen

First thing first: de besturing. De graphics en het geluid kunnen nog zo mooi zijn, als een voertuig niet lekker rijdt is er weinig aan. Gelukkig heeft F-zero GX een typische arcade besturing, simpel en doeltreffend dus. Met de A-button geef je gas, met de B-button rem je en sturen doe je natuurlijk met de control stick. De Y-button zorgt voor een tijdelijke boost, deze functie kan je gebruiken zo lang er nog energie in je machine zit. De X en Z-button worden gebruikt om aan te vallen, met X geef je een stoot naar links of rechts en met Z doe je een spin attack waarmee je alle racers om je heen raakt. Met de L en R knop kun je driften (je machine naar links en rechts of links laten gaan terwijl de neus van je machines naar voren blijft wijzen). De D-pad laat je het camera beeld veranderen, van helemaal uitgezoomed tot een first-person view vanuit de cockpit. De C-stick wordt niet gebruikt.

Modes

In de tijd dat F-zero uitkwam waren er niet zo heel veel mogelijkheden. Je kon racen in een Grand Prix, oefenen en...ehm, ja, dat was het eigenlijk wel. Maar in een wereld waar de standaard gamer niet snel tevreden is moeten er natuurlijk heel wat modes toegevoegd worden. De eerste zeer bekende spelmode die tot nu toe in elke F-zero voorkwam is de Grand Prix mode. Hier gaat het er om dat jij in het jaar 2560 Grand Prix Champion wordt. Je kunt kiezen uit 3 verschillende cups (later ontdek je meer cups) en als je er een wint zul je hiervoor rijkelijk beloond worden (nou ja, soms dan). win je niet, dan kun je het zo vaak als je wilt overnieuw proberen. Val je tijdens een race van de baan af, dan moet je de race gelijk helemaal overnieuw doen. Afhankelijk van welke moeilijkheidsgraad je speelt (novice, standard, expert of master) is het aantal keer dat je een baan overnieuw kan doen hoger of lager (ook wel het aantal spare machines dat je hebt genoemd) en per 5 tegenstanders die je afmaakt in een race krijg je een extra sparemachine (wat een heerlijke boodschap zit er toch in dit spel). Het spel werkt trouwens met een punten systeem, waarbij je afhankelijk van de plaats waar je eindigt een bepaald aantal punten krijgt. Diegene die aan het eind opgeteld de meeste punten heeft is de winnaar (dit even voor diegene onder ons die weten hoe de eindstand van de "tour de france" bepaald wordt).

viewerscreen

En van de ene klassieke spelmode gaan we naar de andere: time attack. Naast het winnen van een race is het natuurlijk ook leuk om te kijken hoe snel je een bepaald rondje kan rijden. Veel extras valt er over deze mode natuurlijk niet te vertellen, behalve dat er dit keer een leuke extra in het spel zit; de makers hebben hun eigen tijden erin gestopt om te verslaan. De machine van de makers zal als een "ghost" op de baan verschijnen en zal een marker met "staff" boven zich hebben hangen. Je kunt dus precies zien hoe de makers van het spel geraced hebben, maar je kunt geen invloed hebben op hun tijden, want je kunt gewoon door ze heen rijden. Deze "staff ghosts" moet je wel eerst unlocken door maximaal tien seconden boven hun tijd te rijden. Race je zelf een nieuw record, dan heb je natuurlijk ook de optie om de ghost van je eigen tijd op te slaan. Elke keer als je die baan opnieuw raced zul je de ghost van je best gereden tijd zien rijden, waardoor je tijdens de race je tijd kunt vergelijken met je huidige record. Je kunt ook nog de hele race als filmpje opslaan (dit kost vrij veel ruimte op je memory card) en hem nog eens bekijken bij de "replay" mode.


Nieuw voor F-zero is de story mode, met in de hoofdrol Captain Falcon. Eigenlijk lijkt Captain Falcon wel een beetje op superman. Hij redt allerlei mensen van de dood, spoort gemene mensen op en gooit ze in de gevangenis. En hij wil niet herkend worden in zijn supergedaante (hij heeft altijd een helm op), want Captain Falcon wil liever niet nagewezen worden tijdens het uitgaan. En ook Captain Falcon heeft een rivaal die de wereld zo snel mogelijk wil overnemen en alle mensen wil laten lijden.

