Nintendo’s kern Column | 03 mei 2008 23:15 | Auteur: Theun

Meer dan 20 jaar geleden is de basis hiervoor gelegd. Nintendo’s F-Side, Nintendo’s Legioen, Nintendo’s harde kern. Stiekem praat ik hier over de ‘hardcore gamer’, maar eigenlijk ook weer niet. Ik praat hier over de fans die Nintendo door dik en dun steunen en nooit zullen overstappen naar de concurrent, maar eerder naar de bar gaan en hekelliederen gaan zingen over hen. Natuurlijk wel wat overdreven voor een fan van een bedrijf, maar het moge duidelijk zijn: ik praat over de die-hard Nintendo-fan. Al meer dan twintig jaar heeft Nintendo een aanzienlijk aantal van deze mensen, eigenlijk al sinds het begintijdperk van de Nintendo Entertainment System.

Now you are playing with Power
Het is moeilijk uit te leggen, maar ik weet zeker dat er genoeg mensen op deze site zijn die weten wat ik bedoel. Mario altijd maar leuker vinden dan andere platform games, Zelda voorkeur geven boven alles en Metroid Prime toch leuker vinden dan het briljante Halo. Waarom? Niet omdat ze een goede game niet kunnen herkennen, maar omdat ze betoverd worden door dat kleine beetje magie dat Nintendo toevoegt aan een game, waardoor het net iets meer glans krijgt dan elke andere game van ongeveer hetzelfde niveau. Dit doet Nintendo al twintig jaar en om die reden blijven de fans ook bij Nintendo. In het NES-tijdperk werd deze harde kern gevormd, mensen maakten kennis met Mario, Metroid, Zelda en Donkey Kong. Later bij de SNES werd dit versterkt toen Nintendo met een reeks nieuwe en oude franchises kwam om met name echte fans tevreden te houden. Helaas voor Nintendo kwam de PlayStation toen meevechten en kreeg de marktleider problemen. De Nintendo 64 werd aanzienlijk minder vaak verkocht en kreeg weinig steun van third parties. Niet gek, want de games die met name gekocht werden, waren van Nintendo zelf. Toch heeft Nintendo zichzelf aardig in leven gehouden met een hoop toppers, die in ieder geval gekocht werden door haar harde kern. Bij de GameCube beloofde het Japanse bedrijf beter, maar de kubus werd een grote teleurstelling. De verkopen vielen ontzettend tegen en de goede games kwamen vooral in het begin. In datzelfde begin kon Nintendo nog aardig meegaan met haar concurrentie, maar toen er bijna geen topgames van eigen huis meer kwamen stortte alles in: de harde kern had ook niks meer om te kopen en aangezien die zowat de enige waren die überhaupt iets kochten, maakte dat de GameCube een financiële ramp. Toch heeft Nintendo over het hele leven van de ‘Cube gezien nog wel voldoende gepresteerd, maar dat is vooral te danken aan haar harde kern, die zoals altijd de spelcomputer haalt en alle spellen uit eigen huis.
/files/NES123.jpg

Only the best play here
Toch is alles weer uiteindelijk goed gekomen. Nintendo heeft met de Wii en DS meer mensen kunnen aanspreken en is momenteel weer marktleider. Eigenlijk allemaal te danken aan de harde kern, die het bedrijf er in de N64 en GameCube tijdperken doorheen heeft gesleept. Zonder deze mensen was het bedrijf nooit waar het nu is. Toch lijken die mensen nu een beetje stank voor dank te krijgen. Nintendo belooft immers een hoop: games die leuk zijn voor alle mensen, dus zowel casual als hardcore. We hebben inderdaad wel een aantal van die games gekregen, maar zelfs de ‘Cube had er na een jaar al veel meer dan de Wii. Op de Nintendo DS is momenteel al helemaal bar weinig te vinden, daar moet men het echt hebben van de third party bedrijven, die het niet eens zo slecht doen overigens. We nemen nu even eerst de Wii: na ongeveer anderhalf jaar hebben wij al kunnen genieten van Twilight Princess, Metroid Prime 3 en Super Mario Galaxy. Nou vooruit, Mario Kart en Super Smash Bros. Brawl kunnen we ook nog wel meerekenen. Vijf games dus, die bestemd zijn voor de harde kern. Vijf games, waarvan één ook verkrijgbaar op de GameCube en één nog niet eens uit in Europa. Hebben we ook nog iets om naar uit te kijken? Nou, Europeanen kunnen natuurlijk uitkijken naar Brawl, maar verder? Zelfs bij de GameCube hadden we tegen die tijd al Metroid Prime, The Wind Waker, Super Mario Sunshine, Super Smash Bros. Brawl, Star Fox, Pikmin en nog een aantal games om naar uit te kijken zoals Paper Mario, F-Zero GX en Resident Evil 4. Op het moment hebben we niks om naar uit te kijken op een aantal third party titels na. Dat is leuk, maar echte Nintendo fans willen zulke games ‘voor erbij’, ze kopen hun systeem voor de echte typische Nintendo games. Op het moment zijn dat er echter maar een paar en hoe goed ze ook zijn, het zijn er niet veel en in het vooruitzicht tellen we er maar liefst nul.
/files/nintendowii631.JPG

