Professor Layton and the Curious Village Review | 06 november 2008 21:37 | Auteur: Timo

Professor Layton is een eigenaardig man. Hij haalt zijn grootste plezier uit het oplossen van de meest ingewikkelde puzzels. Kun je je zijn reactie al voorstellen toen hij werd uitgenodigd om een groot mysterie op te lossen in een dorpje waar iedereen - maar dan ook iedereen - geobsedeerd is door puzzels? Van logische en wiskundige puzzels tot schuifpuzzels, puzzels met lucifers enzovoort. Professor Layton and the Curious Village combineert statische puzzels als in een Brain Training met een meeslepend verhaal als in een Hotel Dusk, maar werkt dit eigenaardige concept ook?

laytonlogo


Curieus dorpje
Professor Layton and the Curious Village is een point&click adventure. Ten allen tijde word je een omgeving voorgesteld en het tikken met de stylus op bepaalde punten laat je praten met personages, objecten onderzoeken of voortbewegen doorheen verschillende scènes. Jij speelt in de game als Hershel Layton, een gentleman in hart en nieren, en zijn leerjongen Luke, een spitsvondig kereltje. Hetgeen je ongetwijfeld als eerste zal opvallen is de unieke stijl van de game. Van het sfeervolle openingsfilmpje tot het moment dat je je eerste stappen zet in het dorpje van St. Mystère. De stijl doet denken aan de animatiefilm Belleville met sfeervolle bruintinten en een prachtig kleurenschema. In het dorpje leven uiteraard een hoop personages, allen zijn zeer karaktervol vormgegeven met ieder unieke, zij het vaak vreemde, trekjes.

De reden waarom Layton en Luke het dorpje betreden is om een lokaal dispuut op te lossen. De baron van het dorp, een zekere Augustus Reinhold, is namelijk overleden en heeft neergeschreven zijn gehele fortuin door te geven aan de persoon die zijn zorgvuldig verstopte familieschat weet te vinden: een gouden appel. De professor ziet dit als dé manier om zijn statuut als top-puzzelaar en onderzoeker aan de ultieme test te onderwerpen, al had hij nooit kunnen verwachten waar zo’n simpel zoektochtje hem toe zou leiden...

professor-layton-and-the-curious-village-20080207035114851_640w professor-layton-and-the-curious-village-20080205044808870


Critical thinking is the key to success!
Puzzelen staat dus centraal in de game en puzzelen dat zul je ook. De game bevat meer dan honderd verschillende puzzels. Letterlijk om elke hoek van het dorp, bij ieder personage - overal - zijn puzzels te vinden. Stuit je op zo’n puzzel dan opent deze zich als een minigame waarna je hem dient op te lossen. De meeste puzzels draaien meer rond het oplossen van raadsels dan echt wiskundige problemen. Je zult nooit naar een rekenmachine dienen te grijpen, want ze zijn allemaal op te lossen met simpel logisch denken. Veel puzzels lijken op het eerste gezicht dan ook moeilijker dan ze eigenlijk zijn. Vaak ligt de sleutel in de verwoording van het raadsel, met name de gekozen woorden en de volgorde ervan. Gelukkig kent de game een handig hintsysteem. Doorheen het dorpje zijn namelijk munten verstopt, welke je vaak kunt vinden door merkwaardige elementen in de omgeving aan te tikken. Deze kun je dan inwisselen tegen een hint, maximum drie per puzzel. Heb je een puzzel opgelost dan word je beloond met ‘picarats’. Hoe moeilijker de puzzel, hoe meer je er verdient. Los je de puzzel niet de eerste keer juist op dan krijg je er ook telkens minder toebedeeld.

De vraag die je je dan stelt is waarschijnlijk waar deze puzzels dan vandaan komen. Initieel voelt het inderdaad aan alsof de puzzels en het verhaal zelf totaal niet in verband staan met elkaar. De game weet dit echter slim op te lossen door je letterlijk altijd een stap voor te zijn: zo worden er in de game zelf vaak verwijzingen gemaakt naar hoe belachelijk zo’n groot aantal puzzels wel niet zijn. Het is echter aan het einde van de game dat je stilaan maar zeker te weten komt hoe alles exact in elkaar past. Vanaf een bepaald moment kom je namelijk het een en ander te weten waardoor letterlijk de puzzelstukjes in elkaar vallen tot aan het spetterende einde. De game baart een van de meest vervullende eindes ooit meegemaakt in een game welke je instant kippenvel geeft. De game is het waard te spelen voor enkel en alleen dat moment.

professor-layton-and-the-curious-village-20080205044809605 professor-layton-and-the-curious-village-20080102070552046


