Column - Martijn NiSuTe Special | 01 januari 2004 22:08 | Auteur: RutgerK

Aangezien dit de eerste keer is dat ik iets voor Gameqube.nl schrijf, lijkt me een korte introductie wel op zijn plaats:

Mijn naam is Martijn, groot Nintendo-fan (hoewel ik zeker geen fanboy ben) en lid van NiSuTe. Nisuwat? NiSuTe is een Nederlandse groep enthousiaste Nintendo-fans die het spelen van games ziet als meer dan een grappig tijdverdrijf. De groep is nog jong, maar ambitieus: op ons verlanglijstje staan het organiseren van game-events, gamemuziek-concerten en bovenal veel samen spelen om te laten zien dat gamen geen antisociale hobby van een stel zonderlingen is. Want hoewel de commercie in Nederland nu onderhand wel heeft begrepen dat er met ‘spelletjes’ geld te verdienen valt, is de manier waarop games worden gepromoot nog een beetje eenzijdig: op beurzen is de sfeer vaak donker en grimmig, omdat dat bij het imago van games zou passen. Reclames op tv zijn vaak eenzijdig gericht op het puberende mannelijk deel van de spelende bevolking en daarom wordt de nadruk nogal gelegd op het geweld en hoe ongelooflijk ‘vet cool’ dat allemaal wel niet is. Wat een krampachtige, nauwe, starre visie van games heb je dan! Games zijn voor iedereen, man of vrouw (iets wat ze bij Xbox nog moeten leren) en voor jong en oud. Een spel waarin je een hi-tech soldaat speelt kan net zo leuk zijn als een spel waarin je een aap in een strandbal bestuurt, of vallende blokjes voor mijn part. Sterker, games zijn kunst! Kijk maar naar de tentoonstelling Game-On die afgelopen zomer in het Tilburgse centrum voor moderne kunst werd gehouden.

Anyway, ik ben hier eigenlijk niet om commentaar op alles en iedereen in de game-industrie te geven, wat je misschien wel zou denken bij het lezen van bovenstaande tekst, maar om een column voor Gameqube te schrijven. Of dit iets regelmatigs wordt weet ik nog niet, maar wat ik wel weet is dat ik graag interactie heb met lezers. Deze eerste keer wil ik het gaan hebben over het gamer-zijn. Wat bepaalt of je een gamer bent? Is er een verschil tussen ‘gemiddelde’ ofwel ‘casual’-gamers en ‘hardcore’-gamers? Bestaan er wel ‘echte’ gamers? Wat zijn dat dan? Hebben we die wel nodig? Ik ben zeer benieuwd of jullie hier een mening over hebben. (en die misschien wel met mij willen delen)

showscreen

Laat ik met mezelf beginnen. Ik speel actief games vanaf mijn tiende levensjaar. Voor die tijd speelde ik wel eens een spelletje op een Atari 2600 (vraag maar aan je oudere broer ofzo) of op de PC. Vanaf het moment dat het Nintendo Entertainment System (NES) in mijn leven kwam, was ik echter compleet verslaafd aan het fenomeen games. Toen ik vervolgens voor de eerste keer het woord ‘gamer’ hoorde, zag ik mezelf dan ook onmiddellijk als erelid van dat illustere en mysterieuze groepje mensen, die liever de hele middag achter hun console zitten dan buiten spelen. Want dat ik nét iets meer van games hield dan de jongens uit mijn klas werd al heel snel duidelijk. Er waren zelfs klasgenootjes die na een poosje spelen vermoeid uitriepen: “Pff, nou even iets anders hoor.”

Hoe haalden ze ’t in hun hoofd?! Er was toch niets gavers dan gamen? Op de evolutionaire ladder van het speelgoed prijkte de videogames in mijn hoofd trots bovenaan, verheven boven voetbal, poppen, lego-kastelen en slijmmonsters. Als je je op zo’n manier opstelt, krijg je natuurlijk al snel het predikaat ‘gameverslaafde’ of ‘game-nerd’ opgeplakt. Aan het einde van mijn basisschooltijd was er één jongen die net zoveel van console-games hield als ik en we waren natuurlijk (of noodgedwongen) de beste vrienden. Een meisje in groep 8 zei ooit: “Ja, die twee praten altijd alleen maar over computerspelletjes.” Ja…duh! Als je niet aan het spelen bent, dan práát je er natuurlijk over! Ik ga ’t een beetje over tv, muziek, films, meisjes of sport hebben, als ik iemand heb met wie ik de godganse dag over games kan praten!!