Toch heeft Captain Falcon naast dit leven nog een andere passie: racen. Captain Falcon is overal goed in en heeft dan ook in het jaar 2559 de Grand Prix gewonnen. Hiermee heeft hij de ultieme racer riem te pakken gekregen. Wat Captain Falcon niet weet is dat er nog een riem is, de riem van de onderwereld. Als deze 2 riemen samen worden gevoegd zal de ultieme kracht gemaakt worden waarmee de drager de macht over de hele wereld over zou kunnen nemen. En laat het nou net de geweldzuchtige rivaal van Captain Falcon zijn die de riem van de onderwereld in handen heeft. 3 keer raden welke riem hij er nogal graag bij zou willen hebben (hint: je hebt hem nodig om de macht over de hele wereld te krijgen).

viewerscreen

De story mode bestaat uit 9 hoofdstukken en beschrijft het leven van Captain Falcon en zijn doel om opnieuw Grand Prix Champion te worden (je kan dus ook alleen maar met Captain Falcon spelen). Elk chapter is op 3 moeilijkheden uit te spelen: normal, hard en very hard. Speel je normal uit, dan krijg je toegang tot het volgende hoofdstuk. Als je hard uitspeelt krijg je voor elk chapter 3 nieuwe onderdelen om je eigen machine van te bouwen (hier kom ik later op terug) en elk chapter op very hard geeft je een nieuwe racer.

De story mode is voor een racer trouwens opvallend goed. De cutscenes zijn erg leuk, de extra details over de achtergrond van alle personages zijn leuk om te weten en het maakt elk character dat er in voorkomt toch wat meer een echt character dan een opvuller voor een racegame dat characters te kort komt. Verder vormen vooral de hogere moeilijkheidsgraden echt een uitdaging, wat niet alleen zorgt voor frustatie en het tegen de muur gooien van je controller, maar ook voor voldoening als je dat ene extra character gehaald hebt. De story mode is erg leuk als afwisseling voor de gewone tracks, die toch wel wat saai worden als je ze in elke mode keer op keer weer terug ziet komen.
Next articleMetal of Honor, Sim City en Contra Advance Previous articleBaten Kaitos

Reacties van de crew

Avatar
RutgerK | 31 oktober 2003 20:46 | #191262
Het was even wachten maar je hebt er een review van gemaakt die zijn weerga bijna niet kent. Ode aan Rutger Worship

De game ga ik zonder twijfel kopen(zaterdag welteverstaan). Ik was helemaal verslingerd aan de n64 versie toendertijd, en ik heb vooral na deze review hoge verwachtingen voor deze game Very Happy
Avatar
Paul S | 31 oktober 2003 20:53 | #191263
Ik heb de game ook en ik moet zeggen dat hij echt Ruled. Het punt dat ik aan de game zou geven zou iets hoger liggen (9.1), maar ik kan me vinden in de mening van Rutger. Vooral in de multi-player ruled dit spel zwaar (helaas dat ik nog niet echt tegenstand heb ondervonden), iedereen vond het ook een toffe game trouwens. De snelheid is super, maar de hoeveelheid kleine details en de tactiek die erbij komt kijken om te winnen zijn echt fenomenaal.

Reacties van gebruikers

Avatar
Kuyperkid | 31 oktober 2003 20:52 | #6916
top review, en ook een goed cijfer Very Happy
Avatar
Game Boy | 31 oktober 2003 20:53 | #6917
Ik heb hem hier nu ook al, alleen ik twijfel nog of ik hem zal houden... Weird Want ik heb nu al op alle verschillende banen geraced.. Weird
Maar ik moet wel binnen 24 uur beslissen, als ik heb omruil, ga ik waarschijnlijk SCII of MK: DD halen.

Alleen dit spel heeft wel veel mem. card ruimte nodig zeg!!!!
Avatar
Gebruiker 1681 | 31 oktober 2003 20:58 | #6918
Nice rev, Nice cijfer...

