Super Mario Galaxy 2 Review | 05 juli 2010 22:12 | Auteur: Marcel

Super Mario Galaxy 2 - Marcel
Galaxy2ReviewMarcel

Super Mario Galaxy 2 volgt in de voetsporen van Super Mario Galaxy. De game heeft een soortgelijke presentatie, gameplay en muziek. Het spel kreeg daardoor al snel na de aankondiging de stempel uitbreidingspakket toebedeeld van de critici. Het was aan Nintendo de taak om van Super Mario Galaxy 2 wederom een unieke, vernieuwende en bovenal plezierige 3D-platformer te maken.

Super Mario Galaxy 2 zal de speler niet vervelen met filmpjes of verhalen. De game is simplistisch in de opzet en diepgaand qua gameplay. Mario beweegt zich door het universum met een ruimteschip. Het gevaarte is de thuisbasis van Mario en een groepje Luma’s dat met hem mee gaat om Princess Peach te bevrijden uit de klauwen van Bowser. Het planeetje is voorzien van een stuurwiel, waarmee Mario de Galaxy Map activeert. De kaart geeft een overzichtelijk beeld van alle Galaxies en toont hoeveel sterren je nodig hebt om het avontuur voort te zetten. Het is een fijne, gestroomlijnde manier van progressie en mede hierdoor heeft Super Mario Galaxy 2 een behoorlijke verslavingsfactor. De kaart en Mario’s thuisbasis worden naarmate je meer sterren hebt steeds verder opgevuld met Galaxies, hints en geheimen.

SuperMarioGalaxy2_ss71

It’s-a-you, Mario!
Mario’s zoektocht naar Peach brengt hem naar alle hoeken van het universum. Het ene moment zoemt hij door een bijenwereld, het andere moment rolt hij sneeuwballen door een winteromgeving. De Galaxies bevatten één of meerdere uitdagingen en na het succesvol voltooien van een missie, krijgt Mario een welverdiende ster. De challenges van Super Mario Galaxy 2 zijn gevarieerder dan ooit. Neem bijvoorbeeld de opdracht om succesvol een legpuzzel af te ronden of het level dat bestaat uit een reusachtige glijbaan. Je kunt het zo gek niet bedenken of Mario beleeft het in Super Mario Galaxy 2. Als je kijkt naar je eigen leven, dan word je haast jaloers op de vrolijke, mollige Italiaan die het aan de stok krijgt met tanks en zwemt door het heelal. Wie wil er immers nu niet met vuur schieten, op lava schaatsen of in een spook veranderen?

Het bedienen van Mario voelt als een tweede natuur. Hij heeft ondanks zijn postuur tientallen acrobatische trucjes achter de hand zoals wall jumps, long jumps en salto’s. De Wii Remote is de thuishaven voor Mario’s Luma vriend die vanuit zijn pet een spin-attack uitvoert. Een beweging met de Wii Remote is alles dat nodig is om rake klappen uit te delen of interactieve elementen in de wereld te activeren. Met de pointer van de Wii Remote kan ten slotte een salvo van Starbits afgeschoten worden; een gameplay-mechaniek die in Super Mario Galaxy 2 naar de achtergrond geschoven is. Mario verzamelt voornamelijk Starbits, muntjes en levens. De Starbits en munten kunnen aan allerlei zaken gespendeerd worden, zoals verborgen Galaxies of extra levens.

SuperMarioGalaxy2_ss81

Beter een goede dino dan een gekidnapte vriendin
De grootste vernieuwing van Super Mario Galaxy 2 schuilt hem in zijn trouwe vriend Yoshi. De dino is op ingenieuze wijze toegevoegd aan het spel. Met zijn tong, die je bedient met de pointer van de Wii Remote, kan hij vijandjes opeten of versuffen. Daarnaast zijn de levels gevuld met speciale objecten die alleen Yoshi kan bedienen. Hij kan bijvoorbeeld met zijn tong platforms tevoorschijn trekken of Bullet Bills terugschieten naar vijandelijke kanonnen. Met de iconische flutter jump geeft Yoshi je nog meer platform-moves om hogere gebieden te bereiken. Het spel bevat zelfs een aantal speciale power-ups voor de dino. Met een hete peper, de Dash Pepper, achter de kiezen knalt Yoshi met ongekende snelheid door een level; een handige power-up om platforms te trotseren die afbrokkelen. De tweede power-up is een vreemde blauwe vrucht, de Blimp Berry. Yoshi wordt opgeblazen als een ballon en kan een paar tellen zweven om bijvoorbeeld een boom te beklimmen. De derde en laatste power-up, de Bulb Berry, licht tijdelijk onzichtbare oppervlakken op en komt met name van pas in griezelige spookhuizen.

