Britt zegt: vrouwen gamen ook Column | 14 februari 2010 23:46 | Auteur: Britt

Vrouwen gamen ook. Op Valentijnsdag, speciaal voor het hoge percentage mannen hier, een kijkje in het leven van de gamende vrouw.

Als klein huppelend meisje speelde ik met barbiepoppen, hield ik van aardbeienlolly’s en knalde ik op mijn zwartgekleurde Sega Mega Drive ietwat nichterige cowboys en arme onschuldige omaatjes neer. Met een veel te groot bazookageweer op mijn schouders, stond ik dan wilde Jackie Chan-achtige kreten uit te schreeuwen en mezelf op te jutten om zoveel mogelijk bandieten compleet te vernietigen. Ik was verschrikkelijk slecht en moordde dan ook hele bejaardenhuizen uit met mijn schietspel. Broerlief vond het richtingsgevoel van zijn kleine zusje maar lachwekkend en sloeg daarom steeds opnieuw mijn geweer uit handen om zo te laten zien hoe het wel moest. Het was dit cruciale moment dat mijn voorliefde voor gamen was begonnen. Ik moest en zou me bewijzen, zelfs al had ik alle kansen tegen me. Dag in, dag uit besteedde ik vele uurtjes achter het zwarte kastje en vele jaren en uitgespeelde spellen later, durfde ik het eindelijk op te nemen tegen dat gezinsgedrocht. Met zweterige handjes, startte ik het Sonic-spel op en daarmee ook mijn gameface. Het plot was simpel: drie zones, zoveel mogelijk ringen en een snelle tijd. Ik verloor, en hoe. Vreselijk hard werd ik ingemaakt: het was haast beschamend. Maar juist hierdoor besefte ik dat ik eigenlijk vrij weinig gaf of ik won of verlies: het ging me om het spel. Ik kon echt glunderen na een dag als een ontspoorde op een kastje geslagen te hebben, of wanneer ik de grote taartvorm in Zool bereikt had. Nu, meer dan tien jaar later, geniet ik nog steeds van gamen. Hoewel ik mijn Sega heb weggegeven aan een oppaskindje, is er een grote voorliefde voor Mario ontwikkeld. Of dat nu in de vorm is van zijn Sunshine, zijn kartavonturen of met een man of vier in Party: vrijwel alles kan ik waarderen. Wel heb ik een favoriet: Dancing Stage: Mario Mix . Ja, dat is die met die mat, met die pijltjes waarop je als een malle moet dansen op slechte nummers, waarbij elke keer dat je springt de mat een klein stukje verschuift en waarop zelfs een calorieënteller zit. Ik ben en blijf een vrouw.

24061_323941492187_548312187_3477613_26813_n


Ik ben gek op jurkjes, schoenen en optutten en waarschijnlijk ben ik één van de laatste meisjes waarvan mensen verwachten dat ik in het bezit ben van spelcomputers, laat staan dat ik te vinden ben op een gameforum. En dat is nu precies het punt dat ik wil benadrukken. Hoe kan het toch dat er ook op dit forum zo weinig vrouwelijke members actief zijn? Gamen er dan echt verhoudingsgewijs zoveel meer mannen of begeven zij zich gewoon eerder in het wereldje eromheen? Waarom bestaan er zoveel vooroordelen over vrouwelijke gamers, die voor leken zich zogenaamd verschuilen in te grote truien en permanent aan de koffie zitten om hun nachtelijke sessies te volbrengen? Laatst vroeg ik vrij random aan een groep vriendinnen wat zij nu precies vonden van Nintendo, gamen en alles daaromheen. Niet meer dan ‘een beetje sullig’ en ‘ik heb wel iets beter te doen dan de hele dag voor zo’n schermpje hangen, ik ga liever shoppen’ kwam eruit. Ik vroeg door naar hoe zij de vrouwen achter zo’n schermpje dan zagen. ‘Outcasts, of sowieso een tomboy’. Ik glimlachte en vertelde dat ik al jaren achter zo’n desbetreffend schermpje hing en zelfs sinds kort op een forum ervan te vinden was.

