Boom Blox Smash Party Review | 12 augustus 2009 17:09 | Auteur: Timo

Het is nog maar weinig third-party ontwikkelaars gelukt om een game te creëren welke alle mogelijkheden van de Wii op een succesvolle manier gebruikt. Vorig jaar wist EA met Boom Blox echter een zeer geslaagde game neer te zetten die dit wel deed. Het simpele concept dat draait rond het omver slaan van blokken wist zowel de casual als de hardcore gamers aan te spreken. Nu, bijna exact een jaar later, komt EA met Boom Blox Smash Party, een rechtstreeks vervolg op de vorige game. Al is 'vervolg' misschien een groot woord... Het concept is namelijk nog exact hetzelfde met maar weinig vernieuwingen: je zou het dus meer een add-on kunnen noemen. Is Smash Party op dat vlak dan wel een aankoop waardig?

BBSmashParty_logo


Speelgoed
Net zoals het eerste deel, kun je Smash Party beschrijven als speelgoed dat inspeelt op het instinctieve plezier dat we allemaal halen uit het breken en omver slaan van spullen. Met de Wii-afstandsbediening gooi je met ballen naar torens van blokken, grijp je de blokken en trek je ze er - zoals in Jenga- uit, blaas je ze omver met een kanon of je gebruikt de nieuwe optie waarbij je ze met een katapult kunt rondslingeren. Deze nieuwe katapult is helaas niet even succesvol als de andere soorten gameplay. Je moet de Wii-afstandsbediening naar achteren trekken nadat je een doel hebt vastgesteld. Dit is een beweging die nog maar zelden echt goed heeft gewerkt op de Wii en ook in Smash Party komt het zeer geforceerd over. Smash Party introduceert echter andere nieuwigheden welke wél zeer goed in de smaak vallen. Zo bevat de game een systeem waarbij je gekleurde ballen kunt gooien naar blokken om ze in desbetreffende kleur te veranderen. Als dan drie of meer blokken van dezelfde kleur elkaar raken, verdwijnen ze. Dit is een zeer leuk concept en een toevoeging die dankzij de physics één van de leukere elementen is geworden.

Boom Blox Smah Party bevat een hoop levels: meer dan 400. De game is opgesplitst in drie modi: solo (singlepayer), tegen elkaar (multiplayer) en team (co-op). Binnen ieder van deze modi krijg je een pretpark voorgesteld met verschillende attracties. Iedere attractie bevat een set levels draaiende rondom een bepaald thema, zoals ruimte, piraten, superhelden enzovoort. Deze thema's hebben ook invloed op de gameplay. Zo zullen de physics in onderwater of ruimte levels anders zijn, waardoor je blokken anders reageren op je acties. Om een puzzel te vervolledigen, moet je hem oplossen naargelang bepaalde condities. In de originele Boom Blox kon je soms zeer lang vastzitten bij een bepaalde puzzel omdat het je maar niet lukte om hem bijvoorbeeld binnen de juiste tijd een bepaald aantal punten te behalen. In Smash Party is hiervoor een oplossing gezorgd. Als je levels vervolledigt, verdien je telkens een aantal munten. Door een bedrag van deze munten te betalen, kun je levels overslaan die je te moeilijk vindt. Het voelt misschien een beetje aan als cheaten, maar toch is deze optie zeer welkom.

BBSmashParty_001


Creëren
De meest interessante modus van Boom Blox is ongetwijfeld de creëermodus. Hier kun je zelf puzzels in elkaar knutselen met behulp van onderdelen en materialen die je doorheen de singleplayer bij elkaar verzamelt. Het bouwen van de puzzels doe je op een rasterveld waar je je blokken kunt plaatsen. Dit alles werkt zeer intuïtief. Één van de grootste vernieuwingen in Smash Party is dat je je eigen gemaakte levels nu ook kunt uploaden naar een online database. Deze kun je via Nintendo's Wi-Fi Connection bezoeken en bevat een overzicht van alle puzzels die spelers hebben gemaakt. Deze kun je zeer simpel downloaden en zelf uitproberen, of zelfs aanpassen in de creëermodus. Je kunt zelfs extra levels downloaden die van EA zelf komen. Hoewel de game geen online multiplayer bevat, is deze online database een zeer indrukwekkende toevoeging die de replaywaarde enorm de hoogte in stuurt.

Over multipayer gesproken. Ook Smash Party kan zich nog steeds meten met de betere party-games op de Wii. De meeste puzzels kun je namelijk ook in multiplayer spelen. Dit kan ofwel tegen elkaar, ofwel in teamverband. Zo heb je de Jenga-achtige levels waar iedere speler om de beurt een blok weg zonder de gehele constructie te doen instorten, maar ook de meer chaotische levels waarbij je tezamen om ter snelst blokken dient te raken met bepaalde waardes om de hoogste score te verkrijgen. Ook de look van Boom Blox is veranderd met Bash Party. Ze gebruiken nog steeds dezelfde blokkerige personages, maar de gehele sfeer en stijl is een beetje donkerder geworden en ook iets meer absurder. De graphics zijn op technisch vlak misschien niet bepaald hoogstaand, maar voor een game als dit hoeft dat niet per sé. De unieke look van Boom Blox wordt ondersteund door typische leuke ahtergrondmuziek. De geluidseffecten van de blokken die rondvliegen, breken, exploderen enzovoort zijn verder perfect.

BBSmashParty_002


Besluit
Hoewel Smash Party niet zo bijster veel van zijn origineel verschilt, doet het toch alles net iets beter: meer levels, meer opties en vooral een betere online infrastructuur. Het frisse idee is er uiteraard wel een beetje af, maar het is nog steeds een zeer goede game waar iedereen plezier uit kan halen!
8,8
N1-score
Next articleVitality Sensor voorlopig voor relaxen Previous articleNintendo releasedata op een rijtje!

Reacties van gebruikers

Avatar
Mink | 12 augustus 2009 19:19 | #181296
een 88:O Jullie zijn gek... Zou eerder een 75 geven ofzo. 88 is wel een beetje te goed...
Avatar
hamSTER | 12 augustus 2009 21:10 | #181300
Hmm, hij krijgt gemiddeld een 86/100, dus valt wel mee wat ze voor cijfer geven...
Avatar
Timo | 12 augustus 2009 22:54 | #181302
Het is een game welke de Wii-controller op een goede en originele manier gebruikt, met een leuk concept en een hoop gameplaymogelijkheden. In mijn ogen zeker wel die score waard, toch zeker binnen het genre van party/casual games op de Wii.
Avatar
dw4 | 13 augustus 2009 15:01 | #181312
niks voor mij Weird

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Boom Blox Bash Party

Platform: Wii
Genre: Puzzle
Ontwikkelaar: EA Casual Studios
Uitgever: EA
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: Q2 2009

Screenshots