De nieuwe gameplay-mogelijkheden hebben de levelontwerpers van Super Mario Galaxy 2 geïnspireerd. Allereerst valt het op dat Super Mario Galaxy 2 in tegenstelling tot zijn voorganger geen overdadig gebruik maakt van ronde planeten. Het gros van de gebieden is vlak en ondanks dat het jammer is dat het Galaxy-thema hierdoor minder aanwezig is, komt het de gameplay ten goede. De camera volgt de actie beter dan voorheen en het is tevens een stuk rustiger voor de ogen. Een bekende klacht van Super Mario Galaxy was misselijkheid bij spelers die gevoelig zijn voor wilde camerabewegingen. De game biedt op dit gebied welkome verbeteringen en het komt de overzichtelijkheid van de game ten goede. Het is echter niet zo dat Super Mario Galaxy 2 hierdoor saaier is. Integendeel, de designers hebben gebruik gemaakt van cylinders, klaphekjes en meer en je zult soms de zwaartekracht op allerlei manieren moeten inzetten om succesvol een Galaxy af te ronden. Wel moet gezegd worden dat men het exploratie element uit Super Mario 64 en Super Mario Sunshine wederom achterwege heeft gelaten. Super Mario Galaxy 2 is een spel met veel hoekjes en gaatjes, maar je bent nog steeds gelimiteerd tot de compacte Galaxies waarin vaak één gameplay element centraal staat. In navolging van het succes van New Super Mario Bros. Wii heeft men tegenover de eerste Super Mario Galaxy wel meer 2D-platform uitdagingen verwerkt in het spel.

SuperMarioGalaxy2_ss76

Het is een wonder dat Nintendo na tientallen Mario-games nog steeds in staat is om nieuwe thema’s te verzinnen en vorm te geven. Super Mario Galaxy 2 oogt strakker, flitsender en kleurrijker dan menig andere Wii-titel. Het zijn met name de ronde vormen, scherpe ondergronden en gedetailleerde objecten die Super Mario Galaxy 2 een softe look geven. De figuurtjes zoals pinguïns, Toads en Hammer bros. zijn netjes geanimeerd en bevolken de werelden. Het is opmerkelijk hoe men de wereld als ‘thuis’ ervaart. Als een konijntje bijvoorbeeld zijn huisje niet meer uit durft, omdat hij bang is voor sneeuwsculptures van Goomba’s en Bowser, dan krijg je een huiselijk gevoel. De Galaxies ogen abstract, maar hebben voor de polygonen-bewoners een belangrijke betekenis. Het soort charme en magie dat je alleen tegenkomt bij titels van deze kwaliteit met een uitmuntende afwerking.

In de zevende hemel
Super Mario Galaxy 2 grijpt je vast en laat je niet meer los en dat komt met name door de ontzettend sterke gameplay. We zien tal van nieuwe power-ups zoals de mogelijkheid om als steen bowlingkegels omver te rollen, een knop om water te bevriezen of de power-up om met wolkjes je eigen platforms te plaatsen. Het zijn tientallen, zo niet honderden gameplay principes die men met succes in Galaxy 2 verwerkt heeft en naarmate het spel vordert, worden deze steeds geadvanceerder. De game strooit met levens via bonus-games, maar je zult toch regelmatig achter je oren krabben wanneer Mario voor de derde keer in hetzelfde gat valt. Het aantal vijanden is omhoog geschroefd en om de moeilijkheidsgraad verder te verhogen, zijn er meer baddies geplaatst die projectielen schieten. Super Mario Galaxy 2 maakt daarom gretig gebruik van hulpmiddelen om de casual-gamer een hart onder de riem te steken. Een simpele hint-TV kan geactiveerd worden om een filmpje te kijken over de actie die ondernomen moet worden. Daarnaast wordt Super Mario Galaxy 2 geleverd inclusief een DVD met uitleg en bevat de game een Cosmic Guide de je na herhaaldelijk falen assisteert met het behalen van de ster. Je krijgt dan eerst een bronzen exemplaar en wanneer je de Galaxy voltooit zonder tussenkomt van het hulpmiddel dan wordt deze ingewisseld voor een gouden.