Gamers worden nog steeds in de ogen van veel leden van mijn geslacht gezien als de buitenstaanders, die zichzelf in een andere wereld verstoppen om zo de werkelijkheid te vermijden. In andere gevallen wuiven ze het weg als een mannending: een onverklaarbare maar typische voorliefde, net zoals chocolade en Romkoms dat zijn voor vrouwen. En de uitzonderingen? ‘Die bevestigen slechts de regel’…
Next articleSonic Classic Collection PAL-datum Previous articleWii-DS op bezoek bij Nintendo - feb 2010

Reacties van de crew

Avatar
Quint | 15 februari 2010 01:27 | #192205
Britt, op het forum voorheen bekend als "anothercastleprincess", is ons nieuwste redactie-lid. Deze column is als kleine 'introductie' van haar zelf, maar meteen een terugkerend fenomeen ("Britt zegt..." Wink . Kritiek in de comments is dan ook welkom, net als een warm onthaal voor Britt, als dat niet te veel gevraagd is Wink .

Reacties van gebruikers

Avatar
Paul | 15 februari 2010 01:19 | #180489
Mannen gamen graag omdat ze zelf de controle willen hebben over wat er gebeurt. Vrouwen kijken graag soaps omdat ze zich graag wanen in andermans werelden. (of omdat ze nooit tevreden zijn met zichzelf).

Dominantie, dus.
Avatar
Mooniewitch | 15 februari 2010 01:31 | #180490
Joh, het is alsof ik m'n eigen verhaal hier lees! Ik speelde als huppelend meisje ook met barbiepoppen, was dol op die mini aardbeiensnoepjes en shoot op virtuele vogels. (En een virtuele hond, maar helaas mocht dat niet baten...) Al moet ik wel toegeven dat ik dat spel bij een buurtkind speelde, het was niet van mij. Sterker nog, er was 1 jongen waar ik, in groep 6, altijd tussen de middag bij ging eten, puur en alleen omdat hij een videospel had. (Later hoorde ik dat zijn moeder zo blij met me was omdat hij niemand anders meebracht... ik voel me nog schuldig.) De reden dat ik zo dol ben geworden is ook uit competitie. Alle buurtkinderen speelde supersmash. En de oudste, het opper-buurtkind (die ELK spel ooit gemaakt had), was de kampioen. En iedereen wou hem dus verslaan. En oefenen, en oefenen, en tournooien houden... uitheindelijk, na jaren, heb ik heb 1 keer kunnen KO-en, en dat was echt een hele prestatie! XD Toen heb ik op een avond besloten dat ik een nintendo sixtyfouuuuuuur wou, en toen begon mijn mario obsessie. And the rest is history. Nu ben ik een lange, dunne, blondine die hakken van 10+ cm draagt. Ook niet echt het game type. Maar in mijn omgeving is het niet vreemd. Sterker nog, mijn klasgenoten op de Uni in Nijmegen hadden een spontane DS party in de pauze. Ik denk dat het afhangt wie je het vraagt, zij zijn het helemaal niet eens met dat stereotype. (Waarschijnlijk vooral omdat het ook allemaal dames zijn die niet achter slobbertruien verstoppen.) Het enige waar ik dan wel anders in ben is in game forums. Ik kijk alleen af en toe es naar het nieuws, verder post ik niet. Ik weet er gewoon niet genoeg van, en de details boeien me ook gewoon niet ze erg. Zolang het maar een leuk spel is! Als ik het er met iemand over wil hebben bel ik of een vriendin op, of ik ga naar gaia, een forum waar ik al tijden bij zit. Ik weet niet precies hoe het hier werkt, maar ik heb er altijd zo'n hekel aan nieuweling te zijn XD
Avatar
Quint | 15 februari 2010 01:55 | #180491
@Mooniewitch: Nieuwelingen op het forum worden hier over het algemeen erg positief ontvangen. Juist omdat het een hechte groep is, ziet men die graag groeien. We zien graag nieuwe members actief worden op het forum, dus als dat één van de grootste redenen is om niet te posten op het forum, dan zou ik de proef op de som stellen en het gewoon proberen! Je ziet van zelf of het klopt of niet Smile . Daarnaast werkt het forum als elk ander: je hebt bepaalde categorieën waar je dingen in kwijt kunt (van games tot films, tot muziek, tot boeken, tot nieuws) en mocht niks goed bij jouw vraag of opmerking passen, dan kun je nog even het "Off-topic"-gedeelte checken of zelf een topic openen Smile .

