Call of Duty: World at War Review | 20 februari 2009 12:39 | Auteur: Benjamin

World at War is de tweede Call of Duty-game die voor het Wii-systeem verschenen is. Infinity Ward besloot vorig jaar om zich compleet te richten op de Xbox 360-, PlayStation 3- en pc-versies, waardoor een Wii-versie uitbleef. Treyarch daarentegen brengt de Call of Duty-serie opnieuw naar de Wii, in de vorm van Call of Duty: World at War. Een verstandige keuze of zonde van de moeite?

Terug van weggeweest

Na het uitstapje van Modern Warfare, keert de Call of Duty-serie weer terug naar de Tweede Wereldoorlog. Het spel speelt zich dit keer echter niet af bij de standaard locaties, maar benaderd de Tweede Wereldoorlog vanuit een ander perspectief. Je vecht in deze game namelijk met twee soldaten aan twee verschillende fronten. Als Amerikaan vecht je tegen de Jappen en als Rus vecht je tegen de Duitsers. Het vechten tegen de Jappen is duidelijk het leukste deel van het spel, aangezien zij een compleet andere vechtstrategie gebruiken dan bijvoorbeeld de Duitsers. Op het moment dat je stilletjes door een bos loopt, hoor je plotseling Japans geschreeuw en duiken zij van alle kanten op. Een schrikmoment zul je daarom ongetwijfeld wel een keer tegenkomen in World at War.

CODWAW_ss1


De missies in World at War zijn een stuk gevarieerder dan bijvoorbeeld in Medal of Honor: Heroes 2. De game bevat namelijk een aantal verrassende missies, zoals de sniper-missie, waarin je – rennend door een brandend huis – de Duitsers af moet schieten. Call of Duty: World at War is tevens een zeer gewelddadige first person shooter. De game bevat bijvoorbeeld een aantal tussenfilmpjes waarin een soldaat zijn keel doorgesneden wordt of zijn ogen uitgeprikt worden. Vooral door de tactiek van de Jappen is de game een stuk groffer dan de vorige delen. Door de verrassende tactiek van de Japanners, is de game af en toe best nog wel pittig. Bovendien word je dit keer ook echt geholpen door je mede soldaten. De vijanden zoeken ook op het juiste moment de dekking, waardoor het spel ook een stuk realistischer lijkt dan bijvoorbeeld Medal of Honor: Heroes 2.

Spectaculair
Dit gewelddadige aspect van de game komt ook in de Wii-versie goed naar voren. De game ziet er namelijk grafisch gezien spectaculair uit. De game is niet per se mooi, maar wel spectaculair. Door het gebruik van een gedowngrade versie van de Modern Warfare-engine, gebeurt er behoorlijk veel op het scherm en vliegen de kogels, en soms zelfs ledematen, je om de oren. Dat is te merken aan de Wii zelf ook: deze heeft het namelijk soms behoorlijk zwaar en een enkele vastloper is daarom nauwelijks te vermijden. Bovendien zorgt het geluid en de voice acting voor een goede en spannende sfeer, waardoor de game erg groots aan voelt, ook al is de singleplayer aan de wat korte kant. Van het overvliegen van vliegtuigen tot het ontploffen van gebouwen: alles zit er weer in.

CODWAW_ss2


De besturing van World at War zit een beetje tussen Metroid Prime 3: Corruption en Medal of Honor: Heroes 2 in. De dead zone, het vakje waarin je kunt bewegen zonder dat je meteen naar links, rechts, boven of beneden kijkt, is qua grootte zelf aan te passen, al kun je hem niet zo klein maken als in Heroes 2. Tevens kun je de gevoeligheid van de Nunchuk en WiiRemote (om te herladen en een melee aanval uit te voeren) instellen en nog andere zaken als de snelheid waarmee je draait. Bovendien kun je de game met de Wii Zapper spelen, al werkt dat nooit zo fijn als zonder vanwege het feit dat sommige acties – die normaal gesproken uitgevoerd worden met een druk op de knop – vervangen zijn door een (draai)beweging.

Multiplayer
De game bevat ten slotte twee verschillende multiplayer modi. De eerste is de offline co-op mode, waarin een vriend of vriendin op elk moment in kan schakelen. Speler één speelt namelijk gewoon de singleplayer mode zoals altijd, maar door het verbinden van een secundaire WiiRemote verschijnt er een tweede crosshair in beeld. Speler twee kan dus zelf niet lopen. Voor de tweede speler heeft deze co-op mode daarom meer weg van een on-rails shooter dan van een first person shooter. Maar naast de spectaculaire singleplayer mode, bevat World at War een minstens zo spectaculaire online multiplayer mode. In deze mode kun je kiezen of je wil strijden tegen onbekende of tegen vrienden, tot een maximaal van acht spelers. Qua modi kun je helaas enkel kiezen uit Free-for-all en Team Deathmatch. Later, als je een bepaalde rank behaald heb, kun je echter ook uit een hard-versie van deze modi kiezen, waarin je zonder crosshair, radar en andere gegevens die normaal gesproken op het scherm staan speelt. De online multiplayer mode bevat namelijk een ranking systeem. Elke kill is een aantal punten waard. Aan het eind van ieder gevecht worden je punten bij het totaal opgeteld, waardoor je dus in ranking kan stijgen, tot een maximaal van 65. Met behulp van dit ranking systeem speel je allerlei nieuwe wapens, vaardigheden en voorwerpen vrij. Je kunt dus je eigen wapenpakket samenstellen. Bovendien word je met extra punten beloond als je challenges haalt, zoals een bepaald aantal kills of headshots met een bepaald wapen, waar je ook weer nieuwe voorwerpen mee vrij speelt. Ten slotte word je tijdens de gevechten beloond als je een streak haalt van drie, vijf en zeven kills. Bij drie kills kan je de radar activeren waardoor je ziet waar je tegenstanders zich bevinden, bij vijf kills kan je een artillerie aanval plaatsen en bij zeven kills kan je er een zootje honden op los laten. Deze multiplayer mode zorgt ervoor dat je, ondanks de korte singleplayer mode, de game nog heel lang door zult spelen. Het spel loopt uitermate soepel en is zeer uitgebreid door het ranking systeem. Jammer dat er een maximum van acht spelers aan verbonden is.

