De Wii lanceerde onder luid gejuich van fans, casual-gamers en gamejournalisten. Het was een revolutie op het gebied van videogames en spekte al snel de kas van Nintendo. In het jaar dat volgde verschenen de grote titels als Metroid Prime 3: Corruption en Super Mario Galaxy. Een Wii bezitter zat soms een maandje droog, maar kon zich met The Godfather en SSX: Blur van EA of Monkey Ball en Scarface ook kostelijk vermaken. Nintendo vervolgde al snel de winningstreak met Mario Kart Wii en Super Smash Bros. Brawl. Het gewenste effect was een grote Wii-hype die extra aangesterkt werd door Wii Fit en andere meer casual georiënteerde spellen.

Evergreen
Wanneer we echter terugkijken op de tweede helft van het afgelopen jaar is er reden voor paniek. Nintendo verkoopt vooral veel oude software, men noemt het ‘evergreen’ games. Mario Kart Wii is bijvoorbeeld al een jaar oud, maar staat nog steeds hoog aangeschreven op de charts. Het moge duidelijk zijn dat het een lucratieve industrie is. Het is dan ook vreemd dat Nintendo vorig jaar Animal Crossing: Let’s go the City en Wii Music koos als belangrijke titels. Het was geen AAA materiaal en het leek wel of men even snel wilde cashen. Een vervanger voor Mario Kart Wii of Wii Music is in geen velden of wegen te bekennen, wanneer het succes van de game afneemt zullen de Wii verkopen grotendeels instorten, precies hetgeen dat in Japan is gebeurd.
Het bovenstaande geschiedenislesje is nodig om door te dringen tot de kern van deze column. In Japan zijn namelijk de ‘evergreen’ titels afgezwakt en de zogenoemde B-franchises als Wario, Another Code, Disaster en anderen zijn geflopt. Nintendo heeft in tegenstelling tot in Europa en vooral Amerika in Japan een gebalanceerde releaselijst, vrijwel iedere maand konden de Japanners een nieuwe Nintendo game kopen, maar men deed dat niet. Het is dan ook niet vreemd dat boze tongen beweren dat Nintendo ‘gepiekt’ heeft. De third party verkopen worden er voor deze theorie ook bijgesleept. Deca Sports verkocht in de eerste week 30.000 exemplaren. Het vervolg getiteld Deca Sports 2 een luttele 2.500, tot overmaat van ramp slechts 3% van de eerste lading. In tegenstelling tot in Europa bestaat er in Japan zoiets dat ‘price collapse’ heet. Een spel dat in de eerste week niet genoeg verkoopt, verdwijnt nog in diezelfde week in de budgetbak voor een tientje. Een positieve zaak voor de consument, maar de uitgever hoeft niet op extra bestellingen te rekenen van het desbetreffende spel.
Hardware verkopen Japan april 2008(eerste week)
Wii | 46.296 |
DS | 47.158 |
PSP | 85.721 |
PS3 | 8.323 |
PS2 | 6.834 |
Xbox 360 | 1.147 |
Bron: Media Create
De Wii verkocht tot voor kort veel beter dan de PS3 en Xbox 360 en nu wordt het apparaat in Japan zelfs zo nu en dan ingehaald door de concurrentie. Een journalist van Watch Impress schreef: “The Wii was like the Playstation 2 at the start of this generation, now the Xbox 360, Playstation 3 and Wii are more or less all the GameCube in terms of sales.”, “Considering high-profile software like Resident Evil 5, Street Fighter IV and Final Fantasy XIII this situation might change in favor of the Xbox 360 and Playstation 3.” We hoeven echter niet naar Japan te kijken om de eerste scheuren in de monopoliepositie van Nintendo te zien. Je kunt nu een winkel binnenlopen en zonder problemen een wit of zwart exemplaar van de gloednieuwe DSi kopen. Het was haast onmogelijk om een Wii of DS te vinden voor losse verkoop in de maanden na de lancering.
Hardware verkopen Japan april 2009(eerste week)
Wii | 13.349 |
DS | 47.542 |
PSP | 40.886 |
PS3 | 16.701 |
PS2 | 4.351 |
Xbox 360 | 10.134 |
Bron: Media Create
Nintendo moe?
De klanten zijn ‘Nintendo moe’ en willen liever iets nieuws. Nintendo is met de ‘evergreen’ strategie vergeten dat een gamer gemiddeld twee of drie games per maand koopt. Nu komt echter het grootste probleem om de hoek krijgen, GTA: Chinatown Wars is in Amerika min of meer geflopt. Het spel is in de eerste maand minder dan 100.000 keer verkocht. MadWorld bleef steken op 70.000 en andere titels verschijnen helemaal niet op de charts. Het is dan de vraag of third party bedrijven interesse hebben om te blijven investeren in Nintendo platforms. Het taboe dat Wii bezitters alleen Nintendo spellen kopen en third party spellen links laten liggen begint steeds meer werkelijkheid te worden.
Nintendo heeft nu al haar kaarten ingezet op de Wii MotionPlus. Het wordt echter een hele klus om een casual gamer van het nut van de MotionPlus te overtuigen. Uiteraard heeft men diverse bundels in de planning staan, zoals een Grand Slam Tennis bundel. Aangezien de Wii deels ook een party-systeem is, dien je al snel meerdere MotionPlus accessoires aan te schaffen. Ik zal zelf al niet zo snel Shaun White of Skate It! kopen aangezien ik geen Balance Board heb. Ik kan me niet voorstellen dat iemand zonder MotionPlus geïnteresseerd zal zijn in bijvoorbeeld Red Steel 2. Het is overdreven om daadwerkelijk van ieder spel een MotionPlus bundel uit te brengen. Ik vraag me dan ook af, waar naast Wii Sports Resort de belangrijke Nintendo game blijft om de MotionPlus te verkopen.

