De toekomst van gamen Special | 26 november 2003 15:48 | Auteur: Paul S

Waarin ligt nu de toekomst van het gamen. De verschillende grote partijen denken er allemaal een beetje anders over, maar wat is het meest logisch?

Connectivity?

Vooral Nintendo heeft een mondje vol over de toekomst van gamen. Die ligt nu in Connectivity. Het aan je GameCube hangen van je GameBoy Advance. Het eigenlijke idee is heel leuk, maar de uitwerking heeft altijd nog te wensen gelaten. Het meest briljante idee (Kirby’s Roll-o-rama) heeft nog steeds het daglicht niet gezien. In Kirby’s game is Kirby een soort van Aiai die zich door een level laat bewegen als de speler het level kanteld. Dit die je met de tilt sensor in een speciale GBA cartridge. Valt Kirby van het level af, dan heb je nog een kans om hem terug in het spel te krijgen, hij valt namelijk vanuit het level zo in je GBA en daarmee moet jij hem naar bepaalde punten toerollen en hem weer het level op de GC “ingooien”. Helaas is die game nog niet deze kant opgekomen (beter nog, nog niet eens geland in Japan) en zo wordt de beste implementatie van de GBA-GC connectivity weggegooid. De beste connectivity bevindt zich tot nu toe nog in The Legend of Zelda: The Wind Waker, waarbij een 2de gamer met Tingle boven de wereld zweeft en opzoek kan gaan naar allerlei verborgen quests.

Waarom is die connectivity geen succes? Om de simpele reden dat het bergen met geld kost om er plezier van te hebben. Zeker in mijn geval. Ja, ik bezit een GameCube. Ja, ik bezit een GBA. Ja, ik bezit Zelda:TTW en ja, zucht, ik heb een link kabel, maar dat heeft me klauwen vol geld gekost. Ik heb ook Metroid Prime (60 euro) en daar wilde ik ook wel eens in dat Fusion pak spelen. Mooi pech, want daarvoor heb je Metroid Fusion (50 euro) ook nodig… Of het voorgaande voorbeeld van Kirby’s Roll-o-rama. Daarvoor heb je een GC spel van 60 euro en een tilt cartridge nodig (die je waarschijnlijk alleen voor die game gebruikt)… En Final Fantasy: Ctrystal Chronicle. Het is voor mij een groot probleem om 3 vrienden te vinden die en een GBA hebben en een link kabel en zulke games leuk vinden. Jammer maar helaas is connectivity dus erg afhankelijk van je omgeving.

Connectivity’s Toekomst rating (op de 10):
[+] [+]

LAN?

Hetzelfde euvel als bij de connectivity geldt ook voor de onlangs met Mario Kart geïntroduceerde LAN mogelijkheid. Het klinkt veel belovend, een van de leukste games ooit met 16 man tegelijk spelen. Probleem is wel dat je dan 8 GameCubes, 16 controllers, 8TV’s, een berg UTP kabels en een switch/hub nodig hebt. Als dat nog niet het grootste probleem is, heb je ook nog 8 Broadband Adapters nodig. En die krengen die je verder maar voor een game (Phantasy Star Online) kunt gebruiken kosten 50 euro! Straks zijn ze ook te gebruiken bij Phantasy Star Online: Ep. III, maar daarvoor zal weer een abonnement afgesloten moeten worden. AAARGHH F*CkIn’ GeLd!

En weer afhankelijk van je omgeving. Maar toch, mochten de BB adapters in de toekomst standaard in de console zitten (zoals bij de Xbox) en de functie wordt ook standaard ondersteund, dan zit er nog wel iets in. Het bij elkaar rapen van kabels en een switch is tegenwoordig met de vele PC’s in een huis niet zo moeilijk meer en 2 TV’s zijn in de meeste huizen ook wel te vinden. Nu nog alleen 2 consoles en je hebt een kleine LAN. Kan ook leuk zijn.

LAN’s Toekomst rating (op de 10):
:( :( :( :(

Online Games?