Change the System
Veel mensen van deze harde kern hebben ook al laten weten hier niet echt tevreden mee te zijn. Toch blijft Nintendo beloven dat er nog genoeg voor haar trouwe fans zal komen. Hoewel het met zo’n slecht vooruitzicht moeilijk te geloven is, blijven de fans Nintendo voorlopig nog wel vertrouwen. Echter moet wel even gezegd worden, het zal waarschijnlijk niet gebeuren dat Nintendo de komende jaren opeens véél meer hardcore games gaat produceren, gezien het feit dat alles financieel goed gaat. Daarom kun je wel stellen dat Nintendo haar fans eigenlijk flink aan het naaien is. De fans die Nintendo in de enorm moeilijke N64 en ‘Cube periode er doorheen hebben gesleept, die altijd maar bleven geloven in het bedrijf. Nu krijgen ze er toch bar weinig voor terug. Twilight Princess was goed, maar niet zo magisch als Ocarina of Time. Ook Metroid Prime 3 moest onderdoen voor het eerste deel uit de serie. Mario Kart is Mario Kart en Galaxy en Brawl gaven de fans wel waar ze om vroegen, maar waar de fans ook om vragen is meer van dit soort games. Niet een fitness game als grote aankondiging op de E3. Dat het leuk is geloven we best, maar toe nou Nintendo: waar we echt op zitten te wachten is Brawl. Dus waarom wordt deze eerst drie keer uitgesteld voor Europa en mogen we wel eerder genieten van Wii Fit? Zelfs financieel lijkt dit een slecht idee, want hoeveel casual gamers er ook houden van games als Wii Fit, ik ken werkelijk niemand, maar dan ook niemand die Super Smash Bros. of haar vervolg niet leuk vindt. Dus waarom niet wat minder focussen op Wii Fit en Brawl zo spoedig mogelijk uitbrengen? In principe staat iedereen nu in de kou en met name de harde kern. De mensen die al zo lang hebben moeten wachten, moeten nu nog langer wachten tot aan halverwege 2008. Mario Kart moet het wachten makkelijker doen maken, maar tussen de release van Galaxy en Mario Kart was er niets. Het wachten was toen ongelooflijk pijnlijk en dat zal een maand na de release van Mario Kart hoogstwaarschijnlijk weer terugkomen. Waarom brengt Nintendo niet meer toppers uit? Ze kunnen ons niet wijs maken dat de mannen achter F-Zero, Zelda, Mario én Metroid stiekem allemaal professionele fitness trainers zijn en zich dus liever concentreren op dat soort games? Zelfs mét games als Wii Fit en Wii Sports zou er nog genoeg moeten zijn voor de harde kern, dus waarom is het er niet? Tijdens het NES- en SNES-tijdperk was er genoeg voor iedereen, waarom nu niet? Nadat haar eigen harde kern Nintendo heeft gered van de ondergang wordt deze harde kern nu in de steek gelaten. Ondanks het feit dat games als Super Mario Galaxy en Super Smash Bros. Brawl de top wel degelijk halen is er simpelweg te weinig voor de die-hard Nintendo-fan om naar uit te kijken. Nintendo geeft haar eigen harde kern eigenlijk stank voor dank, iets wat in de toekomst nog wel eens beslissend zou kunnen zijn.
Next articleMario in Wii Fit? Previous articleBoom Blox beelden

