Lost in Blue 3 Review | 22 april 2009 15:34 | Auteur: Timo

Lost in Blue is zo’n typische franchise die ondanks ondermaatse verkoopcijfers, toch een bepaalde fanbase heeft weten te verkrijgen. Dit komt omdat de serie een concept voortbrengt dat in zeer weinig andere games is terug te vinden: hoe overleef je op een onbewoond eiland? Op de Nintendo DS is de franchise toe aan z’n derde deel. Weet het concept ook ditmaal te overtuigen?

Het begin van Lost in Blue 3 is niet zo gek verschillend dan dat van de eerdere delen. Ook ditmaal zinkt een schip in het midden van de oceaan, waarna jij met geheugenverlies aanspoelt op een onbekend en onbewoond eiland. Al snel ontdek je dat je niet alleen bent aangespoeld: de oceaan heeft nog meerdere overlevenden richting het eiland weten te sturen. Met de nadruk op ‘meerdere’, want nieuw is dat je ditmaal meer dan één andere overlevende zult tegenkomen op het eiland. Ook je geheugen keert stilaan maar zeker terug, wat leidt tot een vrij interessant plot dat doorheen de game uit de doeken wordt gedaan.

lib3a


Overleven
Het doel van Lost in Blue is dus vrij simpel: overleven. Overleven op een plek met geen enkel voorwerp waar wij in onze maatschappij aan gewend zijn geraakt. Geen lamp, geen mes, geen bed. Gelukkig weet de game je goed genoeg te vertellen hoe je je op het eiland kunt verzorgen. Op het bovenste scherm worden verschillende meters weergegeven die je status tonen. Vergelijk het met De Sims: zo heb je een meter die toont hoeveel energie je nog hebt, wanneer je wat moet eten en wanneer je dorst hebt. Ook de status van je medepersonages kun je in het oog houden. Om deze positief te houden, zul je je dus moeten verzorgen door bijvoorbeeld een kampvuur te maken om je warm te houden en door voedsel te verzamelen, welke je daarna ook kunt kleermaken. Veel van dit soort acties voer je uit door middel van een minigame. Bij het maken van vuur bijvoorbeeld, zul je in de microfoon moeten blazen om de vlammen aan te wakkeren. De game kun je volledig besturen met het touchscreen, maar je kunt ook de knopjes gebruiken. Als je rondloopt, kun je elementen aantikken zoals een kokosnoot om deze op te rapen. Valt er niets te verkennen, dan kun je nog altijd schudden met de stam van een boom en hopelijk valt er dan wat naar beneden.

Lost in Blue 3 is over het algemeen vrij leuk om te spelen, de minigames zijn uitgebreid en sommigen kun je zelfs via multiplayer met meerderen spelen. Verder bevat de game verschillende modi. Je hebt ten eerste de keuze tussen ofwel het mannelijke of het vrouwelijke personage om de game mee te starten en na het uitspelen kun je ook de verhaallijnen van andere personages spelen. Tijdens het spelen ben je enorm vrij in je doen en laten. Daag je jezelf uit zo lang mogelijk op het eiland in leven te blijven, of tracht je te ontsnappen? Als je na een aantal uren een van de ‘eindes’ hebt behaald, betekent dit niet dat je de game hebt uitgespeeld. Eens je alles hebt verzameld en de verschillende modi hebt uitgeprobeerd, kun je makkelijk al meer dan honderd uur in de game hebben gestoken!

lib3a1 lib3a2


Gedetailleerd
Lost in Blue 3 kiest in tegenstelling tot de vorige delen voor een minder realistische stijl van personages, of toch tenminste voor de 2D beelden die op het scherm verschijnen. De 3D personages en omgevingen zijn echter wel meer realistisch weergegeven. De game weet de hardware van de DS goed te benutten om mooie en best gedetailleerde beelden op het scherm te laten verschijnen. De omgevingen kunnen allemaal zo nu en dan wel een beetje op elkaar gaan lijken, maar gelukkig is er altijd een kaart op te roepen zodat je kunt zien waar je je bevindt.

Ook qua muziek zit alles wel snor in Lost in Blue 3. Soms traag en aangenaam, andere momenten onheilspellend als de muziek plots verandert. Verder wekken de geluidseffecten een zeer natuurlijke sfeer op met het golvende water, de tsjilpende vogels en zelfs de sprinkhanen die je kunt horen. Ook ieder medepersonage heeft z’n eigen deuntje dat je te horen krijgt wanneer je met ze praat. Het enige minpunt is de voice-acting, welke enorm vreemd klinkt. Waarschijnlijk hebben ze de originele Japanse cast ook meteen de Engelse tekst laten inpraten, met soms een zeer vreemde intonatie en uitspraak. De game bevat echter niet al te veel voice-acting, dus dat valt allemaal wel mee.

lib3a3 lib3a4


Besluit
Lost in Blue is niet voor iedereen weggelegd, het is een zeer aparte game waar je van moet houden. Als je er echter van houdt, is het een echt meesterwerkje te noemen. De game is zeer vermakelijk en eens je eraan bent begonnen laat het je maar moeilijk los. Als je de eerdere games in de serie al hebt gespeeld, zal ook dit derde deel niet teleurstellen... het concept is namelijk nog vrijwel hetzelfde. Heb je de eerdere games nog niet gespeeld, is Lost in Blue 3 het meest aan te bevelen deel uit de serie vanwege het interessante plot, zeker een aankoop waardig!
8,5
N1-score
Next articleAnother Code komt eindelijk naar Europa! Previous articleWii MotionPlus bij EA Sports-games

Reacties van gebruikers

Avatar
dw4 | 22 april 2009 18:42 | #173665
nee, niet mijn soort spel. vond deeltje 1 al niks Razz

wel leuke review!

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Lost in Blue 3

Platform: Nintendo DS
Genre: Simulation
Ontwikkelaar: Konami
Uitgever: Konami
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: Onbekend

Screenshots