Amerikaans model
Capcom is al jaren een vooraanstaande Japanse ontwikkelaar. De grootse reden hiervoor is het feit dat men de Japanse idealen zonder meer overboord gooit en zich richt op de Amerikaanse en andere Westerse markten. Een keiharde zakelijke instelling die het beste in het bedrijf naar boven haalt maar ook veel slachtoffers eist. De namen Hideki Kamiya, Shinji Mikami en Yoshi Okomato zijn iconen van een verloren glorie. Het nieuwe Capcom bestaat voor het grootste deel uit groepen ingehuurde programmeurs die worden bijgestaan door één á twee Capcom grootheden.
Een recentelijk voorbeeld is Resident Evil: Umbrella Chronicles. De man die op de E3 alles over deze game wist te vertellen bleek achteraf totaal niets met Umbrella Chronicles te maken te hebben. Keiji Inafune heeft het simpelweg te druk om de Resident Evil serie succesvol te regisseren. Het gedonder begon toen Capcom besloot om Clover op te heffen. Het was een onafhankelijke ontwikkelstudio dat eigendom was van Capcom met een eigen management. De koers van Capcom week echter nogal af van de ideeën van Clover. Het bedrijf zag lijdzaam toe hoe de meest talentvolle ontwikkelaars als Shinji Mikami en Hideki Kamiya werkten aan Okami en Viewtful Joe en geen aandacht gaven aan de titels die geld in het laatje brachten. De hogere machten binnen Capcom vonden dit samen met Keiji Inafune geen goede ontwikkeling. Clover werd opgeheven en terug bij Capcom gevoegd. Hierbij vertrokken de managers van Clover. Capcom was hiermee in één klap de bedenker van Resident Evil, Devil May Cry, Okami en vele andere spellen kwijt.

De oude Clover groep is verder gegaan als Platinum Games!
Geheimzinnig
De gevolgen van het sluiten van Clover zijn nog niet helemaal zichtbaar. Het bedrijf teert nog op de titels die al veel eerder in ontwikkeling waren. De credits van Resident Evil: Umbrella Chronicles levert een schokkende conclusie op. De eerste paar namen zijn Capcom designers die op de achtergrond een oogje in het zeil hielden. Cavia Inc. heeft de game gebouwd. De Japanse ontwikkelstudio heeft lang niet zulke goede titels op haar naam staan als Capcom. We zien Dragonball Z: Super Sonic Warriors en een aantal geflopte Square-Enix RPG games. Het feit dat Capcom Cavia Inc. niet noemde in de PR berichten en het logo van Cavia nergens op de boxart van Umbrella Chronicles te vinden is zegt al iets over de kwaliteiten van Cavia.
De geheimzinnigheid van Capcom houdt niet op bij Resident Evil. Street Fighter 4 zal binnenkort verschijnen als peperdure arcademachine en ongetwijfeld een Wii release krijgen! De gamers die het spel nauwlettend in de gaten houden, zullen waarschijnlijk hebben gehoord dat niet Capcom zelf maar Dimps aan het spel werkt. Dimps is onder andere verantwoordelijk voor Dragonball: Z Budokai en Sonic Rush. Het zijn best leuke titels, maar ze hebben lang niet de impact van Street Fighter 2; een game ontwikkeld door Yoshiki Okamoto die in 2004 al vertrok bij Capcom. De wedergeboorte van Bionic Commando wordt mogelijk gemaakt door het Zweedse Grin. De port van Resident Evil 0 wordt net als het origineel gemaakt door TOSE.
Capcom blijft natuurlijk een ontwikkelaar van topniveau die ondanks de out-sourcing nog steeds werkt aan unieke en innovatieve spellen. Het meest recente voorbeeld hiervan is Zack & Wiki. Het point & click genre werd op een degelijke Capcom manier nieuw leven ingeblazen. De Ace Attorney serie heeft ook zijn glans niet verloren en met Dead Rising liet Keiji Inafune zien dat hij net als Shinji Mikami in staat was om nieuwe spelprincipes te bedenken. Een andere oorzaak voor de lichte daling van kwaliteit van sommige Capcom producten zijn de gestegen kosten. Het bouwen van een game vergde vroeger niet meer dan een handjevol ontwikkelaars. Tegenwoordig is een team van honderden programmeurs dag en nacht in de weer om nieuwste next-generation pracht op het scherm te toveren. Een tijdrovend en duur proces dat er voor zorgt dat men steeds minder risico’s neemt en ontwikkeld met een “If it ain’t broke, don’t fix it!” mentaliteit. Er is immers ruimte genoeg voor vernieuwing door middel van nieuwe franchises.