showscreen

Hopelijk komt het sarcastische toontje dat ik in de vorige alinea heb aangeslagen een beetje over, anders moet je ’t nog maar een keer lezen. Je snapt: uiteindelijk, zo rond mijn veertiende/vijftiende jaar, leerde ik dat er ook buiten games hele leuke dingen te doen waren. Ik speelde nog steeds veel, maar mijn activiteiten waren meer in evenwicht met elkaar. Had ik een nieuwe game gekregen of gekocht, dan verdween ik minstens twee weken van de aardbodem, zo leek het althans. Geen nieuwe games? Dan ging ik vrolijk iets anders doen.

En dan zit ik nu hier, 21 jaar, over mijn gameverleden te schrijven. Je zou er bijna weemoedig van worden. Het feit is dat ik nu heel anders speel dan vroeger. Ik houd nog steeds erg van games, maar er gaan dagen voorbij (soms weken) waarin ik niet speel. Maakt me niks uit, ik heb talloze andere leuke dingen om te doen. RPG’s, ooit mijn favoriete genre, speel ik nooit meer omdat ik ze te lang en te tijdrovend vind. Bovendien beginnen ze allemaal op elkaar te lijken. Ik ben kritischer dan ooit over games: Super Mario Sunshine vond ik een regelrechte Myamoto-misser, Final Fantasy Tactics (PSX) dat door iedereen geroemd wordt vanwege het práchtige verhaal, vind ik een sof omdat het inderdaad een mooi verhaal heeft, alleen in de slechtste vertaling sinds het Oude Testament. Stel je een schitterende sage voor, maar dan verteld door een doofstomme, en je hebt een idee wat ik bedoel. Zelda: the Wind Waker? Mooi spel, maar een bedroevend slecht, al-het-spelplezier-vergallend, klote-einde. Dan zijn dus meningen die je van mij kunt verwachten. Ik kijk uit naar jullie reacties.

Heb je reacties, vragen of aanvullingen op deze column? Dan kan je Martijn een mailtje sturen op het adres martijn_van_best@hotmail.com.
Next articleNieuwe Metroid: Zero Mission Screens! Previous articleResident Multi-evil 4?

Reacties van gebruikers

Avatar
Gebruiker 1618 | 02 januari 2004 02:00 | #14187
Wij willen Randy Razz
Avatar
Cube17 | 02 januari 2004 02:04 | #14189
Very Nice Razz
Avatar
Zwennes | 02 januari 2004 02:07 | #14190
tof, ik ben benieuwd! Hoop dat wij er net zoveel plezier van krijgen door het lezen als jij met het schrijven hebt.

Succes Biertje?
Avatar
Timo | 02 januari 2004 02:08 | #14191
ik vond het the wind waker einde best wel goed hoor en het stopt ook zo plots dat je meer uitkijkt naar het 2de deel in de the wind waker serie
Avatar
RutgerK | 02 januari 2004 02:14 | #14193
Dank je voor je ontzettend inhoudelijke post chemer >_< Gelukkig dat ook wij minder slimme members hebben, anders zouden we een soort Tweakers forum zijn.

Hoe dan ook, ik hb je stuk met plezier gelezen en ik hoop zeker dat je vaker met dit soort dingen komt Academic Thumbs up!
Avatar
Randy1 | 02 januari 2004 02:15 | #14194
Ik vind z'n post wel een intelligente uitspraak bevatten hoor...beetje stereotype en vrouwelijk, maarja...

Omnomnom
Avatar
semper | 02 januari 2004 02:22 | #14195
ik vond het einde van TWW juist mega vet...ik snap niet wat daar mis mee was?
verder een leuk stukje, maar wat is je doel hiermee? of waar gaat het noou precies over?
Avatar
Johan | 02 januari 2004 02:39 | #14196
Leuk dat er dit soort dingen komen. Het helpt mee aan de groei van de site. Waarmee jullie denk ik volwassener overkomen, alhoewel ik de CV manier prefereer, maar dat was al duidelijk denk ik Razz .

