Karaoke Revolution Review | 14 april 2010 22:14 | Auteur: Benjamin

Sony heeft de Singstar-serie en Microsoft heeft sinds enkele jaren de Lips-serie. Beide games vallen in het karaoke-genre, waarvan de eerste de meest succesvolle serie is. Als Wii-bezitter kan je je zangkunsten alleen kwijt in de verschillende Guitar Hero/Rock Band-games en enkele third party karaoke-games zoals Boogie. Konami, bekend van de Dancing Stage-games, heeft nu ook haar eigen karaoke-game uitgebracht met de toepasselijke titel Karaoke Revolution.

Karaoke_Logo_onWhite


Heb jij de X Factor?

De Nederlandse televisie loopt over van de talentenjachten, van Idols tot X Factor. Op het moment van schrijven is het derde seizoen van die laatst genoemde zelfs lopende en is weer een enorm succes met elke week rond de anderhalf miljoen kijkers. Zolang dit soort programma’s blijven scoren, zullen de Nederlandse zenders dit soort programma’s blijven maken. Eigenlijk gaat het in de gamesindustrie net zo. Muziekgames verkopen nog steeds goed, dus ontwikkelaars blijven maar met nieuwe muziekgames komen. De karaoke-games vallen eveneens binnen dit genre, dus wannebe zangers onder ons kunnen hun geluk weer op met allerlei verschillende hits.

Tim Toupet
Een game als deze valt of staat door de kwaliteit en kwantiteit van de beschikbare liedjes. Aan de kwantiteit valt niets op te merken, want de game bevat in totaal 75 verschillende nummers. Echter, de kwaliteit van de nummers varieert nogal. Karaoke Revolution bevat hits van Lady GaGa met Just Dance en oudere klassiekers zoals ABC van de Jackson 5. Toch heb je het merendeel van de bekendere nummers al voorbij zien komen in andere games zoals Band Hero en Guitar Hero. Naast deze nummers kent de tracklist ook een enorme hoeveelheid aan typische foute muziek. Ik doel hier vooral op de typische Duitse schlager muziek, zoals Tim Toupet en Peter Wackel. Dit soort nummers is wellicht leuk met heel erg veel alcohol achter de kiezen met een stel vrienden, maar zelfs dan zul je toch eerder voor bekendere nummers kiezen. Tenslotte kent de lijst een aantal zeer onbekende nummers van onbekende artiesten.

karaokerevolutionwii1


Qua modi zet de game een aardige prestatie neer. Ten eerste is er de standaard Quick Play-mode waarin je je zingend op een random locatie bevindt met een eigen gekozen nummer. In Custom Play heb je al veel meer keuze. In deze mode kun je als eerste kiezen of je een enkel nummer, een medley van drie gekozen nummers of een voorgeprogrammeerde setlist wil zingen. Het idee achter de medley is leuk bedacht, maar de uitvoering daarvan valt wat tegen. Van de drie gekozen nummers worden voorgeselecteerde delen van de liedjes gepakt en aan elkaar geplakt. Daardoor klinken de meeste medleys niet als een mooi overlopend geheel, maar meer zoals het echt is: simpel aan elkaar geplakt. Bovendien zijn de stukjes van de nummers te kort. In deze Custom Mode kun je ook nog kiezen voor je eigen gemaakte of voorgeprogrammeerde personage en op welke locatie je wil zingen. Ook deze kan je zelf ontwerpen, maar de mogelijkheden zijn niet zeer uitgebreid, in tegenstelling tot die van de personages. Wat de locaties betreft: er zit een enkele locatie in de game waar je op de achtergrond de videoclip van het desbetreffende nummer ziet. Dit is een zeer leuke toevoeging, mits de kwaliteit van de clips hoger was geweest. Het lijkt alsof deze filmpjes rechtstreeks van YouTube genomen zijn en in de game geplaatst zijn. Daardoor komt het toch wat amateuristisch over.

