Tony Hawk 3 review Review | 07 november 2002 20:04 | Auteur: Basje

Het mooie weer begint weer te komen. De zon begint al flink te schijnen, en de terrasjes zijn overal bezet! Je ruikt de geur van de eerste barbecues. Wat doe je dan? Pak je board en je gaat de buurt onveilig maken, want Tony Hawk Pro Skater 3 is gearriveerd op ons lieftallige Cubeje!

Na twee voorafgaande delen, die multiplatform waren, is deel 3 aangekomen, ook multiplatform. De eerste delen kregen lovende recensies, maar is deel 3 nog wel de moeite waard?

Heel simpel: ja, dat is het zeker. Het spel mag dan wel uit zijn op andere consoles, maar de Cube versie is minstens net zo goed. Het doel van het spel is om zogenaamde objectives te verzamelen, om zo toegang te krijgen tot andere levels. Deze objectives krijg je door bepaalde opdrachten uit te voeren. Opdrachten als grinden op bepaalde voorwerpen, of het woord SKATE te verzamelen. Maar, er zijn ook “contests”, wedstrijden waar je medailles kunt verdienen, door in een “run” stunts uit te voeren, met een zo hoog mogelijke score, moet je je een weg banen nar het podium.

Grafisch gezien zit het wel dik in orde, maar het had zeker beter gekund. Het is niet veranderd ten opzichte van de PS2 versie, terwijl het met de power van de Cube er een stuk mooier uit had kunnen zien. Dat is wel een minpuntje, maar het ziet er toch wel goed uit, alhoewel het overduidelijk beter had gekund. De levels zijn goed vormgegeven, en de skaters zien er ook strak uit. Alleen bij het “bailen” (het vallen voor de niet skaters onder ons) spat het bloed er uit, en komt het op plaatsen waar het nooit van zijn lang zal ze leven niet terecht had kunnen komen. Het is wel melig om te zien, hoe je bijvoorbeeld het op vliegveld aan de binnenkant van de hal valt, en het bloed zit aan de buitenkant. Wicked!

Met een soundtrack waar onder andere Xzibit, KRS-one, Alien Ant Farm en House of Pain aan meewerken, moeten de beats wel vet zijn. En dat is ook zeker in dit spel. De echte rocker komt aan zijn trekken in dit spel, en met enkele hiphop liedjes er tussen zoals Redman’s “let’s get dirty” zit dat ook prima in orde. De geluiden van het board zijn zwaar realistisch, en je hoort mensen in de omgeving praten, als je een vette stunt uithaalt. Dat maakt het allemaal net ietsje echter. En dat is duidelijk ook een pluspuntje.

In totaal zijn er 8 lekker grote levels, verdeeld over enkele landen. Zo kom je in onder andere Tokio, Rio de Janeiro en Canada. Met de levels zit het wel goed, en heb je genoeg van die levels, is er nog altijd een Level-editor(!) waarmee je een park geheel naar eigen smaak kunt inrichten. Zo raak je dus nooit uitgekeken op de levels. Het level-editor systeem werkt prima, en je kan er al je creativiteit in kwijt. Dat is dus een groot pluspunt!

Qua skaters zit het ook dik in orde. Met skaters als Tony Hawk, Bucky Lasek en Kareem Campbell kom je een heel eind, maar het leukste is natuurlijk uiteraard met een zelfgemaakte skater het spel door te spelen. De create-a-skater mode is hier perfect voor, je kunt je hele skater aanpassen. Van trui tot zonnebril, van broek tot aan bandana, het kan allemaal.

In de 1p mode is het dus de bedoeling die tapes te verzamelen. In het begin is het allemaal wel leuk en aardig. Na een tijdje gaat het toch wel vervelen. In ieder level zijn er zeker 4 dezelfde opdrachten, namelijk “collect S-K-A-T-E” “get a high score” “get a pro score” en “get a sick score”. Dat maakt het vrij eentonig. De andere opdrachten zijn wel leuk en aardig gevonden, en met name in de latere levels zijn ze een stuk pittiger. Dat zorgt ervoor dat je nog effe door wilt spelen, nog effe die laatste objective te halen. Dat is wel leuk. Tony Hawk’s 1p-mode is echt gemaakt, om even “tussen de bedrijven door te spelen”. Het is geen spel wat je uren en uren achter elkaar speelt. Maar, als je eenmaal een pittige opdracht succesvol hebt weten af te ronden, geeft het toch wel een gevoel van voldoening. Zeker als het steeds niet wou lukken, of op het laatste moment fout gaat.

Over de Multiplayer valt niets anders te zeggen dat hij goed is. Met een flink variatie aan modes, kom je als games zeker aan je trekken. Modes als Horse, Graffiti, Slap!, Trick Attack en Free Skate. Horse is echt lachen, zeker de moeite waard als je even met een vriend of vriendin bent. Het is wel geen kunst als je ervaren Tony Hawk speler bent. Dan is het veel te makkelijk om stunt met superscores uit te halen. Er zijn nog wel dingen die verbeterd hadden kunnen worden. Zo missen we een 4p mode. Dat is toch zonde, de 4 controllerports zitten er niet voor niets. En ook de framerate wil nog wel eens wat omlaag gaan, maar dat is niet van superbelang. Nu heb ik met collega GameQuber Roel even een sessie Tony Hawk gehouden en dit zijn onze meningen over de Multiplayer:

- Roel: het is op zich een aardig multiplayer, vooral de mode Horse is iets wat mij erg trekt. Even de tegenspeler vastzetten door een hoge score is erg leuk. De controls bevallen mij prima, en de controller lijkt gemaakt voor dit spel. Nadeel is dat het toch vrij snel begint te vervelen als je een lange sessie doet. Zoals Bas zei, dit is echt iets om tussendoor even te spelen.
- Bas: naar mijn mening komt Activision met een leuke multiplayer, en ik heb er ook zeer van genoten om Roel de grond in te boren. Alhoewel het met het aantal modes dik in orde zit, begint het toch vrij snel te vervelen, en begint het inderdaad saai te worden bij een lange sessie. We zijn het duidelijk helemaal eens dat het echt een spel is voor tussendoor.

Omdat er een flink aantal characters, een create a skater, wat levels en een level-editor inzit, is de replay value vrij hoog. Nu is het niet het geval dat je deze game weken na weken blijft spelen, want dat is gewoon niet zo. Het is gewoon een game, die je als tussendoortje moet zien. Lekker even skateboarden zal ik maar zeggen.

Beoordeling:

Graphics: 8,5
Sounds: 9
Gameplay: 8,5
Replay Value: 8

Totaal: 8,5

Eindbeoordeling: Het is zeker de aanschaf waard, met name door de vele modes in het spel. Niet echt een spel waarvan je zegt “Wow deze moet en zal ik hebben!” maar zeker een goed spel. Het is de €59 zeker waard, zeker als je van extreme sports houdt. Dan is dit verplichte aanschaf! Ook de muziek erin maakt de gehele spelervaring een stuk beter! Origineel is het zeker niet meer na 2 succesvolle voorgangers. Als je dit spel in huis haalt, dan heb je je geld in ieder geval goed besteed!
0
N1-score
Next articleNieuwe Zelda trailer Previous articleMortal Kombat: DA krijgt release date

Plaats een reactie

De reacties bij dit bericht zijn gesloten.