Band Hero Review | 25 november 2009 22:33 | Auteur: Benjamin

Guitar Hero is stoer, het is ruig, bedoeld voor de echte mannen. Dat is niet alleen te merken aan de muziek in de game, maar ook aan bijvoorbeeld de vormgeving en het zelfs het doosje. Ter vergelijking pak ik mijn exemplaar van Band Hero voor de Wii bij de hand: waar zijn de stoere rockers, donkere kleuren en wrede gitaren gebleven? Deze elementen zijn verwisseld voor felle en vrolijke kleuren en silhouetten van instrumenten. De reden hiervan? Band Hero is voor de hele familie.

Voor degenen die zich nog steeds afvragen wat Band Hero zo anders maakt dan een Guitar Hero-game, heeft bovenstaande inleiding het deels al verklapt. Band Hero is exact hetzelfde als de Guitar Hero-games, maar dan met muziek voor de gehele familie, oftewel veel meer pop- en typische Top 40-liedjes. Dit gegeven heeft er bij mij persoonlijk al voor gezorgd dat ik meer gecharmeerd ben van deze titel dan de eerdere delen uit de Guitar Hero-serie. Net als in de meeste muziekgames is de reden tot aanschaf geheel afhankelijk van de soorten liedjes die de game bevat. Heb je helemaal niets met het pop-genre en krijg je al pijn in je ogen als je naar de boxart kijkt en stop je het liefst kurken in je oren zodra je Taylor Swift hoort zingen, blijf dan vooral weg bij deze game. Gaan je handen echter nu al jeuken om Y.M.C.A. van de Village People met drie vrienden te spelen, dan is Band Hero dé game voor jou.

Get the party started
De laatste twee Guitar Hero-games waren al uitermate goed geschikt om een gezellig feestje mee op te zetten. Het grootste nadeel was echter dat de liedjes die in de games beschikbaar waren lang niet voor iedereen bekend zijn, waardoor de instapdrempel voor mensen die normaal gesproken geen games spelen vrij laag is. Je moeder zal zeer waarschijnlijk niet zo snel mee brullen met een nummer van Ozzy Osbourne, laat staan je jongere zusje. Band Hero veegt dit nadeel direct van de baan, aangezien de game heel veel bekende liedjes bevat, voor jong en oud. Naast huidige hits als You Belong with Me van Taylor Swits en Take What You Take van Lilly Allen bevat Band Hero een aardig rijtje aan klassiekere pop nummers zoals Do You Really Want to Hurt Me van de Culture Club (je weet wel, met die rare Boy George) en American Pie van Don McLean, nummers die bijvoorbeeld je ouders ongetwijfeld zullen kennen. Een gezellig feestje vieren met Band Hero gaat nu een stuk gemakkelijker, omdat het simpelweg voor het grote publiek veel bekendere nummers zijn.

bandhero1


Dat de game voor een breed publiek bedoeld is, heeft helaas ook zijn nadeel. Er zijn nogal wat nummers die hier en daar gecensureerd zijn, terwijl dat in sommige situaties compleet overbodig is. Als voorbeeld neem ik het nummer You Had Me van Joss Stone. Hieronder vind je eerst een stukje van de originele tekst, daaronder de Band Hero-versie.

Originele versie:
You had me, You lost me
You're wasted, You cost me

Band Hero-versie:
You had me,You lost me
You're ...,You cost me

Originele versie:
Vodka and a packet of cigarettes
That's all it used to be but now
You're sniffing on snow when you're feeling low

Band Hero-versie:
... and a packet of ....
That's all it used to be but now
You're sniffing on ... when you're feeling low


Naast deze voorbeelden zijn er nog een paar nummers die gecensureerd zijn waar bijvoorbeeld verwijzingen naar sterke drank uit verwijderd zijn of zelfs aangepast. Dit is spijtig te noemen, want een nummer kan op deze manier een beetje van z’n charme verliezen. De moeilijkheidsgraad van de game ligt, ondanks dat het vooral pop-nummers bevat, nog steeds hoog.

