Advance Wars: Dark Conflict Review | 25 januari 2008 20:14 | Auteur: Marcel

Advance Wars: Dark Conflict
Na de release van Advance Wars: Dual Strike werd al snel duidelijk dat de Advance Wars-serie net zo vastgeroest was als een oude Sovjet-tank. Met name de gameplay kon wel een flinke opknapbeurt gebruiken. Advance Wars: Dual Strike legde de nadruk op de CO-Powers en buitenaardse wezens en minder op de elementen die de serie zo succesvol maakten. De strategische diepgang en intense veldslagen zijn terug. Advance Wars: Dark Conflict voorziet de serie van nieuwe munitie!

Dag 1
Het is stil. Buiten hoor ik de naderende tanks en ik sommeer mijn infanterie om dekking te zoeken. Het is een kwestie van afwachten en de tactiek van de vijand analyseren. De grond begint te trillen, het teken dat de zware artillerie in aantocht is. Mijn troepen nemen succesvol een fabriek in en ik stap naar buiten om de situatie te evalueren…

DarkConflict27

Advance Wars: Dark Conflict is het vierde deel in de alom geprezen Advance Wars serie. De kern van de gameplay is onveranderd gebleven. Je hebt het commando over een leger en of productiefaciliteiten zoals vliegvelden, fabrieken en havens. Het is de bedoeling om de vijand te verslaan met je armee. Die taak wordt uiteraard bemoeilijkt door tal van spelregels. Advance Wars kan vergeleken worden met een bordspel. Je speelt om de beurten en je mag iedere eenheid maar één keer verplaatsen per beurt. Het is de bedoeling om met zo min mogelijk zetten een vijandelijke eenheid te vernietigen. Een tank is bijvoorbeeld sterk tegen jeeps terwijl de bazookatroepen tanks de baas zijn. De eenheden lopen uiteen in klasse, mogelijkheden en vuurkracht. De mech guns dienen als artillerie om vijandelijke troepen vanaf een afstand te bestoken. Iedere verplaatsing of aanval kost benzine of ammunitie. De slagkracht van je troepen op peil houden is net zo belangrijk als het produceren van tanks en vliegtuigen. Je moet dus altijd mobile workshops in de buurt hebben om de kogels aan te vullen. Eenheden zoals vliegtuigen en boten vergen nog meer aandacht qua bevoorrading. Een tank zonder benzine kan niet meer bewegen een vliegtuig zonder kerosine zal echter neerstorten en een duikboot zinken.

Dag 2
Een roekeloze sergeant stormt richting een vijandelijke stelling. Het vuur van machinegeweren en artillerie vermorzelt zijn bataljon. Na enkele uren strijd verlies ik mijn geduld en stuur ik mobile workshops bijgestaan door een pantserdivisie om de boel te redden. Tevergeefs: de soldaten sterven door vijandelijk vuur en ik roep de sergeant bij me voor een briefing…

DarkConflict36

In tegenstelling tot de eerdere delen speelt het verhaal een belangrijke rol in Advance Wars: Dark Conflict. De wereld is getroffen door een storm van meteorieten en het onafhankelijke legioen van Laurentia biedt opvang en voedsel. De hoofdpersoon Ed en kapitein O’Brian zijn eervolle soldaten die proberen om de burgers te helpen. Admiraal Sigismundo, de bevelhebber van Laurentia, wil hier echter niets van weten en probeert de goede bedoelingen van Ed, O’Brian en Lin te dwarsbomen. Ondanks dat beide legers in puin liggen gaat hij door met de oorlog tegen Zyphorian. Tijdens de campagne probeert hij O’Brian dwars te bomen. De meest vreemde orders worden gegeven zodra O’Brian en de admiraal ruzie krijgen. Je mag bijvoorbeeld één beurt geen infanterie eenheden gebruiken of je moet je landingsschepen laten liggen. De verhaallijn omvat intriges, schuldgevoelens, politiek en natuurlijk haat en liefde. Naast de immer woedende oorlog is de aarde getroffen door een onbekend virus. De weinigen overlevenden zijn hierdoor in gevaar.

