De Nintendo crash Column | 20 april 2009 22:18 | Auteur: Marcel

De Japanse journalisten en critici zijn het er over eens. Nintendo’s succes is hen naar het hoofd gestegen en de bubbel kan ieder moment barsten. In tegenstelling tot eerdere beweringen van naysayers is er nu wel een hele goede argumentatie voor handen!

De Wii lanceerde onder luid gejuich van fans, casual-gamers en gamejournalisten. Het was een revolutie op het gebied van videogames en spekte al snel de kas van Nintendo. In het jaar dat volgde verschenen de grote titels als Metroid Prime 3: Corruption en Super Mario Galaxy. Een Wii bezitter zat soms een maandje droog, maar kon zich met The Godfather en SSX: Blur van EA of Monkey Ball en Scarface ook kostelijk vermaken. Nintendo vervolgde al snel de winningstreak met Mario Kart Wii en Super Smash Bros. Brawl. Het gewenste effect was een grote Wii-hype die extra aangesterkt werd door Wii Fit en andere meer casual georiënteerde spellen.

al_080228_1443binout

Evergreen
Wanneer we echter terugkijken op de tweede helft van het afgelopen jaar is er reden voor paniek. Nintendo verkoopt vooral veel oude software, men noemt het ‘evergreen’ games. Mario Kart Wii is bijvoorbeeld al een jaar oud, maar staat nog steeds hoog aangeschreven op de charts. Het moge duidelijk zijn dat het een lucratieve industrie is. Het is dan ook vreemd dat Nintendo vorig jaar Animal Crossing: Let’s go the City en Wii Music koos als belangrijke titels. Het was geen AAA materiaal en het leek wel of men even snel wilde cashen. Een vervanger voor Mario Kart Wii of Wii Music is in geen velden of wegen te bekennen, wanneer het succes van de game afneemt zullen de Wii verkopen grotendeels instorten, precies hetgeen dat in Japan is gebeurd.

Het bovenstaande geschiedenislesje is nodig om door te dringen tot de kern van deze column. In Japan zijn namelijk de ‘evergreen’ titels afgezwakt en de zogenoemde B-franchises als Wario, Another Code, Disaster en anderen zijn geflopt. Nintendo heeft in tegenstelling tot in Europa en vooral Amerika in Japan een gebalanceerde releaselijst, vrijwel iedere maand konden de Japanners een nieuwe Nintendo game kopen, maar men deed dat niet. Het is dan ook niet vreemd dat boze tongen beweren dat Nintendo ‘gepiekt’ heeft. De third party verkopen worden er voor deze theorie ook bijgesleept. Deca Sports verkocht in de eerste week 30.000 exemplaren. Het vervolg getiteld Deca Sports 2 een luttele 2.500, tot overmaat van ramp slechts 3% van de eerste lading. In tegenstelling tot in Europa bestaat er in Japan zoiets dat ‘price collapse’ heet. Een spel dat in de eerste week niet genoeg verkoopt, verdwijnt nog in diezelfde week in de budgetbak voor een tientje. Een positieve zaak voor de consument, maar de uitgever hoeft niet op extra bestellingen te rekenen van het desbetreffende spel.


Hardware verkopen Japan april 2008(eerste week)
Wii46.296
DS47.158
PSP85.721
PS38.323
PS26.834
Xbox 3601.147

Bron: Media Create


De Wii verkocht tot voor kort veel beter dan de PS3 en Xbox 360 en nu wordt het apparaat in Japan zelfs zo nu en dan ingehaald door de concurrentie. Een journalist van Watch Impress schreef: “The Wii was like the Playstation 2 at the start of this generation, now the Xbox 360, Playstation 3 and Wii are more or less all the GameCube in terms of sales.”, “Considering high-profile software like Resident Evil 5, Street Fighter IV and Final Fantasy XIII this situation might change in favor of the Xbox 360 and Playstation 3.” We hoeven echter niet naar Japan te kijken om de eerste scheuren in de monopoliepositie van Nintendo te zien. Je kunt nu een winkel binnenlopen en zonder problemen een wit of zwart exemplaar van de gloednieuwe DSi kopen. Het was haast onmogelijk om een Wii of DS te vinden voor losse verkoop in de maanden na de lancering.


