E3 Countdown 1: Keerpunt Column | 26 mei 2010 17:32 | Auteur: Marcel

Na drie jaar van afbraak is het tijd om de E3 opnieuw op te bouwen. De grootste publishers en developers van de wereld verzamelen zich in Los Angeles, waar 15 juni aanstaande de E3 losbarst. Wii-DS is er bij!

Na het heldhaftige optreden van Nintendo in 2004 en de lancering van de nieuwe consoles in 2005 en 2006, werd het E3 circus somber. Het aantal nieuwe games viel tegen en door de vele andere events bekroop een gevoel van: “Is dit alles?” De E3 van 2010 wordt volgens EA baas John Riccitiello fenomenaal. De beste man heeft meerdere redenen om enthousiast te zijn. De aankomende E3 staat in het teken van nieuwe onthullingen, zoals Project Natal, PlayStation Move, Nintendo 3DS en The Legend of Zelda Wii. De aankomende weken zullen we aftellen naar de E3 en speculeren over de nieuwe producten, maar ook verder kijken dan 15 juni en nadenken over de toekomst van de game-industrie in het algemeen. Immers staat bij sommige ontwikkelaars en uitgevers het water tot aan de knieën.

johnriccitiello
John heeft er zin in!

Kapers op de kust?
Met de Amerikaanse bankencrisis in de achteruitkijkspiegel en nieuwe technologieën op het gebied van hardware en software in het verschiet, is het niet ondenkbaar dat we de eerste details te horen krijgen over de volgende generatie consoles. De nieuwe 3D mogelijkheden en grafische standaarden zijn veelbelovend, maar het is de vraag of er nieuwe spelers op de markt komen. Microsoft is de nieuwste partij in de langlopende console war. Men investeerde meer dan zes miljard dollar in het Xbox project dat nu eindelijk grote winsten behaalt. In negen jaar tijd zijn Halo, Forza en Xbox niet meer weg te denken uit de game-industrie. Microsoft versloeg als groentje de GameCube en deelde het PlayStation merk rake klappen uit met de Xbox 360. De status van Sony als grote speler in de gamewereld staat zelfs ter discussie. Niemand minder dan Nintendo directeur Satoru Iwata is van mening dat Sony verslagen is en dat Apple als nieuwe vijand aangewezen moet worden.

Iwata is niet de eerste Japanse directeur die zijn zinnen zet op een rivaal buiten haar eigen markt. De voormalige PlayStation Godfather Ken Kutaragi kon merkwaardig genoeg de toekomst voorspellen. Hij introduceerde in 1994 de eerste PlayStation console en toen men in een interview vroeg of hij zijn pijlen gericht had op Nintendo of op SEGA kwam hij met een opmerkelijke uitspraak. “It is Microsoft and I will kill them!” Niemand had verwacht dat Kutaragi zes á zeven jaar later de Xbox op afstand hield met de PlayStation 2. Kutaragi is na het desastreuze verloop van de E3 conferentie van Sony in 2006 afgetreden en niet langer de baas van Sony Computer Entertainment en zijn tactiek om in Japan een front op te richten tegen Microsoft is daarmee ten einde. Het is volgens Japanse investeerders nu aan Nintendo om de verdeelde Japanse ontwikkelaars terug bij elkaar te brengen en een nieuw front te vormen. Satoru Iwata ziet echter niets in een dergelijke strategie en plaatst zelfs tijdens de E3 shows hoofdzakelijk Nintendo’s eigen titels in de spotlights. Iwata en Nintendo hebben slechts interesse in de grootste en belangrijkste series. We zien voorbeelden van Nintendo’s invloed als het gaat om Dragon Quest en Monster Hunter, maar Metal Gear, Tekken en andere franchises blijven exclusief Sony en Microsoft materiaal. Het is niet vreemd dat ontwikkelaars niet staan te popelen om op Nintendo’s boot te springen. De Wii is klaarblijkelijk aan de eindsprint begonnen en het is nu te laat om grote investeringen te doen in het systeem. Bovendien blijven de verkopen van hardcore games achter op de succesverhalen van Nintendo en casual titels, zoals Just Dance. Je kunt honderden excuses verzinnen om uit te leggen waarom de titels niet verkopen, maar het blijft een feit waar je niet omheen kan en wat Nintendo vrijwel niet interesseert.

