Tiger Woods PGA Tour 10 Review | 01 november 2009 20:11 | Auteur: Theun

Tiger Woods heeft de bal zojuist mooi op de green schoten na drie simpele slagen op deze Par 5 baan. Het publiek is doodstil en Tiger Woods gaat er goed voor staan. Hij krijgt z’n favoriete putter aangegeven van de caddie en bereidt zich voor op de slag. Gaat het hem lukken….. ja! Birdie!

Nadat ik afgelopen week eerder FIFA heb mogen beoordelen, moet ik zeggen nogal geschrokken te zijn van de slechte prestatie van EA Sports bij die game. Deze keer is Tiger Woods PGA Tour 10 aan de beurt en gezien het feit dat de voorgangers van deze game behoorlijk goed waren, mogen de verwachtingen bij dit 2010-deel ook behoorlijk hoog zijn. Zal dit leiden tot een misstap á la FIFA 10 of een ontzettend goede game?

Groots
Bij FIFA 10 was EA behoorlijk lui geweest bij het maken van game-modes. In Tiger Woods zat dat de afgelopen jaren wel goed en als je Tiger Woods 10 opstart zul je tot je genoegen zien dat EA bij deze game niet alle voorgaande successen in de prullenbak heeft gegooid. Tiger Woods is grootser dan ooit en heeft een legioen aan speelmodes. Het zijn er teveel om allemaal te behandelen in deze recensie, maar een aantal voorbeelden van deze modes die laten zien hoe gevarieerd ze zijn, zijn onder meer Play Now, My Career, Disc Golf, Golf Party, Arcade Golf, Mini-Games en Online toernooien. Voordat we daadwerkelijk een gat in de lucht gaan springen met al deze mogelijkheden is het natuurlijk belangrijk dat de game goed wegspeelt.

/files/TigerWoods10_1.jpg width=450 border=0


Golf Plus
Net als in de voorgaande edities speelt deze game precies zoals je het verwacht. Vooral na het spelen van Wii Sports’s Golf kun je op de baan een hoop mogelijkheden herkennen. Zo kun je met de vierpuntdruktoets van club wisselen en moet je B indrukken om een slag te beginnen. Wanneer je dit doet kun je ook A indrukken voor een oefenslag. Haal je de Wii Remote dan naar achteren en swing je deze weer naar voren -alsof je echt aan het golfen bent- dan zal het figuurtje op het scherm exact hetzelfde doen. Je Wii Remote lijkt alles goed aan te voelen en golfen op de Wii wordt met de realistische feeling van dit spel ontzettend interessant en leuk. Extra leuk is het wanneer je een Wii Motion Plus op je Wii Remote aansluit. Deze is niet nodig om het spel te spelen, maar geeft duidelijk meer diepte aan het golfen. Je slagen worden nog beter aangevoeld door de Wii voor een beter en perfecter resultaat, te vergelijken met die van het golfen op Wii Sports Resort. Daarmee is al gezegd dat Tiger Woods PGA Tour 10 heerlijk wegspeelt. Vooral met de Wii Motion Plus heb je altijd volledige controle over je slagen. In tegenstelling tot een hoop andere Wii Motion Plus-games hoef je ook niet steeds je Wii Remote te centreren op het scherm. Dit komt doordat je in principe alles doet met de gevoeligheid van de Wii Remote en verder niks anders nodig hebt. Ideaal, want hierdoor kun je lekker doorspelen.

Een potje golf tegen de computer spelen is leuk, maar dit wordt allemaal interessanter als dit in competitie vorm kan. In de Career mode van PGA Tour 10 kun je daarom met een zelfgemaakt figuurtje, waarvan je echt ALLES (looks, bewegingen, slagen etc.) dusdanig kunt aanpassen zoals jij het wilt, deelnemen aan de PGA Tour, FedExCup of een Challenge toernooi. Naarmate je meer ervaring haalt, des te beter je golfer wordt en des te moeilijkere wedstrijden je krijgt in de beschikbare competities. Als je even geen zin hebt om in competitie vorm te spelen, kun je altijd nog een los potje spelen tegen de computer. Deze losse potjes kun je ook spelen tegen maximaal vier vrienden, evenals 18-holes achter elkaar spelen. Voor de meerspeler-mode zijn er ongelooflijk veel mini-modes beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn spelen met vier ballen, door ringen schieten, frisbeeën in plaats van golfen (zoals in Wii Sports Resort) of midgetgolfen. Alsof dit nog niet genoeg is, bestaat er ook nog de zogeheten Golf Party mode. Hier golf je tegen elkaar om punten, maar dan met extraatjes zoals items om punten af te pakken en Ball Battles, om nog meer punten af te troggelen van de rest.

