EA Sports Grand Slam Tennis Review | 03 juli 2009 19:34 | Auteur: Benjamin

Het tennisseizoen is weer in volle gang. Niet alleen op televisie en internet, maar ook in de videogames industrie. Vrijwel altijd wordt er gedurende een seizoen een game uitgebracht rondom deze sport, waarbij het dit jaar zelfs om meerdere games gaat. Vandaag behandelen we EA Sports Grand Slam Tennis, exclusief voor de Wii!

GST_ss5


Groentje
Eigenlijk is EA Sports een groentje op het gebied van tennisgames. De twee bekendste series, Virtua Tennis en Top Spin, komen respectievelijk uit de stal van SEGA en 2K Games. Best vreemd eigenlijk, want EA Sports is toch actief op vrijwel elke sport, van voetbal tot golf. Maar gelukkig kwam Nintendo rond de E3 van 2008 met de aankondiging van de Wii MotionPlus, wat onder andere een reden was voor EA om dit spel te ontwikkelen. Want ja, Grand Slam Tennis is in eerste instantie exclusief voor de Wii ontwikkeld, en dat is ook goed te merken. Van de look tot de besturing tot het aantal modi, alles lijkt met zorg ontwikkeld te zijn.

Liefde op het eerste gezicht
Op het eerste gezicht lijkt Grand Slam Tennis een simpel tennisspelletje dat je absoluut niet te serieus moet nemen. Dat is natuurlijk vooral te wijten aan de look van de game: EA heeft gekozen voor een wat cartoony uiterlijk in plaats van een realistische sfeer zoals in Virtua Tennis (2009). Desalniettemin is Grand Slam Tennis het tegenovergestelde van wat je misschien zal denken. Deze game gaat net zo diep – zo niet dieper – als al die andere tennisgames. Dat zit hem in een aantal zaken, zoals (natuurlijk!) de besturing en de aanwezige gamemodi. Grand Slam Tennis maakt als een van de eerste tennisgames gebruik van Nintendo’s Wii MotionPlus, een accessoire dat ervoor zorgt dat je bewegingen (bijna) één op één geregistreerd worden. Maar deze game is ook zonder dit hulpmiddel te spelen, al is het dan een stuk minder leuk.

GST_ss4


De besturing zonder de Wii MotionPlus werkt een beetje zoals het tennis gedeelte in Wii Sports: je timing van je slag bepaalt waar je bal terecht komt. Als je je racket vroeg uithaalt, sla je de bal naar links, als je hem laat uit haalt naar rechts. Bovendien kun je de bal nog wat topspin of backspin meegeven, wat je respectievelijk doet door van onderen naar boven en van boven naar beneden te slaan. Bovendien kun je je slagen combineren met de A- of B-knop. Een slag in combinatie met de B-knop resulteert in een dropshot, met de A-knop in een lob. Deze besturing is beschikbaar mét en zonder Nunchuk, al heb je met de Nunchuk natuurlijk veel meer controle over je speler. Deze besturing werkt goed, maar het is niet iets wat je in een ander tennisspel voor de Wii nog niet bent tegengekomen.

Het spel wordt pas echt interessant als je de Wii MotionPlus op je Wii-afstandsbediening aansluit. Hoewel het in het begin best ingewikkeld kan zijn, werkt het een stuk beter dan zonder dit accessoire. Vanwege de leercurve is het daarom aan te raden eerst een tijdje zonder Nunchuk te oefenen. Hoewel het slaan hetzelfde gaat als bij de gewone besturing, komt de Wii MotionPlus echt van pas bij het plaatsen van je slagen. Het spel registreert namelijk hoever jij je arm uithaalt. Zwiep je met je controller helemaal van rechts naar links (bij een forehand), dan zal je de bal ook diagonaal over het speelveld slaan. Sla je je arm een klein stukje, dan sla je de bal recht vooruit. Het werkt dus net zoals bij het tennissen in het echt. Het geven van effecten doe je door je pols linksom of rechtsom te draaien. Ook dit werkt naar behoren en een stuk fijner dan zonder de Wii MotionPlus. Helaas lijkt de Wii MotionPlus af en toe wat van slag (snap je hem?) te zijn, wat opgelost kan worden door tijdens het spel de Wii-afstandsbediening met de knoppen naar beneden op een vlakke ondergrond te leggen.

GST_ss3


Serieus
Ook qua content voelt deze game als een echt product aan. In de Career mode vecht je je een weg door de vier grote toernooien (Australian Open, Roland Garos, Wimbledon, US Open) met je eigen gemaakte speler. Deze kun je volledig customizen met uitrustingen van verschillende grote merken zoals Adidas en Lacoste. Voordat je deelneemt aan het daadwerkelijke toernooi kun je je speler verbeteren door wedstrijden te spelen tegen bekende tennissers. Want ja, ze zijn allemaal aanwezig. Van Roger Federer tot Björn Borg en van de zusjes Williams tot John McEnroe. Natuurlijk zijn ze allemaal weergegeven in de cartoony stijl, wat een grappige sfeer geeft. Door van deze supersterren te winnen, heb je de mogelijkheid om een vaardigheid van de desbetreffende speler op te nemen. In het begin kun je slechts een enkele vaardigheid instellen, maar naarmate je speler meer sterren krijgt (door wedstrijden te winnen) kun je tot maximaal drie vaardigheden voor je speler instellen. Bovendien kan je tijdens de Career mode een paar verschillende soorten tennisspelletjes spelen, zoals Tag Team (een dubbelspel waarin spelers om de beurt een bal terugslaan) en Triplets, een twee tegen één wedstrijd. Dit zorgt voor een leuke afwisseling op de standaard wedstrijden.