rollerken
Ken Kutaragi in betere tijden

Een doorgewinterde zakenman zoals Iwata zal echter door het ijs zakken als Google en Apple zich serieus met gaming gaan bezighouden. De App Store stijgt in populariteit en qua netwerkstructuren en online functionaliteiten heeft Nintendo een behoorlijke achterstand. Een strijd met Apple loopt bij voorbaat al stuk op dat kritieke punt. Een handheld om de iPhone op afstand te houden heeft baat bij bijvoorbeeld een telefoonfunctie. Het is een ernstige gedachte om vrienden met Friendcodes te bellen of om gebruik te maken van Nintendo’s eigen unieke mediastandaard. Als Nintendo inderdaad het plan heeft om met Apple te concurreren dan zal men een nieuwe bondgenoot moeten zoeken. Een Nintendo handheld met bijvoorbeeld Android klinkt al een stuk beter dan het eerste scenario. Het trotse Nintendo zal echter niet zo snel geneigd zijn om de hardware sterk te laten beïnvloeden door derden met een open-source platform. Het ontwerp van de Classic Controller Pro werd mede door Capcom bepaald en zelfs daar waren een aantal directieleden van Nintendo fel op tegen. Aan de andere kant hebben zowel Google als Apple geen eigen doorgewinterde gamestudios. De bedrijven hebben wel voornemens om eigen spellen te bouwen, maar hiervoor moet eerst talent gekocht of gevonden worden. De kans is daardoor erg groot dat Apple en Google initiatieven zoals de App Store gaan uitbreiden om tot de gewenste line-up te komen.

Our work is never over
Het is niet alleen de huidige machtsverhouding tussen multinationals, maar ook de cultuur die bijdraagt aan de veranderingen. Men reist veel en door de krachtige processors en chips van de huidige telefoons is geen toegewijde handheld meer nodig. Een feit dat het PlayStation Portable merk op een laag pitje zet. Sony is van plan om op de E3 een nieuwe reclamecampagne te lanceren. De PSP krijgt hierdoor een twaalf jarige ambassadeur die in allerlei reclamespotjes een fictieve manager van Sony moet overtuigen van het nut van de handheld. De kans dat men een PSP2 tegelijk met de 3DS lanceert is daardoor erg klein. Nintendo zal hierdoor oog in oog staan met Apple. Sony zal zich hoogstwaarschijnlijk verder concentreren op het opbouwen van de first party line-up. Met titels als God of War III en Uncharted 2 weet men een goed alternatief te bieden voor de multiplatform line-up van Microsoft en de meer familie-georiënteerde line-up van Nintendo. Daarnaast heeft men met de Blu-Ray speler in combinatie met nieuwe 3D brillen, 3D TV’s en games nog steeds een belangrijke troef in handen.

3d-glasses1
3D is weer helemaal in!

Met name door werkdruk en studies hebben mensen simpelweg minder tijd om te gamen en met producten zoals de Wii en Farmville, wordt gamen op allerlei manieren een sociale bezigheid. Een punt waar met name de klassieke RPG bouwers uit Japan en de bedenkers van spannende singleplayer spellen moeite mee hebben. De oplossing van Ubisoft die van plan is om in ieder spel een multiplayer functie te bouwen is niet reeël. Een aantal genres leent zich gewoon niet voor multiplayer en aangezien men vast zit aan tijd, geld en mensen betekent het kortere of duurdere games. De prijs van spellen staat al enige tijd ter discussie. Namco Bandai is bijvoorbeeld van mening dat games goedkoper en korter moeten zijn. Een systeem waarbij je 20 euro betaalt voor een nieuwe game en nieuwe levels en uitbreidingen kunt kopen. Het principe van Downloadable Content is niet nieuw, maar nog steeds niet populair. De Call of Duty mappacks en Guitar Hero liedjes zijn succesvol, terwijl de uitbreiding voor Assassins Creed II en de omslachtige DLC van diverse Wii games nauwelijks benut worden. De manier waarop we voor games betalen begint zo langzamerhand een drempel te worden voor de gebruiker.

