Nanostray 2 Review | 16 november 2008 00:28 | Auteur: Marcel

Het shoot ‘em up genre is in tegenstelling tot andere klassieke arcade-games nog niet in de vergetelheid geraakt. Met name de Geometry Wars serie zorgt ervoor dat we vandaag de dag nog steeds op ruimtegespuis kunnen knallen. Nanostray 2 is echter nog meer gericht op de klassieke hardcore arcade ervaring!

De eerste positieve verandering van Nanostray 2 tegenover het eerste deel is dat men alle verplichte touch-screen controls eruit heeft gehaald. Je hoeft niet langer meer in het heetst van de strijd met je pennetje een ander wapen te kiezen. De game geeft de liefhebbers van de stylus wel een alternatieve control optie waarbij je zelfs het schip kan besturen met je touch-screen. Daarnaast is Nanostray 2 een stuk completer dan het eerste deel. Een groot aantal nieuwe wapens, nieuwe levels en natuurlijk eindbazen om je DS te voorzien van een gezond portie knalwerk.

Nanostray2_1

Prachtig om naar te zien
De presentatie van Nanostray 2 is top. De game draait over het algemeen soepel en de 3D-engine is vooral voor DS begrippen erg imposant. Met name de effecten van bijvoorbeeld straalmotoren en bewegende onderdelen zijn indrukwekkend. De nieuwe engine heeft de ontwikkelaars tevens in staat gesteld om te kiezen uit meerdere perspectieven. De klassieke topdown-view uit het eerste deel wordt in Nanostray 2 aangevuld door een side-view, hetzelfde perspectief waar klassiekers zoals R-Type en Blazing Star gebruik van maken. De werelden zijn gevarieerd en ondanks dat sommige vijanden wat simpel ogen is er veel aandacht besteed aan de grafische kant van het spel. In sommige gevallen is het zelfs zo dat je het verschil tussen de achtergrond en voorgrond nauwelijks kunt zien. Een klein nadeel aangezien vijanden soms van onder het level het speelveld invliegen.

Het enige dat Nanostray 2 in een lagere klasse plaatst dan de inspiratiebronnen is de muziek. De oudste shoot ‘em ups hadden ieder memorabele muziek en sterke geluidseffecten. Nanostray 2 heeft echter een oppervlakkige soundtrack van techno deuntjes en geeft je niet de drang om nog sneller te schieten een effect dat goede shoot ‘em up muziek eigenlijk moet hebben. Wanneer je ‘power-up-u’ hoort dan weet je dat iemand in de buurt een cult-klassieker aan het spelen is. In Nanostray 2 is het een Engelse vrouwenstem die iets te rap je missie uitlegt en een mannenstem die onder het spelen zegt dat je niet moet opgeven, ondanks dat je voor de vierde keer bent neergestort.

Nanostray2_2

Uitdagend om te spelen
Het woord uitdagend is bij de beschrijving van de moeilijkheidsgraad van Nanostray 2 niet voldoende. De game is uitdagend, moeilijk en ronduit frustrerend. Het helpt enigszins dat je voor iedere missie de hoek van je wapens mag bepalen. Je krijgt de optie om drie verschillende standen in te stellen die je tijdens het spelen met de R-knop kunt aanroepen. Op deze manier kun je de lasers zo instellen dat je zowel achter als voor je kunt schieten. Een nadeel hiervan is dat de vijanden van alle hoeken aanvallen. De game gaat er vanuit dat je het wapentuig van je schip optimaal hebt afgesteld. Het eerste dat je echt tegenwerkt zijn de controls. Het is geen fout van het spel of het niet reageren van de D-pad wat het spel moeilijk maakt, maar de snelheid waarmee je schip manoeuvreert. De besturing in de meeste andere shoot ‘em up games is meestal te soepel, in Nanostray 2 is het allemaal net iets te traag. Het is soms net of je door stroop vliegt, vooral wanneer de game hier en daar een framedrop heeft.

De stroperige controls maken vooral het ontwijken van hindernissen een hel. In de in totaal acht stages vind je muurtjes, hekken en stroombarricades. Je moet hierbij goed stuurwerk gebruiken aangezien je de meeste obstakels niet kunt vernietigen. Het is vooral vervelend dat ook nu soms het verschil tussen de achtergrond van het level en de obstakels moeilijk te zien is. Een doorgewinterde shoot ‘em up fan weet dat je pas succesvol een level kunt halen als je het tientallen keren hebt gespeeld en je de positie van ieder object uit je hoofd kent. In Nanostray 2 is het echter zo dat je na een x-aantal levens zelfs in de adventure mode direct game over bent. Je kunt niet tussendoor opslaan of je voortgang laden. De game heeft één save-file en als je af bent mag je weer bij level één beginnen.

