True Crime: Streets of LA Review | 15 december 2003 02:33 | Auteur: Richard

True Crime: Streets of LA
True Crime, een game die al vanaf het begin moet vechten tegen GTA III, maar is dit nu wel zo eerlijk? Kun je Mario Kart vergelijken met F-Zero?

viewerscreen


Hm, eigenlijk weet ik niet goed waar ik moet beginnen, je kunt ongelooflijk veel doen in deze game, 260 vierkante mijl liggen volledig tot je beschikking om te doen wat je maar wilt. Het verhaal achter deze game is ook tot op zekere hoogte te manipuleren. Hier begin ik dan maar mee.

The story
Jij bent Nicholas Wilson Kang, oftewel Nick Kang. Je vader is een paar jaar hiervoor vermoordt toen hij een grote drugsdeal op het spoor was. Hij was politieagent en jij treedt in je vaders voetsporen, Rambo Style. Je was geschorst bij de LAPD vanwege je losse handjes en dergelijke, maar er is een nieuw bureau geopend. De EOD, oftewel Elite Operations Division. De EOD is LA's laatste hoop om de stad nog een beetje op orde te krijgen. Veel meer wordt er eigenlijk niet verteld aan het begin. Maar naar mate je missies uitvoert kom je erachter dat de badguy achter wie je aan zit iets met je vaders dood te maken heeft. Het verhaal is op te splitsen in drie delen, een met het beste einde, een met een gemiddelde, en een met de slechtste. Bij de slechtste kom je helemaal niets te weten over je pa, en bij de beste, tadaa, je raad het al. Alles. Heb je het slechste einde maar heb je geen zin om de game helemaal overnieuw te spelen? Geen nood, voordat je aan een missie begint krijg je heel netjes een hoofdstuk te zien, en in welke richting deze gaat. Takt een hoofdstuk af van de hoofdlijn dan weet je bij voorbaat al dat je fout zit. Soms komt het ook voor dat je bijvoorbeeld 2 keer hoofdtsuk 4 ziet staan, eentje volgt de hoofdtak, en de ander dwaalt van het pad af....dan heb je dus de keuze om wat meer ervaring op te doen bij de afdwalende, of als je zo snel mogelijk het spel helemaal wilt uitspelen heb je daar ook de kans voor. Bezwaar punt vond ik dat je altijd een missie moet kiezen, dus altijd wordt je een beetje gedwongen het pijltje te volgen en de missie op te lossen. Gelukkig is het niet moeilijk om hierover heen te kijken en andere dingen te doen, tenzij er een tijdslimiet op de missie zit natuurlijk.

viewerscreen


Los Angeles, helemaal voor jou
Ik zei het eerder al, 260 vierkante mijl zijn helemaal voor jou om te doen wat je wilt. Lekkere wijven fouilleren, zomaar mensen omver duwen, autobanden aan flarden schieten, en natuurlijk de mooiste auto zoeken om deze te jatten. Natuurlijk heeft dit alles effect op de burgers, alhoewel de meeste niets bijzonders doen, zit er soms eentje bij die brutaal doet, bijvoorbeeld: "You want a freakin' piece of me, fool?!", hierna loopt diegene echter gewoon door alsof het nooit gebeurd is. Erger is nog, als ze je slaan, of in het ergste geval, een pistool of geweer tevoorschijn halen. Als je je carrière als goeie politieagent niet op het spel wilt zetten, dan moet je ze niet verrot slaan, maar af en toe slaan totdat diegene bewusteloos is. Halen ze vuurwapens tevoorschijn, zorg dan dat je niet schiet voordat zij een schot hebben gelost, en schiet vooral niet in het hoofd of hart, anders ben je stout. Als je een halfuurtje iedereen overhoopt schiet, komem meer burgers in opstand tegen jou, valt de politie je lastig, en als je ècht fout bezig bent (politie agentjes door hun hoofd schieten), dan komt SWAT eraan om je uit de weg te ruimen. Dood? Geen nood. 3 seconden later sta je op precies dezelfde plek waar je doodging en is niemand meer boos op je. Hoe het nu met je Good cop/Bad cop-rating is kun je zelf ook wel uitvogelen. Deze heb je trouwens nodig voor de verschillende verhaallijnen, je hebt namelijk een aardig hoge Good cop rating nodig om naar het beste einde te gaan. Good cop wordt je door de verschillende misdaden in de stad op te lossen. Deze variëren van echtelijke ruzie'tjes tot het arresteren van een verkrachter. Straatgevechten of drugdeals kom je vooral tegen als je wat langer op een bepaald punt blijft hangen, zit je echter te scheuren in je pimp-wagen, dan krijg je opdrachten als het stoppen van illegale streetraces, kidnappers achtervolgen of een truck met gestolen Activision videogames te traceren en te stoppen. Leuk dat L.A. zo precies is nagemaakt, maar in de praktijk was het minder leuk dan ik dacht. Nergens waren punten waarvan ik dacht: 'he, dit is een leuk plekkie', en zelfs al zou ik dat denken, zou ik het van mn leven niet meer terugvinden.