Microsoft en Sony zien de problemen van het zoeken van mensen en hardware in je omgeving niet en zij gokken (en dan vooral Microsoft) op de online gameplay. Gewoon verbinding zoeken met mensen op het net en de rest komt wel goed. Helaas wordt hierbij een ding vergeten. De fun die je haalt uit mutli-player gaming wordt doorgaans geproduceerd door de opmerkingen die heen en weer vliegen tijdens het gamen. En met die opmerkingen bedoel ik die, die je maat naast je tegen je roept. En dat je hem in z;n gezicht kunt uitlachen nadat je met nauwkeurige precisie 3 van zijn ballonnen met 3 groene schildjes hebt verwijdert. En in die fun wordt flink gesneden tijdens online games, aangezien er niemand naast je zit. Daar komt nog eens bij dat alles afhankelijk is van je kabel, ADSL of modem snelheid en dat je ook nog eens een flinke portemonnee mag hebben om alles te kunnen financieren.

Het ergste aan online games vind ik persoonlijk dat diepgang vaak ver te zoeken is. OK, bij games als Final Fantasy 11 is het allemaal heel cool dat je avonturen kunt beleven met duizenden mensen (zoals daarvoor al kon met Everquest en vergelijkbare games), maar buiten die online RPG’s is weinig diversiteit te beleven. Het blijft meestal bij schieten, schieten en nog eens schieten, wat ook nog eens gebeurd in korte rondes. Diepgaande gameplay en scripted events vind je niet in online games, net als een diep verhaal. Een online Zelda zou dan ook (gewoon omdat het via dat medium gebracht wordt) nooit de diepte kunnen hebben van de traditionele games omdat het gewoonweg niet mogelijk is met de restricties die het medium heeft. Erg jammer. Meer dan een leuk extra’tje zal het nooit worden, op een enkele game na (zoals FF11).

Online games Toekomst rating (op de 10):
:S :S :S :S :S

Diepe Single-player ervaringen?

Eigenlijk heb ik me al verraden, maar in mijn ogen ligt de toekomst van gamen in de steeds dieper wordende single-player ervaring die games bieden. Oppervlakkig games zullen nooit verdwijnen, want een game als PN03 gaat er als tussendoortje zeker in, maar de toekomst ligt voor ons gamers toch echt in games als Zelda, Half Life2, Final Fantasy 12, Metal Gear Solid 3. Juist de single-player games blijven boeien door hun diversiteit en er zit geen grens op het detail dat je in zulke games kunt stoppen (tenminste, zolang de hardware het toelaat). Met ieder sprong die de hardware vooruit gaat, gaat ook de kwaliteit van de games vooruit, tenminste zo zou het moeten zijn. Laat het nu juist Nintendo zijn die dit lijkt te begrijpen. Aan de ene kant moeten hun games voor iedereen toegankelijk zijn, maar ze zijn niet te braaf om daarmee de gameplay niet steeds dieper te maken. Neem nu Mario Kart: Double Dash, hier kun je bochten op vele verschillende manier nemen (alleen met de Joystick, met L erbij, met R erbij, met L en R erbij, met B erbij en met alle drie de extra knoppen), wat de tactiek en rijvaardigheid veel dieper maakt. In Zelda zitten weer veel nieuwe mogelijkheden en in Mario Sunshine brengt het waterkanon niet alleen nieuwe mogelijkheden, maar ook een shitload aan nieuwe gameplay.

De toekomst ligt in mijn ogen echt in de single-player games. Games als Metroid Prime, Zelda: The Wind Waker en Half-Life 2 zijn alleen maar voorproefjes van hoe het in de toekomst kan worden. En het leuke is, het verreist ook wat minder van je portemonnee, je hebt een console, een controller, een TV en een game en je kunt beginnen. Geen broadband adapters, geen modems, geen switches, geen Handhelds, geen extra kabels, een abonnementen. Gewoon gamen zoals het hoort.