Multiplayer
Gelukkig valt er qua multiplayer ook een hoop te beleven. Zo bevat de game een uitgebreide online mode, die je zowel in het enkel- als dubbelspel kan spelen. Bovendien speel je wedstrijden voor jouw eigen land, waardoor je resultaten ook effect hebben op de landen scorelijst. Nederland doet het gelukkig ook zeker niet slecht, met een positie rond de nummer tien. Als je al eens eerder een EA Sports-spel online gespeeld hebt, weet je precies hoe het eraan toegaat. Je maakt je eigen EA Nation-account aan (mocht je die nog niet hebben) en vervolgens tegen willekeurige spelers over de wereld spelen. Je kunt echter ook gewoon tegen je geregistreerde Wii-vrienden spelen. Gelukkig loopt alles zeer vloeiend, al merk je dat een dubbelspel (waarbij er twee spelers per Wii deelnemen) wat minder vloeiend loopt dan een enkelspel.

GST_ss2


De tennisspelletjes die al eerder besproken zijn tijdens de Career Mode, kun je ook in de lokale multiplayer mode spelen. In totaal bevat de game zeven van dit soort minigames, die allemaal wel aardig zijn om te spelen. Bovendien zijn er nog verschillende Party Sessions voor maximaal vier spelers, zoals Own the Party en Double Up. In Own the Party moet je games winnen om de volgende te mogen selecteren en in Double Up is het de bedoeling om tijdens de Party een token te vinden voor dubbele punten.

Helaas is niet alles zo goed als bovenstaande. Het commentaar in de game is vrij simpel en valt snel in herhaling. Hoewel het de bekende Engelse commentatoren bevat, zeggen ze erg vaak hetzelfde. Gelukkig is er in deze sport niet zo heel veel commentaar aanwezig. De muziek in de game is dan weer wel in orde, met lekkere up-tempo nummers.

Conclusie
EA Sports Grand Slam Tennis laat goed de potentie van de Wii MotionPlus zien. Hoewel het spel het af en toe niet helemaal goed registreert (ongeveer 98% van de slagen registreert hij wel goed), is dit zonder twijfel de beste tennisgame voor de Wii. Een betere tennisgame die ook gebruik maakt van bewegingen zul je niet snel vinden. Bovendien zorgt het totaalpakket ervoor dat de game bij ons een hoge score binnen sleept, want het spel is simpelweg een compleet pakket dankzij een uitgebreide singleplayer, een uitgebreide multiplayer en de toevoeging van minigames.
8,5
N1-score
Next articleKid Icarus naar Wii, DS, of beide Previous articleHerinnering: Win Let's Tap!

Reacties van gebruikers

Avatar
Appa | 03 juli 2009 22:29 | #176922
nee
Avatar
Vikman | 04 juli 2009 07:06 | #176925
Ik ga deze wel in de zomer kopen denk ik, had verwacht dat de motion+ meer tegen zou vallen. Maar nu ik dit gelezen heb, heb ik zin om met m'n zus te gaan tennissen(wat een punch-line)
Avatar
Hyrule_Hero | 04 juli 2009 12:15 | #176932
Je kan wel begrijpen dat dit spel volgens mij voor geen meter gaat verkopen.
Avatar
Pikachu | 04 juli 2009 13:05 | #176933
@whatthevik
Anders ik wel..
Avatar
Benjamin | 04 juli 2009 13:26 | #176935
@ Hyrule_Hero
De game stond anders wel op de 10e plaats in de top 10 verkopen in Nederland van week 25. De game is in twee weken ongeveer 65.000 keer over de toonbank gegaan in Europa.
Avatar
Hyrule_Hero | 05 juli 2009 12:13 | #176962
Oke *****. Maar dat is waarschijnlijk omdat de motionplus erbij zit.

EDIT: Flame weggehaald. Hou het netjes hier.
Avatar
dw4 | 05 juli 2009 13:18 | #176968
ik vind hem heel leuk! Very Happy
Avatar
-Tim | 08 juli 2009 12:49 | #177062
Ik vind dit spel ook heel erg leuk, het werkt goed. Ik zou de review niet anders kunnen omschrijven. Top game, top review! Wink
Avatar
Tricky One | 13 juli 2009 09:03 | #177233
Ik heb deze game ook al een tijdje, en ik moet zeggen dat ie erg geslaagd is! Alles zit erin, al is hij wel een beetje moeilijk. Het enige waar je het soms echt lastig mee krijgt zijn spelers die goed aan het net zijn, want daar ben je gewoon bijna niet te verslaan...

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

EA SPORTS Grand Slam Tennis

Platform: Wii
Genre: Sports
Ontwikkelaar: EA Sports
Uitgever: EA
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: 12 juni 2009

Screenshots