Daarnaast vind ik dit niet echt boeiend om te lezen, aangezien je al op genoeg fora's meningen van mensen leest over de gamewereld en de ontwikkelingen. Misschien een iets boeiender/ origineler onderwerp volgende keer?

Of misschien ben ik wel een te grote zeikerd en lees ik liever gewoon nieuws, pre-en reviews van games door dan dit...
Avatar
RutgerK | 02 januari 2004 02:49 | #14199
Heb je reacties, vragen of aanvullingen op deze column? Dan kan je Martijn een mailtje sturen op het adres martijn_van_best@hotmail.com.

Academic
Avatar
Johan | 02 januari 2004 02:58 | #14200
Nee ben ik te lui voor... Als die nieuwsgierig is naar reacties/commentaar komt die maar hier in het reageer systeem (of hoe dat ook heet) kijken. Daar is het ook voor volgens mij? ^_^
Avatar
RutgerK | 02 januari 2004 02:59 | #14201
Ja, maar je hebt meer kans dat hij iets met je opmerking doet als je m mailt ^_^
Avatar
Johan | 02 januari 2004 03:00 | #14202
Nee het is niet voor mij, ik ben niet verplicht om het te lezen. Als de volgende niet leuker wordt dan lees ik het gewoon niet meer... Academic
Avatar
Gjto | 02 januari 2004 03:03 | #14203
Err... Slecht einde? Wtf!!!
Die eindbazen waren meesterlijk, net zoals de allerlaatste. Verder vond ik die triforce dingen zoeken ook cool hoor. Lekker over zee en bij elk triforce stukje moest je wel weer wat anders doen. Lekker vechten of puzzelen etc.!
Avatar
Michiel | 02 januari 2004 03:36 | #14206
"Wat bepaalt of je een gamer bent? Is er een verschil tussen ‘gemiddelde’ ofwel ‘casual’-gamers en ‘hardcore’-gamers? Bestaan er wel ‘echte’ gamers? Wat zijn dat dan? Hebben we die wel nodig? Ik ben zeer benieuwd of jullie hier een mening over hebben. (en die misschien wel met mij willen delen) "

Ik heb nou nog niet echt een duidelijk beeld van jouw eigen antwoord op deze vragen. Weird
Avatar
Gebruiker 1978 | 02 januari 2004 07:01 | #14214
Gamer ben je als je games speelt en alle console in hun waarde behoud, dus niet XBOX ZUIGT OMDAT HIJ GROOT IS!!.

Er is weinig verschil tusen casual en hardcore, alleen dat harcore games beter beschrijven, ik zou jou als hardcore gamer kunnen zienomdat jij zelda volgends iedereen een meester spel op punten vind zuigen of iig minder vind. volgens mij ben je dan hardcore. oh en als je consoles in hun waarde laat

echte gamers bestaan vast wel, net als mars mannetjes... neej echte gamers zullen er vast wel zijn maar waneer je een echte gamer bent weet ik niet... want hardcore gamen betekend niet gelijk dat je volledig gamer bent..

Nodig ik niet jij misschien Razz en wie is wij Razz ... neej nodig heb je ze niet er zijn zat casual gamers aka fanboys (zijn ze gelukkig nie allemaal)
Avatar
Randy1 | 02 januari 2004 10:54 | #14222
Hardcore gamer ben je als je gamen meer vind dan een activiteit imo. Als je releases en het news op de voet volgt, als je alleen de ''goede'' games koopt...en zelfs dan nog commentaar kan hebben op de games die goed zijn.

Zoals Zelda, Metroid e.d.

