Little King’s Story Review | 31 augustus 2009 20:30 | Auteur: Duncan

In onze moderne samenleving zal het helaas niet snel gebeuren dat je per toeval koning wordt. Hoe anders is dat in de gezellige wereld van Little King’s Story. De hoofdrolspeler, een jonge kleuter, vindt terwijl hij een paar ratten op het spoor is een kroon en wordt vervolgens erkend als de nieuwe koning van Alpoko Kingdom. Voortaan is jouw woord een bevel en zal iedereen naar jou moeten luisteren. Er zit nu nog maar één ding op en dat is werelddominatie!

Alhoewel, werelddominatie lijkt nog ver weg. De koning beschikt slechts over een kasteel dat niet veel groter is dan een schuurhut en de populatie bestaat uit drie ministers, boerderijdieren en een hoop nietsnutten. Deze nietsnutten, genaamd Carefree Adults, kunnen echter wel veel voor je betekenen. Door de B-knop in te drukken commandeer je ze en hobbelen ze je overal achterna. Daarna kun je hem/haar aan het werk te zetten door de persoon een specifiek Job House toe te wijzen. Op deze manier kunnen ze bijvoorbeeld veranderen in een soldaat, boer, boogschutter of bouwvakker. Op elk gewenst moment kun je een bewoner van je eigen koninkrijk oproepen wanneer je nieuwe gebieden wilt gaan veroveren. Dit doe je vooral door tegenstanders te verslaan en schatten te verzamelen. Met de verzamelde schatten ontvang je geld, dat je vervolgens kunt besteden aan upgrades voor je leger, nieuwe Job Houses of extra gebouwen.

LittleKingStorySD3


Pikmin?
Het koning zijn in Little King’s Story gaat helaas niet gepaard met een luizenleventje. Om je rijk verder uit te breiden zul je zelf op pad moeten gaan met je leger bij het verkennen van nieuwe gebieden. Hierbij moet je rekening houden met de zware tegenstand die je te wachten staat. Jouw trouwe onderdanen mogen er klein en zwak uitzien, in grote getallen zijn ze een gevaar voor iedereen. Met de B-knop kun je één van je volgelingen op een vijand afsturen, waarbij je met de C-knop richting aan kunt geven. De combat heeft erg veel weg van Pikmin. Er komt hier echt wel meer strategie bij kijken. Zo kun je sommige vijanden beter bestrijden met boogschutters. Ook is het handig om boeren mee te nemen die schatten kunnen opgraven of bouwvakkers die bruggen en trappen kunnen bouwen, hoewel je hier mee moet oppassen aangezien beide groepen niet kunnen vechten en daardoor sneller doodgaan. Het is dus een goede zaak om met een juiste mix van eenheden op pad te gaan, aangezien je maar een beperkt aantal eenheden kan meenemen.

De besturing gaat overigens volledig met knoppen en de analoge pook van de Nunchuk. Je hoeft dus niet te zwaaien of te schudden. Misschien een ietwat vreemde keuze van de ontwikkelaar om de sensoren volledig te negeren, maar het werkt geheel vlekkeloos. Enkel de camera laat het soms een beetje afweten.

LittleKingStorySD2


Humor
Het is erg leuk om te zien hoe je koninkrijk zich langzaamaan ontpopt tot een levendig rijk, dat veel overeenkomsten vertoont met de Animal Crossing games. Zo leiden de bewoners als ze niet met jou op expeditie zijn hun eigen leven. Zo zie je houthakkers het bos in gaan om hout te hakken en zullen bouwvakkers de huizen van andere mensen repareren in hun vrije tijd. Ook kunnen je bewoners gaan trouwen en baby’s krijgen en kan de koning met iedereen rustig een praatje maken. Maar het meest emotionele moment dat mij is bijgebleven is het bijwonen van een begrafenis van een soldaat die was omgekomen bij een zwaarbevochten strijd tegen een grote kikker. Ondanks het kinderlijke uiterlijk van de game is het wel grappig om te zien dat volwassen thema’s zoals religie en oorlog, op een subtiele wijze op de hak worden genomen. Zo kreeg mijn koning een brief van een priester met het bericht dat God mij zal straffen, indien er niet snel een kerk in het dorp kwam.