viewerscreen


Bruce Lee, Rambo, Solid Snake, Schumacher
True Crime is globaal op te splitsen in verschillende gameplay elementen. Bruce Lee, hiermee bedoel ik natuurlijk vechten. Met een druk op de knop neem je een vecht-positie aan en kun je verschillende moves uitvoeren. Hierbij moet wel gelet worden op de stand van de tegenstander, als deze zn armen omhoog heeft dan ga je er natuurlijk niet op slaan maar gebruik je je benen om die van je tegenstander 'ns flink te bewerken. Naast de gezondheidsmeter van iedere tegenstander zie je ook een stel uitroeptekens, vecht je tegen een oud omaatje dan zijn dit er maar 3, maar vecht je tegen een karate-ka met rood-wit geblokte band, dan kan dit oplopen tot 6. Als je je tegenstander succesvol raakt (geen blok dus), dan valt een uitroeptekentje weg, zijn ze allemaal weg dan is je tegenstander 'dazed', oftewel buitenwesten voor korte tijd. Gedurende deze tijd kun je een knoppencombinatie invoeren, en Nick zal vergezeld door een leuke uitspraak als "Finish-Him!" of "Jumping Munkey!" een indrukwekkende move uitvoeren. Verspreid door de stad zul je ook dojo's vinden om nieuwe moves te leren, jammer genoeg zijn dit enkel enkel moeilijk-uitvoerbare worpen, of een combo die je enkel kan uitvoeren als je tegenstander dazed is.

Dan is Rambo aan de beurt. Alhoewel Rambo ook niet vies is van een robbertje vechten doel ik natuurlijk op schieten. Hele missies zijn hier speciaal voor ingericht, maar op straat kun je ook je blaffers trekken en alles kapotknallen. Heb je eenmaal je wapens in je handen zul je automatisch richten op alles wat jou aanvalt, of die je moet achtervolgen. Je standaard pistolen hebben altijd oneindig veel kogels, maar zodra je er eentje oppakt van iemand die zich overgeeft of dood is, zul je niet kunnen herladen en laat Nick deze automatisch op de grond vallen. Veel diversiteit is er niet, buiten het uiterlijk om. Machine geweren zien er soms wat anders uit, maken een ander geluid, maar daar houdt het ook op. Pistolen die je op de grond vindt, zijn ook allemaal hetzelfde. Pas als je je eigen blaffers zo veel keer hebt geupgrade begint het pas ergens op te lijken, met zaklampje, lasersight, hollow points en een strak uiterlijk zijn ze zeker niet voor de poes. Verder is er ook nog een bullettime move, die schaamteloos gejat is, maar toch wel handig in sommige situaties. Je springt opzij, schiet 20 keer in een seconde en iedereen is dood. Richten gaat overigens gewoon automatisch, tenzij je R even ingedrukt houdt. Dan zul je zelf moeten richten. Als je later in je lokale schiettent even oefent zal je richtertje rood of groen oplichten. Rood is voor als je slecht wilt zijn, altijd een headshot. Groen is een 'neutralizing shot', schouders en knieën, voor als je goed wilt zijn.

viewerscreen


Solid Snake, of Sam Fischer, wat je wilt. Bij Nick is het allemaal wat minder speciaal. Bewapend met een dart-gun en je karate-moves zul je gebouwen moeten infiltreren. Ook hier heb je weer de keuze goed of slecht te zijn. Breek iemands nek, en er gaat een puntje af, sla iemand bewusteloos (waarna deze niet meer zal wakker worden), en er komt een puntje bij. Nick loopt echter nogal gebrekkig en aan de 'take cover' move, waarbij je simpelweg duikt, heb je ook niet veel. Ziet een vijand jou, gaat er een vraagtekenmetertje lopen. Ben je over het limiet zal hij z'n maten roepen en kun je de missie overnieuw doen. Duik je op tijd weg zal hij doen alsof er niets aan de hand is, om hem later alsnog uit te schakelen. Veel stellen deze missies niet voor, maar ik vond ze wel handig om m'n good cop rating een beetje op te schroeven.

