Sonic Unleashed Review | 12 december 2008 22:38 | Auteur: Marcel

Sonic Unleashed
Sonic is een graag geziene gast op de Wii. Hij heeft al geknokt met Nintendo mascottes, meegedaan met de Olympische spelen en was tevens de ster in een futuristische racegame. Na Sonic and the Secret Rings is er nu een tweede volwaardig Sonic avontuur op de Wii!

Sonic Unleashed opent met een spectaculair filmpje waarin we zien hoe Dr. Eggman Sonic ontdoet van zijn Super Sonic krachten. Met een gigantische laser splijt Eggman de aarde in stukken en wekt hij een eeuwenoud monster. De ‘Dark Gaia’ verspreid zich over de aarde in een vorm van paarse materie. Het goedje verandert Sonic in een Werehog en nadat Eggman Sonic terugstuurt naar de aarde met de uitgeputte Chaos Emeralds, begint het meest snelle en tweestrijdige Sonic avontuur tot nu toe!


SonicWAWii16


Sonic Speed
Sonic ontmoet al snel Chip the Chihuahua die samen met hem op avontuur gaat. In Sonic Unleashed reis je de wereld over om Eggman’s plannen te dwarsbomen en de Chaos Emeralds van kracht te voorzien. De eerste taak is het vinden van een ‘Gaia Gate’ waarmee je de levels kunt betreden. Het is jammer dat Sonic Unleashed geen volwaardige overworld heeft. In plaats daarvan vind je op ieder continent een overzicht van een stadje met daarop een aantal iconen. Wanneer je op een icoon klikt, begin je een gesprekje met een bewoner. De meesten hebben weinig interessante informatie en pas wanneer je de juiste persoon gevonden hebt kun je de volgende stages bereiken. Het is een nutteloos en vooral saai proces dat de snelheid van de game teniet doet. Het is met name vervelend als je zes icoontjes moet afgaan om erachter te komen dat je op een later tijdstip terug moet komen. Daarnaast is er zelfs een gevecht dat plaatsvindt op een dergelijke manier. Je ziet een plaatje van een monster en door de juiste knoppencombinatie in te drukken, verdwijnt de afbeelding van je belager. De game wisselt de tekstbalkjes regelmatig af met filmpjes waarbij gebruik wordt gemaakt van opgenomen Xbox 360 beelden.

De gameplay van Sonic Unleashed draait om snelheid. Sonic heeft deze keer een aantal nieuwe moves waar hij echt iets aan heeft. In de stages vind je bijvoorbeeld regelmatig scherpe bochten. Met de drift move van Sonic zonder af te remmen door de bochten scheuren. Bovendien heeft hij een tijdelijke speedboost en tal van andere moves die samenhangen met de uitdagingen die je in de levels vindt, bijvoorbeeld een walljump en sidestep. Je kunt Sonic Unleashed spelen met een Wii Remote en Nunchuk, GameCube controller of een Classic controller. De Wii Remote acties zijn beperkt tot het uitvoeren van een homing-attack. Daarnaast gebruik je soms de motion controls om bijvoorbeeld met een touw naar een ander platform te slingeren. De besturing en de automatische camera zijn voor een Sonic spel van uitmuntende kwaliteit en met iedere controller is het spel goed speelbaar.

Sonic World Adventure
De levels in Sonic Unleashed zijn onderdeel van een fictieve versie van onze aarde. Je zult onder andere Spagonia(Europa), Holaska(Alaska) en Chun-Nan(China) betreden. Ieder level is zowel technisch als functioneel prima ontworpen. Ten eerste sluiten de stages voor het eerst goed aan bij de moveset van Sonic. Daarnaast draait alles met een stabiele framerate en kent het spel nauwelijks haperingen. Het is ronduit spectaculair om met Sonic razendsnel door een Europese stad te rennen. Hij beklimt moeiteloos kerktorens doormiddel van een kabelbaan en drift langs de terrasjes. Hij vervolgd zijn weg langs muren van gebouwen en springt over de daken. Nadat Sonic veilig teruggekeerd is op de grond via een grindrail rent hij als een bezetene door de smalle steegjes! De game is netjes afgewerkt met allerlei lichteffecten, achtergrond details en special effects. De Wii zal niet in zweet uitbarsten, maar de visuals van Sonic Unleashed zijn bovengemiddeld. Met name het water is erg imposant.

