Picross 3D Review | 19 maart 2010 23:50 | Auteur: Benjamin

Degene die zich mijn persoonlijke gedeelte van de recensie van New Super Mario Bros. Wii nog heel goed kan herinneren, weet dat ik al op zeer jonge leeftijd bezig was met videogames. Terwijl menig peuter druk bezig was met blokken, was ik met Mario onderweg om Princess Peach te bevrijden. Ik was dan ook blij toen ik Picross 3D in mijn DS stopte, want het kapotmaken van kunstwerken van blokken heb ik altijd al eens willen doen.

picross3d3


Rondjes en vierkantjes

Voor degenen die geen idee hebben hoe het Picross-principe in elkaar zit, zal ik het hieronder kort uitleggen. In een Picross game krijg je een veld met vakjes voor je met daarboven en daarnaast verschillende getallen. Afhankelijk van dat getal, zitten er in de rij of kolom net zoveel vakjes die deel uit maken van het uiteindelijke plaatje. Aan de hand van al de getallen naast de kolommen en rijen, werk je vakjes weg en ontstaat er aan het eind een mooi plaatje. Dit concept was de basis voor Picross DS, een uitstekende puzzelgame die in 2007 verscheen. Nu, bijna drie jaar later, ligt Picross 3D in de schappen. Deze game brengt de Picross-gameplay naar een nieuwe dimensie, de dimensie die 3D heet. Het speelveld bestaat nu (meestal) uit een groot vierkant blok met daarop cijfertjes. Aan de hand van deze cijfertjes bepaal je welke blokjes je weg kunt tikken of juist moet laten staan. Om sommige getallen staat een cirkel of een vierkantje. Als het getal vier op een blok een rondje om zich heen heeft, wil het zeggen dat in die desbetreffende rij vier blokken aanwezig zijn, verdeeld in twee groepen. Staat er om een getal een vierkantje, dan wil dat zeggen dat de blokken in drie of meer groepen in die rij verdeeld zijn. Om het geheel watge makkelijker te maken kun je, door middel van schuifjes aan de zijkant van het 3D object, 'in' de vorm zelf kijken. Hierdoor weet je welke blokken in de vorm blijven staan en welke weg kunnen. Dit nieuwe principe geeft een geheel nieuwe draai aan het puzzelgenre.

Puzzelen tot je erbij neervalt
Het spel bevat in totaal ruim 350 puzzels, verdeeld in vier verschillende moeilijkheidsniveaus en een uitgebreide tutorial. De tutorial en de easy mode zijn al goed voor ruim honderd puzzels, dus de verdeling lijkt een beetje zoek te zijn. De vormen die uiteindelijk ontstaan horen elk bij een bepaald thema die tijdens het puzzelen op de achtergrond te zien is. Bij deze thema’s kun je denken aan huisdieren, instrumenten, letters, enzovoorts. De achtergrond geeft een kleine tip van wat voor een figuur er kan ontstaan. Wat ook nog nieuw is in dit deel, is dat er aan de puzzels een tijdslimiet verbonden is. Op het bovenste scherm vind je onder andere de grote klok die aangeeft binnen welk limiet je de puzzel op moet lossen. DDit tijdslimiet varieert van vijf minuten tot een half uur. Bovendien mag je per puzzel slechts vijf fouten maken. Afhankelijk van het aantal fouten dat je maakt en in welke tijd je de puzzel behaalt, ontvang je sterren waar je nieuwe en lastigere puzzels mee vrijspeelt. Dit aspect zorgt ervoor dat je een puzzel vaker opnieuw zal gaan spelen om het maximale sterrenaantal te behalen.

picross3d2


Creatief met... blokken
Naast de vele puzzels die al in de game aanwezig zijn, kun je je eigen puzzels ontwerpen. Het enige wat je hoeft te doen is met de blokken een vorm te maken, waarna het spel er de getallen omheen zet. Deze puzzels kun je dan weer draadloos naar vrienden versturen. Deze eigengemaakte puzzels kun je tevens online naar Nintendo opsturen in de online wedstrijden. Deze wedstrijden zijn verbonden aan verschillende thema’s. De eerste wedstrijd loopt tot het eind van de maand (van het moment van schrijven) en het desbetreffende thema is ‘Lente’. Aan het eind van de wedstrijd kun je de beste puzzels weer gratis downloaden. Op dit moment zijn er bovendien al 21 puzzels te downloaden in drie verschillende puzzel packs. Qua content geen gebrek in Picross 3D!

Toch is het spijtig dat de game geen echte multiplayer-mode kent, die wel aanwezig was in Picross DS. In die game kon je online tegen een andere speler wereldwijd een Picross-puzzel oplossen waarbij de snelste speler de wedstrijd won. In Picross 3D behoort dit helaas niet tot de mogelijkheid, waardoor je de game toch iets minder snel op zult pakken. Desondanks zorgt de gameplay voor een verslavende factor.

picross3d1


Speelser
De look van de game is anders aangepakt dan in Picross DS. Picross DS oogde vrij zakelijk doordat de kleuren wit en blauw veel voorkwamen. In Picross 3D is er veel meer gebruik gemaakt van kleur, waardoor het veel speelser over komt dan zijn voorganger. De muziek in de game kan je echter zo nu en dan een beetje op je zenuwen werken, zeker als je al enkele minuten naar een puzzel staat te staren zonder dat je weet wat je verder moet doen. Het overdreven vrolijke muziekje kan dan een storende factor zijn.

Conclusie
Picross 3D is een uitstekende puzzelgame die ervoor zorgt dat je vastgeketend zit aan je DS. Deze 3D-variant is speelser en oogt vrolijker dan de eerste Picross voor de DS, maar het niveau ligt een klein beetje lager. Het niveau van Picross 3D ligt echter wat lager dan die van zijn voorganger, waardoor deze versie ook wat minder verslavend is. Daarnaast mist er een competitieve online modus, die het eerste deel wel bevatte. Desalniettemin is Picross 3D een game die je weken lang zoet houdt, wat mede komt door de vele puzzels die al beschikbaar zijn en beschikbaar zullen zijn via WiFi. Een kanttekening is dat de game op de nieuwe DSi XL voor het overzicht prettiger speelt dan de andere DS-systemen.
8,8
N1-score
Next articlePikmin 3 is 'goed op weg' Previous articleThe Sky Crawlers: Innocent Aces

Reacties van gebruikers

Avatar
azkirby | 20 maart 2010 09:14 | #182992
Vind het zelf een top game, dus ben ik er helemaal mee eens.
Goeie recensie Benjamin!
Avatar
Appa | 19 maart 2010 23:57 | #182994
is een best goeie game ja.
Avatar
Lu!gi | 20 maart 2010 11:27 | #182996
Een must-have! Picross DS was ook al zo verslavend. Ik hou er wel van Very Happy
Avatar
dw4 | 20 maart 2010 13:16 | #182999
vet! heb em gisteren gehaald Smile

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Picross 3D

Platform: Nintendo DS
Genre: Puzzle
Ontwikkelaar: HAL laboratory
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: 05 maart 2010

Screenshots