Normale gamers zijn veel nonchalanter over gamen. Die kunnen wel het nieuws volgen enzo, maar meer om te zien wat er uitkomt...ze discussieren niet, gaan geen hele reviews lezen maar checken alleen het cijfer...bijvoorbeeld.
Avatar
Gebruiker 1990 | 02 januari 2004 14:23 | #14240
Dat jij dit stukje schrijft, .. bewijst al dat er echte gamers zijn.
Avatar
Gebruiker 2517 | 02 januari 2004 14:46 | #14246
Halleluja!! Er zijn reacties! En al meer dan waar ik op hoopte! Ik heb gelezen wat er tot nu toe aan replies staat en ik wil in elk geval even reageren op de stelling dat jullie nu nog niet echt weten hoe ik over 'hardecore' of 'casual' denk. Het is mijn bedoeling om hier in latere columns op door te gaan. Deze keer wilde ik proberen een beetje olie op het vuur te gooien, want als ik ergens een hekel aan heb, dan zijn het wel groepen mensen (in dit geval gamers) die het constant roerend met elkaar eens zijn. Maar ik heb zo'n idee dat dat hier ook wel meevalt. Oh aan Timo en Gjto...jullie hebt helemaal gelijk wat Zelda betreft: mooie game, gave eindbazen, maar het enige waar het einde me naar deed uitkijken was een zakdoek om in uit te huilen.
Avatar
Willem B. | 02 januari 2004 14:53 | #14248
Wow tof man dit was echt heel interessant om te lezen!
Avatar
Gebruiker 1618 | 02 januari 2004 15:37 | #14252
Wij willen Randy Razz

Ik vind z'n post wel een intelligente uitspraak bevatten hoor...beetje stereotype en vrouwelijk, maarja...

Hahaha, maar ff ontopic Martijn leuke introductie en ik hoop dat je nog veel zal schrijven op gameqube.
Avatar
Michiel | 02 januari 2004 16:32 | #14254
Hmm, dus dit was een introductie, oke. Smile

Dan hoop ik maar dat je in de volgende column wat duidelijker bent.
Avatar
Earle | 02 januari 2004 16:48 | #14258
Top stukkie.
'Wat is een gamer?' Inderdaad! Moeilijke stelling.
Maar GameKings bewijst volgens mij al dat de gamer van tegenwoordig niet meer het 'iele, lijkbleeke, zonder vriendin zittende en pukkelige' nerdje is!
Avatar
Zapp-x | 02 januari 2004 17:24 | #14260
Heej Martijn ^_^ ik hoorded al van Rutger dat je een column zou schrijven, en ikvind hem echt goed. Ik hoop dat je dee volgended column laat gaan over waar we het op de Xpo over hadden, de massa van games en hoe Nintendo dat ontloopt Razz zoiets. Maar als het aan mij ligt mag jij, mits je dat wilt, wel vaker een column voor ons schrijven Smile
Avatar
Gebruiker 1603 | 02 januari 2004 17:50 | #14264
hahaha en er is nog veel meer op weg van Martijn.
Ik hoop dat er mensen zijn die intressen hebben om meer serieus op ons (NiSuTe mensen) in willen gaan
zo dat we meer weten over wat julie mening is over de games en games industrie.

Groetjes Maiky NiSuTe
Avatar
Johan | 02 januari 2004 18:00 | #14265
Waar staat NiSuTe eigenlijk voor? Nintendo hulpeldepup...??

Never mind: http://members.home.nl/jeanbeurskens/nisute-n.htm Academic
Avatar
Randy1 | 02 januari 2004 19:08 | #14272
Nintendo Support Team.

Earl ---> GameKings bewijst ook dat je via de gameindustrie kunt veranderen in mislukte wannabe rapper... Razz
Avatar
Gebruiker 1990 | 03 januari 2004 00:05 | #14338
Hahaha, jah Skate The Great. Razz
Avatar
Gebruiker 1592 | 03 januari 2004 00:29 | #14345
Ik vond het einde van WW juist supergoed, mooi einde, behalve dat Hyrule **spoilerdespoilert** Mad .
Avatar
X-PLoSiVe | 03 januari 2004 00:57 | #14351
cool Very Happy
Avatar
Rick | 03 januari 2004 12:47 | #14385
---------------------------------------------------------------------------
dan zijn het wel groepen mensen (in dit geval gamers) die het constant roerend met elkaar eens zijn.
---------------------------------------------------------------------------

Dan ben je hier wel aan het goede adres dacht ik zo Razz
Avatar
Gebruiker 1867 | 07 januari 2004 16:26 | #14960
Skate was al een mislukte rapper voordat hij al voor de PU werkte. Dus da's al een tijd gelee!
Avatar
Gebruiker 1810 | 23 januari 2004 16:51 | #17072
waarom zou die anders voor de PU zijn gaan schrijven Razz hij kon niks anders, zelfs het rappen ging hem slecht af Razz

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.