Ghost Trick: Phantom Detective Preview | 20 juli 2010 20:07 | Auteur: Quint

E3-aankondiging: Nee - Ontwikkelaar: Capcom - Platform: Nintendo DS - Release: 14 januari 2011
balka
GhostTrickHO


Ghost Trick: Phantom Detective is een geheel nieuwe IP voor de Nintendo DS. Het spel is afkomstig van Shu Takumi, de man achter de Ace Attorney-serie. Hetgeen de spellen gemeenschappelijk hebben, is dat beide enorm veel tekst bevatten en hierdoor vooral verhaalgedreven zijn. Echter, daar houden de vergelijkingen op. Ghost Trick: Phantom Detective is iets unieks, iets raars, iets wat we nog niet eerder gezien hebben. Ik was dan ook verrast op de E3 tijdens mijn hands-on met de game op de Capcom-stand...

Onwetendheid
Ghost Trick plaatste me als hoofdpersoon in de geest van een dood personage: een man in een rood pak met een flink kapsel en een zonnebril. Gek genoeg kon ik nog steeds hardop nadenken en mijn nabije omgeving waarnemen. Er werd gelijk veel nadruk gelegd op het verhaal door niet uit te leggen waarom ik dood was en waarom ik deze mogelijkheden tot mijn beschikking had. Deze onwetendheid is kenmerkend voor het spel: er zullen vele vraagtekens verschijnen tijdens je speelsessies die spelenderwijs worden weggewerkt. Soms gebeurt dit door middel van een flashback en een andere keer moet je zelf de losse eindjes aan elkaar vastknopen.

count_down_bmp_jpgcopy crossing_gate_bmp_jpgcopy


70’s
Ik zag in een zeer aantrekkelijke grafische stijl, een stijl die door de kleuren en de aankleding van de characters iets weg had van de zeventiger jaren, een meisje belaagd worden door een man met een shotgun. Hij wilde haar vermoorden, maar ik wist wederom niet waarom. Via een interactieve demo op een vuilnisbelt werd ik geïntroduceerd met het spelmechanisme van Ghost Trick: Phantom Detective: ik kan als geest objecten bezitten. Door deze objecten te bezitten kan ik de omgeving manipuleren en zo alsnog een invloed uitoefenen op de ‘echte’ wereld. In dit geval was het de bedoeling dat ik het meisje zou redden van haar belager, maar in het uiteindelijke spel zullen deze scenario’s verschillend zijn. Getuige de subtitel ‘Phantom Detective’ durf ik er echter mijn hand voor het in vuur te steken dat je met heel veel belagers te maken zult hebben…

Ghost_Trick_bmp_jpgcopy Hold_it_bmp_jpgcopy


Point & Click
Objecten als geest bezitten gaat gemakkelijk. Met een druk op de knop kopieer je het bovenste scherm naar het touchscreen, waarna je bepaalde objecten kunt selecteren met de stylus. Deze objecten moeten grenzen aan het eerdere object dat je bezat. Indien je in een object zit, kun je terugschakelen naar de normale wereld en een actie in werking zetten. Het type actie is afhankelijk van het object dat je op dat moment bezit. Op zijn beurt bepaalt deze actie de invloed op de omgeving en deze invloed is de sleutel tot het oplossen van puzzels. Het klinkt wellicht vaag en daarom lijkt een voorbeeld hier de uitkomst te bieden. In de E3-demo moest ik het meisje redden van de man met de shotgun. Allereerst leidde ik de belager af door een gitaar te activeren. Dit ging zoals gezegd: ik kopieerde het speelscherm naar het touchscreen, kroop van aangrenzend object tot aangrenzend object en stopte uiteindelijk bij de gitaar. Toen schakelde ik terug naar de normale wereld en startte ik de actie. Op dit punt wordt een animatie gestart waar je als speler verder geen invloed op hebt. De gitaar maakte een geluidje en de belager schrikte zich wezenloos. Eenzelfde soort actie volgde toen ik een fiets op de misdadiger af liet rijden. Het handige hieraan was dat ik de fiets nog steeds bezat en door het fietsen een stuk verder was gekomen in het speelveld. Hierdoor kon ik nieuwe objecten bereiken, omdat deze nu aangrenzend waren geworden. Op deze manier had ik toegang tot een grote kraan waar een stalen bal aan hing. Toen de man met het geweer onder de stalen bal ging staan, was het einde in zicht: ik startte de actie en de stalen bal viel bovenop zijn hoofd. Missie geslaagd.

Who_s_there_bmp_jpgcopy apartment_A_bmp_jpgcopy


Geheel nieuw
De uitdaging van Ghost Trick: Phantom Detective zit hem in het accuraat uitkiezen van het object dat je wil activeren dat vervolgens in de echte wereld een goede uitwerking moet hebben. Indien dit niet zo is, dan loop je het risico dat je het betreffende doel niet kunt behalen. Een vergelijkbaar systeem zat in de Ace Attorney-serie, waarbij je het juiste bewijs aan moest halen. Indien dit een paar keer niet lukte, was het einde oefening.

Tussen de actie door zal er in Ghost Trick veel ruimte zijn voor conversaties. Een algemene, vertellende stem, wat in deze demo een bezeten bureaulamp betrof, is constant in gesprek met jou als hoofdpersonage. Er worden grappige opmerkingen gemaakt en gaten in het verhaal gevuld. Ook worden er steeds meer dingen duidelijk over het spelmechanisme dat beetje bij beetje wordt uitgebreid. Het is een geheel nieuwe manier van spelen, dat veel inzicht vergaart. Niet alle objecten zijn te bezetten en daarom is het de zaak dat je goed nadenkt hoe je met je beperkte middelen toch het probleem weet op te lossen. Indien dit lukt, zal dit voor veel voldoening zorgen. De vraag is echter of dit ook echt op inzicht zal worden gebaseerd of dat je ook een heel eind kunt komen met simpelweg gokken. Ace Attorney liep datzelfde risico en daar kwam uiteindelijk alles goed. Ghost Trick: Phantom Detective krijgt dan ook het voordeel van de twijfel op dit gebied.

dounuts_tonight_bmp_jpgcopy apartment_B_bmp_jpgcopy


Voorlopige conclusie
Ghost Trick: Phantom Detective oogde geraffineerd en de insteek van het spel is zeer origineel. In kleurrijke omgevingen objecten bezitten als geest om zo alsnog invloed uit te oefenen op de mensenwereld: het spel in een nutshell. Ghost Trick smaakte in mijn speelsessie absoluut naar meer, maar het is afwachten of dit spelmechanisme ook lang leuk blijft. Ook het doorklikken van een hoop tekst is niet voor iedereen weggelegd. Het is echter de samensmelting van de gameplay, de graphics en de humor die Ghost Trick tot een game maakt die we absoluut in de gaten moeten houden. Hoezo Nintendo 3DS? De Nintendo DS kent nog een hoop aankomende toppers in spe!
Next articleSEGA komt met Thor: the Videogame Previous articleMeerdere partners op Chibiterasu

Reacties van gebruikers

Avatar
Dennix | 21 juli 2010 01:56 | #188706
Ik hou deze game al een tijdje in de gaten.
Volgens mij ga ik me hier prima mee vermaken.
Leuk dat je van deze game een hands on hebt geschreven.
Avatar
Pikachu | 21 juli 2010 21:11 | #188738
WTF @ frontpage plaatje! : D

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Ghost Trick: Phantom Detective

Platform: Nintendo DS
Genre: Adventure
Ontwikkelaar: Capcom
Uitgever: Nintendo
Aantal spelers lokaal: 1
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 14 januari 2011

Screenshots