Overigens vind ik het erg prettig dat je dit zo zegt, want één van de grootste vraagstukken is toch wel hoe het komt dat het volk dat Wii-DS bezoekt niet allemaal reageert (zowel op de frontpage als op het forum). Hopelijk komen we nog eens op een goede oplossing.
Avatar
Britt | 15 februari 2010 02:12 | #180492
@ Mooniewitch.

Hulde aan de 10+cm en je prachtige mario-obsessie, dit doet mijn vrouwenhartje altijd goed!

Ik snap dat het nieuwelingsgevoel je een beetje tegenhoudt om op het forum te posten, maar zoals Quint hierboven al aangeeft; mensen worden positief ontvangen. Zelf ben ik hier ook nog maar een tijdje actief en in het begin heb je het idee: "Waar gaat dit allemaal over? Iedereen kent hier elkaar, insidersjokes overal", maar echt al heel erg snel zit je er tussen. En eigenlijk geeft zo'n forum net dat beetje extra aan het gamegevoel wat mij betreft. Vooral bij "General Talk"- "Off-Topic" kan je van alles wegtypen en leer je heel makkelijk de mensen een beetje kennen.

Dus bij deze dwing ik je het percentage xxchromosoompjes op te krikken en samen met mij wat stilettogevoel in dit mannenforum te blazen. Enne, die hippe Nijmeegse vriendinnetjes zijn ook erg welkom!
Avatar
Bartel. | 15 februari 2010 05:25 | #180493
Ik dacht altijd dat vrouwen niet konden schrijven..
Maar deze uitzondering.. Die bevestigt de regel Wink
Avatar
Princess Piranha | 15 februari 2010 08:57 | #180494
Mooi stukje! Smile
Avatar
Masterswordish | 15 februari 2010 10:02 | #180495
Ja, leuk geschreven! Een paar schoonheidsfoutjes, maar laten we het houden op warmdraaien en een slaperige Quint Yummy . Keep up the good work! Betekent dit trouwens ook dat Britt gaat reviewen?
Avatar
Lu!gi | 15 februari 2010 11:52 | #180496
Een frisse wind bij Wii-DS. Ik ben er blij mee! Welkom!! Smile
Avatar
Nathaniël | 15 februari 2010 11:58 | #180497
Koeliejoelie! Leuk stuk Britt! Very Happy
Avatar
Louis DeNonno | 15 februari 2010 12:32 | #180498
Leuk, een vaste column. En een vrouw in de redactie, wie had dat nou gedacht 8o Welkom.
Avatar
J@pestaartje | 15 februari 2010 12:38 | #180499
Is iedereen bekend met het filmpje over de 'Shii'?
Zie Youtube
Avatar
Britt | 15 februari 2010 12:50 | #180500
danku danku!

