Cordless Keyboard & Monster Hunter 3-Tri Special | 27 april 2010 21:49 | Auteur: Quint

Wat krijgen we nou? Een herplaatsing van een oud artikel? Bijna goed! Dit keer ligt de focus op Monster Hunter 3-Tri...

Op 11 januari 2009 begon de inleiding van mijn Cordless Keyboard for Wii-recensie als volgt: "De Wii raakt steeds meer geïntegreerd in het internet-circuit." Een uitspraak die voor handen veel weg had van glazen bol-geklets, maar uiteindelijk toch recht van spreken had. Met de Wii-releases van games als Animal Crossing: Let's go to the City, Call of Duty: World at War, Call of Duty: Modern Warfare: Reflex, FIFA 2010, Pro Evolution Soccer 2009, Pro Evolution Soccer 2010, The Conduit, Madden NFL 10, Tiger Woods PGA Tour 2010, EA Grand Slam Tennis, Virtua Tennis 2009, Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All-Stars en Endless Ocean 2: Een zee vol avontuur is er sinds die tijd een ruim aanbod van Wii-games uitgekomen, die ieder een degelijke online-stand kenden. Allemaal leuk en aardig, maar de games die uiteindelijk daadwerkelijk ondersteuning kenden van de Cordless Keyboard for Wii waren op één hand te tellen, zo niet op een halve.

Nu is het inmiddels bijna mei 2010 en ligt Monster Hunter 3-Tri in de winkels. Een game van Capcom, uitgegeven door Nintendo. Weg met de friendcodes en weg met communicatie-belemmeringen. Monster Hunter 3-Tri is gemaakt voor online-gameplay. Gelukkig ondersteunt de Europese versie zowel text-chat als voice-chat, waarbij de text-chat uiteraard ideaal is in combinatie met de Cordless Keyboard for Wii...toch?

/files/logitech-cordless-keyboard-wii.jpg


Een korte herhaling
Als je het toetsenbordje uit de doos pakt, valt de compacte omvang direct op. Het QWERTY-apparaatje oogt erg stylish door het witte uiterlijk en de gladde structuur. Wat dat betreft past hij prima bij een witte Wii. Het feit dat alles zo compact is, zorgt ervoor dat hij lekker licht is. Hierdoor kun je hem gemakkelijk op je schoot leggen zonder dat het vervelend of zwaar wordt. Een bijkomend nadeel is dat je hem niet vast kunt zetten. Je zult het toetsenbordje dus vast moeten houden of ergens op moeten leggen.

Zoals de term 'Cordless' in de naam van het product doet vermoeden, is het toetsenbordje draadloos. Het ontvangertje moet achterin de Wii in één van de twee USB-ingangen gestoken worden. Dit ontvangertje is vrij klein en steekt maar een klein stukje uit. Het toetsenbord zelf heeft twee AA-batterijen nodig om te kunnen functioneren. Een aan - en uitknop zorgt ervoor dat er geen onnodige energie wordt verspild en een synchronisatie-knop laat het toetsenbord met de Wii functioneren. Na een eenmalige synchronisatie zal de Cordless Keyboard for Wii per direct werken met je Wii, in welk menu dan ook.

Het numpad is fysiek niet aanwezig op het toetsenbord, maar wordt verwerkt in de standaard toetsen door middel van een tweede functie toevoeging aan bepaalde knoppen. Alle knoppen van het toetsenbord zijn direct tegen elkaar aan gezet en zijn zeer plat, waardoor de compactheid gewaarborgd blijft. Dit zorgt er echter wel voor dat een periode van gewenning nodig is om je goed met het apparaatje te laten werken.

Wii Opera Browser & en het Wii-prikbord
Op het toetsenbord zelf zijn een paar knoppen verwisseld ten opzichte van de QWERTY-toetsenborden. Zo nemen de Alt - en Windowsknop plaats voor een uitzoom en inzoom knop, welke bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden in de Wii Opera Browser. Het feit dat het toetsenbord volledig ondersteund wordt door de Wii Opera Browser maakt dingen een stuk gemakkelijker en het browsen op je Wii behoorlijk aangenamer. Let er echter wel op dat je je internetkanaal update met de nieuwste versie in het winkelkanaal: de oudste versie ondersteunt geen toetsenborden.

Ook kun je met de Cordless Keyboard for Wii berichtjes versturen naar je Wii-vrienden. Deze functie wordt hierdoor aanzienlijk handzamer. De vraag is echter: wie maakt hier gebruik van? Het is denkbaar dat er maar weinig mensen zijn die hele berichten uittypen op de Wii om ze vervolgens via het prikbord te versturen.