Voller dan vol
Ondanks dit minpuntje is Band Hero voor de Wii een zeer sterke titel. De gameplay is niet alleen geperfectioneerd door een verbeterde interface ten opzichte van Guitar Hero: World Tour, de Wii-versie bevat nu daadwerkelijk alle functies die de Xbox 360- en PlayStation 3-versies ook hebben en zelfs veel meer dan dat. Hoewel de Wii-versie van Guitar Hero: World Tour al sterk stond tegenover de andere versies, had je nog niet de mogelijkheid om bijvoorbeeld Track Packs te downloaden, maar alleen losse singles. In Band Hero is dat verleden tijd. Band Hero laat je niet alleen Track Packs van drie nummers voor 550 WiiPoints en complete albums downloaden, maar je hebt tevens de mogelijkheid om een groot deel van de nummers uit eerdere titels, zoals World Tour en Greatest Hits, maar ook Guitar Hero 5, te importeren naar Band Hero voor een klein bedrag, mits je de originele titel in huis hebt. Het is wel de noodzaak om een SD-kaartje aan te schaffen met voldoende ruimte, aangezien bijvoorbeeld alle nummers uit World Tour al zo’n 6000 Blocks aan ruimte innemen. Bovendien is het SD-kaart systeem verbeterd ten opzichte van vorig jaar; die titel zette achter de schermen het gekozen nummer over van de SD-kaart naar het Wii-geheugen en verwijderde deze weer zodra het nummer gespeeld was. Dit zorgde ervoor dat je altijd een bepaald aantal Blocks in je Wii-geheugen vrij moest hebben. In Band Hero wordt de downloadable content rechtstreeks vanaf de SD-kaart afgespeeld: een enorme verbetering! Er schuilt toch een minpuntje aan de Music Store in Band Hero: deze is identiek aan de Music Store in Guitar Hero 5, dus kent exact dezelfde nummers. De kans dat daarin nummers verschijnen die net zo ‘popperig’ zijn als de nummers op de disc wordt daarmee verkleind.

bandhero4


Niet alleen qua muziek en gameplay staat Band Hero zijn mannetje, het is vooral het aantal modi en mogelijkheden dat boekdelen spreken. De Career mode is voor het eerst sinds jaren weer echt de moeite waard. Elk nummer heeft namelijk een bepaalde missie. Als je deze missie haalt word je beloond met een gouden, platinum of diamanten bonusuitdaging waar je nieuwe accessoires en andere hebbedingetjes mee vrij speelt. Voorbeelden van deze bonus uitdagingen zijn het foutloos spelen van een bepaald gedeelte van een liedje of het behalen van een zo'n lang mogelijke streak. Deze bonusuitdagingen zorgen ervoor dat je regelmatig naar de Career mode zult terugkeren waardoor de levensduur aanzienlijk verlengd wordt.

DS festijn
Naast deze en de andere standaard modi zoals de competitie waarin je tegen elkaar speelt, kent Band Hero een aantal exclusieve Wii-modi en mogelijkheden. De eerste mode was vorig jaar in Guitar Hero: World Tour al aanwezig, maar is nu verder uitgebreid: Mii Freestyle. In deze mode speel je je eigen nummers waarbij je een standaard ritme volgt. Bovendien heb je nu de mogelijkheid om je optreden op te slaan en via WiiConnect24 naar vrienden te sturen. Een andere toevoeging in de Mii Freestyle-mode is de verbinding met je DS-systeem. Via je DS kun je bijvoorbeeld de camera besturen en de kleur van de lichten, waardoor je je optreden een geheel eigen tintje geeft.

Vicarious Visions heeft zich behoorlijk uitgesloofd voor de Wii-versie, want Mii Freestyle is niet de enige mode die de DS ondersteunt. Roadie Battle is enkel en alleen te spelen met één tot twee DS-sytemen in combinatie met evenzoveel gitaren. In deze mode vecht je tegen je tegenstander op de normale Guitar Hero-manier: haal een zo hoog mogelijke score. Om het je tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken, kan degene met de DS allerlei apparaten en dergelijke saboteren, zoals het slopen van de speakers of het draaien van de noten door middel van leuke en zeer vermakelijke acties op het touch screen. De getroffen tegenstander probeert deze vernielingen zo spoedig mogelijk te repareren, weer door middel van het touch screen. Hoewel deze mode vrij chaotisch kan worden, speelt de samenwerking tussen gitarist en saboteur een zeer belangrijke rol en dat zorgt ervoor dat de Roadie Battle bijzonder vermakelijk is om te spelen. Overigens bevat Band Hero een uitgebreide online mode voor de standaard multiplayer modi, die zoals gewend uiterst goed werkt.