Hardware verkopen Japan april 2009(eerste week)
Wii13.349
DS47.542
PSP40.886
PS316.701
PS24.351
Xbox 36010.134

Bron: Media Create


Nintendo moe?
De klanten zijn ‘Nintendo moe’ en willen liever iets nieuws. Nintendo is met de ‘evergreen’ strategie vergeten dat een gamer gemiddeld twee of drie games per maand koopt. Nu komt echter het grootste probleem om de hoek krijgen, GTA: Chinatown Wars is in Amerika min of meer geflopt. Het spel is in de eerste maand minder dan 100.000 keer verkocht. MadWorld bleef steken op 70.000 en andere titels verschijnen helemaal niet op de charts. Het is dan de vraag of third party bedrijven interesse hebben om te blijven investeren in Nintendo platforms. Het taboe dat Wii bezitters alleen Nintendo spellen kopen en third party spellen links laten liggen begint steeds meer werkelijkheid te worden.

Nintendo heeft nu al haar kaarten ingezet op de Wii MotionPlus. Het wordt echter een hele klus om een casual gamer van het nut van de MotionPlus te overtuigen. Uiteraard heeft men diverse bundels in de planning staan, zoals een Grand Slam Tennis bundel. Aangezien de Wii deels ook een party-systeem is, dien je al snel meerdere MotionPlus accessoires aan te schaffen. Ik zal zelf al niet zo snel Shaun White of Skate It! kopen aangezien ik geen Balance Board heb. Ik kan me niet voorstellen dat iemand zonder MotionPlus geïnteresseerd zal zijn in bijvoorbeeld Red Steel 2. Het is overdreven om daadwerkelijk van ieder spel een MotionPlus bundel uit te brengen. Ik vraag me dan ook af, waar naast Wii Sports Resort de belangrijke Nintendo game blijft om de MotionPlus te verkopen.

344wiisportsresort8

Expanding Connectivity
De Expansion Pack van de Nintendo 64 werd bijvoorbeeld samen met Donkey Kong 64 uitgebracht. De Rumble Pack met Lylat Wars(StarFox 64) en zelfs de plasticomhulsels, zoals het Wii Wheel of de Wii Zapper werden samen met games aangeboden van Mario en Link. Alle ogen zijn deze E3 daarom gericht op Nintendo, de Japanners lopen qua releases een paar maanden vooruit op Europa en ook hier kan het succes van Nintendo afnemen. In Japan is het proces razendsnel verlopen, van de één op andere dag kelderde het Nintendo aandeel wegens het uitblijven van populaire software. Men verwacht enigszins een terugkeer naar het oude niveau met Monster Hunter 3 en Wii Sports Resort. Monster Hunter heeft echter veel populariteit te danken aan het feit dat het voorheen een portable spel was. De Japanners speelden Monster Hunter bijvoorbeeld in de trein met elkaar.

Nintendo kan de toekomst van de Wii niet af laten hangen van B- of zelfs C-franchises. ExciteBots, Punch-Out!!, Another Code en Zero: a Japanese Ghost Story zijn degelijke games, maar zullen niet menig Nintendo fan in vuur en vlam zetten. De broodnodige Wii Zelda is niet aangekondigd, in plaats daarvan verschijnt eind dit jaar The Legend of Zelda: Spirit Tracks. Een hardnekkig gerucht beweert dat Retro-Studios dit jaar een The Legend of Zelda spel zal afleveren voor de hardcore Wii gamers, maar het blijven slecht onderbouwde geruchten met dubieuze bronnen. Nintendo is met de Wii en DS een beetje haar eigen concurrent geworden. Waarom een gloednieuwe Square-Enix RPG op de Wii releasen, als er op de DS een grote fanbase voor handen is? Nintendo wil de DS en Wii koppelen met bijvoorbeeld Wario Ware: Made in ORE, maar was connectivity echter niet het grootste misbaskel en PR-drama uit de GameCube periode?

