Bangai-O Spirits Review | 13 december 2008 00:00 | Auteur: Duncan

Het leek wel of de ren en schietspellen van weleer in de vergetelheid waren geraakt in de 16-bit periode. Echter niets is minder waar, want dit genre maakt een bloeiende comeback op de Nintendo DS. Zo werd Contra 4 bijzonder goed ontvangen in Amerika en verscheen recent Metal Slug 7 nog in Europa. Bangai-O Spirits is ook een perfect voorbeeld dat dit genre nog steeds uitermate populair is.

Als ik graag een game wil hebben, doe ik altijd eerst een beetje onderzoek naar wat de media er over te zeggen heeft. Vaak betrap ik mij er dan op, dat ik vooral de cijfers van gerenommeerde gamessites zit te vergelijken. Toegegeven, niet vrij professioneel als videogamerecensent zijnde, maar anderzijds wil je wel weten wat voor vlees je in de kuip haalt. Echter bij sommige games is de naam van de ontwikkelaar al voldoende om mij ervan te overtuigen dat het met de kwaliteit wel goed zit. Vooral wanneer de mooie letters van Treasure op het doosje prijken.

Treasure
Gunstar Heroes, Ikaruga en Sin and Punishment: een kleine greep titels van deze obscure spellenmaker uit Japan, welke in 1992 opgericht werd door ex-Konami medewerkers en haar hoogtijdagen vierde tijdens de 16-bit era. Typerend bij games van Treasure is dat ze altijd bomvol actie zitten en vooral veel uitdagend vermaak bieden. Het is opvallend genoeg ook een klein bedrijf, met welgeteld maar 30-40 medewerkers, dat bij de financiering van haar games vaak een helpende hand krijgt toegereikt door grote uitgevers als Nintendo en Sega. Ondanks hun kleine omvang hebben ze wel een kleine en loyale groep fans, zowel in Japan als hier in het Westen, die maar al te graag warm lopen voor alle games die ze uitbrengen. Maar genoeg lofzang over deze ontwikkelaar, hoe zit het met deze game?

Overweldigend
Bangai-O Spirits is het spirituele vervolg op de originele Bangai-O dat op de Nintendo 64 uitkwam. Alhoewel, een vervolg kun je het nauwelijks noemen: de structuur is op de schop gegooid en er zijn extra levels toegevoegd. In de game bestuur je een klein, vliegend robotje van een paar pixels groot. Ondanks je formaat heb je wel een breed arsenaal aan wapens. Dat is wel nodig met de grote hoeveelheden vijanden die jou het leven zuur willen maken. Voorafgaand elk level kun je deze wapens samenstellen. Je kunt twee gewone wapens en twee speciale wapens meenemen, welke overigens ook zijn te combineren.Het spel doet ook gelijk de naam Treasure eer aan. Zo zul je wel meerdere keren het game-over scherm te zien krijgen, dat gepaard gaat met een eng, geniepig lachje. Echter is de game niet zo frustrerend moeilijk, dat je er nachtenlang van wakker ligt. Bij de hectische shootout gameplay van Bangai-O Spirits komt namelijk meer dan alleen goede hand-oog-coordinatie kijken. Het kennen van je vijanden is veel belangrijker. Zo is de ene vijand erg kwetsbaar voor melee wapens als zwaarden en knuppels, terwijl je andere vijanden het beste kunt afmaken met een kogelzee aan vuur. Ben je omringd door te veel tegenstanders, dan druk je op de R of L-knop om je speciale wapens te laten spreken, die één grote beeldvullende chaos op je scherm toveren.

Soundload
De structuur in Bangai-O Spirits is vrij ongewoon voor hedendaagse games. Zo hoef je de levels niet op volgorde af te werken en zijn er geen vrij te spelen unlockables. Er is wel een tutorial aanwezig om je spelenderwijs de basisprincipes van de game te leren. De teksten zijn hierbij leuk en kundig geschreven, waarbij je bijgestaan wordt door één maffe professor en twee blije anime tienertjes. Het is overigens wel aan te raden om deze tekst eerst door te nemen, alhoewel je het niet verplicht bent. Als je je eenmaal goed hebt voorbereid, kun je je uitleven in de 160 stages die de game je te bieden heeft. Vooral de manier waarop deze stages zijn gebouwd verdient veel lof. In de meeste stages draait het simpelweg om het verslaan van al je vijanden, maar je hebt ook puzzelstages, die qua hectiek en speelduur niet onder hoeven te doen voor een minigame in WarioWare. Ook leuk is dat je levels in co-op kunt doorlopen met een vriend of vriendin. Jammer is echter, dat de game verder geen multiplayer opties kent.

BangaiOSpiritsS1


Ben je eenmaal klaar met de singelplayer dan is er de edit mode, waarbij je eigen stages kunt maken en door middel van de soundload optie zelfs kunt delen met mensen over heel de wereld. Wat houdt deze soundload optie in? Simpel, je kunt een zelfgemaakte stage omzetten in een geluidje. Door een microfoon van je PC laat je dit geluidje registreren. Vervolgens zet je het op Youtube, zodat spelers over heel de wereld jouw zelfgemaakte stage kunnen uploaden door middel van de microfoon van de DS, die het geluidsbestand weer omzet in een stage. Een zeer unieke en vernuftige toepassing, welke het onhandige friendcode systeem bij talloze andere DS-games geheel overbodig maakt.

Conclusie
Treasure heeft met Bangai-O Spirits een meer dan geslaagd schietspel afgeleverd. Door de ongewone opbouw en breed scala aan levels met tal van variatie, plus de mogelijkheid om zelfs levels te delen via de unieke sounload optie, zul je deze game lang blijven spelen. Bovendien zijn alle kenmerkende elementen waar de ontwikkelaar om bekend staat talrijk aanwezig: hectische shootouts en uitdagende gameplay, overgoten in een maf Japans sausje. Het enige waar je dit spel op kan afdingen is de soms optredende slowdown als er teveel vijanden op je scherm verschijnen, maar dit valt makkelijk door de vingers te zien.
8,6
N1-score
Next articleNieuwe Mad World trailer Previous articleSonic Unleashed

Reacties van gebruikers

Avatar
Gebruiker 16967 | 13 december 2008 00:20 | #169418

ik had het al eens gespeeld maar er zijn best wat controls dus ik had het best wel moeilijk XD
Avatar
erwan666 | 13 december 2008 14:58 | #169428
ik heb hem helemaal uitgespeeld echt super leuk! maaaaaaaar wel moeilijk om te spelen en de knoppen te onthouden verder is het goed Very Happy
Avatar
Dinalfos | 13 december 2008 16:17 | #169430
Het genre spreekt me doorgaans niet echt aan, maar deze lijkt me wel leuk. We zullen zien Very Happy
Avatar
Nthn | 14 december 2008 21:13 | #169449
wtf, ik vindt het gewoon NIKS !
Avatar
Pieter | 15 december 2008 09:17 | #169451
Nee spel viel mij tegen. Wel leuk concept maar gewoon niet mijn ding denk ik.
Avatar
Minato | 15 december 2008 13:23 | #169455
lijken wel gundams

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Bangai-O Spirits

Platform: Nintendo DS
Genre: Action
Ontwikkelaar: Treasure
Uitgever: D3 Publisher
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 29 augustus 2008

Screenshots