Guitar Hero: World Tour Review | 29 november 2008 20:54 | Auteur: Benjamin

Guitar Hero: World Tour - Deel I
Muziekgames zijn hot! Vorig jaar verscheen al het zeer succesvolle Guitar Hero III: Legends of Rock en dit jaar zijn daar nog eens twee DS-versies én een hevige concurrent bij gekomen, namelijk Rock Band. Zelfs Nintendo heeft zich gestort in de muziekgames met het onlangs verschenen Wii Music. Deze maand verscheen er echter nóg een muziekgame uit een serie waar de populariteit mee begonnen is: Guitar Hero: World Tour!

guitarheroworldtourlogo


De oorspronkelijke ontwikkelaar van de Guitar Hero-serie, Harmonix, bracht in 2006 de Guitar Hero-serie naar de PlayStation 2. Echter, deze ontwikkelaar heeft slechts drie delen ontwikkeld. De serie is sinds deel drie namelijk in handen van Neversoft (voor de Xbox 360 en PlayStation 3) en Vicarious Visions (voor de Wii). Harmonix wilde een stap verder gaan dan enkel de gitaar en heeft in samenwerking met MTV Games en EA Rock Band ontwikkeld, waarin niet alleen met een gitaar, maar ook met een drumstel gespeeld kon worden. Tevens konden er nóg twee spelers bij gehaald worden waarvan één de bass gitaar kon bespelen en de ander de sterren van de hemel kon zingen. Activision heeft die game ook opgemerkt en heeft Guitar Hero: World Tour uitgebracht, een game die ook met twee gitaren, een drummer en een zanger gespeeld kan worden. Gelukkig doen ze ook een hoop dingen anders in vergelijking met Rock Band.

Het drumstel
Het eerste verschil wat duidelijk boven water komt, zijn de instrumenten. Waar het drumstel van Rock Band over slechts vier drum pads beschikt, zijn het er bij World Tour drie, maar er zijn daarentegen wel twee extra cymbals bijgekomen. Door deze cymbals ljikt het drumstel wat meer op een echte drumstel en het speelt ook net even wat prettiger. Bovendien zijn de drum pads vele malen stiller als je erop slaat dan bij die van Rock Band. Het klinkt allemaal net even wat realistischer. De drumpads zijn ook gevoelig voor de kracht waar je mee slaat: sla je harder, dan hoor je het harder. Sla je zachtjes, dan hoor je het ook zacht. Een nadeel kan wel zijn dat je ook voor dit drumstel een Wii-remote nodig hebt. Overigens moet je het drumstel gewoon op dezelfde manier bespelen als bij de gitaar: er komen van boven naar onder allerlei noten naar beneden, in (afhankelijk van de moeilijkheidsgraad) vijf verschillende kleuren. Je moet de noot spelen op het moment dat hij onderaan het beeld is. Hoe langer je combo, hoe hoger je multiplier, hoe hoger je score.

guitar-hero-world-tour-20080620105718987


De gitaar
De gitaar van World Tour lijkt qua vorm nu meer op de Rock Band gitaar, maar er zijn ten opzichte van de vorige Guitar Hero-gitaar een aantal verbeteringen. Zo is er een Star Button-knop toegevoegd, waardoor je niet meer per se je gitaar omhoog hoeft te kantelen om de Star Power te activeren. Dit is bijzonder handig, aangezien je nu makkelijk tussen de noten door de Star Power kan gebruiken. Tevens bevat de hals van de gitaar een zogenaamd touch pad. Met het touch pad kun je bij de lange noten een wah-effect spelen, dat weer net wat anders klinkt dan bij de Whammy-bar. Bovendien zijn er speciale gitaar solo’s voor dit touch pad. De noten voor deze solo zijn transparant, waardoor je ze meteen kunt herkennen. Het is dan de bedoeling om de noten alleen met behulp van dit touch pad aan te slaan, dus zonder de strum bar. Deze solo’s zijn erg tof, al kom je ze pas echt tegen op de hogere moeilijkheidsgraad. Je kunt overigens ook gebruik maken van de Guitar Hero III-gitaar, al mis je bovenstaande vernieuwen dan wel.