Reacties van gebruikers

Avatar
Niels | 03 mei 2008 23:36 | #161205
Eindelijk weer een stukje kwaliteit. Wel kleine gemiste kans om Nintendo's achterlijke marketingcampagnes (veel reclamespots, weinig leveringsmogelijkheden) niet even aan te halen, maar zeer goed te doen voordat ik mezelf de tyfus in ga zuipen.

Top.
Avatar
Masterswordish | 03 mei 2008 23:44 | #161206
Eindelijk weer eens een column. Een redelijk stukje leesvoer die een herkenbare zorg weergeeft.
Avatar
Dr. King | 03 mei 2008 23:46 | #161207
Je zegt volgens mij dat je alleen kunt genieten van de beste games, maar er zijn ook een hoop games waarvan je kunt genieten zoals No More Heroes, Fire Emblem Radiant Dawn, Zack & Wiki. Sommigen zijn erg goed, maar worden over het hoofd gezien omdat je alleen kijkt naar wat er niet word uitgebracht.
Avatar
Sjakmachien | 03 mei 2008 23:49 | #161208
Zeker mooi stukje kwaliteit.
Klopt best wel met die te weinig goeie games.
en Dr. King heeft zeker gelijk!
Avatar
Timo | 04 mei 2008 00:00 | #161210
De Wii heeft in mijn ogen genoeg toptitels, maar helaas worden deze enorm over het hoofd gezien door het overaanbod van partygames en consoorten. Dan heb ik het niet enkel over third party titels, maar zeker en vooral die van Nintendo. Alles té simpel willen houden, op den duur zal dat Nintendo nog wel eens zuur kunnen opbreken. Andere ontwikkelaars zien de Wii al als een bij-console, de échte consoles zijn de 360 en PS3. De Wii is niet next-gen enzovoort. Dat moet echt dringend veranderen.

Nuja, ik hoop op toch tenminste een aantal 'hardcore' aankondigingen op de E3. Verder mogen titels als Project Zero 4, Project Hammer en Disaster ook zeker niet vergeten worden.
Avatar
Paul | 04 mei 2008 00:02 | #161211
Column is onzin. Ben het eens met Timo.
Avatar
Zmaster2 | 04 mei 2008 00:59 | #161212
Ik ben het er wel mee eens.
Nintendo moet imho ook eens met wat nieuwe franchise komen want Metroid, Zelda en Mario worden ook weer op iedere console weer een paar keer uitgepoept. Ookal zijn het goede games, wat nieuws is ook wel belangrijk. En dan bedoel ik niet Wii Fit oid.
Avatar
!!Luigi!! | 04 mei 2008 01:40 | #161213
Ben het eens met Dr. King. Daar wil ik aan toevoegen dat als je in het eerste 1,5 jaar van de NGC games als Star Fox noemt als topper, je ook Super Paper Mario, Fire Emblem en Battalion Wars 2 voor de Wii moet noemen. Voor het vooruitzicht zullen we tot half juli moeten wachten. Daar komt bij dat Nintendo nu, in 1,5 jaar, al meer games heeft gereleased dan in het eerste 1,5 jaar van de NGC. Het verschil is dat ze niet álleen voor hardcore gamers zijn.

Iets wat me dwars zit in deze recensie (vind um echt geweldig hoor voor derest!) is dat je "hardcore gamers" gelijk stelt met "die-hard Nintendo fans". Dat komt omdat je iets essentieels bent vergeten in dit stuk. Namelijk de réden dat er "die-hard Nintendo fans" zijn! Het heeft niks te maken met hardcore games, maar met de magie die Nintendo in bijna elke game stopt. Daarom zullen de hardcore gamers (wellicht) ontevreden zijn met de Wii en een X360 of PS3 naast deze console zetten. Maar de échte Nintendo fans smullen van dit revolutionaire tijdperk waar o.a. Nintendo zich nu in bevind.
Tel daar de Virtual Console en (straks) WiiWare bij op en je hebt juist wél voor ieder wat wils op Nintendo gebied. (om daarnaast van de grote 3rd party support maar te zwijgen)
Avatar
Arch | 04 mei 2008 11:26 | #161225
Daarom zullen de hardcore gamers (wellicht) ontevreden zijn met de Wii en een X360 of PS3 naast deze console zetten.