Een ander breekpunt vinden we in de kwaliteit van de software die de afgelopen jaren met name op het gebied van casual games behoorlijk ondermaats is. De game-industrie zal op de E3 moeten bewijzen dat het een plan heeft voor de lange termijn. Een Zelda onthulling of nieuwe Need for Speed is niet afdoende om de pers en het publiek te overtuigen. De Amerikaanse critici spreken zelfs van een keerpunt. De game-industrie maakt volgens hen of een draai richting winst en succes of zal grotendeels uitsterven. Satoru Iwata is het niet eens met de stroom van harde kritiek. Hij is van mening dat een unieke game, console of handheld wel degelijk bestaansrecht heeft, zelfs wanneer je voor minder dan 5 euro een App voor je iPhone kunt downloaden. Hij doelt daarmee op de Wii, DS en de bijbehorende software. De touch-screen bediening en beweggingssensoren waren destijds echter meer futureproof dan de prille 3D technologie nu is.

michaelpachteranalyst
Analist Michael Pachter ziet de toekomst somber in

De tijd zal het leren
Apple en Google zullen vandaag of morgen geen console lanceren, maar oefenen steeds meer invloed uit op de game-industrie. De cultuur verandert en games veranderen noodgedwongen mee. De titanen van vandaag zijn wellicht over vijf tot tien jaar uitgespeeld. Wat denk jij? Zal Nintendo in samenwerkingsverband de strijdbijl opgraven of riskeren Apple en Google geen investeringen die, als we kijken naar de financiën van Sony, op de lange termijn weinig opleveren? De E3 wordt het theater van onthullingen en hier zal de game-industrie ook de toekomstvisie voor de komende jaren uit de doeken doen. Immers heeft men door de stap om van een niche hobby naar een mainstream-fenomeen te gaan meer verantwoordelijkheid en meer concurrentie.
Next articleWB. kondigt Scooby-Doo!-game aan Previous articleLufia DS komt naar Amerika en toont zich

Reacties van gebruikers

Avatar
Ruben | 26 mei 2010 18:31 | #186267
Kan niet wachten, ik moet eigenlijk studeren voor de examens, maar een beetje wiids'en past wel nog in mijn schema Very Happy Het is idd waar dat Google en Apple meer en meer beginnen te groeien... Op school(ik zit in het 2de middelbaar) hebben we een speciaal vak, media, die uniek is in Vlaanderen(waar ik woon), en leren we over games, websites etc... en we zien dat Google zelfs Microsoft zou kunnen verslaan door gratis 'office-achtige' paketten te verdelen enzovoort. Oppassen dus! Jammer dat Nintendo op termijn dus verdwijnt op deze markt en dat er nieuwe, minder vertrouwde spelers komen. Maar ja, niets aan te doen...
Avatar
Phazon13 | 26 mei 2010 21:24 | #186276
Wow dat vak kreeg ik toch vroeger hier niet in vlaanderen:p
Avatar
Bas | 26 mei 2010 21:35 | #186277
Ik woon vlak bij vlaanderen xD
Avatar
Jerone | 26 mei 2010 21:58 | #186278
Ik woon vlak bij vlaanderen xD

Ik bij vlaanderen én bij Duitsland, doe me dat maar eens na.
Avatar
Sjakmachien | 26 mei 2010 22:44 | #186292
Ik woon vlak bij vlaanderen xD


Ik nog dichter!
En volgens de verhalen loopt mijn tuin tot in Duitsland Yummy

Maar we gaan offtopic, das niet zo netjes tegenover Marcel.
Avatar
Lu!gi | 27 mei 2010 15:45 | #186307
Ik kan me toch niet zo vinden in de meeste stellingen en aannamen die hier gedaan worden. Het komt denk ik omdat de schrijver de indruk geeft het vertrouwen kwijt te zijn in Nintendo. Ik ben eerder geneigd om te zeggen: Kom maar op met die toekomst. Nintendo kan alles aan!
Avatar
Elm | 30 mei 2010 20:20 | #186437
Ik kijk het meest uit naar een Zelda trailer. Ik hoop dat ik geen kramp krijg in mijn handen bij Zelda, want bij Red Steel 2 is dat wel een enorme afhaak.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.