Batman: The Brave and the Bold: The Videogame Review | 05 oktober 2010 00:21 | Auteur: Marcel

Na het succes van Batman Begins en The Dark Knight zit de carrière van Batman in de lift. De cartoon Batman: The Brave and the Bold is de inspiratie voor een nieuwe videogame van WayForward, bekend van A Boy and His Blob voor de Wii en andere 2D-pareltjes.

Afgezien van de titel is er weinig stoers en gedurfd aan Batman: The Brave and the Bold: The Videogame. Het betreft een beat ‘em up, zoals we die vooral in de jaren ’90 speelden op de Super Nintendo en SEGA Mega Drive. Je speelt met Batman of kiest voor zijn sidekick en jullie gaan samen op avontuur om de wereld te verlossen van het kwaad. De game is overgoten met de cartoon, want regelmatig wordt de actie onderbroken voor grappige conversaties of krijg je een stukje van een aflevering van The Brave and the Bold te zien. In de game neemt Batman het op tegen Catwoman, Captain Cold en andere bekende en minder bekende slechterikken.

BatmanBB_ss1

Crime doesn’t take a holiday and neither do I
De gameplay van de het spel is eenzijdig en niet alleen omdat we met een 2D-spel te maken hebben. Met de A-knop slaat Batman zijn tegenstanders tot moes en met de B-knop spring je om hogere platformen te bereiken. De andere knoppen worden hooguit af en toe aangesproken voor een gadget, maar in principe ben je vooral bezig met springen en knokken. Batman vecht zich een weg door Gotham City en andere locaties uit het Batman-universum. Een voordeel van de Batman-serie zijn de veelzijdige omgevingen. Naast het Gotham Police Department en Wayne Manor bezoekt Batman ook locaties buiten Gotham, zoals London. Het is een behoorlijk lange game, maar iedere afzonderlijke stage is vrij kort. De stages zijn opgedeeld in episodes en per episode staan één of twee van Batman’s rivalen centraal.

Learning from your mistakes makes you a better hero
Het is teleurstellend dat een spel zoveel goed doet en toch niet kan boeien. De game oogt namelijk behoorlijk strak. WayForward staat bekend om de strakke handgetekende 2D-graphics en we vinden dit artistieke hoogstandje ook terug in Batman: The Brave and the Bold. Met name door de overtuigende animaties en het goede kleurgebruik voelt het af en toe alsof je een cartoon aan het spelen bent. De overtuigingskracht van de beelden gaat helaas verloren door de 3D-achtergronden die sommige levels hebben. Het is duur en tijdrovend om alles in 2D te maken en daardoor heeft men soms gebruik gemaakt van 3D-gebouwen, rotsen of bossen. Het is met name het contrast tussen de kartellige 3D-beelden en de strakke 2D-figuren die de presentatie rommelig maakt. Men heeft wel van al deze technieken gebruik gemaakt om leuke levels te ontwerpen. Zo zijn er vallende rotsen, liften, lopende banden, instortende gebouwen en allerlei andere obstakels die Batman en zijn sidekicks het leven zuur maken. Bovendien is er voor vrijwel ieder level een uniek instrumentaal achtergronddeuntje gemaakt en ogen de gevechten behoorlijk flitsend.

BatmanBB_ss4

Het is duidelijk dat de ontwikkelaars van de game behoorlijk veel leuke en goede ideeën op papier hadden om Batman: The Brave and the Bold mee te vullen, maar helaas is de game te langdradig en door de herhalende gameplay wordt het snel saai. De saaiheid komt met name door de vijandjes die Batman in de levels tegenkomt. In principe zijn er maar twee of drie varianten: vijanden die Batman met hun vuisten te lijf gaan, vijanden die schieten of vliegende bommen die exploderen wanneer je in de buurt komt. Vooral die laatste soort komt te vaak terug. Je zult meer dan duizend keer heen en weer lopen om een bom te ontwijken en hoeveel vijanden Batman ook te lijf gaan, echt moeilijk wordt het nooit. De game is duidelijk gericht op een iets jongere doelgroep, maar dat mag geen excuus zijn. De gevechten met de meer iconische figuren zijn vaak wel spectaculair. Je moet een goede strategie toepassen om hen te verslaan. Zo moet je bijvoorbeeld de pointer van de Wii Remote gebruiken om met de Battarang vallen te activeren of de krachten van vijanden tegen hen gebruiken op een originele manier.

De sidekicks zijn een belangrijk element in de game. Batman wordt ondersteund door twee andere superhelden. Een B-held, zoals Robin of Guy Gardner, kan bestuurd worden door een tweede speler. Een C-held kan opgeroepen worden om één sterke aanval uit te voeren. Aquaman spoelt met een vloedgolf het scherm leeg en Green Arrow klaart het klusje met een pijlenregen. De superhelden komen je helpen naarmate het spel vordert en hebben meestal iets te maken met de episode. Ze zullen echter niets aan het verhaal toevoegen, iets dat de sidekicks wel doen. Batman is constant in discussie met zijn hulpjes en ook de suffe one-liners vliegen je om de oren. Al met al heeft de game een leuke humoristische stijl en die is goed doorgevoerd in het verhaal, de graphics en de filmpjes.