Je krijgt naast de bekende objecten zoals de speedpads, loopings en trampolines uit eerdere Sonic spellen ook soms een knoppencombinatie in beeld te zien. Wanneer je de juiste knoppen indrukt zul je van pad veranderen en wellicht meer ringen of een andere bonus vinden! De ringen zijn zoals altijd op een leuke manier in de levels verwerkt en geven je tevens een goed beeld van het pad dat je moet doorlopen. Na iedere dertig ringen die Sonic verzameld krijgt hij een hogere topsnelheid en de ringen vullen tevens de tijdelijke speedboost aan. Het meest opvallende is nog wel de verandering van 3D naar 2D gameplay. Het is zelden zo soepel uitgewerkt als in Sonic Unleashed en ondanks dat er in het hele spel slechts een paar momenten zijn met 2D gedeeltes, voegt het wel iets toe aan het geheel.

SonicWAWii6

Een klein nadeel is het gebrek aan vijanden. Je zult overdag nooit meer dan één tot vijf robots van Eggman tegenkomen. De game biedt daarentegen wel uitdaging met stekels, vuur, valkuilen en andere obstakels. De Sonic gameplay heeft nog steeds veel weg van een achtbaanrit. De keerzijde van de snelheid en de constante actie is dat je niet altijd weet wanneer je wel of niet de actie zelf bestuurd. Een enkele keer kijk je hoe Sonic door een ilooping rent, richting een muur springt en vervolgens in een diep gat valt. Je had waarschijnlijk even niet door dat je de walljumps zelf moest uitvoeren. Wanneer je in een gat valt mag je het opnieuw proberen vanaf een checkpoint. Na ieder level krijg je een beoordeling aan de hand van de tijd die je hebt neergezet. Afhankelijk van je prestatie krijg je een aantal medailles uitgereikt waarmee je bonusruimten kunt openen. Daarnaast zijn er voor iedere stage een aantal missies. Het is meestal de bedoeling om een bepaald aantal ringen te verzamelen of om binnen een bepaalde tijd het einde te bereiken.
Next articleBangai-O Spirits Previous articleAmerikaanse verkopen november

Reacties van gebruikers

Avatar
Jay--F | 12 december 2008 23:40 | #169415
Het spel scoort hier wel hoog als ik het vergelijk met andere sites.
Avatar
Gebruiker 17193 | 13 december 2008 00:09 | #169416
Alleen nog hopen dat ik de prijsvraag win Very Happy
Avatar
Gebruiker 16967 | 13 december 2008 00:18 | #169417
Die graphics zijn gewoon geweldig Razz
Avatar
Sjakmachien | 13 december 2008 10:09 | #169420
Die filmpjes zijn echt veel te mooi. Het spel trouwens ook. Het rondrennen met Sonic is gewoon vet.
De laadtijden zijn alleen irritant, net zoals Chip. En het praten met mensen zuigt.

Maar heel goed spel.
Avatar
erwan666 | 13 december 2008 11:28 | #169421
lijkt me wel een leuk spel alleen misschien dat met die werehog minder Smile
Avatar
Hyrule_Hero | 13 december 2008 12:03 | #169422
Het spel scoort hier wel hoog als ik het vergelijk met andere sites.Dat betekent dat het een eigen mening is, En dat het niet andere sites gaat volgen.(wat heel veel kleinere sites doen de laatste tijd)


Ontopic. Ziet er WREED uit! bij dat filmpje dacht ik zelfs dat het de xbox versie was. En idd hopen maar dat ik win
Avatar
Coldman | 13 december 2008 16:53 | #169432
Geweldig spel, alleen voor de xbox 360 en ps3 is hij 10x beter, mooiere graphics, grotere levels, en meer levels.
Avatar
Hyrule_Hero | 13 december 2008 18:18 | #169434
KLOTE. ik las in de review wie de debutant van sonic is. ik had wat anders ingevuld! OMG KUT KLOTE SHIT!
Avatar
Gebruiker 17193 | 13 december 2008 20:14 | #169439
Ik had gewoon wolf ingevuld. Ik dacht BOEIE.
Avatar
Richjuh | 13 december 2008 20:43 | #169440
Hehe, Castlevania 2

'The morning sun has vanquished the horrible night'

Dat is tog maar het beste uit die game Razz
Avatar
Jay--F | 14 december 2008 17:09 | #169444
Oh.. ik had alleen Chip
Avatar
(Prince) Shadow | 14 december 2008 17:36 | #169445
Chip the Chihuahua?
ik wist dat die chip heet, maar dat ie een chihuahua is? xD
wanneer zegt ie dat? :p
Avatar
Princess Piranha | 15 december 2008 11:26 | #169452
Crap, was het antwoord Chip? XD Ik had Werehog ingevuld ^^"
Avatar
Minato | 15 december 2008 13:24 | #169456
Als ernou een chaoworld was in dit spel zou het veel leuker zijn Weird

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Sonic Unleashed

Platform: Wii
Genre: Action
Ontwikkelaar: SEGA
Uitgever: SEGA
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 28 november 2008

Screenshots