Waskrijt
Ondanks dat de Wii niet bekend staat om grafische patserij, weet Little King’s Story een verbluffend resultaat neer te zetten door een knap staaltje artistiek programmeerwerk. De landschappen die je aandoet hebben een pastelkleurig uiterlijk, met zoete tinten en vrolijke kleuren, waarbij vooral de overgang van dag naar nacht een lust is voor het oog. Alles komt tot leven in dit artistiek meesterwerk door de heerlijke 'feel good' sfeer. Ook de filmpjes, welke met waskrijt lijken ingekleurd te zijn, zijn bijzonder goed gedaan. Op het gebied van muziek heeft de ontwikkelaar enkele bekende klassieke nummers hergebruikt, waaronder William Tell Overture, Morning Mood en Boléro. Dat is misschien ietwat cliché, aangezien dit wel vaker gedaan wordt in games, maar het past hier allemaal prima door de sprookjesachtige sfeer. Hetzelfde geldt voor de grappige stemmetjes van de bewoners, die allemaal een fictief taaltje spreken.

LittleKingStorySD1


Valt er dan bijna helemaal niets aan te merken op de game? Naar mijn mening kan dit spel zich met het beste werk van Nintendo meten door de samenvoeging van twee werelden (Pikmin en Animal Crossing) met hier en daar een snufje RPG. Toch zijn er wel een paar oneffenheden te melden, hoewel ze voor de fijnproever van typische Nintendo games makkelijk door de vingers te zien zijn. Zo wil het nog wel eens gebeuren dat er een paar onderdanen blijven vasthaken bij een trap of een brug, omdat het pad te smal is voor je manschappen. Later in het spel kun je echter wel een upgrade kopen waardoor je je leger in andere formaties kan laten lopen en daardoor dit ongemak kan voorkomen. Ook een kanttekening is dat je een flinke afstand moet leggen alvorens je kunt saven, aangezien je dit alleen in het kasteel kan doen of wanneer je een eindbaas hebt verslagen. Het spel kent overigens geen multiplayer of online optie, al is dit geen gemis omdat de singleplayer je zeker meer dan twintig uur laat genieten.

Conclusie
Hoewel Little King’s je doet vermoeden dat je een typische Nintendo game aan het spelen bent, is het toch echt gemaakt door een third party ontwikkelaar. De prima gameplay, heerlijke humor, sfeervolle graphics en de uitgebreide en fantasievolle wereld: over alles is nagedacht in deze prachtige game die je uren zoet houdt. Little King’s Story is daarom een verplichte aankoop voor iedere zichzelf respecterende Wii-bezitter of liefhebber van typische Nintendo sprookjes.
9,1
N1-score
Next articleNintendo of Europe vecht tegen piraterij Previous articleLostWinds krijgt een vervolg

Reacties van gebruikers

Avatar
Lexie-boy | 15 januari 2010 16:52 | #179771
hmmm... mijn eerste reactie... tja. maar ik ga hem nu echt bestellen, hij is nu voor 30 euro te verkrijgen dus dan kan je zo'n pareltje echt niet laten liggen!
Avatar
Lexie-boy | 31 augustus 2009 20:39 | #182126
wel erg dat ik sit spel nog steeds niet heb!
Avatar
Brands | 31 augustus 2009 21:17 | #182127
hoe lang kan je dit spel trekken?
Avatar
Captain-Retardo | 31 augustus 2009 21:37 | #182129
WII GOTY.Elke Wii bezitter die spel niet heeft moet zich kapot schamen.
Avatar
Appa | 01 september 2009 00:16 | #182132
WII GOTY.Elke Wii bezitter die spel niet heeft moet zich kapot schamen.

ziet er anders vrij saai uit
Avatar
Paul | 01 september 2009 10:08 | #182135
Een echte aanrader, dikke fun. Heb m al bijna uitgespeeld.
Avatar
Captain-Retardo | 01 september 2009 12:35 | #182142
WII GOTY.Elke Wii bezitter die spel niet heeft moet zich kapot schamen.

ziet er anders vrij saai uit


Dit is wel het enige lichtpuntje in de hele Wii games line up.Dit is het 1e wii spel na Mario Galaxy waar ik echt plezier aan heb beleefd.
Avatar
Gebruiker 16826 | 01 september 2009 19:17 | #182167
Och nee, neem rustig je tijd.

@ Captain-R...

dat geld niet voor mij Very Happy

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Little King’s Story

Platform: Wii
Genre: Action
Ontwikkelaar: Cing
Uitgever: Cing
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 2008

Screenshots