Uhm... Wtf lul je Gameboy..? Ik heb F Zero Gx niet maar binnekort ligt 'ie hier naast me, heb hem wel gecheckt in winkels. Hij gebruikt maar 4 blocks op je memocard!! Enne als hem gaat ruilen zal je dat moeten doen voor Sc2, Mario Kart ligt binne 24 uur niet in je lokale winkel... Maar ik adviseer, hou deze Game... Het is geweldig! Very Happy

Ohja en dan nog iets, als ik deze rev krijg dan komt er een windows inlog scherm van de Nintendo.com Community... Ik annuleer en vervolges kan ik geen enkele screen bekijke... wtf is er aan de hand?
Avatar
Timo | 31 oktober 2003 21:07 | #6919
SC2 is oersaai, vind ik zelf, game-boy, dus ALS je wilt ruilen doe dit dan voor mariokart(ik heb SC2 zelf wel niet, maar een vreind wel)
Avatar
Kuyperkid | 31 oktober 2003 21:08 | #6920
nintendo.com screens he

enne wel veel mem blocks hoor, want 4 vor het spel, 14 voor garage data, 3 voor elke ghost, 3 tot 13 voor elke replay! en ik zou em ook 9,1 geven
Avatar
Game Boy | 31 oktober 2003 21:10 | #6921
Link_on wat nou als het gewoon niet mijn game is? Weird
En ik weet ook wel dat Mariokart nog niet uit is, maar ooit van een tegoedbon gehoort?
En nee hij gebruikt niet maar 4 blocks, dat is alleen om het te spelen en te saven, maar je eigen wagen bouwen, replay filmpjes, en ghosts, zorgen wel voor ong. een totaal van +/- 24 blocks!!!!
En ik vond hem op de N64 ook fantastisch, en ik dacht eerst ook dat het een geweldige game werd(dat is het ook, maar niet echt geschikt voor mij) En ik weet nog niet of ik hem om ga ruilen, misschien hou ik hem nog wel..... ik ga hem eerst nog wat langer testen..
Avatar
Gebruiker 2088 | 31 oktober 2003 21:11 | #6922
dat noemt zich een reviewer:
Bovendien schijnen de computers op master mode oneindig veel energie te hebben,

Ik laat me kleine zusje de eerste 3 moeilijkheidsgraden doen, zodat master unlockt is. Dan pas ga ik spelen.

F-zero moeilijk pfffff ga eens Ikaruga spelen man, das pas moeilijk
Avatar
Rick | 31 oktober 2003 21:11 | #6923
replay 8,5 ??? replay is net zo hoog als gameplay !!!!!!!
Avatar
Sjoerd | 31 oktober 2003 21:12 | #6924
Goede review, er wordt me alleen om een passsword gevraagd als ik hem lees,,,,
Avatar
SoepaSannie | 31 oktober 2003 21:13 | #6925
tis best wel een best spel
Avatar
leukertje | 31 oktober 2003 21:55 | #6927
superb
Avatar
Zapp-x | 31 oktober 2003 22:02 | #6928
Door Sjoerd op Vrijdag 31 oktober 2003 19:12 Edit

Goede review, er wordt me alleen om een passsword gevraagd als ik hem lees,,,,

--
Klopt, utto had de plaatjes van de nintendo pers site gehaald, die heb ik nu dus allemaal verwijderd... hij zal vast zsm nieuwe plaatjes toevoegen Smile
Avatar
semper | 31 oktober 2003 22:28 | #6930
ik vind het een goeie review, cijfer klopt ook precies vind ik. mooi werk Biertje?
Avatar
RutgerK | 31 oktober 2003 22:36 | #6931
Klopt, utto had de plaatjes van de nintendo pers site gehaald, die heb ik nu dus allemaal verwijderd... hij zal vast zsm nieuwe plaatjes toevoegen

---

Nope was niet zijn fout, hij had mij gevraagd om dat te doen dus tis mijn schuld Razz Ik zet de goeie plaatjes er wel weer tussen
Avatar
The_Gamer | 31 oktober 2003 23:10 | #6939
Lijkt me een heel cool spel, ik ga hem zeker halen, maar eerst koop ik Mario Kart: DD!! Cool
Avatar
Jasper | 01 november 2003 00:23 | #6944
Ik vind dat je de cijfers goed ingevult hebt alleen de replay mag inderdaad behoorlijk wat omhoog !!!
Perfecte review verder Smile
Avatar
Wings_of_Gold | 01 november 2003 00:29 | #6945
hele mooie review, met name de conclusie.... wel ajmmer dat de multiplayer tegen valt ...
Avatar
Lennart | 01 november 2003 00:31 | #6946
multiplayer valt idd een beetje tegen maarja voor de rest echt een topgame, ik had hem een 95 gegeven!
Avatar
Rutger | 01 november 2003 01:03 | #6950
Je moet het spel wel wat langer spelen voordat je zegt dat de replay hoger verdient.

