NBA Street 2 Review | 24 december 2003 03:11 | Auteur: Randy

Maandenlang wordt ik al bestempeld als wigger en vind je dat gek, als ik degene ben die neger games moet reviewen? Check de review voor GQ-Gangsta-Shit.

The Milky Way
Electronic Arts wordt constant geteisterd door een woordje; melk. Vele gamers horen de aankondiging van een nieuwe versie van The Sims en gillen het meteen uit, want het is zo'n melkshit en waarom maakt EA geen nieuwe game, in plaats van een sequel en waarom nou weer een James Bond en bla, bla en nog eens bla.

viewerscreen
Hier exclusieve beelden van het Halloween Toernooi Pompoen-ballen


Want het is geblaat. Je kan een bedrijf wel gaan beschuldigen van melken, maar is het wel zo erg als wij zeggen? Moet het nou eens afgelopen zijn met dat melken? Moet EA zich volledig focussen op nieuwe, originele games in plaats van economisch logische Campina producten?

Van mij part blijft EA de komende jaren uiers leegtrekken. Het is namelijk zo dat EA dan wel constant met glazen melk aan komt zetten, maar elke keer als ik zo'n glas drink, snak ik naar meer en smaakt het beter dan voorheen. Nou ja...soms niet, maar vaak toch wel. Anyways, genoeg geblaat over koetjes en Campina.

Even een onderbreking...
Blijkbaar snappen bepaalde idioten (GJTO) niet echt hoe het leven in elkaar zit. Kijk, je hebt ergens van houden en ergens een fanboy van zijn. Ik houd bijvoorbeeld van muziek en luister bijna elk genre, waaronder hip-hop/rap, is daar iets mis mee? Nee. Ik houd ook van basketball, een sport die best wel ''zwart'' genoemd mag worden, is daar iets mis mee? Nee.

GJTO houd van Sean Paul. Iets mis mee? Nee. Het probleem is alleen dat GJTO leid aan het ''fase-syndroom'', wat inhoud dat je op bepaalde tijden van je leven gedomineerd wordt door een bepaald iets. GJTO had laatst last van de Sean Paul-fase, waarin zijn MSN naam veranderd was naar ''Dutty Haffi Woodi'' en zijn MSN avatar een Jamaicaanse vlag was.

viewerscreen
''We onderbreken deze uitzending vanwege de behoefte aan een les in armen waxen.''


Nu vraag ik mij af...als GJTO mij dan een wannabe-nigger noemt, omdat ik naar een bepaald genre luister, maakt hij dan een punt...heeft GJTO, wannabe-Jamaicaan eerste klas die ondertussen in de fase wannabe-disser zit (''je moeder'', ''je vader'', ''je kale zus'') ook maar IETS te melden op het gebied van ''houden van'' en ''geobsedeerd door''? Natuurlijk niet, want hij ziet nieteens dat 'ie zelf geobsedeerd is...dus GJTO, stop een chocolade-joint in je mond en be quiet.

Chocolade melk
Waarom ik GJTO dis? Nou, NBA Street 2 heeft precies de style die bij battles en rappers hoort. Het is echt duidelijk zo'n game die in de smaak valt bij groepjes gasten met LA Lakers caps op hun kop en Chicago Bulls jassen aan. De hele game straalt een rap-look uit.

In NBA Street 2 speel je straat-basketball. Je hebt een basketbalveldje wat er niet al te jofel uitziet in ''the gettho's'' van bepaalde Amerikaanse steden en daarop speel je in een team van 3 man (of vrouw) tegen een ander team van hetzelfde aantal spelers. Er is niet echt een strategie of opstelling, geen guards (om maar wat te noemen) dus. Iedereen rent maar wat door het veld heen op de plaats die jij bepaald.

De gameplay is snel en arcade-style. Je hebt de bal, ziet een vrijstaande collega, drukt op A en de bal vliegt er naar toe in een razendsnel tempo. Je rent naar de basket en je drukt B om te dunken. Zie je dat iemand de bal probeert weg te slaan voordat 'ie door de basket valt? Geen probleem, in de tijd dat jij naar de basket ''vliegt'' voor een dunk kun je op B drukken om de snoeiharde dunk te veranderen in een sneaky, rustig lay-upje.

viewerscreen
Als die 2 zo weer neerkomen is Puff Daddy pas echt Puffy.