Het overgrote deel van het verhaal wordt nog steeds vertolkt met portretten en tekstballonnen. In Dark Conflict zul je regelmatig getrakteerd worden op artwork om de tekst te illustreren. Het vormt een welkome afwisseling en een ander pluspunt is de mogelijkheid om ieder stukje tekst en iedere onderbreking door te spoelen. Wanneer een missie faalt hoef je dus niet wederom naar dezelfde briefing te luisteren.

Dag 3
De discussie loopt hoog op en ik beveel de sergeant om terug te trekken. De sergeant weigert echter en zegt dat hij de slag nog steeds kan winnen. Met een furieus gebaar wijst hij naar de vijandelijke troepen. “Ik deserteer!” Het maakt geen indruk en de kapitein van de luchtmacht krijgt het bevel over zijn eenheden. Al snel sprint de sergeant richting de vijandelijke stellingen. Hij wordt getroffen door een raket en daarmee is zijn veldtocht voorbij. “Het was een eervolle soldaat. Het is spijtig dat hij zo moest sterven.” De altijd indringende woorden van de kapitein zorgen voor orde in het chaotische hoofdkwartier.

DarkConflict28

Naast de zeer uitgebreide verhaallijn die tevens extra trial missions bevat met extra moeilijke uitdagingen zijn er weinig andere spelmodi in Dark Conflict verwerkt. De warroom is ingeruild voor een robuuste online-optie. De Versus-mode gaat voortaan door het leven als Free Battle en je hebt meer opties gekregen om zelf levels te ontwerpen. Het is jammer dat naast de warroom ook de hardmode niet aanwezig is in het spel. Met name de veteranen zullen met weinig moeite door de eerste missies razen. Naarmate het spel vordert, krijgt de vijand echter steeds meer voordelen. De uitgebreide online-optie maakt gebruik van friendcodes. Je kunt de levels die je gemaakt hebt ruilen met je vrienden of een veldslag leveren. De simplistische online-mode kun je spelen zonder friendcodes. Er mag echter extra nadruk worden gelegd op simplistisch aangezien de levels niet groter zijn dan tien bij tien vakjes en de instellingen vooraf bepaald worden. De laatste online-functionaliteit is de map server waar je eigen gemaakte kaarten kunt uploaden of de creaties van anderen kunt downloaden. Hier geldt echter wederom de limiet van tien bij tien hokjes waardoor je niet al je creativiteit kwijt kunt.
Next articleNieuwe media Baroque Previous articleStar Wars: The Force Unleashed screens

Reacties van gebruikers

Avatar
maikelsteneker | 25 januari 2008 21:18 | #153841
Wow. Dat was echt een ontzettend goede review Smile En de game schijnt ook een must-have te zijn Very Happy
Avatar
Silent King | 25 januari 2008 22:39 | #153854
Ik heb m al Very Happy
Avatar
Duncan | 25 januari 2008 22:53 | #153855
Zeer nette review! Ik ga deze game ckr halen
Avatar
Elm | 25 januari 2008 23:00 | #153856
Advance Wars _O_
Avatar
Rubje | 26 januari 2008 00:15 | #153861
Ik wist nog niet eens dat ie uit was.
Ik vind het maar een matige review, veel te veel informatie en ongein (wat vaker voorkomt op het forum namens Marcel) dan nodig is. Houdt het kort maar krachtig.
Avatar
Petsy | 26 januari 2008 15:22 | #153865
Zeer mooi spel, de volwassenere look geeft zijn uitwerking!
Avatar
Gebruiker 16175 | 26 januari 2008 13:18 | #153866
Ik heb het spel ook en het is weer super, zoals alle advance wars games!!!
Avatar
Nintendork | 31 januari 2008 08:22 | #154392
Speciaal voor deze review even snel account aangemaakt.
Dank je, ik heb de spel gekocht nadat ik je review had gelezen en moet toegeven. Het is het echt waard.
Avatar
sthemaster | 27 februari 2008 13:29 | #156703
wel vet spel

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Advance Wars: Dark Conflict

Platform: Nintendo DS
Genre: Strategy
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: 25 januari 2008

Screenshots