Apollo Justice: Ace Attorney Review | 14 mei 2008 15:49 | Auteur: Timo

Apollo Justice...
Het gaat er intens aan toe tijdens een pokerspel op een ondergrondse verdieping van een bistro. De spanning tussen de twee spelers is te snijden. De laatste kaarten worden op tafel gegooid. Er is een winnaar en een verliezer. Plots wordt een van de spelers neergeslagen met een glazen fles. Moord. Wie treed er te hulp? Phoenix Wright! Nee, ditmaal is Phoenix de beschuldigde…[/B]

Apollo Justice: Ace Attorney. Het is even wennen, maar de ondertussen legendarische Phoenix Wright heeft het ruim verlaten en plaats gemaakt voor een nieuwe advocaat, Apollo Justice. Dit neemt echter niet weg dat Phoenix volledig wordt afgeschreven… integendeel.

apollologo


Move over, Phoenix.
Apollo Justice is het vierde deel uit de Ace Attorney serie en neemt plaats enkele jaren na het laatste deel uit de Phoenix Wright trilogie, Trials And Tribulations. (Ironisch genoeg is dit derde deel nog niet verschenen in Europa, dit terzijde.) De hoofdrol is weggelegd voor Apollo Justice, een duidelijk groentje. Hij is een komische verschijning met zijn lachwekkend kapsel, zenuwachtigheid en geforceerde humor. Heel wat anders dan de afgelikte Phoenix Wright die we gewend waren geraakt. Toch krijgt hij als eerste zaak meteen een moordzaak voorgeschoteld… niet simpel voor zo’n beginneling. Zeker niet als hij ontdekt dat zijn cliënt de legendarische Phoenix Wright is, welke al geruime tijd terug het vechten tegen het recht achter zich heeft gelaten en zijn dagen vult als pianospeler in een Russische bistro. Occasioneel speelt hij hier een pokerspel, hij wordt namelijk dé beste speler ooit genoemd. Hij heeft in een tijdspanne van vele jaren nog nooit een wedstrijd verloren.

De game draagt dan wel niet meer de naam van Phoenix Wright, toch speelt hij een cruciale rol. Zowel als mentor van Apollo als integraal deel van het verhaal. Zo zullen er vele details uit zijn verleden opgehelderd worden, zoals waarom hij zijn advocatenbadge verloor. Fans zullen echter teleurgesteld zijn te merken dat vele andere oude vertrouwde personages als Maya, Pearl, Edgeworth en Gumshoe van het toneel zijn verdwenen. Gelukkig worden er een hoop interessante nieuwe personages toegevoegd en worden de oude bekenden niet allemaal volledig genegeerd. Bijvoorbeeld Ema Skye, bekend uit het vijfde toegevoegde deel van de eerste titel uit de serie, wordt de nieuwe forensische onderzoeker en neemt de plaats in van Gumshoe. Trucy, de goochelende dochter van Phoenix wordt het hulpje van Apollo en neemt hiermee de plaats in van Maya/Pearl.

apolloj1 apolloj2


Meer van hetzelfde?
Als je fan bent van de Phoenix Wright serie, weet je meteen ook wat je van deze titel kunt verwachten. De kern is namelijk nog bijna compleet hetzelfde. Er heeft zich een voorval – een moord – voorgedaan en de beschuldigde roept jou – Apollo - als advocaat in. De zaken zijn nog steeds opgedeeld in twee delen: het onderzoek en de rechtszaal. Tijdens het onderzoek doorzoek je omgevingen als de plaats delict en andere belangrijke plekken op zoek naar aanwijzingen. Dit doe je door ooggetuigen, kennissen enzovoort te interviewen en omgevingen gedetailleerd te inspecteren om zo genoeg bewijzen bijeen te verzamelen om de volgende dag in de rechtszaal te gebruiken. In de rechtszaal word je tegenover de aanklager geplaatst, welke ditmaal ook een volledig nieuw personage is, met name de charismatische Duitse rockster Klavier Gavin. Deze roept ooggetuigen of de beschuldigde naar voren, deze doet zijn zegje en dan is het aan jou fouten en tegenstrijdigheden te ontdekken in diens verhaal. Dit doe je door middel van de door jou verzamelde kennis en aanwijzingen. Alles om jou cliënt een onschuldig vonnis te laten verkrijgen.

De basisgameplay is dus behouden, wat goed is, want het is net dit wat de eerdere delen zo populair maakten. Het betekent echter dat de gebreken ook zijn overgenomen. Zo ga je vaak automatisch één of meerdere stappen vooruit denken dan je zou moeten met als resultaat dat je het verkeerde bewijsstuk voorbrengt bij bepaalde delen van een verklaring. Verder lijkt het soms dat meerdere bewijsstukken kunnen worden gebruikt om eenzelfde standpunt duidelijk te maken, toch verwacht het spel dan dat je net dat ene specifieke voorbrengt. Doe je dit niet, word je gestraft. Deze voorvallen gebeuren gelukkig niet al te vaak, minder zelfs dan in vorige delen, maar toch kan dit bij momenten echt een probleempunt vormen. Ook tijdens het onderzoeken kun je soms één klein detail over het hoofd zien, maar vooraleer je dit detail hebt onderzocht kan het verhaal niet verder en dit kan leiden tot een lange zoektocht, wat soms een enorme domper op het geheel zet.
Next articleRare verontschuldigt zich Previous articleSkies of Arcadia 2 bevestigd voor Wii?

Reacties van gebruikers

Avatar
Smash King | 14 mei 2008 16:08 | #161723
niks voor mij!
Goeie review Btw Timo Very Happy leest wel lekker Razz
Avatar
Duncan | 14 mei 2008 16:08 | #161724
Lijkt me een chille game. Het eerste deel heb ik nooit kunnen vinden, omdat die in kleine oplagen werd geproduceerd en dus nergens verkrijgbaar was. Misschien is het daarom een beter idee voor mij om dit deel te kiezen, gezien je geen voorkennis nodig hebt van het verhaal van het vorige deel. Nice review!
Avatar
aprvdb | 14 mei 2008 16:22 | #161727
nice gedaan, ben het ook eens met het cijfer Very Happy
Avatar
Sitroentje | 14 mei 2008 16:45 | #161729
goede review, ben wel blij dat wii-ds steeds meer doet de laatste tijd aan reviews en zo
Avatar
teunbijbal2 | 14 mei 2008 17:52 | #161737
goede review, ben wel blij dat wii-ds steeds meer doet de laatste tijd aan reviews en zo


Idd grote complimenten crew! je krijg lekker vaak een verhaal
Avatar
Digital_Eargasm2 | 14 mei 2008 20:06 | #161748
nice review (ey ey voor een belg eh Razz )
just kidding ^^
leest lekker vlot...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Apollo Justice: Ace Attorney

Platform: Nintendo DS
Genre: Visual Novel
Ontwikkelaar: Capcom
Uitgever: Capcom
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 09 mei 2008

Screenshots