Tegenstander heeft de bal en rent op je af. Zie je dat hij de bal iets te enthousiast voor zich uit speelt? Druk X op het goede moment en je slaat de bal uit z'n handen. Bal ligt los op het veld en de tegenstander staat er dichtbij? Druk op L & R om een snoeiduik te maken naar de op de grond liggende bal. Poging tot afstandsschot van de tegenstander? Druk Y om de lucht in te springen om de bal te blokkeren. Heb je de bal veroverd, maar geen vrijstaande medespeler? Doe een trick of schijnbeweging met X of Y om je tegenstander te passeren, als hij of zij dat toelaat natuurlijk.

Dit zijn zeg maar de basics, want je kunt naast deze standaard basketball skills ook nog geavanceerde moves uitvoeren, zoals de ''kick-pass'', waarmee je de bal een sneaky schopje geeft om 'em te passen. Aangezien het streetball is zijn er geen echte regels, behalve natuurlijk de standaard regeltjes in basketball, die zoiezo automatisch gehandhaaft worden. Je kunt de geavanceerdere moves leren in de Street School, een handige tutorial mode.

Gamebreaker
De coolste move in NBA Street 2 is de gamebreaker. Tijdens het spelen zie je boven in het scherm je gamebreaker meter vollopen, ervan afhangend hoeveel punten je scoort. Je scoort punten door het maken van moves, hoe spectaculairder, hoe beter. Zo is een worp in de basket van dichtbij 250 punten waard, wat niks vergeleken is bij het aantal punten dat je krijgt van een rebound, kick-pass, fake en een dunk in één aanval.

Zodra de gamebreaker meter vol is, kun je de move uitvoeren door L & R ingedrukt te houden en op B te drukken. Je voert dan een schot op de basket uit die niet geblokt kunt worden en die punten bij je tegenstanders score aftrekt. Met een gamebreaker kun je een game dus zo veranderen, dat je eerst achter staat en vervolgens door één move weer de leiding hebt.

viewerscreen
''Biggie, Biggie, Biggie, Can't you see? You just jump too low for me''


Je kunt, als je je gamebreaker meter voor het eerst in de wedstrijd vol hebt, ook de gamebreaker omzetten in een level 2 gamebreaker meter. Als je vervolgens weer de balk vol hebt, kun je een level 2 gamebreaker uitvoeren, wat een teamworks move is die er echt megatof uitziet en hypereffectief is.

Be a Legend
Modes als Pick-Up Game en NBA Challenge zijn standaard speelmodes waarin je een vriendschappelijk potje of een reeks van wedstrijden speelt. In de Be A Legend mode creeër je eerst je eigen streetballer, compleet met kleding, lichaamsvorm-en lengte, schoenen, haar en ga zo maar door. Vervolgens kies je 2 teammaatjes en speel je constant wedstrijden terwijl je op een wereldkaart steeds meer nieuwe steden bezoekt om in te spelen en steeds verder Amerika intrekt, totdat je op het punt komt dat je het beste streetball team van de States bent. In de Be A Legend mode stuit je vaak op bepaalde challenges, zoals het winnen met een aantal punten verschil en het uitvoeren van een gamebreaker 2.

viewerscreen
''He said Iz U Iz or Iz U ain't, gon' give me the ball''


Tijdens alle modes unlock je constant goodies, van jerseys (outfits van basketballers) tot nieuwe levels en van nieuwe characters tot bekers voor het winnen van een bepaald toernooi. De jerseys die je unlockt kun je laten dragen door je zelfgemaakte streetballers, het is best stoer om als een Age Boschma (om maar iemand te noemen) over het veld loopt in een jersey van bijvoorbeeld Michael Jordan.

Michael Jordan is trouwens ook te unlocken. Zo nog vele legendarische basketballers, zelfs heel wat afkomstig uit de jaren '70 en '80. NBA Street 2 heeft echt megaveel unlockables om je bezig te houden.

Na een weekje...
...Kom je er natuurlijk wel achter dat NBA Street 2 duidelijk een multiplayer game is. Er gaat niets boven het spelen van een potje over-the-top virtueel streetball, zelfs niet een extreem moeilijke computer tegenstander op het legend-niveau. Eigelijk hoef ik dit nieteens te zeggen, aangezien ik er niet vanuit ga dat gamers zonder vrienden games als Mario Party 5 en NBA Street 2 gaan aanschaffen. De singleplayer mode is wel goed en vermakelijk, maar het blijft natuurlijk een party game.

