2010 FIFA World Cup South Africa Review | 30 mei 2010 19:15 | Auteur: Theun

Het WK 2010 in Zuid Afrika staat voor de deur en waar zouden we zijn in een wereld zonder game over het meest prestigieuze internationale voetbaltoernooi? EA brengt ons bij deze FIFA World Cup South Africa!

FIFA heeft eerder dit voetbalseizoen op de Wii zwaar teleurgesteld met FIFA 10. Waar de game op andere consoles wel erg uitgebreid en realistisch was, daar had men bij EA voor de Wii een compacte en onrealistische versie van FIFA 10 gemaakt. Voor dat FIFA 11 alweer in de winkels ligt, krijgt EA nog één herkansing met FIFA World Cup South Africa. Gaat het dit keer wel lukken om die bal erin te schieten?

Oooooooooooooh woooooooooohh hohoho
Wanneer je FIFA World Cup South Afrika opstart, zul je zien dat de game vijf verschillende speelmodes heef: Hit the Pitch, Zakumi’s Dream Team, World Cup, Global Elimination en Online. In ‘Hit the Pitch’ kun je vriendschappelijke wedstrijden tegen vrienden en/of de computer spelen. Je kunt hier kiezen uit alle landenteams in het spel. Het spel kent geen clubteams, maar wel 199 nationale elftallen en deze zijn allemaal gelicenseerd. In Zakumi’s Dream team krijg je een Dream Team tot je beschikking dat je steeds sterker moet maken. Dit doe je door andere teams te verslaan en spelers van het andere team als prijs te nemen. In Global Elimination is het de bedoeling dat je met maximaal drie vrienden ieder drie teams pakt en tegen elkaar gaat spelen. Wie met alle drie zijn/haar teams een keer verloren heeft , ligt eruit. De meest interessante modes zijn de World Cup mode en de Online mode. Bij de World Cup mode speel je de World Cup na. Je kunt er voor kiezen om een standaard toernooi te spelen, maar ook om andere teams mee te laten doen. Kom je dus bijvoorbeeld uit België en speel je graag met het Belgisch nationaal elftal in het WK, dan kun je dat zelf mogelijk maken. De World Cup mode kan met maximaal 32 spelers gespeeld worden. Er spelen echter nooit meer dan twee spelers tegelijk. Alle teams kunnen bestuurd worden door menselijke spelers. Mocht je geen zin hebben om een wedstrijd te spelen, dan kun je deze ten alle tijden simuleren. In dat geval geeft de computer de wedstrijd een random uitslag. Wanneer een computergestuurd team tegen een ander computer gestuurd team speelt, zal deze wedstrijd automatisch gesimuleerd worden.

FIFAWorldcup21


Online spelen is ook mogelijk: dit kan tegen maximaal één tegenstander. Je kunt ervoor kiezen om wedstrijden gerankeerd of ongerankeerd te spelen. Indien je voor de eerste kiest, zullen je resultaten bijgehouden worden op je profiel.

When I get older, I will be stronger
Hoe de modes werken is leuk en aardig, maar het draait uiteindelijk allemaal om hoe het eraan toe gaat op het veld. In dat opzicht is FIFA World Cup South Africa helaas niet verbeterd in vergelijking met FIFA 10 voor de Wii. Het spel loopt erg snel en het ‘superschot’ uit het voorgaande deel is ook weer terug. Je krijgt vaak de indruk dat alle spelers peper in de reet hebben en je moet zeker niet verbaasd op kijken als iemand vanaf de middenlijn een kanonskogel in de kruising plaatst. Dit komt doordat alle spelers ‘momentum’ opbouwen naarmate ze langer aan de bal blijven of mooi blijven passen. Hoe meer momentum, hoe behendiger je spelers worden en hoe krachtiger ze kunnen schieten. De besturingsmethode, die hetzelfde is als bij zijn voorgangers, is prima. Je kunt spelen met de Wii Remote los, met Nunchuk of met de Classic Controller. Met de Classic Controller krijg je klassieke besturing, eventueel in PES-stijl. Wanneer je voor de Wii Remote-besturing kiest, zul je een alternatieve, maar ook logische besturing krijgen. Passen gaat met A, voorzetten met B, de bal rustig afpakken ook met B en een flinke tackel of een schot op goal gebeurt door te schudden. Het verschil tussen de besturingsmethodes met en zonder Nunchuk is dat je zonder Nunchuk meer op het scherm zult moeten wijzen om richting te geven aan je spelers en passes.

FIFAWorldcup20


They’ll call me freedom
FIFA World Cup South Africa begaat dezelfde fouten als zijn voorganger en dat is jammer. Vooral als je kijkt naar het gegeven dat de game op andere systemen wel goed is. Naast het feit dat je op het veld de indruk krijgt met een stelletje Looney Toons te spelen, zijn de speelmodes in deze game wederom erg karig. Een potje vriendschappelijk in ‘Hit the Pitch’ en het toernooi beleven in ‘World Cup’ is precies zoals je het verwacht en zitten beide prima in elkaar. Zakumi’s Dream aan de andere kant is ongelooflijk saai, omdat het maken van een Dream Team zeer lang duurt. Vooral dankzij het feit dat je eerst alle oninteressante landen moet verslaan voordat je door kunt naar de landen met de echte sterspelers. Wat wellicht nog saaier is, is de multiplayer game-mode Global Elimination. Het is leuk bedacht, maar wanneer je met drie vrienden op de bank zit, speel je waarschijnlijk liever in het grote toernooi zelf of simpele vriendschappelijke wedstrijden tegen elkaar. De online mode is verder hetzelfde opgezet als in voorgaande FIFA-games. Dat wil zeggen dat je niet via Nintendo Wi-Fi Connection speelt, maar via EA’s eigen servers. Het spelen online loopt zelfs via de servers van EA niet altijd even soepel. Soms is het onmogelijk een wedstrijd te beginnen en andere keren lagt het spel ontzettend.