bandheroroadie


We want more!
Maar er is meer! Band Hero bevat een zogenaamde Party Play mode. In deze mode worden de nummers in willekeurige volgorde gespeeld en kun je op elk gewenst moment met welk instrument dan ook inspringen om het nummer te spelen. Heb je het halverwege het nummer wel weer gezien, maar wil de rest nog vrolijk doorspelen, dan stap je simpelweg uit de game zonder de andere spelers te storen. Het is zelfs mogelijk om ook hier weer je DS te gebruiken. Deze fungeert dan als een playlist ‘samensteller’. Degene die de DS in handen heeft, heeft de keuze uit alle nummers die op de disc staan, alsmede de gedownloade nummers uit de Music Store. Terwijl de spelers druk aan het spelen zijn, kan de persoon met de DS de playlist aanpassen zoals hij dat wil, zonder dat de game maar één keer onderbroken wordt. Dit is veruit de handigste nieuwe functie die een Hero-titel ooit gekend heeft, omdat er simpelweg ongelimiteerd gespeeld kan worden. Bij alle bovenstaande beschreven DS-modi heb je enkel en alleen een DS(i)(Lite)-systeem nodig. Om het ‘pick up and play’-gehalte nog verder op te voeren, bevat Band Hero ten slotte nog een Sing-along mode, waarin je met alle nummers mee kunt zingen zoals op de echte karaoke-manier. Hier word je dus niet beoordeeld op je zangkunsten. Deze mode is puur en alleen bedoeld voor de echte karaoke-fans.

De game wordt tenslotte uiterst goed verzorgd gepresenteerd, met onder andere virtuele versies van Taylor Swift, Adam Levine van Maroon 5 en alle bandleden van No Doubt. De game heeft duidelijke een grote sprong voorwaarts genomen wat grafisch niveau betreft, aangezien de game er beter uit ziet dan ooit. Ruimte voor verbetering is er altijd wel, maar het geheel ziet er zeer geslaagd uit met spectaculaire lichteffecten zoals het blauw worden van het podium zodra je de Star Power gebruikt hebt. De geluidskwaliteit kent ten opzichte van vorig jaar ook een enorme verbetering.

bandhero2


Tot slot nog een kleine mededeling: de game ondersteunt alle voorafgaande instrumenten, dus de game is prima te spelen als je in bezit bent van bijvoorbeeld de Guitar Hero III-gitaar. Het complete pakket met alle instrumenten bevat een nieuwe drumstel en een nieuwe gitaar, maar deze heb ik niet kunnen testen.

Conclusie
Band Hero voor de Wii is qua opties en mogelijkheden zonder twijfel de beste muziekgame tot nu toe. Van de briljante ondersteuning van de DS tot de verzorgde presentatie en de uitgebreide Music Store. Heb je een hekel aan het pop-genre en speel je liever de hardere echte Guitar Hero-muziek, koop dan met een gerust hart Guitar Hero 5 voor de Wii, aangezien al deze modi die zojuist beschreven zijn ook in die game aanwezig zijn. Wil je graag een tof muzikaal feestje geven met al je vrienden en familieleden, dan is Band Hero zonder twijfel de beste keuze, ondanks het spijtige feit dat sommige nummers gecensureerd zijn.
9,2
N1-score
Next articleNieuwe trailer Okamiden Previous articleTwee Spirit Tracks liedjes

Reacties van gebruikers

Avatar
Princess Piranha | 25 november 2009 23:31 | #178846
Oh wow, hoog cijfer! Wist eigenlijk niet zo goed wat ik van Band Hero moest verwachten. Het is trouwens ook te koop voor de DS. Maar hoe werkt dat dan als je moet drummen?
Avatar
Quint | 25 november 2009 23:33 | #178847
^Er zit een speciale drum-grip bij de DS-versie.
Avatar
joker rik | 25 november 2009 23:34 | #178848
geluid moet 50 ofzo want nummers hierin worden gewoon verneukt
Avatar
Louis DeNonno | 26 november 2009 12:32 | #178855
De inleiding geeft het al aan: ik hou het bij Guitar Hero.
Wel opvallend hoog cijfer =O had ik niet verwacht.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Band Hero

Platform: Wii
Genre: Music
Ontwikkelaar: Vicarious Visions
Uitgever: Activision
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: 06 november 2009

Screenshots