Diepe Single-player ervaringen Toekomst rating (op de 10):

:*D :*D :*D :*D :*D :*D :*D :*D :*D :*D
Next articleTerminator toch naar cube? Previous articleNintendo's GameXpo Games

Reacties van de crew

Avatar
Bazzie | 26 november 2003 16:37 | #191289
Coole feature, maar ben het niet helemaal met je eens Wink

Reacties van gebruikers

Avatar
Govert | 26 november 2003 15:57 | #9608
Leuk gedaan Paul
Wil je ff nieuwsberciht lezen over Metal Gear Solid filmpjes en dan mijn comment lezen??
Want er zit een foutje in mijn bericht
Avatar
Gebruiker 1560 | 26 november 2003 15:58 | #9609
Ik wil online met m'n kubus Mad
Avatar
Pieter | 26 november 2003 16:00 | #9612
Ik niet. Weird

En dan moet je een modem kopen Juice! Academic
Avatar
Paul S | 26 november 2003 16:05 | #9615
@NintendoEverything, als het goed is kun je zelf ook je bericht bewerken. Na je naam en de datum van het bericht staat een linkje "edit", als je daarop klikt kun je je post bewerken.
Avatar
Gebruiker 1560 | 26 november 2003 16:15 | #9617
kan me geen reet schelen Pieter Very Happy
Avatar
Govert | 26 november 2003 16:20 | #9619
@Paul s Maar ik ben geen crew
Avatar
Stewie | 26 november 2003 16:29 | #9623
Paul S heeft wel gelijk. Maar ik vond het wel teleurstellend dat Nintendo niet online is gegaan. Dat zou sommige spellen toch wel wat meer replay geven
Avatar
Minish | 26 november 2003 16:35 | #9624
weet je ik denk dat je met een controller of 4 en een gamecube + mario kart/ssbm/soul caliber een heel eind komt !!!, daar licht de toekomst volgens mij !!!
Avatar
SoepaSannie | 26 november 2003 16:41 | #9625
rpg's gan dus rouleren in de toekomst
Avatar
Tware | 26 november 2003 18:01 | #9634
paul, je vergeet de thuis-op-de-bank-met-vrienden-en-chips multiplayer Very Happy
Avatar
Gebruiker 1833 | 26 november 2003 18:39 | #9641
ik ga tog liever voor ONLINE games... single player is ook leuk voor bepaalde spellen maar ik zou het volop gaaf vinden als nintendo meer deed aan ONLINE games...dat is gewoon btr en vet... nitendo zet de modems op de markt en bijna niemand wil ze omdat je maar 1 spel heb om online te gaan.. wat is dat voor doms Weird tering nintendo die niet kan denken ik heb echt zoiets van XBOX is btr met de online games maar kan zelf geen goede spellen maken bahalve HALO die je nu ook op de pc kan spelen dus dat maakt nie uit.. nintendo blinkt weer uit in de singleplayer adventure games maar stelt zeer zwaar teleur op het online gebied met alleen PSO Weird nu het warpipeproject bezig is hoop ik dat nintendo snel minder aan connectivity gaat denken en meer aan Online gaming.. want ik vind het helemaaaaaaaal nergens op slaan Mad

Zo dat moest er ff uit Very Happy
Avatar
Willem B. | 26 november 2003 18:57 | #9647
Heavy feature Paul S. Echt mooi man!! alleen hij's beteje te serieus.. Die features van Randy lezen wat makkelijker vind ik.
Avatar
klz | 26 november 2003 19:15 | #9649
Ik wil geen Diepe Single-player ervaringen Mad
Ik wil korte spellen met een hoge replay value Very Happy
Avatar
Sjoerd | 26 november 2003 19:23 | #9652
ik Wil meer games zoals TS2 en NFSU, lekker arcade elkaar afrossen, daar zit tennminste nog spanning in.
Avatar
Johan | 26 november 2003 19:51 | #9654
Wel leuke feature, maar heb liever de lossere style van CV... Ja ik ben een zeikerd Happy