@ J@pestaarje: Ik kende 'em nog niet - makkelijk, maar enigzins geniaal.. Razz
Avatar
SMS | 15 februari 2010 14:38 | #180501
Haha. Gedoe met geslacht ook telkens. =P

Je bent wie je bent! En je bent WELKOM!
Avatar
Phazon13 | 15 februari 2010 15:58 | #180502
mooi stukje. Mooie aanwinst voor wii-ds lijkt me.
Avatar
Robin | 15 februari 2010 16:38 | #180505
Ik vind het maar niks, vrouwen op de werkvloer.
Avatar
Princess Piranha | 15 februari 2010 19:30 | #180516
Wil jij een kei harde Falcon Punch tegen je gezicht? ^^ XD
Avatar
Silent King | 15 februari 2010 20:16 | #180519
The Women are taking over!!!:O

Neej grapje. Bij alle game-sites die ik check zit er wel een vrouwelijke columnist/redactielid tussen, dus mooi dat dat hier ook zo is Smile . Veel succes met schrijven en stuff
Avatar
JoeyC | 16 februari 2010 05:55 | #180533
Brit, voor mij ben je een meisje. Maar toch... Veel Succes Smile
Avatar
(Prince) Shadow | 16 februari 2010 14:54 | #180547
nu nog een foto waarop we je wel kunnen zien xD
Avatar
Kaishu | 16 februari 2010 15:27 | #180550
whoo! leuke column!
Ook alsof ik een stukje uit m'n eigen leven lees. Razz

We female gamers rule! XD
Avatar
Wessel | 16 februari 2010 18:02 | #180554
Tits or Gtfo!

Ow sorry, kleine Britt, ik bedoelde natuurlijk: Hartelijk welkom bij de crew! Very Happy
Avatar
Tristan | 20 februari 2010 02:21 | #180702
Ok!

Ik zeg, een erg goed stukje en tof om te zien dat deze website ook wat vrouwelijke inbreng krijgt! Ik ben één van die members die vrijwel nooit reageert. Ik lees liever gewoon het nieuws en de, soms, hilarische reacties van de mensen hier. Maar ik bezoek deze website al jaren, fijn om te zien dat er nog steeds met enthousiasme aan gewerkt wordt! Keep it up! Smile
Avatar
Boris Jeltsin | 28 februari 2010 23:08 | #181112
Wat een representatieve foto van je uiterlijk
Avatar
Jannie2 | 20 augustus 2010 09:00 | #189380
Ik geef dit blog maar eens een grote bump. Ik heb juist het idee dat er de laatste tijd niet echt meer onderscheid wordt gemaakt tussen vrouwen en mannen als het op gamen aankomt. Zelfs het idee dat vrouwen typische meidengames spelen is aan het vervagen naar mijn mening. Ik neem mezelf als voorbeeld. Het liefst speel ik Adventures en RPG's, en met name alle Zelda-games. Ik ben dus niet alleen een vrouw maar ook nog 50 jaren jong. Op de [N]Gamer-site waar ik al actief ben sinds het begin ben ik zelfs gebombardeerd tot moderator. Ik heb niet één keer de indruk gehad dat de leden het raar vinden dat vrouwen gamen, integendeel. Daar zijn de leden gemiddeld 15 jaar en de meesten zijn van het mannelijk geslacht en het is daar erg gezellig. Het zou leuk zijn als ik dat op deze site ook mag beleven en als ik het zo lees zal dat geen probleem zijn.
Avatar
mariofan | 12 februari 2011 23:46 | #195756
Ik vind gamen echt geweldig en ik ben niet de enige die speel als vrouw in mijn omgeving want heb vriendinnen en die hebben ook een wii en ds en we hebben altijd heel veel lol samen maar ik denk wel dat er meer mannen zijn die gamen en vrouwen niet zo gauw durven maar ikke wel hoor ik vind het super en als ik af ga bij sommige spellen word ik dan chagrijnig en soms kan het me ook niet schele ik speel het liefst mario spelletjes die heb ik vroeger ook vaak op de super nintendo gespeeld en speel nu ook vaak mario games op de een of andere manier is het wel een apart verhaal van mario maar wel super leuk Mannen die houden meer van schietspelletjes en vrouwen denk ik meer van avonturen spelletjes zoals mario enz en sinds kort heb je voor de wii ook een een zangspel dus kunnen de vrouwen en mannen natuurlijk helemaal oplos gaan ik ben echt een fanatieke speler

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.