Dead Rising bracht next-gen gaming naar een hoger niveau!
Oneervolle ports
Een game waar wij Wii aanhangers erg naar uitkijken is Okami. De game mist een aantal grafische filters waardoor de kleuren feller zijn geworden. Een ander deel van de artistieke kant zoals de bewegende inkt is hiermee verloren gegaan. Het prachtige eindcredits filmpje dat het spel een waardig einde gaf is door Ready at Dawn uit het spel gesloopt omdat het Clover logo erin verwerkt was. De originele producent van Okami sprak zijn afkeur uit over dit besluit in een weblog.

Het Okami team van Ready at Dawn.
De problemen die Capcom nu ondervindt zijn vooral teweeg gebracht door de Amerikaanse manier van denken. Shinji Mikami zei eens in een interview: “Als Resident Evil 4 op een andere console uitkomt dan de GameCube, dan hak ik mijn hoofd eraf!”.De “4” in het woord Resident Evil 4 is tegenwoordig een aanduiding van het aantal versies van het spel. Het is onderhand verschenen op de GameCube, Playstation 2, Wii en PC. Shinji Mikami is verreweg het grootste gemis voor Capcom. We zien een onbekende Capcom producent in een filmpje Resident Evil 5 spelen. Het spel ziet er uiteraard geweldig uit maar lijkt toch erg veel op deel vier. In principe is Resident Evil 5 tot op heden niets meer dan een nieuwe ‘skin’.

Is Chris Redfield een Leon S. Kennedy imitator?
Aan de andere kant kan het bedrijf niet leven van innovatie en mooie grafische stijlen. Okami flopte op de Playstation 2 en de ontwikkeling van de projecten van Shinji Mikami verliep niet altijd even soepel. De door hem bedachte "Capcom 5" line-up bracht het bedrijf in financiële moeilijkheden. De eerste van de vijf was een game getiteld Dead Phoenix. De tweede titel Project Number 3 bleek een veredelde tech-demo van de Resident Evil 4 engine. De Viewtiful Joe serie verkocht voor geen meter en Killer 7 werd eindeloos uitgesteld en bleek niet meer dan een cult-hit. De laatste van de Capcom vijf is het alom geprezen Resident Evil 4 dat gezien werd als een voorproefje op de volgende generatie. De laatste dagen van Clover waren eveneens niet zo succesvol als men gehoopt had. Een DS versie van Viewtiful Joe en een matige knokgame genaamd God Hand waren niet de hits waar Capcom op had gehoopt. De game Okami was een kwalitatief meesterwerk maar wist de verkooplijsten niet in vuur en vlam te zetten.
Flagship zinkt
Het sluiten van Clover betekende tegelijkertijd het einde voor Flagship. De studio was opgericht door Capcom, Nintendo en SEGA om 2D games te bouwen. SEGA zag er al snel geen brood meer in en besloot om samen te werken met Dimps. Nintendo en Capcom lieten Flagship een aantal titels ontwikkelen. De bekendste zijn The Legend of Zelda: Oracle of Ages/Seasons, The Legend of Zelda: The Minish Cap en Kirby and the Amazing Mirror. De games werden goed ontvangen, maar ook Nintendo besloot om de Kirby games en handheld Zelda's voortaan weer zelf te maken. Het werkloze Flagship werd door Capcom gesloten. Een gemiste kans aangezien men aan WiiWare titels had kunnen werken of aan een nieuwe Street Fighter. Yoshiki Okamoto was immers de originele bedenker van de serie en de directeur van Flagship.

Mega Man ZX, meer van hetzelfde?
Crapcom?
De hier behandelde grootheden zijn natuurlijk niet de enige talentvolle ontwikkelaars, maar de huidige prodcucers zijn lang niet zo bekend. Het is te hopen dat Capcom binnenkort meer duidelijkheid geeft over de line-up van dit jaar en meer nieuwe titels aankondigt die men daadwerkelijk zelf produceert. Het zou doodzonde zijn als Capcom net als SEGA, Konami en Namco haar elite status binnen de game-industrie verliest door out-sourcing. Het wordt andere Japanse bedrijven vaak verweten dat ze zich niet aanpassen aan de moderne Westerse bedrijfsvoering. Capcom laat echter zien dat afwijken van de traditionele Japanse idealen ook nadelen met zich meebrengt. De fans van Shinji Mikami en andere ex-Capcom ontwikkelaars kunnen het beste het recent opgerichte Platinum Games en de game Mad World in de gaten houden.
Wel een interessante column, moet ik zeggen.