Schumacher!! F1 races!! Deze zitten er dus niet in, maar ik kon me eerlijk gezegd niemand anders voor de geest halen die aan de criteria voldoet om het rij-gedeelte te beslaan. Als je begint krijg je een bruine old skool wagentje, die niet al te veel presteerd. Je kunt natuurlijk iedere wagen vorderen die je maar kan vinden. Soms vecht de eigenaar terug, maar dit stelt niet veel voor omdat je binnen de seconde al bent weg gereden. Ben je fijn aan het rondrijden in je net gejatte bak, zul je al snel een politiebericht te horen krijgen. Een rood vierkantje geeft aan waar de misdadiger(s) zich bevind(en), en je kan ervoor kiezen gewoon verder te rijden en chillen, of de misdaad oplossen. Om maar even het rijgedeelte aan te houden, zullen de missies of misdaden variëren van het stoppen van illegale straatraces , tot het achtervolgen van dure limousines. Bij die laatste moet je echter op precies de goeie afstand blijven, en dit kan nog wel eens moeilijk zijn, aangezien er maar twee opties zijn: je geeft voluit gas, of je geeft geen gas. Bij die eerste ga je veel te snel en zal je verdachte in de gaten hebben dat 'ie wordt achtervolgd. Bij die laatste raak je de verdachte natuurlijk kwijt. Ironisch is, dat je overdag de straatraces moet stoppen, terwijl je tijdens een bonus cruisin' (als je een hoofdstuk 100% hebt uitgespeeld) doodleuk zelf kan straatracen om nieuwe auto's te winnen. Ook bij de auto's is weinig diversiteit, je komt dee meest gewone auto's tegen, soms een busje of iets dergelijks, en nog zeldzamer zijn auto's die me erg deden denken aan Need For Speed Underground.
Next articleDonkey Screenga Previous articleEuropese Pandora Release Date!

Reacties van de crew

Avatar
Randy | 15 december 2003 02:45 | #191325
Erg goeie Review. 'T is dat ik een PS2 heb met GTA3/Vice City, anders had ik deze game wel gehaald want slecht lijkt 'ie me zeker niet. Smile

Reacties van gebruikers

Avatar
Zapp-x | 15 december 2003 02:39 | #11754
Was er gelukkig zelf al uit Wink ik vraag Tony Hawk Underground voor me verjaardag Very Happy heb nl een hekel aan bugs Cool
Avatar
Mr Blonde | 15 december 2003 02:47 | #11755
Heb de game ook, weliswaar op mijn XBox. Heb het te weinig gespeeld om er iets over te zeggen. Vind de actie wel veel beter dan die van GTA 3. Maar goed, heb nu net Max Payne 2 uitgespeeld en ben nog teveel met NFSU bezig om hieraan te kunnen beginnen....
Avatar
Bartel. | 15 december 2003 02:49 | #11756
Ik leg me geld wel opzij voor driver3..

Worship driver Worship
Avatar
Kuyperkid | 15 december 2003 12:41 | #11777
zitten er ook nog bugs in? gedverdemme dan hoef ik dit spel echt niet....
Avatar
Gebruiker 2186 | 15 december 2003 12:54 | #11782
ik heb hem al 3 keer uitgespeeld. veel te makkelijk!!!!!
Avatar
RutgerK | 15 december 2003 16:18 | #11794
De game is inderdaad tamelijk makkelijk, maar door de stad lopen blijft cool! Er zijn aardig wat relaxte auto's om te jatten, en de oneliners zijn ook vet Very Happy Zoals ik al zei, ik heb me erg prima mee vermaakt1
Avatar
ChaoZ-dRoNe | 15 december 2003 17:25 | #11806
Had hem voor me Xbox, en op zich een aardige game, maar door een aantal punten is het toch een enorme boutgame pour moi...
Avatar
Jorg | 15 december 2003 17:30 | #11807
oui, bout is het goede woord...
Avatar
Erich | 15 december 2003 18:02 | #11819
ik hoop dat het vervolg beter word. ik zou deze eerst halen maar mariokart heeft voorrang en nu blijkt dan ook nog eens dat het niet eens zo'n geweldig spel is dus ik hoef em niet meer.
Avatar
Darkwolf | 15 december 2003 19:13 | #11826
"Tussenfilmpjes zijn er wel, maar deze zien er stuk voor stuk uit alsof het ingame is."
Verrassing!
Ze zijn ook ingame!!! :-))))