SuperMarioGalaxy2_ss67

Het maakt in principe niet uit wat voor een soort type gamer je bent. In Super Mario Galaxy 2 hoef je simpelweg minder moeite te doen om ook te genieten van de leuke extra’s. Luigi is bijvoorbeeld vrijwel direct beschikbaar om het in sommige levels van Mario over te nemen. Daarnaast kan een gevorderde speler een minder goede speler assisteren door Starbits over te hevelen naar een andere save-file. De multiplayer optie is ondanks het vier-speler succes van New Super Mario Bros. Wii nog steeds gelimiteerd tot twee spelers. De tweede speler heeft in Super Mario Galaxy 2 wel meer mogelijkheden dan in het eerste deel. Hij of zij kruipt in de huid van een oranje Luma die met een spin-attack vijanden of objecten kan slopen of activeren. De tweede speler kan tevens tijdelijk muntjes vasthouden, zodat Mario altijd nog wat levenskracht achter de hand heeft. Het vergroten van de levensbalk van drie punten gebeurt wederom met rode paddestoelen die sporadisch aanwezig zijn in de game.

Super Mario Galaxy 2 is een feest van herkenbaarheid. De Nintendo-liefhebber herkent muziekstukken en geluidseffecten uit Super Mario World, Super Mario 64 en andere klassieke Mario-games. De kwaliteit van de sound is torenhoog en de orkestopnames klinken subliem. De composities van Super Mario Galaxy 2 bestaan zowel uit funky beats als epische klanken en men verhoogt het tempo of voegt instrumenten toe als daar gameplay-technisch een reden voor is. Een zeer belangrijke motivatie voor extra muzikaal geweld zijn de Bowser-kastelen. De levels bevatten de meest lastige uitdagingen en tevens een spannende clash met Mario’s gigantische rivaal. Het geeft een behoorlijk gevoel van voldoening als Mario de 120e ster in zijn zak steekt en dan is het avontuur nog lang niet afgelopen!

SuperMarioGalaxy2_ss63


Conclusie
Super Mario Galaxy 2 bevat alle elementen die van Super Mario Galaxy een legendarische game maakte en voegt daar nog meer pracht en praal aan toe. Het is een game die puur gebaseerd is op gameplay en alle andere elementen laat wijken voor puur plezier. Aan de ene kant betekent dit een fijne en overzichtelijke opzet, aan de andere kant betekent het ook compacte levels met weinig mogelijkheden tot exploratie. Met name door de nieuwe power-ups en de toevoeging van Yoshi valt er desondanks genoeg te ontdekken in Super Mario Galaxy 2. De game zal het grootste deel van je kostbare tijd in beslag nemen en behoort ongetwijfeld tot de top-10 lijst van Wii games.
Next articleSEGA slaat Gamescom 2010 over Previous articleMetroid: Other M verschijnt september

Reacties van gebruikers

Avatar
Richjuh | 06 juli 2010 01:51 | #188456
Praktisch een perfect score. Maar op de 98 gehouden. Slim, geen enkele game is perfect.
Avatar
LadyGaGafan | 06 juli 2010 00:01 | #188457
Deel 1 geven jullie een 100 en deel 2 niet?!
Avatar
Marcel | 06 juli 2010 01:52 | #188458
Deel 1 geven jullie een 100 en deel 2 niet?!

