Grand Theft Auto: Chinatown Wars Review | 01 april 2009 01:14 | Auteur: Marcel

Grand Theft Auto: Chinatown Wars
De GTA serie is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de populairste franchises. De games worden wereldwijd door miljoenen gamers gespeeld. De DS is ondertussen zo een beetje het populairste spelsysteem sinds de Playstation 2. GTA en DS, een geweldige combinatie of een onmogelijke opgave?

Je kruipt in Chinatown Wars in de huid van Huang. De Chinees heeft zijn vader verloren. Zijn familie denkt aan een natuurlijke dood, maar Huang weet dat zijn vader tijdens een wild avontuurtje met travestieten en een flinke dosis drugs het loodje legde. De familie heeft daarom een nieuwe leider nodig en zijn oom Kenny lijkt hiervoor de perfecte kandidaat. Huang pakt een vliegtuig naar Liberty City, alwaar een nieuwe episode in de GTA epos zich aandoet!


GTA_DS10


Vrijheid blijheid
Liberty City is nog steeds dé plek voor vrije vogels die graag het criminele pad willen betreden. De stad is voor DS begrippen behoorlijk groot, gedetailleerd en uitgebreid. Liberty City leeft, het is geen kale, saaie bedoening, maar een echte metropool waar werkelijk van alles te beleven valt. Allereerst is er het wegdek dat volgestampt is met filerijders en wegpiraten. Wanneer je een auto tot stilstand krijgt kun je in klassieke GTA stijl iemand zijn hersenen inslaan en een auto jatten. Net zoals in het echte leven klinken er sirenes en zet de politie de achtervolging in. Het gaat uiteraard gepaard met veel blikschade!

Wanneer de politie de achtervolging staakt is het tijd om eens een stukje te gaan wandelen. Een winkeltje die krasloten verkoopt, even de stylus pakken en kijken of je wat gewonnen hebt. Na het ommetje staat Huang plots voor een vuilcontainer, wanneer je select drukt verschijnt het object onderin beeld. Je kunt met de stylus een aantal afvalzakken aan de kant schuiven en wellicht iets van waarde vinden. Met het afgedankte pistool in de hand, valt Huang na een flinke schietpartij dood op de grond. Een normale dag in het leven van een vrije vogel, morgen is hij herboren in het dichtstbijzijnde hospitaal, waarna alles opnieuw begint.

GTA_DS6


Van Drugsdealer tot Triad
De hoofdmoot van de game blijft echter het avontuur omtrent zijn oom en de dood van zijn Pa. Huang heeft een zwaard geërfd dat zijn oom nodig heeft om meer respect te krijgen bij de Triads. Aangezien het een drugsdealende, chaotische maniak is, gaat het al snel bergafwaarts met de criminele activiteiten. Het is in de eerste uurtjes van het spel de bedoeling om het imperium van ome Kenny weer in de oude glorie te herstellen. Hetgeen je klaarspeelt door middel van allerlei klusjes die Kenny of zijn rivalen dan wel vrienden voor je hebben.

Het is overigens moeilijk om GTA Chinatown Wars met zijn console tegenhangers te vergelijken. Ten eerste is er de technische kloof en tweede is het duidelijk dat insteek van GTA Chinatown Wars nogal verschilt van zijn recente voorgangers. Het grijpt terug naar de eerdere GTA delen zoals GTA II. In tegenstelling tot GTA IV: dat spel had een serieuzere toon dan menig ander GTA deel. Daarnaast is het hele ‘boys in the hood’ sfeertje van GTA San Andreas nergens te bekennen. Het gaat bij de Triads vooral om de American dream en minder om het feit dat Jacob een straat verderop een mooiere gepimpte wagen heeft dan jij.

De missies zijn behoorlijk gevarieerd in structuur en vallen niet snel in herhaling. Het begint simpel met liquidatie opdrachten, maar wordt al snel ingewikkelder. De ene Triad heeft nog vreemdere klusjes dan de andere. Er is bijvoorbeeld een missie waarbij Huang een straatraceauto moet jatten. Hij dient het automobiel vervolgens met een hamer, schroevendraaier en tang te bewerken en weer netjes terug af te leveren. Het is behoorlijk lastig om met de bewerkte auto te rijden. Daarnaast blijkt de volgende dag dat de Triad racer teveel gezopen heeft. De trippende, snuivende en drinkende gangster vraagt daarom aan Huang of hij de andere racers van de baan wil beuken. Het zijn vooral dit soort unieke missies en de humoristische en sarcastische manier van verhaal vertellen dat GTA Chinatown Wars meerwaarde geeft.

GTA_DS19


Het autorijden in GTA Chinatown Wars vergt flink wat oefening. De camera kan in het menu aangepast worden, maar het blijft moeilijk om tegenliggers op tijd te ontwijken. De auto’s hebben ieder andere eigenschappen. De snelle wagens bewegen over het algemeen vrij schichtig en de langzamere zwaardere auto’s kunnen meer schade verdragen. De game bevat overigens diverse springschansen waar je de Dukes of Hazard kunt imiteren. Het is niet mogelijk om in helikopters te vliegen, ondanks dat de politie deze wel op je afstuurt. Huang kan gelukkig wel zwemmen, in boten varen en hij kan ook over muurtje klimmen om snel te ontsnappen in de steegjes van Liberty City.
Next articleMuramasa: The Demon Blade screenshots Previous articleThe Legend of Zelda Wii komt dichterbij

Reacties van gebruikers

Avatar
Kyle Hyde | 01 april 2009 07:35 | #173023
Nice! Moet ik hem toch maar gaan halen Very Happy
Goede recensie trouwens Smile
Avatar
peyj | 01 april 2009 09:05 | #173024
Alleen vanwege deze game overweeg ik een DSi te kopen Very Happy
Avatar
aprvdb | 01 april 2009 11:09 | #173028
nice, ik wist het eerst niet zeker, maar nu ik ga hem zeker halen. Goeie review Smile
Avatar
Gebruiker 16826 | 01 april 2009 11:56 | #173031
Ik heb het verhaal uitgespeeld en ben nu alle coole extraatjes aan het ontdekken. Ik weet niet wat het is, maar je wilt gewoon telkens blijven spelen, spelen en spelen. Dan leg je het weer een tijdje weg, ... en dan verlang je erweer naar. Het is net Sper Smash Brothers..

Enige nadeel is dat deze game mijn tijd met Chrono Trigger opslokt Razz
Avatar
dw4 | 01 april 2009 12:12 | #173032
erg leuke game, goed cijfer.
leuke review Smile
heb zelf de game al uitgespeeld Very Happy
Avatar
Michiel | 01 april 2009 14:05 | #173035
Toch maar eens overwegen. Smile Wordt m'n eerste DS-game in lange tijd...
Avatar
Gebruiker 16967 | 01 april 2009 17:04 | #173049
Ik ben nu op de helft en het is zeker een aanrader.
Avatar
bartoo12 | 22 april 2009 16:47 | #173658
waar kun je hem downloden

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Platform: Nintendo DS
Genre: Action
Ontwikkelaar: Rockstar Games
Uitgever: Rockstar Games
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: 20 maart 2009

Screenshots