Avatar: De Vuurmeester Review | 28 januari 2009 23:40 | Auteur: Rutger

Nou nou, dat is nogal een titel. In de tijd die je nodig hebt om dat uit te spreken, kun je koffie zetten, de hond uitlaten, een krant lezen en het bed weer ingaan om nog een half uur door te slapen. Extra ironisch is dat het spel bizar kort duurt. Ons aller webmaster Quint en ik pakten het spel vol goede moed op, om het drie uur later weer af te sluiten omdat het uitgespeeld was. En dat kan natuurlijk niet voor een spel dat in de winkel veertig euro kost. Maar geen zorgen, ik zal ADLVADV (spreek uit ad-luh-vat-vuh) van repliek dienen door een even korte recensie te schrijven. Weinig spel betekent immers weinig recensie.

ADLVADV is gebaseerd op de populaire Avatar franchise, die ongeveer vier jaar geleden in het leven werd geroepen door Michael Dante DiMartino en Bryan Konietzko. Het verhaal draait om een wereld waarin de vier elementen (water, vuur, aarde en lucht) een grote rol spelen. Inwoners van de wereld kunnen veelal één van de vier elementen ‘beheersen’, met uitzondering van de zogenaamde ‘Avatar’, een soort profeet in de gedaante van een twaalfjarige die alle elementen kan beheersen. Dit twaalfjarige jochie heet Aang en is niet geheel ontoevallig ook de persoon met wie jij speelt (alsmede een aantal andere personages, tussen wie je kunt wisselen wanneer je alleen speelt).


adlvadv001Hartstikke interessant natuurlijk, maar blijkbaar niet voor diegenen die nog niet bekend zijn met de serie. Het spel vertelt namelijk zo goed als niets wat betreft het verhaal; de speler wordt meteen in het diepe gegooid. Je begint zelfs bij ‘boek drie’, omdat de eerste twee ‘boeken’ al in de voorgaande twee delen behandeld zijn. De doelgroep van het spel had alleen duidelijker kunnen zijn wanneer groot ‘alleen voor fans van de serie’ op de voorkant had gestaan.

Wat betreft de gameplay is ADLVADV een vrij simpele beat-‘m-up met af en toe weinig interessante puzzels, die soms bovendien nogal onlogisch zijn. Het enige unieke aspect is het kunnen controleren van de vier elementen, die je met de Wii Remote kunt besturen door ze bij een bron (zoals een vuurtoorts of en plas water) weg te halen. Het werkt over het algemeen goed en is tot op zekere hoogte leuk, maar de gemiste kans is in dit geval dat de elementen in gevechten nauwelijks gebruikt worden. In plaats daarvan kun je het bestuurde personage laten slaan door heel vaak op A of B te drukken. Het doet me een beetje denken aan een ander spel dat ik onlangs beoordeeld heb.

Sterker nog, dit hele spel doet me denken aan Ben 10. Wanneer ik de lijst afloop, voelt het als een grote déjà vu. Grote geanimeerde franchise waar ik niet echt om geef? Check. Weinig tot geen uitleg over de plot? Check. Extreem herhalende gameplay die veel beter tot zijn recht had kunnen komen met wat meer moeite? Check. Belachelijk lage replaywaarde? Check. Enigszins goed geluid en redelijke graphics die de tekortkomingen van het spel moeten verhullen? Check. Ja, geef maar toe Ben 10-makers, jullie zijn ontmaskerd!


adlvadv002


Uiteraard maak ik een zogenaamd tussendoor grapje, maar over de lengte van dit spel maakte ik in de inleiding geen grap. In single-player zal ADLVADV waarschijnlijk een uur of twee langer duren dan in co-op, maar dan nog komt de gemiddelde gamer niet boven de vijf uur uit. Maar goed, het spel pretendeerde vanaf het begin al niet iets anders te zijn dan een spel uitsluitend voor fans van de serie, dus op de gemiddelde gamer zal het sowieso niet gericht zijn. Dat neemt echter niet weg dat men uit principe voor zo weinig gameplay nooit meer dan twintig euro neer zou mogen leggen.

Opnieuw stel ik de vraag of we het hier over een extreem slecht spel hebben en net als in het geval Ben 10 beantwoord ik die vraag met nee. Het spel heeft degelijke graphics, muziek en voice-acting, het controleren van de elementen is op zijn tijd best leuk en voor zover ik als Avatar-leek kan zien is de sfeer van de serie goed overgezet naar het spel, maar alle potentie die het spel biedt wordt tenietgedaan door lakse beslissingen en weinig interessante gameplay. Daarnaast is dit spel in nagenoeg alle opzichten een regelrechte kopie van het trauma dat Ben 10 heet en daarom beloon ik ADLVADV met eenzelfde cijfer. Met dank aan Quint; zonder jou had ik het spel waarschijnlijk na een uur al uitgezet.
4,5
N1-score
Next articleIwata op Game Developers Conference Previous article"Sugoiiiii!"

Reacties van gebruikers

Avatar
RSB4ever | 29 januari 2009 01:24 | #171090
Een goed cijfer Wink Meer hoeft het ook niet te zijn lijkt me.
Avatar
TIMsalabim | 29 januari 2009 01:29 | #171091
Avatar, de eerste tekenfilmserie na Pokemon die ik wel leuk vond.
Avatar
Gebruiker 15901 | 29 januari 2009 12:35 | #171095
je moet ok die op de ds beoordelen, die is veel beter
Avatar
dw4 | 29 januari 2009 14:28 | #171104
nee, ik houd toch al niet van avatar dus.
Avatar
squidboy | 29 januari 2009 15:28 | #171108
Had wel wat hoger gemogen maarja.
Avatar
ardal | 06 februari 2009 23:19 | #171355
Hogere punt pl0x xD

www.CherryBubble.6x.to

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Avatar: De Legende van Aang - De Vuurmeester

Platform: Wii
Genre: Adventure
Ontwikkelaar: THQ
Uitgever: THQ
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 31 oktober 2008

Screenshots