Het liefst zie ik een vet singleplayer spel... Maar het meeste lol heb ik beleefd/beleef ik aan PES/PES2/PES3 Worship
Avatar
Paul S | 26 november 2003 20:00 | #9657
Features zijn van oudsher serieus en ze behandelen meestal geveolige onderwerpen. Dat is het doel van features. Natuurlijk heb je ook de andere soort die vooral voor het vermaak dienen. Deze feature valt onder de eerste categorie. Randy schrijft ze vaak op zo'n manier dat ze vallen in de 2de categorie. Daar ben ik zelf overigens ook niet vies van, maar uit de eerste categorie hebben we er zo weinig, vandaar dat ik die een beetje bijvul Wink
Avatar
Zapp-x | 26 november 2003 20:10 | #9659
Goede feature Paulus, imo leest hij juist wel lekker weg :O maar dat is heel persoonlijk natuurlijk ^_^ Ik vind idd dat Singleplayer DE toekomst heeft en houdt, natuurlijk komt online gamen daar als grote "nieuwekomer" bij, en gewoon lekker multiplayeren met vrienden hoort er ook gewoon bij Razz Maar volgens mij weet iedereen wel dat connectivity gewoon 1 grote fout is geweest van Nintendo, denk je nou echt dat iedereen nu staat te springen dat ze met FFCC lekker kunnen gamen met zn 4een? Jah ze zouden springen, ALS HET GEWOON MET CUBE CONTROLLERS KON...
Avatar
Johnny | 26 november 2003 20:53 | #9667
tartaarsaus
Avatar
Raoul_Cube | 26 november 2003 21:03 | #9669
Wat mij nou echt cool lijkt is een spel wat je met je vrienden 2-4 spelers speelt en samen het spel uit spelen Very Happy
Avatar
Paul S | 26 november 2003 21:31 | #9683
@Raoul_Cube,
dan is dus Final Fantasy:Crystal Chronicle wat voor jou, of die oude "loop naar rechts en ram iedereen in elkaar" Beat 'm ups. Jammer dat je voor FF:CC wel GBA's nodig hebt voor de multiplayer.
Avatar
waluigi | 26 november 2003 21:50 | #9688
shitload aan nieuwe gameplay Mad ben ik erg blij mee in sunshine moet alleen maar bergen beklimmen en over touwtjes lopen Crying
Avatar
Willem B. | 26 november 2003 21:54 | #9690
Hmm.. Het leest wel fijn hoor! Maar omdat ik zo'n 20% van m'n dag doorbreng @ msn ben ik Randy talk gewent. Maar dit soort features bevatten natuurlijk veel meer nuttige informatie waar het eigenlijk om gaat!
Avatar
Gebruiker 1538 | 26 november 2003 22:30 | #9698
Hmm, als ik kijk naar NFS:U en Fifa 2004, dan zie ik in die spellen (en dan zeker in de driving games) een on-line optie juist als een TOEVOEGING op de singleplayer. Ik bedoel, als je een spel op het moeilijkst uitgespeeld hebt, dan kan je ON-LINE kijken hoe goed je echt bent. Misschien zitten er wel dingen in de AI waardoor je de tegenstanders op een heel simpele manier kunt verslaan, terwijl menselijke tegenstanders altijd wel iets anders bedenken.

Greetz: Mafkees
Avatar
Gebruiker 2088 | 26 november 2003 22:38 | #9700
mhh de AI van een computer is nog steeds niks, ik zie het online games zeker belangrijker worden in de toekomst.