Een licht frustratiepunt dat je waarschijnlijk snel weer vergeet als je voor de derde keer de adventure-mode opstart. Het spel is namelijk juist door de hoge moeilijkheidsgraad erg verslavend. Je krijgt namelijk niet snel het idee dat iets onhaalbaar is. De armada die het tegen je hypermoderne starfighter opneemt is bijzonder gevarieerd. Je hebt simpele ruimtescheepjes die min of meer dienen als knalvoer voor je lasers en grotere aanvalsvliegtuigen. Daarnaast zijn er uiteraard wormen, robots, aliens, kanonnen, raketwerpers en al het andere waar cliché buitenlandse rassen gebruik van maken. Het hoogtepunt zijn natuurlijk de eindbazen waarvan je er maar liefst twee in ieder level zult aantreffen! De vijanden hebben ieder een zwakke plek en het is soms moeilijk om deze te vinden. Met name wanneer het scherm krioelt van de kogels. Één minuscuul kogeltje is fataal en je moet daadwerkelijk alles ontwijken. De kogelregens vliegen je om de oren en er is meestal één pixel-precies plekje waar je veilig bent.

Nanostray2_5

Een ode aan het shoot ‘em up genre
De beste methode blijft echter alles vernietigen wat op je pad komt. De standaard lasers geven je weinig kans van slagen. Een goede piloot doet daarom een beroep op speciale wapens. Aan het begin van ieder level krijg je de keuze uit een ruim scala aan geavanceerd wapentuig dat regelmatig aangevuld wordt met nieuwe keuzes. Een raket die je op commando kunt laten ontploffen of een laserbeam die dwars door vijanden heen schiet zijn enkel voorbeelden. De ietwat oldschool speler kan natuurlijk ook voor doelzoekende raketten kiezen en de durfal voor een bliksemwapen dat vooral op korte afstand effectief is. Je hebt een groene energiebalk om het gekozen wapen te gebruiken, die je vult door onder het spelen blauwe muntjes te verzamelen.

Nanostray 2 heeft naast een uitgebreide story-mode ook een arcade-optie waarin je de vrijgespeelde levels nogmaals kunt spelen om een hogere score te halen en diverse challenges. De challenges vormen tevens een goede oefening voor de game. Een paar seconden overleven, items verzamelen of simpelweg alles vernietigen. De basisvaardigheden van een goede shoot ‘em up speler. De simulator-mode geeft je nadat je alle challenges hebt uitgespeeld nog vier minigames. Twee voorbeelden hiervan zijn een variant op Break-out en Asteroids, wederom twee arcade hits! De game heeft tenslotte nog een online leaderboard en een singlecard en multicard multiplayer optie. Al met al is Nanostray 2 een behoorlijk compleet pakket knalwerk!

Nanostray2_6

Conclusie
Nanostray 2 is een ontzettend goede game. Het is helaas voor weinig mensen weggelegd om ieder level te bestuderen en te meesteren. Dit is de meest uitdagende shoot ‘em up sinds jaren en zonder twijfel een ode aan het shoot ‘em up genre. Het is alleen jammer dat men meer aandacht heeft besteed aan de graphics dan aan de muziek.
8,7
N1-score
Next articleNintendo Power scores Previous articleIjskoude Sonic Unleashed trailer

Reacties van gebruikers

Avatar
Coldman | 16 november 2008 02:22 | #168709
geweldig zulke spellen. Very Happy
Avatar
darklord | 16 november 2008 12:35 | #168715
Muziek kun je uit doen, graphics niet =p.
Avatar
Gebruiker 16350 | 16 november 2008 17:54 | #168726
vet lol die ga ik denk ik wel even kopen Smile
(als ik genoeg geld heb tenminste Blush )
Avatar
Silent King | 16 november 2008 21:58 | #168733
Goeie review, goed onderbouwd cijfer!
Avatar
Dennix | 16 november 2008 22:26 | #168734
Wat zo zonde is aan een game als deze dat ie waarschijnlijk slecht verkocht word.
Avatar
PaRoDiUzZ | 17 november 2008 15:16 | #168741
Net gehaald, voor maar 10 euro bij de plaatselijke intertoys (US versie), vnaaf maar eens beginnen, vond deel 1 al tof dus het zal sowieso geen miskoop zijn Smile
Avatar
dw4 | 19 november 2008 10:36 | #168773
wel vet spel.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Nanostray 2

Platform: Nintendo DS
Genre: Action
Ontwikkelaar: Shin'en
Uitgever: Majesco Games
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: Onbekend

Screenshots