En ja, ik noem mezelf een reviewer. Ik vind het spel moeilijk, IGN vond het spel ook moeilijk, meerdere mensen vinden het spel moeilijk. het is mijn review en dus zeg ik dat ik hem moeilijk vind, als het je niet aan staat schrijf je zelf maar een nieuwe, maar deze review beschrijft wat ik er vand vind en niet wat de massa er van vind, anders zou het ook geen review meer zijn.
Avatar
Zapp-x | 01 november 2003 01:52 | #6956
Prachtige review Rutger Smile Het is dat ik in geldnood zit, anders had ik deze game ook zeker wel gelijk gehaalt.. ooit zal ik hem wel krijgen though Razz
Avatar
Darkside | 01 november 2003 01:59 | #6959
Wat een gezeik over de moeilijkheids graad. Wijs blij dat ie een beetje moeilijk is. F-zero voor de N64 had ik in een weekendje uitgespeeld. Hier ga ik wat langer over doen. Eindelijk weer een echt controler smijt spel (samen met viewtiful joe)
Avatar
Kerdaben | 01 november 2003 02:09 | #6967
( Smile goede review ( Smile
Avatar
Rick | 01 november 2003 03:14 | #6975
Hij is zeker moeilijk, vooral de story mode...maar dat is juist mooi..behalve als je chagrijnig bent, dan ga je nog wel eens je frustraties op iets uiten Razz
Avatar
NAGILUM | 01 november 2003 03:21 | #6976
F-Zero maakt me blij
Avatar
NAGILUM | 02 november 2003 16:41 | #6977
en veels te moeilijk bestaat niet

Avatar
Gebruiker 1965 | 01 november 2003 04:25 | #6980
mmmhhh... Ik heb zin om F-Zero te spelen...
Avatar
Paul S | 01 november 2003 05:18 | #6984
Is ook flink aan te raden, vooral de 2de track uit de sapphire cup ruled (als ik het goed heb, kom net thuis en heb nog al wat bier naar binnen gegoten... burp...)
Avatar
Willem | 01 november 2003 12:11 | #6986
Wow mooie review Rutger! Echt een topper... Alle info staat erin die ik moest weten!! Ik weet nu zeker dat ik F-zero meteen moet aanschaffen (na Mk Very Happy D!!)
Avatar
Sietse | 01 november 2003 13:04 | #6992
Echt coole review Very Happy Ik heb het spel helaas nog niet ontvangen... Mad
Avatar
Earle | 01 november 2003 14:14 | #6997
Heb het spel gister gehaald, maar nog niet kunnen spelen ... Uit mijn werk gelijk eten en door naar zaalvoetbal. Vandaag ook werken, weer zaalvoetbal en daarna mijn verjaardag vieren. Kan ik zondags pas gaan spelen ... ARGH!
Avatar
Tware | 01 november 2003 15:10 | #6998
je zou het een 9.1 geven Mad waarom is het dan ineens een 8.9
Avatar
Game Boy | 01 november 2003 15:37 | #7001
Nou, jongens ik heb besloten hem toch maar te houden Wink Ik moest hem nog eerst ff wat langer spelen Razz . Nu alleen nog een nieuwe mem. card Razz
Avatar
Zapp-x | 01 november 2003 17:18 | #7005
Lol Tim alsof dat veel boeit man... 0.2 punt verschil, is dat het enige wat je op deze vette review kan zeggen? >_<
Avatar
Willem | 01 november 2003 19:04 | #7018
jah man waar blijft je positieve commentaar Tware? hehehe just kiddin. Iig ik moet jou (rutger) enorm bedanken, want toen ik vanochtend hoorde dat mijn broertje een game voor z'n verjaardag mocht uitkiezen. Liet ik deze review lezen, en hij wist wel welke game hij moest aanschaffen hehehehe!
Avatar
Pieter | 01 november 2003 20:49 | #7029
89 vind ik eerlijk gezegd errug weinig. Ik dacht meer aan een 9,5. ik vind het namelijk één van de beste games op de GameCube!! En die 0,2 punten scheelt best veel, vanwege de psycholigische grens van 9.