De microfoon is gewoon een standaard microfoon van Logitech die je via de USB-port op je Wii aan moet sluiten. Je hebt echter wel gewoon een Wii-remote nodig om het volume van je microfoon in te stellen en om je Star Power te activeren. Tijdens het zingen zijn er ook vrije stukken waarin je extra punten kan scoren door gewoon wat in de microfoon te zingen of te schreeuwen. Als het in het ritme van de muziek is, krijg je echter meer punten dan wanneer je zomaar wat doet.

ghwt10


Bomvol
Guitar Hero: World Tour bevat een berg aan verschillende modi, zoals Career, Head to Head, Quickplay en Nintendo WFC. De Career mode bestaat eigenlijk uit vijf verschillende Career-modes, namelijk voor elk instrument één (gitaar, bas, drum en zang) én voor in de multiplayer (ongeacht het aantal mensen dat deze career mode speelt). Echter, de career mode hoef je niet meer voor elke moeilijkheidsgraad uit te spelen. Als je bijvoorbeeld met de gitaar halverwege bent op het medium-niveau, dan je gewoon overstappen naar het hard-niveau. Je hoeft dan dus niet helemaal opnieuw te beginnen, zoals bij Guitar Hero III wel het geval was. In deze career mode speel je verschillende ‘gigs’, een serie van drie, vier, vijf of soms wel zes nummers op allerlei verschillende locaties zoals Times Square. Je begint echter gewoon in de kleine zalen en locaties, zoals een kermis. Deze career mode dient echter alleen voor het vrijspelen van de nummers en het verdienen van geld, waarmee je nieuwe kleding en instrumenten kunt kopen. Mocht je thuis alleen zijn en geen vrienden hebben, dan kun je de career mode ook online spelen samen met andere mensen.

In Head to Head speel je rechtstreeks tegenover elkaar, dus met twee gitaren of twee drumstellen. Dat kan in drie verschillende standen, namelijk Face-Off (ieder op z’n eigen moeilijkheidsniveau), Pro Face-Off (tegen elkaar op hetzelfde niveau) en Battle, waarbij de Star Power vervangen is door speciale items die we ook al tegenkwamen in Guitar Hero III. In de Quickplay mode kun je gewoon snel even een nummer spelen, alleen of met elkaar. Deze mode draait vooral om het halen en verbreken van highscores.
Next articleKleurloos Previous articleMonster Games werkt aan een nieuw project

Reacties van gebruikers

Avatar
darklord | 29 november 2008 21:03 | #169079
Man had ik maar geld teveel t-t
Avatar
Jonkheer | 29 november 2008 21:04 | #169080
waarom moeten er nou weer mii's in -_-
Avatar
Benjamin | 29 november 2008 21:06 | #169081
Lees eerst eens de recensie. Het gaat slechts om een kleine mode in World Tour, exclusief voor de Wii. Je komt die Mii-personages alleen daar tegen. Niets mis mee dus.
Avatar
Zmaster2 | 29 november 2008 21:35 | #169083
Deze of Rockband 2?
Avatar
VilleneuveJr | 30 november 2008 01:39 | #169086
Niet geheel eens met het cijfer, Graphics zijn niet heel belangrijk in dit spel. Drumset is misschien wel minder luid dan die van Rock Band, maar niet in vergelijking met Rock Band 2. Ook zijn er veel problemen met de hardware van GHWT.
Avatar
Jay--F | 30 november 2008 11:14 | #169088
Sinterklaas kapoentje gooi wat in mijn schoentje.
Avatar
Hyrule_Hero | 30 november 2008 11:44 | #169089
Niet geheel eens met het cijfer, Graphics zijn niet heel belangrijk in dit spel.


