Assassin's Creed II: Discovery Review | 31 januari 2010 21:40 | Auteur: Marcel

Assassin's Creed is één van de populairste nieuwe franchises van dit moment. Ubisoft laat geen kans onbenut om de serie succesvol te maken. Men heeft daarom Assassins Creed II: Discovery uitgebracht, een spin-off van Assassin's Creed II.

Het grote voordeel van Assassin's Creed II: Discovery is dat we nogmaals in de huid kruipen van de über bad-ass Ezio Auditore da Firenze. Ezio is in Assassin's Creed 2 opgegroeid tot een ware Assassin en vijftien jaar na het begin van het verhaal van de Xbox 360, PC en PS3 titel begint ons enerverende DS avontuur vol mysteries en ontdekkingen.

AssassinsCreed2_Art1

I didn't expect the Spanish inquisition!
Ezio wordt op de hoogte gebracht van de Spaanse inquisitie door zijn vriend Antiono. De Spanjaarden arresteren massaal heidenen en vijanden van de christelijke kerk en daarbij ook de Assassins. Ezio ziet de Spaanse Assassins als zijn broeders en reist af naar het zuiden om hen bij te staan. Het spel speelt zich door de verhaallijn zowel af in Italië als Spanje. Ezio wordt niet door zijn originele voice-actor vertolkt, maar men heeft een voice-alike ingehuurd voor het DS spel. De overige characters worden eveens vertolkt door acteurs van een minder niveau dan de Assassin's Creed 2 cast. Tevens is er behalve de cheats, trainingen en het menu weinig terug te vinden van het Animus apparaat, waarmee Desmond Miles in de voetsporen van zijn voorvaderen treedt in de Assassin's Creed spellen. Desalniettemin biedt de game nieuwe inzichten voor spelers die Assassin's Creed 2 uitgespeeld hebben en een goed en spannend verhaal voor de nieuwkomers.

De game bestaat uit de herrineringen van Ezio. Het grootste deel van de opdrachten bestaat uit missies, waarbij je van punt A naar punt B moet rennen door een historische stad. Je wordt onderweg aangevallen door bewakers en boogschutters, maar dankzij Ezio’s wapens en skills hebben zij vrijwel geen kans. Ezio is ook in Assassin's Creed 2: Discovery een doeltreffende killer. Je bestuurt de game met de actie knoppen van de DS. Wanneer je richting een vijand sluipt door de L knop in te houden en vervolgens de X knop gebruikt, zul je hem op een brutale en stille manier vermoorden. De gameplay van de DS game leent een aantal elementen van de console titels. Met gemak kan Ezio gebouwen beklimmen of verre sprongen maken. Ezio krijgt naarmate het spel vordert steeds meer moves en wapens tot zijn beschikking. Met name de werpmessen zijn erg handig om vijanden vanaf een afstand te vermoorden.

Het feit dat het spel een 3D game is met 2D gameplay, brengt wel enkele limitaties met zich mee. De burgers die in AC2 op de consoles een belangrijke rol spelen zijn hier afwezig. Wel vind je de hooibergen terug om in te schuilen. De radar op het onderste scherm geeft enigszins weer waar de vijanden zich bevinden. Aangezien de lichamen van vermoorde bewakers direct verdwijnen en geen versterkingen zullen uitlokken is iedereen uitmoorden met stealth kills de beste optie. Ezio heeft verschillend wapentuig en wie het iets minder stil wil aanpakken kan met sterke counter-attacks en combo’s de vijanden een kopje kleiner maken.