Maar uit de (goede) review blijkt wel hoe goed de game is. En dat het iets moeilijker is dan de gemiddelde game vind ik alleen maar prima. Smile
Avatar
Tware | 01 november 2003 22:31 | #7032
Lol Tim alsof dat veel boeit man... 0.2 punt verschil, is dat het enige wat je op deze vette review kan zeggen? >_<


Ik heb allang gezegd dat t een vette review is. Dit is idd wat er op is aan te merken Smile
Avatar
Rutger | 02 november 2003 01:34 | #7037
9,5 vind ik wel weer erg hoog gegrepen, en ik heb op het laatste moment nog snel besloten om het een 8.9 te geven. Speel het spel gewoon wat meer, je komt er vanzelf achter.
Avatar
semper | 02 november 2003 04:45 | #7048
ik vind het een mooi cijfer hoor!
Avatar
RutgerK | 02 november 2003 15:12 | #7072
ik heb m net een dagje, en ik ben er uiterst tevreden mee Very Happy . Idd soms wel moeilijk maar zoooo snel en zoooo mooi Worship
Avatar
Kaiber | 02 november 2003 15:22 | #7075
Mooooooooooooooie review, ik ga het echter niet kopen, want ik zuig erin...
Avatar
Game Boy | 02 november 2003 15:30 | #7077
Ik heb trouwens ook opgemerkt, dat de details in de multiplayer alleen weggaan bij meer dan 2 spelers! Bij 2 spelers heb je dus nog de omgeving etc.
Avatar
Rutger | 02 november 2003 16:32 | #7086
Meen je dat nou...-_-'
Avatar
Game Boy | 02 november 2003 16:36 | #7087
Sorry.... Ik denk ik zeg het maar ff, ik heb het nog nergens anders kunnen lezen hoor! Ik dacht dat alle details al weggingen bij de 2 player-mode...-_-"
Avatar
Nick-Kang | 02 november 2003 16:41 | #7088
Een Gamecube-titel die je gewoon moet hebben.
Avatar
Rutger | 02 november 2003 20:11 | #7114
Lol, jij gaat er blijkbaar vanuit dat wij allemaal heel dom zijn, ik heb dat er expres niet ingezet omdat ik dacht dat iedereen dat wel zou zien Razz
Avatar
Game Boy | 02 november 2003 22:14 | #7122
Nee, dat denk ik helemaal niet(*kuch* Razz ) Maar er zijn toch misschien ook mensen die het spel zelf nog niet hebben????
Avatar
Zero | 03 november 2003 02:36 | #7139
Als het scherm wordt opgedeeld en je raced op zo'n hoge snelheid. Denk je dat de details dan nog steeds opvallen?

Ik heb al geen oog voor de details in de single player mode. Omdat ik me meer op het racen moet focussen.
Avatar
Pieter | 03 november 2003 13:32 | #7146
Om Game Boy te helpen: ikzelf lees de reviews meestal VOORDAT ik de game koop. Weird

En een 8,9 is prima hoor, voor mij persoonlijk is de game alleen hoger waard (maar ik ben dan ook een F-Zero fan).
Avatar
gretal-mk-II | 06 november 2003 12:18 | #7380
de game mag van mij qua graphics een 9,5 de achtergond alles vind ik mooi
ik heb op alle vorige consoles geen f zero gehad en daar heb ik nu spijt van serieus
Avatar
gretal-mk-II | 08 november 2003 01:57 | #7571
@link on als je cht van meer snelheid wil hebben kijk dan nog maar eens replay 3~13 blocks garage 18 BLOCKS!
Avatar
Theun | 28 november 2003 23:20 | #9886
dit spel hoort een 10 te hebben Smile
Avatar
Johnny | 05 december 2003 14:52 | #10523
toch vrij makkelijke spellen zoals Mario Sunshine
supermario sunshine, het is helemaal nie makkelijk want je moet wel heel goed zijn wil je alle 120 shines hebben maar om bowser te verslaan is wel makkelijk ja
verder is t wel een goede review maar ik ga m nie kopen
Avatar
Nijnwezen | 27 februari 2005 21:01 | #68631
hallo allemaal
Avatar
Nik0s | 03 september 2005 20:24 | #91318
3 keer raden welke riem hij er nogal graag bij zou willen hebben (hint: je hebt hem nodig om de macht over de hele wereld te krijgen).
Is dit een prijsvraag? : Smile )

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

F-Zero GX

Platform: Nintendo GameCube
Genre: FX Race
Ontwikkelaar: Amusement Vision
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 01 januari 2004

Screenshots