altijd mooi mee genomen toch?! puike review trouwens!
Avatar
Louis DeNonno | 30 november 2008 12:03 | #169090
Ook al heb ik het pas 1x gespeeld, ik denk toch dat dit een terecht cijfer is. Ik vond de graphics idd ook wat tegenvallen, maar dat word toch ruimschoots gecompenseerd.
Ik moet hem zoiezo hebben, dus wie weet voor Sinterklaas of mijn verjaardag.. Maar anders koop ik hem zelf Very Happy
Avatar
Benjamin | 30 november 2008 12:06 | #169091
De graphics zijn inderdaad niet zo belangrijk in dit spel, daarom heb ik die score ook niet zo zwaar gerekend. Rock Band 2 is nog niet uit voor de Wii, dus ik weet niet welk drumstel beter is. En die problemen, waar ik helemaal geen last van heb, zijn gemakkelijk op te lossen door gratis een midi kabeltje te bestellen waarmee je m.b.v. een computer programmaatje de gevoeligheid van het drumstel in kan stellen.
Avatar
VilleneuveJr | 30 november 2008 13:59 | #169094
Nou ik heb het niet over de gevoeligheid bij het drumstel maar ik zat hier met een D.O.A drumpedaal en met een gitaar die uit zichzelf strumde. Meer mensen hebben last van dit laatste.
Avatar
Benjamin | 30 november 2008 15:24 | #169095
Dat van de gitaar heb ik ook heel af en toe, maar dat ligt aan het touch pad. Als je de nek er even vanaf haalt en er weer in doet is het opgelost Smile . Het komt bij mij heel zelden voor.
Avatar
aprvdb | 30 november 2008 16:52 | #169097
ik heb hem en hij is inderdaad geweldig ^^ zeker het geld waard, moet je wel vrienden hebben om mee te gamen :p
Avatar
Princess Piranha | 30 november 2008 18:10 | #169098
Drumstel getest afgelopen vrijdag bij HME. Echt super! Werkt heel goed. Kreeg echt het gevoel alsof ik aan het drummen was ^^
Avatar
Kyle Hyde | 30 november 2008 19:27 | #169099
Worship Ik heb m lekker al vanaf de realease, de complete set Very Happy geweldig spel is t toch ook, ik vind de drumkit trouwes harstikke goed werken
idd strumt mijn gitaar ook soms maar dat kun je dus makkelijk oplossen zoals benjamin al zei. Worship
Avatar
Captain-Retardo | 30 november 2008 19:57 | #169100
Rockband raped Guitar Hero
Avatar
Sjakmachien | 30 november 2008 20:37 | #169105
Idd.
Guitar Hero heeft zo'n irritant stijltje, bijna alleen maar **** nummers vind ik (tegenover Rock Band), de gitaar maakt echt een ***** herrie.
Wel goed vind ik die Music Studio, bij vriend van me die dit heeft op XBOX, waren er de liedjes King K. Rool:O:O en Green Hill Zone. Zeer geslaagd dus.
Behalve de rest.
Avatar
Benjamin | 30 november 2008 20:52 | #169106
De tracklist is natuurlijk erg persoonlijk. En wat de herrie van de gitaar betreft: dan ligt aan de desbetreffende gitaar, die van mij zijn gewoon geruisloos.
Avatar
NightHawk | 30 november 2008 23:28 | #169109
dat de GHWT voor de wii zo een hoog cijfer krijg:O wat is die voor de wii een schijt game sorry dat ik het zeg. ik heb de ps3 en wii versie gespeeld. nou verschilt het natuurlijk qua graphics maar wat een schijtding Razz toevallig deed de gitaar van die vriend het niet helemaal joepie en het drumstel speelde minder vond ik Weird mjah dat is mijn mening...
Avatar
VilleneuveJr | 01 december 2008 10:55 | #169110
^Lol, voor de Wii is die net zo goed als voor de andere versies. Hardware is crap bij alle 3 de versies.
Avatar
Gebruiker 16967 | 01 december 2008 11:02 | #169111
ik krijg her nooit het geld voor bij elkaar.
Avatar
squidboy | 01 december 2008 20:35 | #169135
Drumstel en gitaar gespeeld op HME in Utrecht afgelopen zondag. Perfect ding, zeker een leuk kerstcadeau!
Avatar
Gebruiker 16232 | 02 december 2008 17:33 | #169172
hier heeft niemand dus wat aan. Iedereen heeft m gespeeld en 50% vind het ongelofelijk kut, en de andere 50% vind het perfect -_- Ik heb m zelf ook en er is naar mijn idee weinig mis mee. 3 was wel beter maar goed, commercie is ondergang.
Avatar
Mr.Turner | 21 december 2008 18:28 | #169644
morgen heb ik hem in huis, maar hij moet eerst nog onder de kerstboom tot donderdag :']

maar dan eindelijk GTWT !

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Guitar Hero: World Tour

Platform: Wii
Genre: Music
Ontwikkelaar: Vicarious Visions
Uitgever: Activision
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: 21 november 2008

Screenshots