Graphics
Grafisch is NBA Street erg goed. Het heeft een soort van 3D-cartoony style wat precies past bij de over-the-top, humoristische gameplay. Special effects als replays en de gamebreakers zien er ubergoed uit en je hebt nooit de neiging om naar het options menu te gaan om deze speciale features uit te zetten, aangezien ze er gewoon supercool uitzien. Menu's zien er ook goed uit, characters en hun animaties ogen gladjes, het enige wat jammer is is dat de speelvelden er nogal afgeraffelt uitzien, met kartonnen publiek, dikke kartelranden aan heggen en baskets die eruit zien om kapot te zeiken in plaats van dunken. Maar ja, je let toch meer op de actie dan op de omgeving, dus zo vreselijk is het ook weer niet.

Sound
De soundtrack is, EA style, weer ownage. Hij bestaat deze keer uit hip-hop en rap, van onder andere Nelly en Nate Dogg. Het is old-school hip-hop met beats die lijken op die van nummers als ''Insane in the rain''. Sound effects, zoals het stuiteren van de bal, het klappen van ijzer bij een dunk en het geluid van het netje als je de bal erdoorheen valt is ook erg goed. Er zijn zelfs verschillende effecten voor die laatste, want je hebt ijzeren netjes en netjes van touw. Er is ook een hyperactieve commentator die zijn werk best goed doet, al wil je 'em soms de bek open breken om een half busje Ritalin zijn strot in te schuiven. Over het algemeen is de sound prima in orde.

viewerscreen
Volgens mij krijgt die gast van de Lakers over luttele secondes een ingepakte Goudse kaas op z'n harses.


Conclusie
NBA Street 2 is weer eens een toffe ''game om te gamen'' party game als Sega Soccer Slam en Beach Spikers, maar dan met veel meer inhoud en kwaliteit, in plaats van zo'n gare simulatie basketball game waar je eerst dertig stats moet veranderen om een beetje aanschouw-waardige tricks uit te willen halen. Het is duidelijk een EA BIG game, met over-the-top gameplay en non-stop actie.

Ben je een alleenstaande gamer, dan moet je deze game alleen niet halen, al lijkt dat me logisch. De singleplayer mode is uitgebreid, maar gaat vervelen dankzij het duidelijk gemis aan gelach, getreiter, gevreet en gezuip van vrienden die naast je zitten. Heb je weleens vrienden over de vloer, dan zou ik de game aanschaffen. Heb je dagelijks vrienden over de vloer, dan koop je deze game, behalve als je zo'n mieterige Hollander bent die basketball een sport voor mietjes noemt omdat 'ie bang is voor grote negermannen.
9
N1-score
Next articleUitslag Zelda vs Kirby Previous articleRobo Screens

Reacties van gebruikers

Avatar
Gjto | 24 december 2003 03:18 | #12912
Er.... heb ik iets gemist?
IMO net iets te hoog, zou zelf een 85 geven..
Ey ey, Sean Paul is uit.. Joe Budden is in.. he Razz
----------------------
Je poept nu echt onzin uit..
''Dutty Haffi Woodi''
"Je kale Zus"
"Jamaicaanse Vlag"

:/
------------
Oja, de "Just Blaze" nummers van dit spel oonen!!
FF Amerikaanse vlag plaatsen in me MSN naam... ofzo..
Avatar
Richard | 24 december 2003 03:17 | #12913
SEAN DE PAUL BLABLA
Avatar
Erich | 24 december 2003 03:28 | #12915
zo das dus wel een kikke balspelletje
Avatar
Randy | 24 december 2003 03:41 | #12916
GJTO is boos en beledigt Razz
Avatar
Gebruiker 1810 | 24 december 2003 04:39 | #12921
Randy...ga eens rappen??
Avatar
Xaria | 24 december 2003 06:11 | #12928
Heb je weleens vrienden over de vloer, dan zou ik de game aanschaffen. Heb je dagelijks vrienden over de vloer, dan koop je deze game, behalve als je zo'n mieterige Hollander bent die basketball een sport voor mietjes noemt omdat 'ie bang is voor grote negermannen.