MadeInOre_ss12

Conclusie
De toekomst van het Wii platform is onzeker. Pro Evolution 2008 was bijvoorbeeld veel succesvoller dan Pro Evolution 2009. Het is dan nog maar de vraag of de Wii fanbase genoeg is om een draagvlak te vormen voor The Conduit, Tales of Graces, Final Fantasy Crystal Chronicles: Crystal Bearers, Red Steel 2, Rabbids Go Home! en Modern Warfare 2. Eén ding staat vast, Nintendo heeft deze E3 een moeilijke taak voor zich. Het bedrijf moet de wereld, aandeelhouders, third parties, casual-gamers, hardcore-gamers en Nintendo fans overtuigen dat het behaalde succes vastgehouden kan worden. Een instorting van de Wii verkopen in Amerika en Europa zoals in eerder Japan zal desastreuze gevolgen hebben.
Next articleExtra content voor Europese Tales! Previous articleExciteBots gameplay

Reacties van gebruikers

Avatar
Dennix | 20 april 2009 23:40 | #173600
Mjah ik denk dat die instorting hier en in Amerika voorlopig nog niet aan de orde is.
Avatar
Brands | 21 april 2009 00:05 | #173601
@Dennix,Nog niet nee, maar ik heb schrik voor de volgende console van Nintendo. De casual gamers nu worden verblind door nieuwe 'games' zoals wiifit, wiisports, baby spellen, ...

De reden waarom 'hardcore' gamers deze games niet kopen is omdat ze niet voldoen aan hun eisen. Deze 'casual' games zijn misschien leuk voor één keertje, maar ze hebben liever epische games zoals Zelda, Mario, Metroid, GTA, Halo, ... Naarmate dat Nintendo deze trend aanhoudt en casual games blijft uitspuwen dan gaan zelfs de 'casual' gamers hierop uitgekeken worden. Ze gaan inzien dat dit geldverspilling is op langer termijn. Dat de console veel te veel geld kost voor zulke titels. Daarom gaat Nintendo veel klanten verliezen voor hun volgende console.

Casual games worden nu saai gevonden door hardcore gamers, deze games gaan in de toekomst ook saai gevonden worden door casual gamers, daarom gaat Nintendo klanten verliezen. Ook omdat de console weinig tot niet ondersteund wordt door AAA titels, gaan ook hardcore gamers meer en meer afhaken en overgaan naar Microsoft en Sony.

Nu ik ben een fervent aanhanger van Nintendo sinds de NES. Ik heb elke console en zal in de toekomst ook nog consoles en handhelds van Nintendo blijven kopen. Maar ik hekel me enorm aan het bedrijf. Ik schaam me zelfs om te zeggen dat ik geen games meer koop, maar ze gewoon kopieer, zowel voor Wii als NDS. Ik wil geen geld meer uitgeven aan een bedrijf die hun userbase zo hard heeft verwaarloosd en dit wordt elk jaar erger. Als Nintendo terug meer respect weet te vinden bij mij, zal ik hun terug belonen door games te kopen.
Avatar
Kyle Hyde | 21 april 2009 08:30 | #173605
Erg goede column Wink
Avatar
peyj | 21 april 2009 09:41 | #173621
Goh wat een verrassing de Wii vekopen storten in vanwege het gebrek aan goede games. Maarja Nintendo zal vast nog wal iets achter de hand hebben. Zo niet dan zal het met de Wii niet zo gek veel beter gaan als met de GC..
Avatar
Dinalfos | 21 april 2009 11:05 | #173629
Tja. Nintendo lijkt het vergeten te zijn, maar zonder de steun van hardcore gamers komt hun solide fanschare te vervallen. Dat is misschien nu nog niet echt een probleem, maar als de casual gamers straks uitgekeken zijn op de
Wii (en dat moment gaat komen, want zo gaat het nu eenmaal), dan hebben ze niets meer om op terug te vallen.