CODWAW_ss3


Conclusie
Call of Duty: World at War voor de Wii is een zeer geslaagde first person shooter geworden. De spectaculaire singleplayer mode valt mooi samen met de zeer sterke online multiplayer mode. De game ziet er niet zozeer mooi uit, maar de sfeer in de game zorgt voor een spannend en spectaculair geheel. Hoewel de game zich weer in het Tweede Wereldoorlog-tijdperk afspeelt, is vooral het vechten tegen de Japanners toch best aardig en verrassend. Het is jammer dat de game geen echte (online) co-op bevat, want de co-op mode die nu aanwezig is hangt er een beetje bij. Call of Duty: World at War is zeker een van de betere first person shooter-games die op dit moment beschikbaar zijn voor de Wii!
8,7
N1-score
Next articleSpectrobes komt naar de Wii! Previous articleSonic slaat, rent en hakt erop los

Reacties van gebruikers

Avatar
Coenronaldo7 | 20 februari 2009 12:58 | #171789
''Call of Duty: World at War is zeker een van de betere first person shooter-games die op dit moment beschikbaar zijn voor de Wii!''

Totdat The Conduit uitkomt...
Avatar
Benjamin | 20 februari 2009 13:26 | #171790
Vandaar het stukje 'die op dit moment beschikbaar zijn'...
Avatar
teunbijbal2 | 20 februari 2009 16:15 | #171796
Ben verast maar zeker mijn complimenten voor dit spel
Avatar
aprvdb | 20 februari 2009 16:37 | #171797
gelukkig is dit spel nog niet zolang uit *__*
Avatar
Marcel | 20 februari 2009 16:54 | #171798
gelukkig is dit spel nog niet zolang uit *__*

Beter laat dan nooit
Avatar
Kyle Hyde | 20 februari 2009 17:15 | #171799
Ik heb hem en on-line is best leuk, vooral mijn broertje doet dat vaak, ik doe liever CSS op de computer want op de wii is het vrij simpel.... moet ook wel als je met de remote moet mikken.

(Aantal spelers is toch 12? Want bovenaan staat 8 )
Avatar
Pink Rabbit | 20 februari 2009 17:17 | #171801
Iedereen die zeikt over te weinig core games op de Wii is verplicht dit spel te kopen!

Ik heb er geweldig van genoten in ieder geval Smile
Avatar
Benjamin | 20 februari 2009 20:32 | #171810
Nee hoor, Kyle Hyde. Totaal is echt 8 spelers.
Avatar
peyj | 21 februari 2009 10:52 | #171833
toch blij dat ik de pc versie heb Smile
Avatar
Hyrule_Hero | 21 februari 2009 13:29 | #171838
Hoort het niet van duitsers tot jappen te zijn? ;D
Avatar
Masterswordish | 22 februari 2009 14:52 | #171867
''Call of Duty: World at War is zeker een van de betere first person shooter-games die op dit moment beschikbaar zijn voor de Wii!''

Totdat The Conduit uitkomt...


Oh vet! Heb jij m al gespeeld?? Gaylord...
Avatar
Jack the Flipperkast | 25 februari 2009 11:53 | #171954
^ powned

Ik vind het jammer dat niks geupdate wordt want er zijn erg veel glitches en bugs online. Grafisch is hij wel ok en de singleplayer is ook wel goed. persoonlijk zou ik wat lager gaan zitten wat betreft het punt.
Avatar
Benjamin | 25 februari 2009 14:19 | #171960
Welke glitches en/of bugs bedoel jij dan, Jack the Flipperkast? Ik ben er nauwelijks een tegen gekomen namelijk.
Avatar
Jack the Flipperkast | 25 februari 2009 16:26 | #171968
Het level Makin kun je in de grond "zwemmen" en kills maken, je ziet dan een schaduw. En dan om over het rieten dak in Makin nog maar te zwijgen. Je kunt op allerlei richeltjes in upheaval en castle gaan zitten die er eigenlijk niet zijn. De bunker in cliffside....zo kan ik nog wel even doorgaan. Online hoeft van mij niet meer.

http://www.youtube.com/watch?v=HvTp3681E4Q
Avatar
dw4 | 03 maart 2009 16:13 | #172141
Vet! maar heb em al op mijn 360. en daar laat ik het bij Smile

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Call of Duty: World at War

Platform: Wii
Genre: FPS
Ontwikkelaar: Treyarch
Uitgever: Activision
Aantal spelers lokaal: 8
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: 14 november 2008

Screenshots