Kvoel me beledigt Crying Razz
Avatar
Randy | 24 december 2003 06:12 | #12929
Dit is ook een beledigende review...nietwaar GJTO? Razz
Avatar
Xaria | 24 december 2003 11:06 | #12931
hoezo professionele site Razz
hmm nvm anders was ik toch al lang gebanned Razz
Avatar
wouter_vandijk2 | 24 december 2003 13:26 | #12936
Xaria....je ben frans dus hou je bek er staat daar tog egt Hollander Wink Razz

Goeie re randy alleen dat van gjto gedoe was denk ook een btje over de top Razz
Avatar
Sjoerd | 24 december 2003 13:33 | #12938
Nu pas de review :|
Ik heb de game al ruim een paar maanden, wel grappige game, alleen dat nigger gedoe is soms irritant.
Avatar
Michiel | 24 december 2003 14:42 | #12949
Helemaal mee eens, ik heb dit spel helemaal dood gespeeld Worship

Alleen de graphics zijn te hoog beoordeeld, die zijn duidelijk slechter, zeker als je het vergelijkt met de PS2 en Xbox versie.. Weird
Avatar
Artakanda | 24 december 2003 15:18 | #12957
Het is echt een vet maar veels te snel uitgespeeld en veels te makkelijk
Avatar
Zapp-x | 24 december 2003 16:37 | #12970
@ sjoerd, we hebben nu eenmaal geen geldschietende ooms die ons games geven.. dus wees blij dat je hem nu nog eens krijgt Razz ondankbare *censuur*
Avatar
Guybrush | 24 december 2003 16:37 | #12971
Het is best een brute game, en het cijfer is IMO precies goed.
Avatar
Gjto | 24 december 2003 16:42 | #12975
@ Vinkie -> LooooL, an kun je lachen..
Avatar
Randy | 24 december 2003 16:49 | #12977
Sjoerd -> Zoals je ziet aan Michiels post is zijn luiheid de reden dat de review er nu pas is....
Avatar
Djep | 25 december 2003 02:08 | #13000
goeie review nu weet ik eindelijk waarom earle dit zo'n kicke game vind....alleen dat gelul over GJTO vind ik beetje dom

@ randy er zijn ook mensen van buitenaf (niet members van GQ) die dit lezen en die denken dan: nah lekkere rievewers hebben ze bij GQ dit soort onzin hoeven wij niet te weten en kan je beter gewoon achterweege laten
Avatar
Johan | 24 december 2003 19:04 | #13019
Hahahah lekkere dis CV review!! Worship !!
Avatar
Gjto | 24 december 2003 21:28 | #13037
@ Djep -> Worship
Avatar
Lil HD | 24 december 2003 22:06 | #13043
insane in the rain? wtf
goed spel goed cijfer
sean paul en just blaze zuigen
Avatar
Kuyperkid | 24 december 2003 22:12 | #13044
muhahahah CV ownage Razz
ik wil die CV sticker! Very Happy
Avatar
Randy | 24 december 2003 22:18 | #13049
*plakt een CV stikker op Kuyperkid's wang*
Avatar
Gjto | 25 december 2003 00:24 | #13058
Lil HD -> WTF?
Avatar
Earle | 25 december 2003 01:40 | #13063
Bounce, bounce, now who got game? ...

Gaat deze review over NBA Street 2 of over GJTO?
Beetje jammer Candy Randy!
Avatar
Gjto | 25 december 2003 02:07 | #13088
Jah, beetje jammer Candy Randy..
Avatar
Randy | 25 december 2003 02:21 | #13092
Earle -> Over NBA Street 2.

GJTO -> Is het echt nodig om in elk artikel dat ik post 8x een nutteloze post te maken?
Avatar
Xaria | 25 december 2003 02:22 | #13093
@wouter_vandijk plz hou je mond want ik woon langer in nederland dan jou Razz
Avatar
Gjto | 25 december 2003 02:46 | #13097
Randy -> Is het echt nodig om zo iets onzinnigs te plaatsen (waarheid? no way) in een review?
Avatar
Randy | 25 december 2003 04:53 | #13107
Niet nodig, wel leuk en wel waarheid.
Avatar
Xaria | 25 december 2003 06:26 | #13121
^_^ gjto relax man
Avatar
Joost | 26 december 2003 00:08 | #13228
@xaria
als je zo lang in NL woont zou je moeten weten dat het 'dan jij' is Wink
Avatar
Gebruiker 1891 | 26 december 2003 00:44 | #13236
Hahah ik hou wel van een paar disses cker als het nodig is bij iemand, zie preview van geist (die trouwens na deze diss geplaatst is Razz ) daarin zie je GJTO Randy ook weer dissen, dus ik vind het verdient. I like it a lo'.
Avatar
Djep | 26 december 2003 02:26 | #13260
Niet nodig, wel leuk en wel waarheid.
_________

waarom plaats je het dan haalt de review alleen maar naar beneden

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

NBA Street 2

Platform: Nintendo GameCube
Genre: Sports
Ontwikkelaar: EA BIG
Uitgever: Electronic Arts
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 02 mei 2003

Screenshots