Robothond
Ook de afwerking dient geprezen te worden, er zijn gewoon zoveel mooie kleine details. Iedere puzzel wordt vergezeld van een mooie illustratie of is zelf mooi weergegeven als het bijvoorbeeld om een schuifpuzzel gaat. Om nog maar te zwijgen over de prachtig geanimeerde tussenfilmpjes waar het verhaal pas echt zijn kwaliteiten toont. Het verhaal is op zich vrij donker en mysterieus, maar langs de andere kant ook licht verteerbaar voor eventueel jongere spelers die zich aan dit avontuur willen wagen. Verder zijn er hopen extra’s terug te vinden. Zo kun je door het oplossen van puzzels meubels verdienen om de kamers van Layton en Luke in het hotel in te richten, zul je vaak stuiten op stukjes van een oud schilderij welke je langzaam maar zeker weer in elkaar kunt puzzelen en kun je zelfs een robothondje bouwen. Het vervolledigen van deze extra’s leidt tot extra puzzels, Layton’s persoonlijke uitdagingen - niet voor tere zieltjes. Verder kun je ook wekelijks via WiFi een nieuwe puzzel downloaden.

Een laatste o zo geweldige toevoeging is de terugblik die je krijgt voorgeschoteld iedere maal je de game opstart. Door middel van een aantal prentjes en wat tekst wordt het verhaal dat zich al heeft afgespeeld kort nog een uitgelegd. Perfect voor als je de game een aantal dagen niet hebt kunnen spelen of als je gewoon een beetje moeite hebt al de kronkels en twisten van het verhaal te blijven volgen. Een simpele, maar zeer effectieve toevoeging.

Besluit
Professor Layton and the Curious Village behoort tot de top. De onmetelijke hoeveelheid aan liefde die men in deze game heeft gestoken is gewoon overal te merken. Een prachtige vormgeving, een geweldig verhaal en een intensieve work-out voor je hersens. Professor Layton is een must-have voor iedereen die houdt van een avontuur. Deze game heeft een unieke franchise de wereld in gelanceerd en we zullen ongetwijfeld nog veel horen van de charismatische Layton en z’n partner Luke.

Het valt trouwens op te merken dat de game enkel speelbaar is in het Engels, Duits, Frans, Italiaans of Spaans. Een zeer goede kennis van één van deze talen is dus nodig om je doorheen de vele raadsels te kunnen loodsen.
9,2
N1-score
Next articleDrie nieuwe WiiWare-games toegevoegd! Previous articleWin: Samba de Amigo Wii!

Reacties van gebruikers

Avatar
ShoDan | 07 november 2008 03:35 | #168469
Deze review maakt me wel heel erg nieuwsgierig en zelf hou ik wel van puzzelgames, als ik een keer geld teveel heb dan haal ik deze wel.
Avatar
Louis DeNonno | 07 november 2008 14:12 | #168471
Deze lijkt me echt vet! Ik ga hem zeker spelen Very Happy
Avatar
Gebruiker 16232 | 07 november 2008 15:24 | #168472
nice, deze games zij n perfect op de ds.
Avatar
(Prince) Shadow | 07 november 2008 16:35 | #168473
die
Avatar
Kyle Hyde | 07 november 2008 17:20 | #168474
volges mij is dit echt een vette game, zeker spelen
Avatar
Jerone | 07 november 2008 17:37 | #168475
Vet eng jonge
Avatar
Pierz | 07 november 2008 18:24 | #168476
Dit is inderdaad een geweldig spel! De puzzels zijn niet te simpel, waar ik wel een beetje bang voor was.
Avatar
Gebruiker 7080 | 07 november 2008 21:22 | #168479
Weeeheee, deze lijkt me vet Very Happy
Avatar
Richjuh | 07 november 2008 23:41 | #168485
Chelmey Aka Adolf Hitler
Avatar
Kyle Hyde | 08 november 2008 13:19 | #168489
idd dacht ik ook meteen toen ik m zag Weird
Avatar
NintenGo | 13 november 2008 18:25 | #168668
Dat idee met wifi zou ook leuk zijn met WarioWare
Avatar
dw4 | 19 november 2008 10:39 | #168776
vet leuke game.
wanneer komt deel 2 naar europa?
Avatar
Louis DeNonno | 19 november 2008 17:22 | #168785
Ik heb hem nou iets meer dan 4 uur gespeeld ongeveer, en hij is echt vet! Die puzzels zijn soms echt moeilijk, maar dat is juist ook weer leuk Smile Ik verheug me nu dus al op het einde wat zo geweldig blijkt te zijn, en op deel 2 natuurlijk Very Happy

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Professor Layton and the Curious Village

Platform: Nintendo DS
Genre: Point and Click
Ontwikkelaar: Level-5
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: n.v.t.
Releasedatum: 07 november 2008

Screenshots