FIFAWorldcup22


Op het gebied van gameplay komt het spel niet sterk uit de hoek en hetzelfde kan gezegd worden over de graphics. De game is ontzettend lelijk en het is schandalig dat een bedrijf als EA met zoiets op de proppen durft te komen. De spelers zien er ongelooflijk simpel uit en de animaties zijn soms houterig. Je krijgt continu de indruk dat je met een late Nintendo 64-game of vroege GameCube game te maken hebt. Het geluid zit daarentegen wel een stuk beter in elkaar. Het commentaar is prima en zeker niet irritant. De achtergrondgeluiden tijdens de wedstrijden klinken een ieder bekend bekend. Zo hoor je de welbekende trommel- en toetergeluiden die we kennen van de Africa Cup en die hoogstwaarschijnlijk ook hoorbaar zullen zijn tijdens het WK. Daarnaast krijg je bij het scrollen door de menu’s gelicenseerde muziek te horen die bij het WK past.

Just like a wavin’ flag
FIFA World Cup South Africa is wellicht niet zo’n grote teleurstelling als FIFA 10 destijds was, maar dat is omdat deze game het goede FIFA 09 niet hoefde op te volgen. Desalniettemin is het een zwakke game, die vooral faalt op het gebied van gameplay en graphics. Lelijke houterige spelers met peper in de reet die ballen er als een kanonskogel vanaf de middenlijn erin schieten, is niet waar we aan denken als we de titel ‘FIFA’ horen. Het toernooi zelf zit goed in elkaar, evenals de vriendschappelijke wedstrijden. De andere modes zijn ongelooflijk saai en online loopt het lang niet altijd soepel. Mocht je graag de wedstrijden van het WK thuis willen naspelen: laat deze game liggen, maar ga voor een versie op een ander systeem!
4,4
N1-score
Next articleXenoblade titelsong laat zich horen Previous articleJe eigen opblaaskart

Reacties van gebruikers

Avatar
KevinDG | 30 mei 2010 20:39 | #186438
OH my god, hoe kan de beoordeling door de leden zo hoog zijn? D:
Avatar
Silent King | 30 mei 2010 22:38 | #186441
1 iemand die tig keer een 100 geeft. Mag ook worden aangepast in de future nieuwe website (dat een Duke Nukem imago begint te krijgen, no offence)

OT: goed gestructureerde review. Gewoon lekker op de xbox360 spelen dus Smile
Avatar
Mick | 30 mei 2010 22:38 | #186442
Volgens mij zijn de leden het niet eens met de recensie. Ik wel natuurlijk.
Avatar
Theun | 30 mei 2010 22:48 | #186443
Van jou verwacht ik niet anders.
Avatar
Waliwal | 31 mei 2010 15:47 | #186454
Ik heb het spel en het is best leuk afgezien de wat blokkerige gezichten.
Avatar
Mick | 31 mei 2010 18:08 | #186455
Gewoon die 88 waard dus?
Avatar
Mink | 31 mei 2010 18:51 | #186456
Wellicht wel de 65
Avatar
Zapp-x | 08 juni 2010 13:28 | #186826
Ik had de review al gelezen en toch de game geprobeerd. Ik ben het echt totaal niet met je eens. Ik krijg het gevoel dat je de game niet op zichzelf beoordeeld, maar vooral vergelijkt met de games op de andere platformen.

Dit is een game voor fans van het WK, ben je dat niet, niet kopen. Je kunt hiermee gewoon even lekker vlak voor het WK het kampioenschap een paar keer spelen. Verder is het online ook leuk om te spelen.

De graphics zijn niet van N64 kwaliteit, maar ook niet van Wii kwaliteit. Ze storen mij in elk geval niet, ik wist toen ik mijn Wii kocht dat ik deze niet voor de grafische pareltjes heb gekocht, dus dat verwacht ik ook niet als ik dit spel koop.

De besturing is redelijk. Ik heb liever dat spelers zelf de snelheid van een pass bepalen, ik moet nu te vaak een knop ingedrukt houden, wat de snelheid van het spel niet ten goede komt. Het is trouwens helemaal niet waar dat je met enige reglmaat vanaf de middenlijn kunt scoren als je genoeg momentum hebt opgebouwd. Ik ken zelfs situaties waarbij ik vanuit de 16 meter nog niet scoorde terwijl mijn balkje vol was. Het valt me wel op dat de keeper erg vaak de bal wegstoot ipv dat hij hem vangt.

Pluspunt van de nieuwe gameplay (sinds fifa 2010) is voor mij de corners, vrije trappen en de kopduels. Je moet dit beide op het juiste moment timen, wat net even wat extra's toevoegt.

Minpunt is de enorm irritante commentatoren. Nadat de tegenstander 12 keer op mijn goal geschoten heeft en ik 1 keer de bal met een verdediger afpak, hoor ik: "Die defensie staat als een huis, daar komen ze niet zomaar doorheen".

Of elke keer bijna klaar te komen als een speler die rechts is met zijn linker been scoort...

Al met al ben ik redelijk tevreden over deze game. Ik heb hem omdat ik WK gek ben, verder voegt het voor mij niets toe aan fifa 2010. Mijn cijfer zou een 7 zijn.Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

2010 FIFA World Cup South Africa

Platform: Wii
Genre: Sports
Ontwikkelaar: EA Canada
Uitgever: EA Sports
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Ja
Aantal spelers online: 0
Releasedatum: 30 april 2010

Screenshots