Dit spel rulez hoe dan ook.
De bugs vallen echt reuze mee mag ik wel zeggen.
En juist omdat het niet al te moeilijk is vindt ik het een fijn spel.
Tja... is persoonlijk natuurlijk, maar uren over een missie kloten vindt ik ook niets.

Maar dit spel niet kopen vanwege de bugs?
Hah!
Zonde hoor...

Het enige echte minpuntje dat niet is genoemd, zijn de lange laadtijden.

Wolf
Avatar
Johnny | 16 december 2003 00:30 | #11835
echt relaxte game Very Happy
ik vind er niet zo veel bugs inzitten als iedereen beweert, ok er zitten bugs in wel meer als in andere spellen maar echt niet om de 3 seconde Furious
Avatar
Gebruiker 2398 | 15 december 2003 19:57 | #11844
Ik vind deze game wel vet ook een mooie review.
ps:
Ben jij een echte zelda fan kom dan naar Http://www.gotenks-anime.nl || ZeldaTalk het nieuwste Zelda forum van de benelux.

Edited by Zapp-x, laatste waarschuwing Academic
Avatar
Chris Redfield | 15 december 2003 20:13 | #11849
Te vet spel dit. Er zitten inderdaad wel een paar bugs in, maar niet zoveel dat je je er echt aan gaat ergeren. Dus TOPPERTJE VOOR MIJ!!
Avatar
ChaoZ-dRoNe | 15 december 2003 21:41 | #11865
@Darkwolf, ik kan zo nog genoeg redenen opnoemen om hem niet te kopen... Vechten gaat enorm ruk, schieten gaat enorm ruk, rijden gaat enorm ruk, lopen gaat enorm ruk..

maw, het belangrijkste van elk spel, gaat gewoon enorm ruk...
Avatar
Kuyperkid | 15 december 2003 22:37 | #11880
C-D says it all Smile
Avatar
Richard | 15 december 2003 22:59 | #11884
alles is ruk, maar toch net niet ruk genoeg voor een onvoldoende ^_^
Avatar
Johan | 16 december 2003 00:43 | #11898
Saai begin van de review die steeds beter wordt... ^_^
Avatar
Chris Redfield | 16 december 2003 18:41 | #11988
@Chaoz Drone, ik kan zo nog genoeg redenen opnoemen om hem te kopen... Vechten gaat enorm fijn, schieten gaat enorm goed, rijden gaat enorm soepel, lopen gaat gewoon goed..
Avatar
Djep | 22 december 2003 01:45 | #12602
mooie review teveel bugs en te veel slechte reacties dus ik koop hem niet(zat er wel aan te denken)
Avatar
Kleaver | 21 april 2004 23:48 | #28272
Hmm, nou ik zou hem niet direct kopen, maar ik wil em wel eens een keer zien en kijken hoe hij in de praktijk werkt, als ik em voor een prikkie kan krijgen in de winkel dan koop ik hem wel.
Avatar
ahcsatan | 03 augustus 2004 10:39 | #45425
ik vind het een kut spel had hem een paar dagen er na gelijk geruild voor hitman die is veel beterrrrr!!!!!!!!!
Avatar
Kleaver | 02 september 2004 22:44 | #48491
Mwa, het is een redelijk spel, het verhaal is veeeel te kort en er zitten gigantisch veel bugs en stomme dingen in naar mijn mening. En de laadtijden zijn rete-lang, maar door de stad crossen blijft vet natuurlijk Smile

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

True Crime: Streets of LA

Platform: Nintendo GameCube
Genre: Action
Ontwikkelaar: Activision
Uitgever: Activision
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 21 november 2003

Screenshots