Deel 1 gaven we gemiddeld een 96, zie hier of hier. Deel 2 dus een 98.
Avatar
Link4 | 06 juli 2010 01:49 | #188460
terechte score, heerlijk spel Smile
Wat een prachtige game, heb nu zelf 91 sterren, ik speel het rustig en neem mn tijd, maar echt dit spel is gewoon te leuk en verslavend
Avatar
aprvdb | 06 juli 2010 09:44 | #188461
Gigantisch hoge score Smile
Alleen blijf ik liever bij 2D platformer, deel 1 vond ik zelf niet helemaal geweldig namelijk Blush
Avatar
Ruben | 06 juli 2010 10:04 | #188462
Ik heb er nu zo'n 50-tal en ik zit in wereld 5 van de 6. Ik doe maximaal 7 sterren per dag, anders was hij gegarandeerd al uit Wink . Goed dat je 242 sterren kan verzamelen, dat geeft een extra lange speelduur. Ik dacht dat geen enkel spel SMG 1 kon beaten, wel, nu weet ik wel beter... Dit soort spellen moet Nintendo blijven maken!
Avatar
dw4 | 06 juli 2010 16:26 | #188476
ik heb pas 41 sterren Razz
leuk spel, ik wil echt alles in de level halen (dus met de medal)
Avatar
Gebruiker 16232 | 06 juli 2010 16:55 | #188481
alle sterren gehaald, briljante game. zóveel beter dan deel 1.
Avatar
Gebruiker 20666 | 07 juli 2010 14:09 | #188508
heb al 162 sterren :[ gaat veelste snel.
Avatar
Jerone | 07 juli 2010 22:31 | #188511
Benjamin, om de game een perfecte 100 te geven vind ik overdreven. Een 100 is in principe onmogelijk om te halen, maar ja, volgens mij is daar al vaker over gediscussieerd hier.
Avatar
Mink | 08 juli 2010 13:35 | #188518
Die intro van Quint, geniaal. Yummy
Avatar
Lu!gi | 08 juli 2010 15:41 | #188520
Alles wat Super Mario Galaxy haast perfect maakte, wordt in dit deel geperfectioneerd! Heerlijke game! Very Happy
Avatar
Nickname 2 | 08 juli 2010 16:00 | #188524
Ik heb er nu zo'n 50-tal en ik zit in wereld 5 van de 6. Ik doe maximaal 7 sterren per dag, anders was hij gegarandeerd al uit Wink . Goed dat je 242 sterren kan verzamelen, dat geeft een extra lange speelduur. Ik dacht dat geen enkel spel SMG 1 kon beaten, wel, nu weet ik wel beter... Dit soort spellen moet Nintendo blijven maken!

Bedoel je dat Nintendo alle vervolgen van een eerdere game moet verkloten?Duim omlaag voorgeleken met SMG1.
Kirby epic yard ook trouwens
Avatar
Ruben | 08 juli 2010 16:36 | #188529
Ik heb er nu zo'n 50-tal en ik zit in wereld 5 van de 6. Ik doe maximaal 7 sterren per dag, anders was hij gegarandeerd al uit Wink . Goed dat je 242 sterren kan verzamelen, dat geeft een extra lange speelduur. Ik dacht dat geen enkel spel SMG 1 kon beaten, wel, nu weet ik wel beter... Dit soort spellen moet Nintendo blijven maken!

Bedoel je dat Nintendo alle vervolgen van een eerdere game moet verkloten?Duim omlaag voorgeleken met SMG1.
Kirby epic yard ook trouwens


Je hebt het spel nog niet eens gespeeld en je geeft al een oordeel... Serieus, ik heb al veel het nostalgie-gevoel gehad: moeilijke levelsin een 3D-Mario . Sommige ideeën zijn minder goed, dat wel, maar eens je hem hebt gespeeld zul je merken dat hij uitdagender, leuker en moeilijker is dan deel 1. Tenzij je natuurlijk koppig wil blijven volharden Wink
Avatar
azkirby | 09 juli 2010 09:07 | #188534
geweldig!
heb nu al 135 sterren!:p
Avatar
peyj | 09 juli 2010 12:26 | #188536
Erg hoge cijfers, toch blijf ik 99 of 100 echt te hoog vinden. Recensies blijven moment opnames, over een (half) jaar zullen de meeste het alweer een lager cijfer vinden. Het spel blijft heel leuk, maar miste nog wel wat klassieke momenten die je in deel 1 wel had.