waarom vind iedereen die consoles zo geweldig? de ps3 heeft niks (alleen multiplatform) en xbox wel goeie spellen, maar bijna alleen maar spellen met geweld of racen.... saai
Avatar
Fluffy | 04 mei 2008 12:43 | #161226
De vergelijking met Ocarina of Time is sowieso een gewaagde zet, want toen der tijd was iedereen een LoZ van bovenaf (2D) gewend wat ineens 3D werd en ook nog eens voor die tijd goede graphics, met een echt diep Zelda verhaal. Om zoiets dezer dagen neer te zetten is erg lastig aangezien het nu een concurentie strijd aan het worden is op 3D gebied.

Verder een zeer goede column, ben er mee eens dat Nintendo (of iig 3rd Party dev's) wat meer bezig mogen met de Wii. in plaats van het succes uitzuigen en dus maar een crappy game neerzetten want het verkoopt toch wel methode. Ik verheug mij dus ook erg op de (helaas dode) E3 en hoop dat Nintendo wat met het nieuws doet van de 'harde kern' Wink
Avatar
Wings_of_Gold | 04 mei 2008 13:08 | #161227
Leuke Column, grappig genoeg staat er vandaag of morgen een column bij ons op de site met hetzelfde idee er achter.
Niet expres, maar wel grappig te zien dat er meerdere mensen zo over denken. Verder goed geschreven theun. Smile
Avatar
Gebruiker 2536 | 04 mei 2008 13:37 | #161228
Ben het niet echt eens met de column. Er zijn voldoende goede titels van Nintendo zelf aanwezig. Het grote voordeel is dat er tegenwoordig zelfs pareltjes komen van third party publishers. Verder ben ik van mening dat je wat teveel in herhaling valt in je column. Je stipt wel erg vaak aan dat Nintendo de eigen achterban in de steek laat etc.
Avatar
mrt | 04 mei 2008 13:51 | #161229
ach ja de E3 staat voor de deur, en ik heb zo'n voorgevoel dat er nog een paar heerlijke games worden aangekondigt. Pikmin 3, die game met pit, F-zero, animal crossing Very Happy enz
Avatar
Richjuh | 04 mei 2008 14:48 | #161230
Starfox... NU! Razz
Avatar
NAGILUM | 04 mei 2008 18:50 | #161233
Starrrrrrrrrfox!! jawel de junkies graven nog steeds naar weer zo'n epische knaller met alsjeblieft een ander design dan de lelijke plastic pop die ze nu van Fox McCloud hebben gemaakt!!
Avatar
Hyrule_Hero | 04 mei 2008 18:56 | #161234
^ Als ze dan dezelfde Engine gebruiken als Fox Cube hebben we meteen al het mooiste spel op de Wii.


@ Theun

Je collum neemt me de woorden uit m'n mond Proficiat!
Avatar
Duncan | 04 mei 2008 23:51 | #161247
Goed geschreven. Alleen ben het er niet zo eens mee.

Ik vind de Wii absoluut geen slecht aanbod hebben tegenover de cube in het eerste half jaar. De Wii hoeft al helemaal niet onder te doen qua (sub)toppers als je de console vergelijkt met het eerste levensjaar van de 360 en Ps3. Bovendien is de third-party support veel beter dan bij de cube. Kijk maar naar games als PES, Zack & wiki, No More Heroes. Wat wel zo is, dat er nu weinig naar uit te kijken valt. Maar dat heeft denk ik meer met het marketingbeleid van Nintendo te maken. Nintendo kiest ervoor om games die gericht zijn op de hardcore gamer niet te hypen, wat haar concurrenten daarentegen juist wel doen. Nintendo promote bijna alleen games die gericht zijn op het casual publiek. Daardoor heeft de Wii het imago van 'casual' console gekregen.