Denk aan ghost van mario kart downloaden van de beste spelers ter wereld, tijden vergelijken over de hele wereld, japan vs NL
dat soort dingen zijn cool
Avatar
Joost | 26 november 2003 23:10 | #9712
dat connectivity is echt lompe trieste kutshit, ten eerste ken ik maar iets van 2 mensen met een gba en ten 2de zijn de dingen die je er mee kunt doen zuigend, ik bedoel, die tingletuner was echt gaar en lomp en voegde niks toe, de toekomst ligt volgens mij in online gamen, maar aangezien nintendo zeikt dat het niks oplevert hou ik het maar bij pc multiplayer
Avatar
Erich | 27 november 2003 00:55 | #9741
Ik denk dat online en single gewoon even groot worden\blijven. Online zal in verband met mmorpg's nog heel wat groeien moeten. Dat je eerst een spel moet kopen voor 50,- en dan ook nog 12,- per maand betalen is trouwens belachelijk. 5,- kan ik nog wel mee leven maar 12,- is echt teveel gewoon. Tenzij ik schatrijk ben natuurlijk dan maakt het niks uit dan zou ik alles kopen wat er is behalve maandverband en tampons, alhoewel tampons... Maar daar gaat het niet over. Ik wil gamen!!!
Avatar
Gebruiker 1741 | 27 november 2003 02:09 | #9742
neej, ik ben het niet met je eens. Ik zit het liefst met zijn vieren op de bank mekaar vol te schelden omdat de ene de andere een kogel in z'n hoofd heeft gejaagd. (Medal of Honor: Frontline) of omdat de ene de ander z'n ass heeft gekicked met een rood schild (Mario Kart) Smile
Avatar
Paul S | 27 november 2003 02:13 | #9746
Nou ja, zoals ik al zij ass-kicken met een groen schild is veel cooler, daarvoor moet je echt skill hebben. Een rood schildje afschudden, da's wel cool Happy
Avatar
Gebruiker 2088 | 27 november 2003 12:47 | #9752
weet je wat het ALLER mooist is. Een combinatie van online en bij elkaar op de bank zitten.

Dus jij bent een team van 4 die op 1 cube speelt, die samenwerken een anders team te verslaan over internet.

je kan lekker blijven schreeuwen, maar je speelt toch tegen hoogwaardige spelers.
Avatar
The_Gamer | 27 november 2003 20:51 | #9804
Toch hou ik niet van online gamen. Ik zie er gewoon niks in. Ik heb veel liever gewoon multiplayer.
En krot, doe eens even normaal. Ik vind die connectivity juist cool, het is gewoon een extraatje voor de mensen die een Cube en een GBA hebben, en de Tingletuner bij Zelda vond ik juist een leuke toevoeging.
Dus doe mij maar singleplayer, multiplayer en connectivity inplaats van online.
Avatar
Jasper | 27 november 2003 23:34 | #9821
niks beat de singel player Smile
Avatar
Jwizzman | 28 november 2003 04:29 | #9834
hmmm..niet echt goed artikel...weet je waar de toekomtst van gamen ligt? OPTIES
als je altijd de optie hebt om alles in te stellen/online te kunnen/lan te spelen/connectivity dan kan iedereen doen wat ie zelf wil.
Avatar
Joost | 28 november 2003 14:00 | #9842
@the gamer
hoe zo doe ik niet normaal, ik vind die connectivity zuigen, ik verwachtte er eerst heel veel van maar nu blijkt dat het een hoop stront is, dat is mijn mening en wat is daar zo raar aan?
Avatar
Darkwolf | 28 november 2003 18:42 | #9868
Zowel multiplayer als singleplayer gaan sterk staan in de toekomst.
Echter zal het voor de consoles flink wat werk zijn om echt aan de bak te komen.
Dat het betaalbaar is, en niet zoveel gerommel met allemaal extra hardware en abbo's enzo.

De PC rouleert momenteel op multi-player gebied, of het nu een LAN is van een paar tot 100 man of meer, of dat je lekker on-line zit.
Of... met zijn allen op de LAN tegen een andere clan.

Ik moet zeggen dat ik -als diehard PC gamer- toch de console heb omdat het gewoon lekker is om een mooi single player spel te spelen, met een controller, geen gezeur, gewoon lekker op de bank.
Geen gerommel met hardware te traag (spel erin en draaien), en minimale laadtijden (behalve True Crime dan... damn...).

