Age of Empires: Mythologies Review | 16 april 2009 21:48 | Auteur: Marcel

De Age of Empires serie richt zich normaal gesproken op de realiteit. Aan de ene kant betekende dit handelsroutes opbouwen met andere volkeren en aan de andere kant zorgde het voor een gelimiteerde keuze aan eenheden. De kruistochten en de verhalen over grote Aziatische helden zijn nu achterwege gelaten. Het spel richt zich op mythen en sagen en daardoor komen er veel nieuwe mogelijkheden vrij. De belangrijkste groeperingen zijn de Noren, Grieken en Egyptenaren. De drie volkeren hebben ieder een bijzondere achtergrond en allerlei belangrijke figuren die de geschiedenis getekend hebben. Daarnaast heeft ieder volk een compleet andere speelstijl.

111aoemds1

Overzichtelijk
Het spel kent meerdere modi, maar de campagne is de meest uitgebreide. Het is echter raadzaam om met de tutorial te beginnen, aangezien de game zeer diepgaande strategieën mogelijk maakt en een aparte manier heeft van het beheren en winnen van grondstoffen om je leger te bouwen. De tutorial loopt stap voor stap alle opties en mogelijkheden door. Het is daarna tijd om in de huid van de Egyptische farao’s te kruipen om bandieten en anderen buiten de deur te houden!

Je bekijkt de actie van boven en over het algemeen biedt de game een verzorgd uiterlijk. Je kunt goed onderscheid maken tussen je eigen eenheden en die van maximaal drie andere legers. De beelden zijn 2D en de slagvelden kennen allerlei details als terreinverhogingen, bomen en tempels. De voetsoldaten en cavalerie zijn wellicht iets te groot weergegeven tegenover de gebouwen. De kaart is net zoals vrijwel iedere andere turn-based strategy game opgedeeld in vakjes. Je bestuurt de cursor met de D-pad of de stylus en je kunt op deze manier orders geven aan je troepen. De voornaamste zijn aanvallen of verplaatsen. Een aantal units heeft echter speciale opties. De onderdanen van de Farao kunnen bijvoorbeeld boerderijen aanleggen of barakken bouwen om meer eenheden te kunnen trainen. Wanneer je tevreden bent met je tactische beslissingen is het de beurt aan de tegenstander.

111aoemds2

Strategische diepgang
In Age of Empires is het niet slim om je zomaar in de strijd te gooien. Je kansen afwachten is een betere tactiek en je dient je leger steeds uit te breiden. De gemakkelijkste manier is natuurlijk het trainen van manschappen, maar wanneer je genoeg goud verzamelt en graan oogst kun je een ‘age’ verder gaan. Je krijgt hierbij de beschikking over meerdere typen eenheden en die zul je zeker nodig hebben. Een andere manier om superieur te blijven aan je tegenstander is het onderzoeken van technologieën. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een betere landbouw techniek, waardoor je per boerderij meer graan ontvangt en dus meer troepen kunt onderhouden. Het is uiteraard ook mogelijk om de wapens en gebouwen op allerlei manieren efficiënter of sterker te maken.

Een unieke optie van Age of Empires: Mythologies is de keuze om een god aan je leger te binden. De goden zijn mythische wezens. Je kunt in het geval van de Egyptenaren bijvoorbeeld de beruchte Anubis aan je zijde krijgen of zonnegod Ra. Een tweede ondersteuning zijn helden: de helden hebben speciale krachten en zijn figuren die in de geschiedenis van een volk een belangrijke betekenis hebben gehad. De naam Hercules komt je vast bekend voor! Het is belangrijk om je goden tevreden te houden en in het geval van de Noren hoef je hiervoor slechts zoveel mogelijk vijanden af te slachten om Tor tevreden te stellen. De Egyptenaren dienen echter obelisken te bouwen om Isis en de andere goden te vereren. Als je genoeg goddelijke krachten bij elkaar hebt verzamelt mag je een allesverwoestende aanval oproepen of juist een kracht om de gezondheid van je leger te herstellen.

111aoemds3

In het heetst van de strijd
Je begrijpt dat Mythologies een behoorlijk diepgaande game is. Wanneer je genoeg tijd stopt in het onderzoeken, benutten en begrijpen van de verschillende krachten zullen je tegenstanders voor je macht buigen. De gevechten in de game zijn namelijk eveneens niet gemakkelijk. Een turn-based strategy spel bevat meestal een hiërarchie. Een voetsoldaat is sterk tegen een boogschutter en een boogschutter is van een afstand weer sterk tegen de cavalerie. In Age of Empires geldt echter niet alleen het recht van de sterkste of slimste. De eenheden hebben ieder een affiliatie: het zijn mythische wezens, halfgoden, monsters of juist mensen. Hierdoor zijn er soms meer dan vier verschillende aspecten waar je rekening mee dient te houden! Het terrein en de ervaring van de eenheden spelen eveneens een rol. Een handigheid is dat een eenheid laat weten of een aanval zin heeft of niet. De uitspraken: “They will fall before the might of our pharaoh!” of “Our men will be slaughtered!”, geven net als de informatie op het bovenste scherm een indicatie van de kans van slagen.