Erg jammer. Nintendo, leer eens van jullie fouten en zet de schouders eronder. Graag nog voordat het te laat is.
Avatar
Captain-Retardo | 21 april 2009 14:56 | #173631
Laten we het hopen dat ze crashen en laat MS ze opkopen.Dan hebben we eindelijk MOOIE Nintendo games over een paar generaties,want ik ga er niet vanuit dat de volgende N console zich kan meten met de next gens van de concurrenten.
Avatar
TwilightPrince | 21 april 2009 15:09 | #173632
Erg goede column Wink
Avatar
Zmaster2 | 21 april 2009 15:58 | #173635
wii = fad
Avatar
Brands | 21 april 2009 17:31 | #173636
@ Captain R...

Denk je dat? Kijk eens naar wat er met Rare gebeurt is. Het bedrijf is gekocht door Microsoft en omdat zij Rare geen vrijheid geven krijgen wij schijtgames. Toen Rare nog ontwikkelde voor Nintendo, kregen zij tijd genoeg om een game goed uit te werken en keer op keer waren dit parels.

Als MS Nintendo opkoopt, dan gaat de productiviteit omhoog, maar worden de games slechter.
Avatar
Pink Rabbit | 21 april 2009 17:51 | #173637
doem-column

zo'n vaart loopt het allemaal niet
er wordt gewoon te veel gezeken en te weinig gegamed
Avatar
Captain-Retardo | 21 april 2009 18:08 | #173638
@ Captain R...

Denk je dat? Kijk eens naar wat er met Rare gebeurt is. Het bedrijf is gekocht door Microsoft en omdat zij Rare geen vrijheid geven krijgen wij schijtgames. Toen Rare nog ontwikkelde voor Nintendo, kregen zij tijd genoeg om een game goed uit te werken en keer op keer waren dit parels.

Als MS Nintendo opkoopt, dan gaat de productiviteit omhoog, maar worden de games slechter.


Ja, nu krijgen we schijt Nintendo games,zou dus niet alteveel uitmaken.Ik weet sowieso bijna zeker dat MS Nintendo alle vrijheid zou geven die ze willen hebben.

En Rare is gewoon in de jaren 90 blijven hangen,bijna alle Rare games na de N64 waren in principe kwa gameplay gewoon achterhaald,viva Pinata uitgezonderd.Starfox Adventures op de Gamecube was ook niet bepaald bijzonder en toen der tijd waren ze ook nog steeds bij Nintendo.
Avatar
Brands | 21 april 2009 19:05 | #173643
Nintendo heeft nog Zelda, Metroid, Mario, Smash Bros, ...

Rare heeft niets meer wat degelijk is
Avatar
Jack the Flipperkast | 21 april 2009 20:46 | #173645
Nintendo heeft nog Zelda, Metroid, Mario, Smash Bros, ...

Rare heeft niets meer wat degelijk is


En dat is ook zo ongeveer alles wat speelbaar is (uitzonderingen daargelaten). Een pricedrop van de PS3 en ik heb een andere console.... Is voor de eerste keer dat ik spijt heb van een console. Ik hoor overal: Ik heb een wii gekocht, dan kunnen we met de familie tennissen. Ja en dan ben je ook een idioot. Je geeft 250 euro uit die je ook aan een racket en een jaarabonnement op de tennisclub had uit kunnen geven. Bah ga toch weg casual gamers, en nintendo jullie gaan aan jullie eigen succes ten onder.

Edit: mooie column tho Wink
Avatar
Dr. King | 21 april 2009 21:44 | #173646
Terecht. Wat een geldverspilling was die Wii. Ik had het liever gewoon bij de Gamecube gehouden -_-
Avatar
NAGILUM | 22 april 2009 01:30 | #173650
@ Captain R...

Denk je dat? Kijk eens naar wat er met Rare gebeurt is. Het bedrijf is gekocht door Microsoft en omdat zij Rare geen vrijheid geven krijgen wij schijtgames. Toen Rare nog ontwikkelde voor Nintendo, kregen zij tijd genoeg om een game goed uit te werken en keer op keer waren dit parels.