Wolf
Avatar
The_Gamer | 28 november 2003 20:18 | #9870
@ Krot: Het is raar hoe je het brengt, zo agressief. Daar sloeg mijn 'doe eens normaal' op.
Ik ben het ook niet met je eens, maar jij mag natuurlijk je mening hebben en posten, maar dat kan toch ook normaal?
Avatar
theGameLord | 30 november 2003 04:17 | #9968
Toen ik de titel las, had ik meer iets verwacht als virtual reality ofzo.
Maar ja. ik vind connectivity ook slecht. Ik kan zoiezo niet zoveel geld uitgeven aan zo'n kleine optie (SCell kreeg maar een radar). En wat is er zo leuk aan? En die extra dingen horen gewoon in het spel zelf, en niet als een GBA extratje. Ik vind dat ze het geld beter in iets ander kunnen steken. Dat hoeft niet persee online te zijn. (Virtual Reality Online!!!)
Avatar
Gebruiker 2213 | 30 november 2003 10:13 | #9969
hio
Avatar
Gebruiker 2213 | 30 november 2003 10:13 | #9970
doei
Avatar
Hans | 30 november 2003 13:30 | #9971
Ga een kerstsingle opnemen ofzo Weird .

MAW, erg leuke feature Paul. Leuk om te lezen Biertje? .
Avatar
Perfect_Darknezz | 30 november 2003 19:23 | #9992
wat nou shooters online geen diepgang? weleens counterstrike gespeeld? dat is toch echt stukken beter dan perfect dark bijvoorbeeld.
Avatar
Zero | 01 december 2003 03:21 | #10041
De toekomst van de Singleplayer staat vast. Je zal altijd een SinglePlayer optie in een spel hebben (Met uitzondering van MMORPG's), als je een spel toegankelijk wil maken voor iedereen, want niet iedereen heeft multiplayer mogelijkheden. Een twee controller, fatsoenlijk internet en LAN functionaliteit zijn nog altijd dingen die er extra bij aangeschaft moeten worden om multiplayer te kunnen spelen. Daarbij ben je met Multiplayer afhankelijk van andere of die het spel ook willen spelen en of je kunt samen spelen.

In de multiplayer zal er verschillende opties worden bekeken om dit klaar te spelen. Maar de twee multiplayer mogelijkheden die momenteel domineren zijn de Meer-Spelers-Op-1-systeem en de Online mogelijkheid. En ik denk dat bij consoles de eerste mogelijkheid voor een decenia nog wel het grootste zal blijven en op de console de 2e mogelijkheid. Ik denk dit omdat dit er van het begin dat beide systemen zijn ontstaan het er zo is in gegroeit (Al proberen sommige bedrijven hier verandering in te brengen, maar meer met het oog om PC gamers een console te laten kopen). De 1 mogelijkheid heeft als nadeel dat de afhankelijkheid van je omgeving groter is, maar brengt veel meer sociale contacten met zich mee en goedkoper voor de medespelers. Bij Online spellen heb je vaak dat je wel op ieder moment van de dag wel een medespeler vinden, maar je hebt niet het sociale leven. Want je zit vaak alleen op je kamer. Daarbij moet iedere speler een systeem en een kopie van het spel hebben.

Connectivity is weer een ander cattegorie van gamen. Het is een mogelijkheid om de gameplay interessanter te maken voor zowel single- als multiplay. Nintendo heeft misschien hiermee momenteel een flop mee gemaakt, maar in die connectivity is nog niet alles bekeken en kan dus nog interessante dingen meebrengen. Andere opties die voor afwisseling in gameplay zorgde zijn (de alleroudste) een gun of een dansmat of muziek instrumenten of (Sony's laatste hit) een camera.

Je hebt dus eigenlijk 3 categorien die je apart moet bekijken om echt een beeld te kunnen schetsen van hoe de gamewereld er momenteel uitziet. Daarbij kan de toekomst alle kanten opgaan, want iedere gamer is anders en iedere gamer heeft weer andere wensen. Hier in Europa zijn het vooral de PC's en consoles die de dienst uitmaken, maar in Amerika en Japan zijn de arcadehallen ook nog actief aanwezig en ook dit systeem kan nog verrassende innovaties met zich mee brengen.
Avatar
Chris Redfield | 02 december 2003 20:30 | #10207
It's good to play together...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.