Wanneer het dan toch tot een treffen komt met een ander leger krijg je een kleine animatie te zien van de strijd. De animaties zijn soepel en sommige eenheden zijn erg tof vormgegeven. De Egyptenaren hebben bijvoorbeeld onderdanen van Anubis tot hun beschikking die met reusachtige zwaarden van iedere tegenstander gehakt maken! De Noren hebben hun beurt weer soldaten met grote hamers en de Grieken lossen de problemen op met sierlijke boogschutters. De missies in de campagne betreffen meestal het verslaan van een vijandelijk leger of het in leven houden van een mythische held. Aan het einde van iedere missie word je beloond met een aantal Mythic Points die je kunt besteden aan nieuwe krachten voor op het slagveld of aan artwork van de game.

111aoemds4

Online en offline
De game is verder uitgebreid met een scenariomode. In de scenario’s bevindt het leger dat je bedient zich in een benarde situatie. Het is aan jou de taak om je troepen uit het slop te halen en de aanval te winnen. Daarnaast is er een skirmish mode waarbij je naar eigen smaak alle spelopties kunt aanpassen. De game bevat zowel online als offline multiplayer opties. Je kunt met maximaal vier man tegelijk tegen elkaar spelen of teams maken. De resultaten van iedere behaald scenario of campagnemissie worden ook opgeslagen. Wanneer je over een draadloze internetconnectie beschikt kun je je eigen prestaties vergelijken met die van anderen en het online tegen elkaar opnemen.

Het enige dat mist, is een goede soundtrack. Het spel komt niet verder dan een achtergrondmelodie. Een enkele keer hoor je een goed nummer voorbij komen en dat is erg jammer, aangezien mythische verhalen zich uitstekend lenen voor bombastische muziek. De geluidseffecten zijn eveneens van een laag niveau, een kreet van een soldaat hier en daar brengt nog enig leven in de brouwerij.

111aoemds5

Conclusie
Age of Empires: Mythologies is een zeer diepgaande turn-based strategy game. Het spel is ondanks de tutorial en vele tips voor nieuwkomers erg lastig. De audiovisuele presentatie is niet baanbrekend, maar de game heeft de mythen vanuit een leuke invalshoek benadert. De liefhebbers zullen smullen van een dergelijke strategie game, met name de online opties en de mogelijkheid om je prestaties te vergelijken vormen een goede motivatie om door te spelen.
8
N1-score
Next articleRhythm Paradise op Nintendo-kanaal Previous articleAssasin's Creed II naar de Wii en DS!

Reacties van gebruikers

Avatar
Paul | 16 april 2009 22:26 | #173506
In de tutorial staat gewoon een spelfout Razz Heb ik ooit een plaatje van gepost op t forum.

Spel is op zich wel vermakelijk, maar tis principe meer van hetzelfde plus nog steeds geen RTS. TBS Age of Empires is gewoon niet cool. Ze moeten Age of Empires II: The Age of Kings als een directe port overmaken, plus online en wifi onderling. Dat is pas vetjes.
Avatar
erwan666 | 17 april 2009 07:50 | #173512
ik geef het gemiddeld zeker een 7.5
Avatar
Kyle Hyde | 17 april 2009 10:13 | #173513
In de tutorial staat gewoon een spelfout Razz Heb ik ooit een plaatje van gepost op t forum.

Spel is op zich wel vermakelijk, maar tis principe meer van hetzelfde plus nog steeds geen RTS. TBS Age of Empires is gewoon niet cool. Ze moeten Age of Empires II: The Age of Kings als een directe port overmaken, plus online en wifi onderling. Dat is pas vetjes.


Gaat ons DSje toch nooit trekken... Die krijgt dan nog geen 20 paladins ofzo op het scherm. Ik heb AoE:II heel vaak gespeeld en op de PC was het soms al niet te overzien.

Maar verder, als je dit niet gaat vergelijken met de pc AoE titels dan is dit zeker een leuk spel.
Avatar
Dennix | 17 april 2009 11:54 | #173515
In de conclussie:
en de mogelijkheid om je prestaties vormen een goede motivatie om door te spelen.


Wat?
Dit misschien even correcten. Wink
Avatar
Marcel | 17 april 2009 12:39 | #173519
Moest nog iets achter inderdaad
Avatar
your mother | 19 april 2009 13:38 | #173563
het ziet er opzich wel mooi uit ik geef het 7.5

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Age of Empires: Mythologies

Platform: Nintendo DS
Genre: Strategy
Ontwikkelaar: Griptonite Games
Uitgever: Backbone Entertainment.
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: Onbekend

Screenshots