AssassinsCreed2_ss3 AssassinsCreed2_ss1

Nobody expects the Spanish inquisition!
De game kent een aantal verschillende soorten opdrachten, waartussen men steeds wisselt. Als Assassin zijnde moet je proberen om zoveel mogelijk ongezien te blijven. Het is vrij lastig om vijanden op tijd te spotten en te ontwijken. Met name als je een verre sprong maakt, kunnen er ineens meerdere vijanden voor je neus staan. Men heeft het probleem enigszins aangepakt door de vijanden behoorlijk dom te maken. Je kunt vrijwel naast een boogschutter een bewaker onthoofden, zonder dat hij het doorheeft. De camera zoomt extra in op de kill, waardoor de nadruk in dit Assassins Creed spel meer op de snelle gameplay ligt dan op het sluipwerk. Wanneer je een belangrijk doelwit succesvol uitschakelt, volgt er meestal een ontsnappingsmissie. Je wordt tijdens je vlucht bestookt met pijlen van onzichtbare boogschutters. Een nogal zwakke manier om extra spanning toe te voegen en het is soms ronduit irritant dat je door een pijl je grip verliest als je aan een muurtje hangt.

De titel zegt Assassin's Creed, maar eigenlijk voelt het spel meer aan als een Prince of Persia titel. De gebouwen zijn dusdanig geplaatst dat je ze kunt gebruiken als platforms, maar ook in een aantal kerkers en andere gebieden voelen de omgevingen te kunstmatig. De graphics van de game ogen te steriel. Je kunt er uit opmaken dat je rondloopt in de 15e eeuw, maar erg veel details zijn er niet. Het zijn veelal dezelfde gebouwen en muren en de muziek is ondanks het Assassin's Creed 2 materiaal vrij monotoon. De spanningsboog die op de consoles de muziek een extra impuls geeft is hier afwezig. Wat overblijft is een aantal instrumentale achtergronddeuntjes. Buiten de voice-acting vallen ook de geluiden in de categorie 'standaard'. Met het geluid van de wapens en omgevingen is weinig mis, maar wederom mist het vakmanschap uit de console games. Men maakte in Assassin's Creed 2 op een zeer originele manier gebruik van geluidseffecten en de DS game blijft ook op dit gebied achter.

De game is niet bijster lang, maar gelukkig krijg je voor iedere geslaagde missie een x aantal punten. Je kunt de punten spenderen aan cheats en extra’s in het hoofdmenu. Wanneer de game te gemakkelijk is, kun je bijvoorbeeld investeren in een hard mode. Daarnaast zijn er verscheidene nuttige en grappige cheats. Met de DSi Camera is het mogelijk om je eigen hoofd op een Assassins poster te plaatsen. Een vrij nutteloze toevoeging. De posters verzamel je overigens gedurende het hele spel en voor iedere tien posters krijg je extra kracht. Wederom voegt het bijzonder weinig toe, aangezien het spel weinig uitdaging biedt en je kracht automatisch herstelt. De game maakt op geen enkele manier gebruik van Nintendo WiFi Connection.

AssassinsCreed2_ss2

Conclusie
Assassin's Creed 2: Discovery is een aardige actiongame, maar haalt het lang niet bij het vakmanschap van de console titels. Een aantal elementen, zoals de stealth kills en de goede verhaalvertelling zijn bewaard gebleven. Wanneer we echter kijken naar het sluipwerk, de muziek en de presentatie, dan missen er behoorlijk veel Assassins Creed kenmerken. Daarnaast zijn er behalve de cheats en posters weinig redenen om het avontuur nogmaals te spelen. De game doet geen afbreuk aan de serie, maar is zonder de context van Assassin's Creed II een stuk minder interessant.
7
N1-score
Next articleTwee PAL Monster Hunter-bundels Previous articleZelda Wii in 2010 voor Europa bevestigd

Reacties van gebruikers

Avatar
Silent King | 31 januari 2010 23:06 | #180138
Aardige review, alleen vind ik dat je het een beetje téveel vergelijkt met AC op PC en consoles. De positieve en negatieve punten staan echter vrij los gefundeerd van deze games, dus goeie review Wink

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Assassins Creed II: Discovery

Platform: Nintendo DS
Genre: Action
Ontwikkelaar: Ubisoft
Uitgever: Ubisoft
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 20 november 2009

Screenshots