Zangsensatie
De andere belangrijke modi zijn de Career Mode en de Party Mode. In de eerst genoemde mode moet je aan bepaalde condities voldoen om de volgende serie nummers te mogen spelen, zoals het behalen van een bepaalde score. Naarmate je meer nummers speelt, word je algemene score verhoogd en kom je zo een stap dichterbij je status van zangsensatie. Ten slotte is de Party Mode de leukste mode om met veel vrienden te spelen. Je kunt tot drie spelers mee laten spelen die om beurten zingen voor de hoogst mogelijke score. Je hebt dus niet per se vier microfoons nodig.

karaokerevolutionwii2


Grafisch gezien is de game enigszins teleurstellend. Het is vooral de sfeer die in de game ontbreekt. Op het moment dat je personage op het podium staat, lijkt het net alsof hij in een lege zaal staat te performen. Bovendien beweegt de camera vrij statisch zonder spectaculaire camerastandpunten of andere sfeerverhogende effecten. Het geluid van de nummers zelf is prima in orde, maar je eigen stem komt behoorlijk dof uit je speakers, in tegenstelling tot andere muziekgames zoals Guitar Hero.

Conclusie
Karaoke Revolution is een game die leuk is met een hoop vrienden en een hoop alcoholische drankjes. Dat geldt echter voor de meeste games uit dit genre, dus op dat gebied lijkt de game veel op andere karaoke-games. De kwantiteit van de tracklist is indrukwekkend, maar de kwaliteit laat toch te wensen over. Veel bekende liedjes zagen we al eerder in muziekgames, dus de tracklist in zijn algemeen is weinig origineel. Mede daardoor is het jammer dat je in de game geen extra nummers kunt downloaden. Naast het gemist van originaliteit, mist het spel ook enige sfeer. Het geheel voelt nogal kaal en kil aan, waardoor je niet echt in je optreden meegezogen wordt. De Party Mode brengt nog enig lichtpuntje aan het eind van de tunnel, omdat deze vrij uitgebreid is. Ben je op zoek naar een leuke karaoke-game, koop dan bijvoorbeeld Band Hero. Deze heeft leukere nummers en vele andere opties die het zingen zoveel leuker maken.
6,3
N1-score
Next articleNieuwe informatie Pokemon Black/White Previous articleCo-op mode in Super Mario Galaxy 2

Reacties van gebruikers

Avatar
(Prince) Shadow | 15 april 2010 15:01 | #184871
kan je nagaan hoe lang dit spel al in ontwikkeling is!
al toen de Wii nog Revolution heette.
Avatar
SMS | 15 april 2010 16:06 | #184877
Nou ja...opzich is een review over de muzieknummers nooit echt eerlijk. De een vind keiharde Metal mooi van Metallica, de andere wil klassieke rock en oude nummers, de andere wil weer Marco Borsato type liedjes. Dus meningen verschillen daar zeer over.
Avatar
Zapp-x | 15 april 2010 23:27 | #184892
Deze game doet gewoon wat het moet doen, je kunt liedjes zingen. Er zijn behoorlijk wat liedjes beschikbaar, dus ik zie het probleem niet zo. Wat mij betreft de beste (legale) sing-along-game voor de Wii. Verder ken ik 90% van de liedjes, dus dat jij dit niet kent heeft misschien met je leeftijd/muziek beleving te maken.

Je zou in deze review eerder in moeten gaan op hoe goed de game de toonhoogtes aanvoelt en complimenten geven voor het gebruiken van echte artiesten (voor het eerst in de serie) Nee, dit is niet een goede review. Misschien dat je collega's de lat ook iets te hoog gelegd hebben de afgelopen tijd.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Karaoke Revolution

Platform: Wii
Genre: Music
Ontwikkelaar: Konami
Uitgever: Konami
Aantal spelers lokaal: 16
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: Q4 2009

Screenshots