Maar erg leuke review(s) Very Happy
Avatar
Pink Rabbit | 09 juli 2010 17:11 | #188543
Bedoel je dat Nintendo alle vervolgen van een eerdere game moet verkloten?Duim omlaag voorgeleken met SMG1.
Kirby epic yard ook trouwens


je bent eigenlijk een misselijke jankerd.
eerst zelda skyward sword afkraken en nu dit.
Avatar
Ruben | 09 juli 2010 17:50 | #188544
Bedoel je dat Nintendo alle vervolgen van een eerdere game moet verkloten?Duim omlaag voorgeleken met SMG1.
Kirby epic yard ook trouwens


je bent eigenlijk een misselijke jankerd.
eerst zelda skyward sword afkraken en nu dit.


Idd... Afkraken moet je pas doen als je het spel hebt, en nog niet als je met moeite 10 minuten gameplay hebt gezien... WiiJordenDS breekt graag spellen af, en ook al is het niet waar, toch blijft hij volharden. Niet persoonlijk bedoeld hoor Jorden Wink Maar héél soms heb je een béétje gelijk... Very Happy
Avatar
Nickname 2 | 14 juli 2010 21:49 | #188639

Idd... Afkraken moet je pas doen als je het spel hebt, en nog niet als je met moeite 10 minuten gameplay hebt gezien... WiiJordenDS breekt graag spellen af, en ook al is het niet waar, toch blijft hij volharden. Niet persoonlijk bedoeld hoor Jorden Wink Maar héél soms heb je een béétje gelijk... Very Happy [/quote]
In iedere reactie van mij zal je wel een minpuntje terug vinden tenzij het sublime is net als de 3DS.Ik heb SMG2 ondertussen wel al gespeelt en ik blijf bij mij besluit.Zelda skyward sword kan nog leuk worden als de game de ondbrekekende punten bevat 3 van de 5 MOET ZEKER.
Avatar
Nickname 2 | 14 juli 2010 22:12 | #188643
Zeg hallo 'ultime mario avondtuur' Super mario. Deluxe is veel ultimer dan dat.
En een tip voor de echte fans:
Voor meer Mario lol 'Super mario all☆stars + super mario world' voor SNES mag zeker niet in je collectie ontbreken. heb je geen SNES? ---> download de SNES emulator voor PC + de rom van dit spel.
PS.Op Ebay kost deze combo rond de 50€
Avatar
Gatygun | 21 juli 2010 13:20 | #188719
probleem is reviews etc worden gedaan door 1 persoon en niet door meerdere.

1 haat mario, de andere vindt het de beste game die er is.

Als je nu de hater een review laat maken, zal hij zeggen 50 punten voor een weer mario variant waarvan we er al zoveel gezien hebben. Wat vernieuwingen maar dat is het.

iemand die mario helemaal tof vindt zal zeggen.

ja beste van beste dit is gewoon het beste spel dat er is met dit en dat en nog is dat er bij.

Als ik zo de verkoop lijsten is bekeek in japan kwam mario er niet best uitzetten. Dus in het algemeen is het gewoon weer een mario cloon.

Review is leuk om te kijken wat het spel inhoudt en wat jij ervan kan opmaken.

Niet iedereen hoeft de mening te sharen met de OP.

Avatar
HooksinVincent | 22 april 2012 12:07 | #207942
Ik ben zojuist begonnen aan SMG2, en heb nu 10 sterren. Maar ik vind het erg jammer dat je niet "vrij" kan lopen naar een nieuwe galaxy zoals in deel 1 (of zoals in Mario 64, dat je in een schilderij springt, free-roaming). Ik vind dat de romantiek daarmee een beetje verloren gaat. Ik weet niet of meer mensen deze mening delen.

Verder ben ik echter wel positief gestemd over deze game, tot zover ik het kan beoordelen.

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Super Mario Galaxy 2

Platform: Wii
Genre: Platform
Ontwikkelaar: Nintendo
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 2
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 11 juni 2010

Screenshots