Als MS Nintendo opkoopt, dan gaat de productiviteit omhoog, maar worden de games slechter.


Rare is een heel ander bedrijf geworden sinds het overgenomen is door Microsoft want vele door de overname ontevreden medewerkers verlieten destijds het bedrijf, om bijvoorbeeld Free Radical op te richten. Wat dat betreft is het weinig verbazend dat Rare nu een franchise als Banjo Kazooie onteerd want het team wat nu aan de games werkt heeft blijkbaar niet de chemie van de groep mensen die met elkaar samen werkten aan de Banjo games in de Nintendo64 periode.

Dit moest ik even kwijt want pissen op Rare is als pissen op een echo. Het heeft geen zin.

doem-column

zo'n vaart loopt het allemaal niet
er wordt gewoon te veel gezeken en te weinig gegamed


Uhh hoe zou dat nou komen...

Nintendo zal mijn inziens met een goed arsenaal aan vette games moeten komen want anders zou de Wii wel eens de eerste Nintendo console worden sinds 15 jaar die ik niet in mijn bezit zou krijgen.
Avatar
PiKE | 22 april 2009 10:45 | #173652
doem-column

zo'n vaart loopt het allemaal niet
er wordt gewoon te veel gezeken en te weinig gegamed

Juist, volgens mij haalt verschillende dingen door elkaar Studio's, Uitgevers en de Console (platform)zelf. Nintendo heeft heel goed door dat niet kan concurreren met het PS3 geweld en doet wat ze altijd heeft gedaan kijken of het anders kan en dat inderdaad met gemengd succes. Spelen doe je voor je lol, er staat een hele generatie jonge gamemakers klaar met fantastische ideeën binnenkort op een platform near you.
Avatar
Pink Rabbit | 22 april 2009 19:31 | #173666
@NAGILUM: Ik heb voor mijn Nintendo console een schijtlading aan goede games..
zeiken dat er te weinig toppers voor de Wii (of DS) zijn is totale complete onzin.

De mogelijkheden zijn oneindig, maar sommige 'gamers' willen blijkbaar alleen maar zeiken op internet want games kopen doen ze klaarblijkelijk niet.

Vandaar "er wordt te veel gezeken en te weinig gegamed"!

Ik ga weer verder met Madworld (ook weer zo'n topper die de meeste 'gamers' niet gekocht hebben).

Wees hard-core maar doe niet net alsof. Tobbert
Avatar
Jack the Flipperkast | 22 april 2009 22:26 | #173672
@NAGILUM: Ik heb voor mijn Nintendo console een schijtlading aan goede games..
zeiken dat er te weinig toppers voor de Wii (of DS) zijn is totale complete onzin.

De mogelijkheden zijn oneindig, maar sommige 'gamers' willen blijkbaar alleen maar zeiken op internet want games kopen doen ze klaarblijkelijk niet.

Vandaar "er wordt te veel gezeken en te weinig gegamed"!

Ik ga weer verder met Madworld (ook weer zo'n topper die de meeste 'gamers' niet gekocht hebben).

Wees hard-core maar doe niet net alsof. Tobbert


Moet ik je onder een steen uittrekken? Grote first party titels zijn toch maar mondjesmaat aanwezig, de experimenten des te meer (wii music, wii sports, wii play, nu weer wii sports island). En van de third party titels die je voor bijvoorbeeld de cube wel kon kopen is de kwaliteit dermate gedaald dat het gewoon niet leuk meer is om deze games te spelen. Waren deze games maar van gamecubekwaliteit. Ik heb geen PS3 graphics nodig maar die N64 graphics van de doorsnee wiigame, komop daar koop je dat ding toch niet voor.
Avatar
Captain-Retardo | 22 april 2009 22:38 | #173673

Wees hard-core maar doe niet net alsof. Tobbert


HAHAHAHA

Er wordt te weinig gegamed ? Bij mij vraagt de Xbox alle tijd op,wat moet ik in godsnaam op de Wii spelen ?Voor die paar goede spellen van third party's,die eigenlijk nog geneens klassiekers genoemd mogen worden,heb ik nog geneens zin om mijn Wii aantesluiten.
Avatar
Pink Rabbit | 23 april 2009 05:26 | #173675
@de 2 hier boven: door die mentaliteit worden de goeie first/third party games dus zo slecht verkocht.
ga de Wii en de DS hier niet de schuld van geven.
Avatar
NAGILUM | 23 april 2009 11:24 | #173677
@ Pink Rabbit

Die mentaliteit ontstaat vanwege een tekort aan goede 3rd party titels, iets waar meer mensen zich aan storen zie de reacties op deze column.