/files/TigerWoods10_2.jpg width=450 border=0


Online
Een zeer uitgebreide game tot dusver, maar het meest interessante deel moet nog besproken worden. Tiger Woods PGA Tour 10 kan namelijk ook online gespeeld worden. De meest voor de hand liggende mode hierbij is spelen tegen een willekeurige tegenstander of een vriend. Wanneer je dit doet kun je kiezen om te spelen voor een ranking of niet. Speel je om een ranking, dan wordt het resultaat dat je hebt nadat alle holes gespeeld zijn meegenomen in een online ranking list. Deze resultaten zijn dan gekoppeld aan je account, zodat wanneer je een willekeurige tegenstander van het internet afplukt deze altijd van jouw niveau zal zijn. Online spelen op de baan gaat ook ontzettend soepel. Er is totaal geen last van lag en beide spelers spelen tegelijk. Je kunt je tegenstander echter niet zien op de baan, maar alleen de bal die hij/zij gebruikt in doorzichtige vorm (en met een blauwe gloed zodat deze beter te zien is). Hierdoor kun je het spel van de ander niet direct beïnvloeden, maar wel zien dat je tegenstander nog mee speelt. Na iedere baan krijg je dan even een tussenstandje van hoe je ervoor staat ten opzichte van je tegenstander en als je tegenstander dan ook klaar is met spelen, kun je verder naar de volgende baan. Nog interessanter bij deze online mode is de mogelijkheid om toernooien te spelen. Je kunt hierbij kiezen voor toernooien van één dag of meerdere dagen. Bij toernooien van één dag kun je spelen om een hele hoop verschillende niveaus. Deze toernooien zijn vrij simpel opgezet. Wanneer je mee doet aan een toernooi speel je 18 holes. Na iedere hole wordt je score door de Wii naar EA verstuurd en krijg je een tussen klassement te zien. Als jij aan het einde van de dag na 18 holes de beste score hebt behaald, heb je gewonnen. Bij ieder toernooi staat altijd hoe lang deze nog ‘open’ zijn. Zolang een toernooi nog open is kun je één poging wagen om een goede score neer te zetten. Toernooien die meerdere dagen duren vereisen van jou dat jij een paar dagen achter elkaar 18 holes speelt. Op welke tijdstippen je dit doet, maakt net als bij een normaal toernooi niet uit, zolang je maar iedere dag 18 holes uitspeelt. Leuk om te doen, immers zijn ook alle toernooien goed voor je ranking. Deze ranking kun je op de Wii altijd bekijken in het All Time Leaders Board. Op de verpakking van de game staat overigens 'Pay & Play' onder het logo van Nintendo Wi-Fi. Laat je hierdoor niet misleiden, want online spelen is gratis. Je kunt in PGA Tour 10 ook extraatjes downloaden, zoals outfits voor je golfer in de Career mode. Dit is wel tegen betaling en dat verklaart meteen het 'Pay & Play'-logo voorop de doos.

/files/TigerWoods10_3.jpg width=450 border=0


Op het gebied van graphics en muziek is er ook maar weinig op aan te merken bij deze game. De graphics zijn wellicht niet geweldig, maar meer dan voldoende. Zo zien de banen zelf er ongelooflijk goed uit, maar de details eromheen zijn soms wat onduidelijk. De spelers en toeschouwers zien er meer dan degelijk uit. De muziek in het spel hoor je enkel wanneer je door de menu’s bladert en is zeer aangenaam. Tijdens het spelen zelf hoor je bij mooie schoten het publiek en na ieder schot de commentatoren, die nog best een aardige toevoeging hebben om het spel nóg realistischer over te laten komen. Verder heeft de game alle bekende golfers uit de PGA Tour. Niet onverwacht, want een EA game zonder licenties is tegenwoordig ondenkbaar.

Hole-in-one!
Tiger Woods PGA Tour 10 is een geweldige game met ontzettend veel opties. Op de baan speelt het heerlijk realistisch weg en wanneer je de Wii Motion Plus aansluit ben je klaar voor de ultieme golf-ervaring. Of je nu gaat spelen in de Career Mode, tegen vrienden of online je skills test, bij PGA Tour 10 heb je altijd wel iets te doen. Waar FIFA 10 voor de Wii met 0-4 werd ingemaakt, slaat Tiger Woods PGA een prachtige bal richting de Green. Iedereen die golf leuk vindt, kan ik deze game aanraden. Tot nu toe wellicht de beste golfgame ooit gemaakt!
9,2
N1-score
Next articleDrie nieuwe filmpjes van Okamiden Previous articleHerinnering: met Wii-DS naar Ubisoft!

Reacties van gebruikers

Avatar
Hyrule_Hero | 01 november 2009 20:45 | #178133
Klinkt érrug positief. Binnenkort maar eens checken dan. Overzichtelijke en duidelijke review trouwens Biertje?
Avatar
mauwie86 | 02 november 2009 13:45 | #178139
ik ga hem denk ik toch maar halen, je hebt me goed overtuigd

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Tiger Woods PGA Tour 10

Platform: Wii
Genre: Sports
Ontwikkelaar: EA Sports
Uitgever: EA
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: Onbekend

Screenshots