Bakugan Battle Brawlers Review | 02 december 2009 23:32 | Auteur: Duncan

Vage poppetjes met grote ogen en overdreven piekhaar moet wel iets voor Duncan zijn, zou eindbaas Quint hebben gedacht toen hij mij het spel Bakugan Battle Brawlers opstuurde. Hoewel ik dit statement moeilijk kan ontkennen vanwege het feit dat ik maar al te graag alle Naruto-games opeis, moet ik eerlijk bekennen dat ik weinig heb opgevangen van deze nieuwe anime op Cartoon Network. Wellicht dat deze game mij motiveert om deze serie eens vaker te bekijken.

/BakuganWiiS3


Het spelprincipe van Bakugan is het best te vergelijken met dat van series als Pokémon, Yu-Gi-Oh en Beyblade. In de anime gaan kinderen van een jaar of twaalf de strijd met elkaar aan door te vechten met monsters. Deze monsters kunnen ze oproepen door middel van glimmende ballen. Deze turn-based 1 op 1 gevechten vinden plaats in kleine arena’s. Vooraf dat het gevecht begint, moeten de spelers een poortkaart lanceren, waarbij ze eigen gemarkeerd gebied kunnen veroveren in de arena. Hierna is het de bedoeling dat de speler zijn/haar bal (Bakugan) op dit gebied gooit. Als de bal van de tegenstander op ditzelfde vlak komt, ontstaat er een gevecht, waarbij de ballen transformeren in kolossale monsters. Naast dit heb je ook enkele hulpmiddelen in de vorm van extra poortkaarten en bekwaamheidskaarten die de spelregels kunnen veranderen of jouw beest meer kracht geven. Tevens spelen diverse elementen een rol in gevechten, die je Bakugan een voordeel kunnen geven, zoals water tegen vuur. De speler die de meeste G-Power (de levenskracht van je Bakugan) overhoudt na een gevecht is de winnaar.

Aan de slag
Om eerlijk toe te geven waren deze regels best wel een zware kluif voor mij, dus zou het mij niet verbazen als dit spel ook te moeilijk is voor de daartoe bestemde doelgroep van 7 tot 12 jaar, maar naarmate je een paar uur langer speelt begin je het beter te begrijpen. Het centraal onderdeel in de game is de verhaalmodus. Hier maak je een eigen poppetje aan, dat je zelf kan customizen met leuke kleertjes en een hip kapsel. De bedoeling van het hele spel is om uiteindelijk van jouw zelfgemaakte poppetje een Bakugan-meester te maken. Dit doe je door gevechten aan te gaan met andere Bakugan-strijders en te winnen. Deze gevechten komen goed overeen met de regels uit de serie. Wel is het één en ander toegevoegd om te zorgen dat je niet continu door menuutjes loopt te scrollen. Zo gooi je je bal in het speelveld door de Wii Remote te richten op het scherm en vervolgens een werpbeweging te maken. Daarna kun je de bal laten kantelen door de afstandbediening naar links of rechts te sturen. Ook een leuke aanvullende activiteit is als de tegenstander zijn bal gooit zodat je er op kunt schieten, waardoor hij niet op jouw gebied komt. Zodra de Bakugan van je tegenstander op jouw gebied komt, begint er een soort van minigame. Maar als je tegenstander misgooit en jij verovert twee keer hetzelfde gebied, krijg je een extra poortkaart.

/BakuganWiiS1


Wanneer je de minigame succesvol hebt afgerond, win je het gevecht. Deze zijn er in de varianten: schudden, timen en schieten. In de schudminigame hoef je enkel te schudden om G-Power te bouwen, het timinggevecht is het best vergelijkbaar met ritmische games als Dance Dance Revolution en Guitar Hero, waarbij je op het juiste moment een knop moet indrukken of beweging moet maken. Als derde onderdeel heb je het schieten, hier moet je op muntjes schieten die dezelfde kleur hebben als die van je Bakugan. Deze minigames worden willekeurig vooraf bepaald, waarvan je er telkens één speelt. Deze minispelletjes zijn erg lollig om te doen en prima uitgewerkt, op het schudgedeelte na, want dit is simpelweg al te vaak gedaan in Wii-spellen en voelt te geforceerd en onprettig aan.

Strijdige Strijders!
Het verhaal draait allemaal om jouw zelfgekozen hoofdpersoon. Wel komen er enkele bekende figuren uit de serie, zoals Dan, Julie, Runo en Alice, die jou bijstaan en tips geven. In de verhaalmodus kun je ook meer doen dan alleen gevechten aangaan. Zo is er een shop waar je extra Bakugan en accessoires voor je poppetje kan kopen. Verder kent het spel een offline multiplayer mode waarin maximaal vier tegen elkaar kunnen in teamverband of met z’n tweeën tegen de CPU. Spijtig genoeg is er geen online multiplayer of online leaderboard is. Een gemiste kans, want de gameplay leent zich er uitstekend voor.

/BakuganWiiS2


Een opmerkelijk gegeven is dat je de game in volledig Nederlands kunt spelen, inclusief gesproken tekst. Ondanks mijn afkeer tegen gesproken Nederlands, ben ik redelijk verrast dat de voice-overs hier prima en overtuigend zijn gedaan, al moest ik wel een paar keer grinniken om de zinnetjes die mijn hoofdpersoon uitkraamde, zoals deze zin die me het meest is bijgebleven ‘Ik word een strijdige strijder, hoe dan ook!’ Ook de muziek is prima gedaan, met genoeg afwisseling en spannende deuntjes. Op visueel gebied ziet het er ook aantrekkelijk uit. De game kent een aangename cell-shaded look vergelijkbaar met de serie, al had men wel wat meer aandacht kunnen besteden aan de animaties, die ietwat houterig ogen.

Conclusie
Bakugan: Battle Brawlers is een prima licentiegame. Een gegeven dat je niet van veel games kunt zeggen die op een anime gebaseerd zijn. Zo zijn de gevechten erg vermakelijk om te doen en is de game compleet Nederlandstalig, hetgeen zeer verstandig is gezien de doelgroep. Op visueel gebied staat het ook als een huis, mede door de puike cell-shaded graphics. Het enige wat wel aan te merken valt is het gebrek aan een online mode en de ietwat vage regels. De fans van Bakugan doen met deze Wii-game absoluut geen miskoop.
7,2
N1-score
Next articleSonic Classic Collection boxart Previous articleSonic Classic Collection officieel + screens

Reacties van gebruikers

Avatar
Gebruiker 17076 | 03 december 2009 15:10 | #179056
Nog best goed!
Avatar
mauwie86 | 03 december 2009 16:34 | #179062
ja ook echt he
Avatar
NAGILUM | 11 december 2009 02:45 | #179168
Wat is een Bakugan?

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Bakugan Battle Brawlers

Platform: Wii
Genre: Action
Ontwikkelaar: Activision Blizzard
Uitgever: Activision Blizzard
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 23 oktober 2009

Screenshots