BatmanBB_ss3

Justice never takes a break not even for fastfood
Buiten de verhalen om zijn vooral de upgrades een drijfveer om door te spelen. Je verzamelt muntjes door vijanden in elkaar te slaan en de inkomsten verdubbelen of verviervoudigen als je veel vijanden achter elkaar verslaat. Met de muntjes kun je in de Batcave gadgets kopen voor Batman en zijn sidekicks of bestaande gadgets upgraden. Je hebt een ruime keuze uit gadgets, zoals een zwaard, stroomstootwapen en lichtgranaat. In de levels kun je daarnaast batterijen vinden om de gadgets op te laden en ook energie om je levensbalk aan te vullen is er te vinden. Aangezien je opnieuw verschijnt wanneer je levensbalk leeg is, is het eigenlijk een nutteloze toevoeging. De enige straf voor het doodgaan is dat je een aantal munten verliest. Een aantal onderdelen van de game is daarnaast kennelijk te frustrerend of te moeilijk bevonden door de testers. Wanneer Batman zich met zijn cape moet manouvreren door een lange schacht met venijnige punten dan is een enkele steek al reden genoeg om je achter het obstakel verder te laten spelen. Je hebt op deze manier eigenlijk maar één kans om de lastige onderdelen van de game te proberen. Men heeft waarschijnlijk gekozen voor deze aanpak, omdat je bij sommige uitdagingen afhankelijk bent van je sidekick en wanneer deze niet bestuurd wordt door een tweede speler kan het frustraties opleveren. Je sidekicks zullen zonder meer van gebouwen vallen, vast komen te zitten achter een muur of op een andere manier achterblijven. Je hebt er zelf weinig last van, maar het oogt erg knullig.

Na een uur of negen verzamelen, springen, beuken, heuten, slaan, schoppen en lachen is de game eindelijk uitgespeeld. Je kunt naar eigen wens alle levels opnieuw spelen of een extra challenge missie proberen te halen. Je behoudt alle gadgets die je in de loop van het spel gevonden hebt en bovendien zijn sommige geheime doorgangen pas na het uitspelen van de game bereikbaar. Een nutteloze toevoeging, aangezien de alternatieve paden uitendelijk altijd bij dezelfde bestemming uitkomen. Een behoorlijke teleurstelling, aangezien ik in de vier episodes een groot aantal criminelen mistte. Met name The Joker die na The Dark Knight ongekend populair is, schittert door afwezigheid.

BatmanBB_ss5

Conclusie
Batman: The Brave and the Bold: The Videogame is een vermakelijke beat ‘em up met een degelijke afwerking. De stijl van de cartoon is nagenoeg perfect overgenomen en met name de 2D-graphics komen hierdoor goed tot hun recht. De 3D-toevoegingen zijn een stuk minder fraai en de game kan snel saai en langdradig worden. De mogelijkheid om de game met zijn tweeën te spelen verhoogt de pret aanzienlijk, maar toch koos WayForward met dit project voor kwantiteit en niet voor kwaliteit. Hierdoor is er vrijwel geen motivatie om de game nogmaals te spelen en zijn er weinig memorable levels. Dat is toch vaak de troef van het gelimiteerde beat ‘em up genre.
7,2
N1-score
Next articlePokémon Ranger in nieuwe beelden Previous articleJapanse Mario Sports Mix boxart

Reacties van gebruikers

Avatar
Rts_boz | 05 oktober 2010 01:44 | #190394
vleermuisman
Avatar
Silent King | 05 oktober 2010 02:27 | #190396
En daarom moet je sommige dingen gewoon niet vertalen in het Nederlands Wink
Avatar
Snader | 05 oktober 2010 16:03 | #190400
Wtf is "heuten"? En het is "schitteren door afwezigheid", niet "schitteren van afwezigheid".
Avatar
Volvagia | 05 oktober 2010 16:45 | #190401
Wtf is "heuten"? En het is "schitteren door afwezigheid", niet "schitteren van afwezigheid".
het is Sander en niet Snader.

zeikvent.
Avatar
(Prince) Shadow | 06 oktober 2010 11:13 | #190407
En daarom moet je sommige dingen gewoon niet vertalen in het Nederlands Wink

zoals songteksten
en
A Boy and His Blob

hoewel dat in het Engels ook raar klinkt.
Avatar
Kevinator | 06 oktober 2010 18:58 | #190415
Een jongen en zijn... Kwakje?
Avatar
TIMsalabim | 06 oktober 2010 22:27 | #190422
spel verdient beter
Avatar
N.Frufo | 07 oktober 2010 11:21 | #190423
Een jongen en zijn... Kwakje?


Hahahaha ja ja vertaling is altijd anders ik ken het.

Dat andere spel is heel mooi jammer nu dit minder was

Plaats een reactie

Log in of registreer een account om een reactie te kunnen plaatsen.

Batman: The Brave and the Bold: The Videogame

Platform: Wii
Genre: Action
Ontwikkelaar: Warner Bros.
Uitgever: Warner Bros.
Aantal spelers lokaal: 4
Online-ondersteuning: Nee
Releasedatum: 2010

Screenshots