Expanding Connectivity
De Expansion Pack van de Nintendo 64 werd bijvoorbeeld samen met Donkey Kong 64 uitgebracht. De Rumble Pack met Lylat Wars(StarFox 64) en zelfs de plasticomhulsels, zoals het Wii Wheel of de Wii Zapper werden samen met games aangeboden van Mario en Link. Alle ogen zijn deze E3 daarom gericht op Nintendo, de Japanners lopen qua releases een paar maanden vooruit op Europa en ook hier kan het succes van Nintendo afnemen. In Japan is het proces razendsnel verlopen, van de één op andere dag kelderde het Nintendo aandeel wegens het uitblijven van populaire software. Men verwacht enigszins een terugkeer naar het oude niveau met Monster Hunter 3 en Wii Sports Resort. Monster Hunter heeft echter veel populariteit te danken aan het feit dat het voorheen een portable spel was. De Japanners speelden Monster Hunter bijvoorbeeld in de trein met elkaar.
Nintendo kan de toekomst van de Wii niet af laten hangen van B- of zelfs C-franchises. ExciteBots, Punch-Out!!, Another Code en Zero: a Japanese Ghost Story zijn degelijke games, maar zullen niet menig Nintendo fan in vuur en vlam zetten. De broodnodige Wii Zelda is niet aangekondigd, in plaats daarvan verschijnt eind dit jaar The Legend of Zelda: Spirit Tracks. Een hardnekkig gerucht beweert dat Retro-Studios dit jaar een The Legend of Zelda spel zal afleveren voor de hardcore Wii gamers, maar het blijven slecht onderbouwde geruchten met dubieuze bronnen. Nintendo is met de Wii en DS een beetje haar eigen concurrent geworden. Waarom een gloednieuwe Square-Enix RPG op de Wii releasen, als er op de DS een grote fanbase voor handen is? Nintendo wil de DS en Wii koppelen met bijvoorbeeld Wario Ware: Made in ORE, maar was connectivity echter niet het grootste misbaskel en PR-drama uit de GameCube periode?

Conclusie
De toekomst van het Wii platform is onzeker. Pro Evolution 2008 was bijvoorbeeld veel succesvoller dan Pro Evolution 2009. Het is dan nog maar de vraag of de Wii fanbase genoeg is om een draagvlak te vormen voor The Conduit, Tales of Graces, Final Fantasy Crystal Chronicles: Crystal Bearers, Red Steel 2, Rabbids Go Home! en Modern Warfare 2. Eén ding staat vast, Nintendo heeft deze E3 een moeilijke taak voor zich. Het bedrijf moet de wereld, aandeelhouders, third parties, casual-gamers, hardcore-gamers en Nintendo fans overtuigen dat het behaalde succes vastgehouden kan worden. Een instorting van de Wii verkopen in Amerika en Europa zoals in eerder Japan zal desastreuze gevolgen hebben.