/files/free-full-opera-browser-20070412093254833.jpg


Monster Hunter 3-Tri
Waar dit keer in dit artikel de nadruk op ligt, is de functionaliteit van de Cordless Keyboard for Wii in Monster Hunter 3-Tri. De game kent als grote troef een zeer uitgebreide online-modus waarbij communiceren een must is. Een toetsenbord klinkt hierbij als muziek in de oren, maar de vraag is of het type spel zich hier wel voor leent. Voor degenen die een beetje verlegen zijn of simpelweg geen Wii Speak in hun bezit hebben, is de Cordless Keyboard for Wii een ideale uitkomst om toch snel te kunnen communiceren. Zodra je online bent met mede-spelers kun je op elk gewenst moment een bericht typen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de 'normale' text-chat functie, waarbij je eerst twee keer de -knop in moet drukken alvorens het tekstvenster zich opent. Met de Cordless Keyboard for Wii kun je uit het niets gaan typen en met een druk op de Enter-knop een bericht uitzenden. Echter, helaas heeft Capcom verder geen rekening gehouden met toetsenbordbezitters. Je hebt als typer een zeer beperkt aantal tekens tot je beschikking dat je per keer uit kunt zenden. Door deze grote misser is het overduidelijk dat Capcom spelers in het achterhoofd heeft gehad die letter voor letter aan moesten wijzen met hun Wii Remote of moesten selecteren met hun D-pad. Het typen van zo'n dertig tekens is dan een hels karwei, maar met een toetsenbord is dat binnen twee seconden gepiept. Het gevolg is dat je meerdere malen moet enteren en je bericht moet verdelen over een aantal regels. Dit is niet alleen vervelend, maar ook nog eens erg onpraktisch in de game.

Als je aan het typen bent, is het vrijwel onmogelijk om door te spelen. Een toetsenbord benodigt doorgaans twee handen - net als de Classic Controller Pro -, dus de Classic Controller Pro zal bij het typen even neergelegd moeten worden en hetzelfde geldt andersom. Dit heen en weer gaan met accessoires is niet bepaald aantrekkelijk en in dit geval is Wii Speak dan ook veel idealer.

MonsterHunter3_ss29


Wat dat betreft faalt de Cordless Keyboard for Wii dan ook een beetje in Monster Hunter 3-Tri. De game kent simpelweg te veel actie om tot een goede communicatie-mogelijkheid te komen tijdens het spelen. Indien je in gevecht bent met een groot monster, heb je niet de tijd om je controller neer te leggen en je toetsenbord erbij te pakken. Je hebt eventueel wel de mogelijkheid om een rustig plekje op te zoeken in het speelveld, maar dat is geen doen. Het toetsenbord bleek dan ook vooral handig in een lobby, waar je alle tijd van de wereld hebt. Hieruit bleek echter al snel dat vrijwel niemand een toetsenbord gebruikt, want tekst-reacties volgden enorm laat. Daarnaast is de vraag "Hoe typ jij in hemelsnaam zo snel?" (maar dan in twee delen, want in één deel past het niet) meerdere keren langs gekomen.

Xbox 360, PS3 en PC
De Wii is het niet enige apparaat dat kan communiceren met het toetsenbordje. Na zorgvuldige tests bleek dat hij ook op de PS3, Xbox 360 en de PC ondersteund wordt. Het machientje functioneert dus ook als een ‘gewoon’ draadloos toetsenbord. Dit maakt het toetsenbord een zeer aantrekkelijke aankoop. De adviesprijs is immers slechts €29,99 en de mogelijkheden zijn zeer divers.

Conclusie
Het Logitech Cordless Keyboard for Wii is in het algemeen gezien een zeer geslaagd product. Het ding is lekker klein, licht en zeer stylish met een goede afwerking. De platte knoppen die dicht op elkaar zitten hebben wat gewenning nodig, maar zijn verder erg praktisch door het behouden van de compactheid. De Wii Opera Browser kent een volledige ondersteuning en dus wordt het surfen op je Wii een stuk toegankelijker. Wat betreft de ondersteuning in Monster Hunter 3-Tri is het wat minder rooskleurig dan verwacht. Je hebt als toetsenbordbezitter een gigantisch groot voordeel ten opzichte van mensen die met hun Wii Remote de letters aan wijzen, maar beide methoden zijn geheel onpraktisch. Monster Hunter 3-Tri geeft je simpelweg de tijd niet om je controller neer te leggen en je toetsenbord er bij te pakken. Dit is echter de schuld van Capcom en niet van Logitech. Het toetsenbord zelf werkt namelijk absoluut naar behoren. Het feit dat je het toetsenbord ook kunt gebruiken op de PS3, Xbox 360 en PC maakt het een zeer goede aankoop voor slechts €29,99.

Of Wii Speak dan wél optimaal is voor communicatie in Monster Hunter 3-Tri, lees je later in deze feature-week!
Next articleActvision aangeklaagd door Infinity Ward Previous articleSuper Mario Galaxy 2 Yoshi gameplay

Reacties van gebruikers

Avatar
Sjakmachien | 27 april 2010 21:52 | #185254
Ziet eruit als een oud toetsenbord8o
Avatar
Bas | 27 april 2010 22:07 | #185256
maf, hebben jullie dit getest :O? ziet er op zich gaaf uit, maar werkt het alleen voor monsterhunter? of komen er nog andere features voor de wii waarbij je hem kan gebruiken?
Avatar
Lucas | 27 april 2010 22:15 | #185257
Ik heb zo'n toetsenbord, nu voel ik me nog meer verplicht die Monster Hunter in huis te halen. XD
Avatar
Paul | 28 april 2010 03:07 | #185262
het slimme is dat spelers afkortingen maken voor ingame begrippen, waardoor je nog maar één hand nodig hebt om dingen te typen.

Dus dat je twee handen nodig hebt is misschien niet helemaal waar.
Avatar
Arch | 28 april 2010 19:40 | #185275
maar kan je in het internetkanaal van opera het toetsenbord gebruiken zonder steeds alles aan te wijzen met je wiimote, kan je dus 'tab' gebruiken?

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Cordless Keyboard for Wii

Platform: Wii
Genre: Overige
Ontwikkelaar: Logitech
Uitgever: Logitech
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: Q4 2008

Screenshots