Iwata zal vast een bom gaan droppen op de E3, waarin er vast en zeker aankondingen zullen zijn voor de trouwe N aanhang. Mark my words Very Happy
Avatar
!!Luigi!! | 05 mei 2008 00:24 | #161248
Ja, en dat heeft te maken met het feit dat na het eerste anderhalf jaar van de NGC we de E3 net achter ons hadden. En dus heel wat om naar uit te kijken. Bij de Wii moeten we nog eventjes wachten, maar ook dan weet ik zeker dat er heel wat om naar uit te kijken valt. (van zowel first als third party)
Avatar
Russs | 05 mei 2008 17:42 | #161267
Mooie column. Waar zijn Starfox, F-Zero, Megaman enzo?
Avatar
SMS | 05 mei 2008 19:28 | #161271
Als het Nintendo op de een of andere manier lukt om F-Zero ook z'n casual spel te maken, en er komt verder niks anders uit, dan geef ik het op. Maar ik blijf nog steeds nieuwsgierig over de nieuwe Mario, Metroid, en Zelda. Krijgen we voor Zelda een realistisch spel waar je over gigantische velden heen rijdt te paard(YESHH!!), of krijgen we weer een nieuwe Windwaker?(NOES!) Dit is een kwestie van smaak, maar persoonlijk vindt ik zeilen vreselijk saai, vooral over z'n cartoony zee, waar Link een klumsige idioot is, in plaats van een middeleeuwse held te paard.

Blijft Mario deze keer in de Mushroom Kingdom, of gaat hij weer op reis naar een eentonig plekje met telkens hetzelfde thema?

Metroid...hoe gaat dat verder? Krijgen we een techno-run&gunner of een multiplayer gerichte shooter, of krijgen we eindelijk weer eens de klassieke ondergrondse grotten met lava en draken, terwijl er 50 meter boven je een ijzige wind waait?

Natuurlijk hebben we ook Sonic. Huh, Sonic? Ja, The Dark Brotherhood. Het wordt geweldig leuk, of geweldig tegenvallend, dat is zeker. Plus, er is altijd een kleine kans dat er weer eens een keiharde bom valt met de kwaliteit van Sonic Adventure.

Verder hebben we nog Pikmin, Starfox, Megamannetje(sommige mensen vinden deze gast leuk), Golden Sun, F-zero, Luigi, Pokemon(meh...word langzamerhand saai), en natuurlijk Third/Second Party titels, en een boel spin-offs, zoals Mario Tennis Wii.
Avatar
Smash King | 06 mei 2008 14:53 | #161298
okee leuk stuk maar ik ben het ook niet met alles eens, ik vind dat de Wii wel goed presteerd, wel vind ik dat er niet genoeg games zijn voor de Hard-core gamers (daarom heb ik nu een 360 naast mn t.v.tje) en idd wat sms zegt ik hoop ook echt dat zelda Zelda blijft en dat ze niet weer een WW achtige zelda maken(persoonlijk dan) ik vond het zeker een hele toffe game maar ik zie Link gewoon liever op Epona! dan in een boortje op een eindeloze zee Razz
en SSBB, gwoon schandalig dat europa zo FUCKING lang moet wachten op die game....daarom JA daarom heb ik een mod-chip! (eige schuld Nintendo) maarja hopelijk komen er het komende jaar n paar dope games! maar ik vermaak me iig wel met GTA4 Very Happy SSBB Very Happy (voor een tijdje nog dan Razz )
OJA en dat megamannetje he SMS! I LOVE HIM Very Happy en ik zou het zoo ONTIGELIJK wreed vinden als daar n game van zou komen die Echt goed is net als vroeger......ook had ik het heel wreed gevonde als Mega Man in SSBB zat inplaats van die Wolf ofzo.....maarja miss de volgende SSB! Wie weet Razz
Avatar
Gebruiker 16232 | 22 mei 2008 15:00 | #162350
WW is de beste zelda ooit, dus stilte smashking en nie stoer doen met mijn wii en modchip.ik ben zon gamer en heb geen zin om mijn 5 paginalange mening hier te typen. nintendo for life!!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.