Ik moet zeggen dat als ik een Wii zou hebben ik games als Madworld en No More Heroes zeker zou gaan kopen. Toch is op dit moment het aanbod aan 3rd party toppers voor de Wii vergeleken met de 3rd party support van de 360 gewoon mager te noemen.

Wat de DS betreft heb ik niks te klagen.

Avatar
Jack the Flipperkast | 23 april 2009 12:46 | #173678
@de 2 hier boven: door die mentaliteit worden de goeie first/third party games dus zo slecht verkocht.
ga de Wii en de DS hier niet de schuld van geven.


"die mentaliteit" gast bekijk mijn games collectie voor de GC en dan moet je eens zien hoeveel third party titels ik heb. Tsss alsof iedereen om niks aan het zeiken is. Voor de GC kocht ik nog wel eens NFS maar dat is ook niet meer mogelijk met die misbaksels.

Edit: ik geef de wii en de ds zeker niet de schuld maar de developers wel. Dat die hufters eens games voor de hardcoregroep uitbrengen die en goede gameplay, en fatsoenlijke onlineondersteuning en eventueel ook nog redelijke graphics. Zoveel is dat toch niet gevraagd. Zeker de DEGELIJKE shooters (alleen COD WAW en nu de conduit met online) RPG's, action adventures en racers zijn dun gezaaid.
Avatar
Pink Rabbit | 23 april 2009 17:10 | #173680
en bekijk nu de mijne eens.
ik heb aardig wat wii en ds titels (tuurlijk zitten er wat rukgames bij) maar met de meeste games heb ik me prima vermaakt (en anders m'n vrouw wel)
er is echt genoeg hoor!
Avatar
Jack the Flipperkast | 23 april 2009 17:52 | #173681
haha heb je de hele lijst toegevoegd ofzo XD

Ik denk dat we gewoon een andere smaak hebben, en ook als ik onze spellen vergelijk zie ik meer allroundgames (no offence, is een grote mooie collectie Wink )die niet in bovengenoemde genre's die ik leuk vind vallen. De Blob (zag ik in je collectie) was bijvoorbeeld een aardige titel maar die hoef ik dus niet.
Avatar
Pink Rabbit | 23 april 2009 17:56 | #173682
nee, dat is een kwestie van smaak.

maar het gaat mij erom dat er wel degelijk kwaliteit is, maar dat veel mensen dat niet willen erkennen.
De Blob is een uitstekend voorbeeld.
Avatar
RockyBuzz | 24 april 2009 17:58 | #173700
Iets nieuws is iets... Tja, Nieuws. Het is een grote gok om als producent iets "nieuws" op de markt te brengen omdat de consument bang is om dat "nieuws" te proberen. Daarom houden producenten het vaak bij een spel met een bekend gezicht. Maar op een gegeven moment weegt de verveling zwaarder dan iets "nieuws" kopen. Tja... en dan is het "Hasta la Vista Baby" en is de eerst zo vaste klant ineens niet zo vast meer.

Maar spellen waarbij meerdere Nintendo helden aan bod komen blijf ik meestal leuk vinden. Als grootste voorbeelden: Smash Brothers en Mario Kart.
Avatar
Djep | 25 april 2009 21:34 | #173755
Sinds wanneer is Marcel Brands lid van GQ?
Avatar
SM64DS | 23 januari 2010 12:00 | #179954
Ze moeten langer werken op games en niet elke week 1 game, dan beter elke 3 maanden 1 game met super graphics voor de hard-core gamers

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.