Review Eternal Darkness Review | 14 november 2002 21:03 | Auteur: Basje

"Deep into that Darkness peering, long I stood there.
Wandering...
Fearing...
Doubting..."

Edgar Allen Poe

Met deze mysterieuze woorden heeft Eternal Darkness: sanity's requiem haar aanvang. Bereid je voor op een akelige reis!

Eternal Darkness, een titel die érg lang in ontwikkeling is geweest, is eindelijk verkrijgbaar. En dat werd hoog tijd! Na eerst jaren in ontwikkeling te zijn geweest voor de Nintendo64, heeft hij de overstap meegemaakt naar de GameCube. Een niet-onverstandige keuze, omdat de game anders pas uitgebracht zou worden in het laatste halve levensjaar van de Nintendo64. Maar het gaat erom dat hij eindelijk uit is, en hoe! Het wachten is voorbij, en het mooie is, dat het lange wachten beloond is! Het spel is werkelijk fantastisch, al zijn de meningen soms verdeeld. Het is inderdaad een spel waar je van moet houden.

eternal darknesseternal darkness 2eternal darkness 3

"Het is nacht, 3 uur 33 om precies te zijn. Je hebt een erg nare droom, over zombies die je aanvallen. Plotseling schrik je wakker van de telefoon. Het is een rechercheur, die je belt in verband met een ongeluk, met je grootvader. Hij verzoekt je langs te komen, omdat je het enige levende familielid bent. Eenmaal aangekomen, leid de rechercheur je door het huis, en verzoekt je te kijken naar het lijk van je grootvader. Je schrikt je helemaal kapot, het lijk ligt er, overal ligt bloed, maar het ergste is nog: het hoofd ontbreekt!
Spontaan barsten de tranen uit. Je wil de dader te grazen nemen, en gaat zelf op onderzoek uit!"

Zo begint je avontuur als Alexandra Roivas. Eenmaal een beetje het verhaal in, kom je erachter dat er van alles mis is in het huis. Zo vind je het boek "Eternal Darkness". En dan begint het gezeik pas echt, en zou je wensen dat je dat boek nooit gevonden hebt.

Het spel bevat 12 verschillende characters, en het hele verhaal speelt zich af in ongeveer 20 eeuwen. Hierbij speel je onder andere met een Romeinse Centurion, een krijgsheer zeg maar, tot aan een jager in de jaren tachtig. Je neemt dus de rol aan van een hoop verschillende characters. Dat maakt het allemaal erg aangenaam, want je krijgt zeker te maken met een character dat je enorm bevalt. Daar hebben ze bij Silicon Knights natuurlijk goed over nagedacht!

Nu kun je vast denken, een survivalhorror game. Dan is de link natuurlijk snel gelegd met, hoe kan het ook anders, Resident Evil. Eternal Darkness en Resident Evil lijken in de verre verste niet op elkaar. Natuurlijk zijn er de vaste elementen, zoals zombies in beide games. Ook beide spellen spelen vanaf een third-person perspectief. Maar daar houdt het ook op. Eternal Darkness is echt 3d, en niet zoals Resident Evil, pre-rendered. Ook het gebruik van echte magie is niet terug te vinden in Resident Evil.

eternal darkness 4eternal darkness 5eternal darkness 6

Nu we toch over graphics bezig zijn, Eternal Darkness ziet er enorm goed uit! Duidelijk een van de beste games, op het grafische gebied, voor onze Cube. De lichteffecten zijn echt prachtig, waarschijnlijk de beste die ik tot nu toe op een console heb gezien. Alhoewel, Luigi’s Mansion ziet er ook echt leuk uit. Ze zijn in ieder geval van vergelijkbare kwaliteit. Hier zou ik uren over kunnen vollullen hoe goed de graphics wel niet zijn, maar daar komen we niet verder mee. Tip: koop het spel zelf. Kijk. Bewonder! Meer hoef ik eigenlijk niet te zeggen.

Het gevechtssysteem is uniek, en ongekend! In het begin waren er twijfels, maar eenmaal ondervonden, is mijn mening toch veranderd. Het is geen besturing á la Resident Evil. Deze besturing is beter. Met de A-knop voer je een aanval uit. Als R dan is ingedrukt, dan kun je “locken” op een vijand. Houd je dan de R-knop ingedrukt, dan kun je een bepaald lichaamsdeel aanvallen. Heel realistisch uitgewerkt allemaal. Al kan het voorkomen dat een vijand dood neer valt, en dan dwars door je heen valt. Klein minpuntje wat beter had kunnen worden uitgewerkt.

Dan maken we een klein sprongetje naar de sounds. Als de sounds in Resident Evil je al de kast op jaagden, kun je nu beter meteen een nieuwe kast aanschaffen, want deze tril je helemaal uit elkaar. En een stuk of 6 paar schone onderbroeken zou ook niet verkeerd zijn.
De sounds zijn werkelijk gruwelijk! Echt goed, geweldig, maar vooral angstaanjagend. En dat moeten we hebben in games zoals deze! Dat maakt het net allemaal ietsje enger, en laat je meer schrikken! Erg goed, door onze vrienden van Silicon Knights.

Conclusie: Eternal Darkness is een spel waar je van moet leren houden. Het is een erg apart spel, maar bijzonder goed uitgewerkt. Het is wel een spel waar je óf na een tijdje spelen te gek vind, óf je vind er na een tijdje spelen al geen ruk aan. Het spel bevat ongeveer 25 uur aan speelplezier, of onderbroeken verwissel. Hoe je het ook wilt noemen, het is een te gek, angstaanjagend spel, met fantastische graphics en sounds. Maar zoals gezegd, het is net als bier drinken: je moet er van leren houden!

Graphics: 9,5
Sounds: 9,5
Speelbaarheid: 9,3
Totaal: 9,4

0
N1-score
Next articleStarfox Adventures Week Previous article5 x Capcom exclusief

Plaats een reactie

De reacties bij dit bericht zijn gesloten.